Starhawk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Starhawk
Henkilötiedot
Syntynyt17. kesäkuuta 1951 (ikä 72)
St. Paul, Minnesota
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Kirjailija
Esikoisteos The spiral dance (1979)
Aiheesta muualla
starhawk.org (englanniksi)
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Starhawk (s. Miriam Simos, 17. kesäkuuta 1951 St. Paul, Minnesota) on yhdysvaltalainen kansalaisaktivisti.[1]

Starhawkin isä Jack Simos kuoli tytön ollessa viiden vanha. Äiti Bertha Simos oli professori Kalifornian yliopistossa Los Angelesissa (UCLA). Molemmat vanhemmat olivat venäjänjuutalaisten maahanmuuttajien lapsia. Starhawk opiskeli viestintää UCLA:ssa. Hän meni naimisiin Edwin Rahsmanin kanssa vuonna 1977. Hänen nykyinen miehensä on David Miller.

Starhawk tunnetaan pakanallisuuden teoreetikkona ja ekofeminismin tunnetuimpiin edustajiin kuuluvana. Starhawkin teos The Spiral Dance (1979) on uuspakanallisen Jumalatar-liikkeen perusteos. Starhawk asuu San Franciscossa, jossa hän työskentelee Reclaiming-nimisessä pakananoitien yhteisössä, jota hän oli mukana perustamassa 1970-luvulla. Yhteisö tarjoaa kursseja, työpajoja, leirejä ja julkisia rituaaleja, joissa yhdistyvät kansalaisaktivismi ja luontokeskeinen henkinen elämä. Päämääränä on hengen ja politiikan yhdistäminen.

Starhawk tunnetaan kansainvälisellä tasolla väkivallattoman ja suoran toiminnan harjoittajana, joka toimi rauhanliikkeessä, naisliikkeessä, ympäristöliikkeessä sekä globalisaatiokriittisessä liikkeessä. Hän matkustaa ja opettaa laajalti Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Lähi-idässä pitäen luentoja ja työpajoja.

Starhawk on kirjoittanut lukuisia kirjoja sekä internetissä levinneitä kirjoituksia.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The spiral dance: A rebirth of the ancient religion of the great goddess. San Francisco: Harper & Row, 1979. ISBN 0-06-067535-7.
  • Dreaming the dark: Magic, sex and politics. Boston: Beacon Press, 1982. ISBN 0-8070-1000-6.
  • Truth or Dare (1988)
  • Starhawk & Baker, Diane & Hill, Anne: Circle round: Raising children in Goddess traditions. New York: Bantam Doubleday Dell, 1996. ISBN 0415916550.
  • Webs of Power: Notes from the Global Uprising (2003)
  • The Earth Path (2004)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Starhawk The Shalvi/Hyman Encyclopedia of Jewish Women. Viitattu 27.4.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]