Luettelo olympiakisojen boikoteista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olympiakisojen historiassa boikotteja on ollut 6 kertaa, kaikki kesäolympialaisissa. Ensimmäinen boikotti tapahtui vuoden 1936 kesäolympialaisissa ja viimeisin vuoden 1988 kesäolympialaisissa. Rhodesia on ainoa maa, jota on kielletty osallistumasta olympialaisiin, kun Kansainvälinen olympiakomitea peruutti kutsun vuoden 1972 kesäolympialaisiin muiden Afrikan valtioiden vastustuksen vuoksi.


Luettelo boikoteista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialaiset Vuosi Isäntämaa Isäntäkaupunki Boikottivaltiot (sisältää kartan)
XI [1] 1936 Natsi-Saksan vuosina 1935–1945 käytössä ollut lippu. Saksa Berliini Countries boycotting the 1936 Games are shaded red
  1. Espanjan vuosina 1931–1938 käytössä ollut lippu. Espanja
  2.  Neuvostoliitto
XVI [2] [3] 1956  Australia Melbourne Countries boycotting the 1956 Games are shaded blue
  1.  Alankomaat
  2. Egyptin vuosina 1952–1958 käytössä ollut lippu. Egypti
  3. Flag of Spain (1945–1977).svg Espanja
  4.  Irak
  5.  Kambodža
  6.  Kiina
  7.  Libanon
  8.  Sveitsi
XVIII[4][5] 1964  Japani Tokio Countries boycotting the 1964 Games are shaded red
  1.  Indonesia
  2. Kiinan kansantasavalta
  3.  Pohjois-Korea
XXI 1976  Kanada Montreal Countries boycotting the 1976 Games are shaded blue
  1.  Algeria
  2. Beninin kansantasavallan lippu Beninin kansantasavalta
  3.  Burma
  4.  Egypti
  5.  Etiopia
  6.  Gabon
  7.  Gambia
  8.  Ghana
  9.  Guyana
  10.  Irak
  11.  Kamerun
  12.  Kenia
  13.  Keski-Afrikan tasavalta
  14. Kongon kansantasavallan lippu Kongo
  15.  Lesotho
  16. Libyan vuosina 1977-2011 käytössä ollut lippu Libya
  17.  Madagaskar
  18.  Malawi
  19.  Mali
  20.  Marokko
  21.  Niger
  22.  Nigeria
  23.  Kiinan tasavalta
  24.  Sambia
  25.  Somalia
  26.  Sri Lanka
  27.  Sudan
  28.  Swazimaa
  29.  Tansania
  30.  Tšad
  31.  Togo
  32.  Tunisia
  33.  Uganda
  34.  Ylä-Volta
XXII[6] 1980  Neuvostoliitto Moskova
  1.  Alankomaiden Antillit
  2. Albanian vuosina 1946–1992 käytössä ollut lippu. Albania 
  3.  Antigua ja Barbuda
  4.  Yhdistyneet arabiemiirikunnat
  5.  Argentiina
  6.  Bahama
  7.  Bahrain
  8.  Bangladesh
  9.  Barbados
  10.  Belize
  11.  Bermuda
  12.  Bolivia
  13.  Caymansaaret
  14.  Chile
  15.  Egypti
  16.  El Salvador
  17.  Etelä-Korea
  18.  Fidži
  19.  Filippiinit
  20.  Gabon
  21.  Gambia
  22.  Ghana
  23.  Haiti
  24.  Honduras
  25. Hongkongin vuosina 1959–1997 käytössä ollut lippu. Hongkong
  26.  Indonesia
  27.  Iran
  28.  Israel
  29.  Japani
  30.  Kanada
  31.  Kenia
  32.  Keski-Afrikan tasavalta
  33.  Kiina
  34. Kiinan Taipei Kiinan Taipei
  35.  Liberia
  36.  Liechtenstein
  37.  Länsi-Saksa
  38.  Malawi
  39.  Malesia
  40.  Marokko
  41.  Mauritania
  42.  Mauritius
  43.  Monaco
  44.  Niger
  45.  Norja
  46.  Norsunluurannikko
  47.  Pakistan
  48.  Panama
  49.  Papua-Uusi-Guinea
  50.  Paraguay
  51.  Qatar
  52.  Saudi-Arabia
  53.  Singapore
  54.  Somalia
  55.  Sudan
  56.  Suriname
  57.  Swazimaa
  58.  Thaimaa
  59.  Togo
  60.  Tšad
  61.  Tunisia
  62.  Turkki
  63.  Uruguay
  64.  Yhdysvallat
  65.  Yhdysvaltain Neitsytsaaret
  66.  Zaire
XXIII[6] 1984  Yhdysvallat Los Angeles Countries boycotting the 1984 Games are shaded blue
  1. Afganistanin demokraattinen tasavalta Afganistan
  2. Albanian vuosina 1946–1992 käytössä ollut lippu. Albania 
  3. Angolan kansantasavallan lippu Angola
  4.  Bulgaria
  5.  Etelä-Jemen
  6.  Etiopia
  7.  Iran
  8.  Itä-Saksa
  9.  Kuuba
  10.  Laos
  11. Libyan vuosina 1977-2011 käytössä ollut lippu Libya
  12.  Mongolia
  13.  Neuvostoliitto
  14.  Pohjois-Korea
  15. Puolan kansantasavalta lippu Puola
  16.  Tšekkoslovakia
  17. Unkarin kansantasavalta lippu Unkari
  18.  Vietnam
XXIV[7] [8] 1988  Korean tasavalta Soul Countries boycotting the 1988 Games are shaded blue
  1. Albanian vuosina 1946–1992 käytössä ollut lippu. Albania 
  2.  Etiopia
  3.  Kuuba
  4.  Madagaskar
  5.  Nicaragua
  6.  Pohjois-Korea
  7.  Seychellit

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Richard D. Mandell: The Nazi Olympics. Google Books. Teoksen verkkoversio (viitattu 16.11.2019).
  2. Melbourne / Stockholm 1956 Summer Olympics - results & video highlights IOC. Viitattu 16.11.2019.
  3. John A. White: The Ultimate Sports Challenge: The Best Sports Quiz Book Ever. Google Books. Teoksen verkkoversio (viitattu 16.11.2019).
  4. Ewa T. Parker, ”Ganefo I: Sports and Politics in Djakarta,” Asian Survey, 5:4 (1965), 181.
  5. 1964 - Tokyo insidethegames. Viitattu 16.11.2019.
  6. a b Olympic Boycotts 1980-1984 Korean Minjok Leadership Academy. Viitattu 16.11.2019.
  7. Seoul 1988 Summer Olympics - results & video highlights IOC. Viitattu 16.11.2019.
  8. Seoul Olympics 1988 Olympian database. Viitattu 16.11.2019.