Max Stirner

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Max Stirner, Friedrich Engelsin piirtämänä.

Johann Kaspar Schmidt, paremmin tunnettu nimellä Max Stirner (25. lokakuuta 1806 Bayreuth, Saksa26. kesäkuuta 1856 Berliini, Saksa) oli saksalainen filosofi, joka on eräs nihilismin, eksistentialismin, postmodernismin ja anarkismin, erityisesti anarkoindividualismin, taustahahmoista.

Stirner opiskeli Berliinin yliopistossa filologiaa, filosofiaa ja teologiaa. Hän liikkui aluksi nuorhegeliläisissä piireissä, mutta rakensi oman filosofisen järjestelmänsä paljolti suuntautuneeksi näitä ajattelijoita vastaan. Hegelin lisäksi hän sai vaikutteita Adam Smithiltä. Stirner kirjoitti muun muassa etiikasta, poliittisesta filosofiasta, omistuksesta ja arvoteoriasta.

Stirner työskenteli opettajana tyttöjen kymnaasissa kirjoittaessaan pääteoksensa Der Einzige und sein Eigentum, joka oli polemiikkia Hegeliä ja nuorhegeliläisiä, kuten Ludwig Feuerbach ja Bruno Bauer, mutta myös kommunisteja kuten Wilhelm Weitling ja anarkisteja kuten Pierre-Joseph Proudhon, vastaan. Hän erosi opettajantoimestaan teoksen aiheuttamien kiistojen vuoksi.

Stirner kuoli hyönteisen pureman aiheuttamaan tulehdukseen vuonna 1856. Kerrotaan, että Bruno Bauer oli ainoa nuorhegeliläinen, joka oli läsnä hänen hautajaisissaan.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Das unwahre Prinzip unserer Erziehung (1842)
  • Der Einzige und sein Eigentum (1844)
  • Geschichte der Reaction, 2 osaa (1852)
  • Max Stirners Kleinere Schriften und seine Entgegnungen auf die Kritik seines Werkes: 'Der Einzige und sein Eigentum', toim. John Henry Mackay (1898, 2. painos 1914)
  • Parerga, Kritiken, Repliken, toim. Bernd A. Laska (1986), mm.:
    • "Recensenten Stirners" (1845)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Max Stirner.

Teoksia:

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Max Stirner