Luettelo Vladimir Leninin mukaan nimitetyistä paikoista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo paikoista, jotka on nimetty venäläisen vallankumousjohtaja Vladimir Leninin mukaan.

Kaupungit, paikkakunnat, siirtokunnat ja piirikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisen Neuvostoliiton alueella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Iljitš (1924–1990) — Şərur, Nahitševan
  • Lenin, Leninkend, ja Leninfeld — Çinarlı, Şəmkirin piirikunta
  • Leninabad — Kərimbəyli, Babəkin piirikunta
  • Leninabad — Yeni yol, Şəmkirin piirikunta
  • Leninabad — Sanqalan
  • Leninabad — Təklə, Qobustanin piirikunta
  • Leninavan — Həsənqaya, Tərtər
  • Leninkənd — Qarakeçdi
  • Leninkend — Mustafabəyli
  • Port-İliç — Lankaran Rayon, nykyinen Liman
  • Pamyat’ Lenina — Balıqçılar

Armenian lippu Armenia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leninakan (1924–1990) — Gyumri

Kazakstan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moldovan lippu Moldova[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän lippu Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tadžikistanin lippu Tadžikistan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leninabad (1936–1992) — Hudžand
  • Leningrad tai Leningradskiy — Muminabad

Ukrainan lippu Ukraina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uzbekistanin lippu Uzbekistan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leninsk (?-?) — Asaka

Itä-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unkarin lippu Unkari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leninváros (1970–1991) — Tiszaújváros

Kadut ja aukiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes jokaisella Neuvostoliiton kaupungista oli Leninistä nimetty katu. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen monet niistä nimettiin uudelleen, mutta monet pitivät nimensä. Tämä koskee myös kaupunginosien nimiä. Seuraavassa on joitain kaduista, jotka on nimetty Leninin mukaan.

Entinen Neuvostoliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armenian lippu Armenia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lenini hraparak (Leninin aukio) – nykyinen Itsenäisyyden aukio, Gjumri
  • Lenini hraparak (Leninin aukio), 1940–1990 – nykyinen Tasavallan aukio, Jerevan
  • Lenini poghota (Leninin katu), 1924–1990 – nykyinen Mashtotsin katu, Jerevan

Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lenin meydanı (Leninin aukio) – nykyinen Azadliqin aukio, Baku

Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lieninski praspiekt (Leninin katu), 1961–1991 – nykyinen Itsenäisyyden aukio Minsk
  • Vulica Lienina (Leninin katu), Brest
  • Vulica Lienina (Leninin katu), Grodno
  • Vulica Lienina (Leninin katu), Minsk
  • Plošča Lienina (Leninin aukio), Brest
  • Plošča Lienina (Leninin aukio, metroasema), Minsk
  • Praspiekt Lienina (Leninin katu), Gomel
  • Praspiekt Lienina (Leninin katu), Žodzina

Viron lippu Viro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lenini prospekt (Lenin Prospekt), 1950–1994 – nykyinen Joala tänav, Narva[1]
  • Lenini puiestee (Leninin katu), ?–1991 – nykyinen Pikk tänav, Pärnu[1]
  • Lenini puiestee (Leninin katu), 1950–1991 – nykyinen Rävala puiestee, Tallinna[1]
  • V. I. Lenini puiestee (V. I. Leninin katu) – nykyinen Viru puiestee, Sillamäe[1]
  • Lenini tänav (Leninin katu), 1951–1990 – nykyinen Uus tänav, Kuressaare[1]
  • Lenini tänav (Leninin katu), ?–1989 – nykyinen Kesktänav, Põltsamaa[1]
  • Lenini tänav (Leninin katu), ?–1994 – Tapa[1]
  • Lenini tänav (Leninin katu), ?–1989 – nykyinen Kesktänav ja Riia tänav, Valga[1]
  • Lenini tänav (Leninin katu), ?–1990 – nykyinen Jüri tänav, Võru[1]
  • Lenini väljak (Leninin aukio), ?–1991 – nykyinen Riiamäe plats, Tartu[1]
  • V. I. Lenini tänav (V. I. Leninin katu), ?–1992 – nykyinen Jaama tänav, Jõhvi[1]

Georgia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leninis Moedani (Leninin aukio) – nykyinen Vapauden aukio, Tbilisi

Kazakstan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1919–1995 – nykyinen Dostyk Avenue, Almaty
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), Karaganda

Latvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ļeņina iela (Leninin katu), 1950–1991 – nykyinen Brīvības iela, Riika
  • Ļeņina prospekts (Leninin katu), 1960–1990 – nykyinen Lielā iela, Jelgava[2]

Liettua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lenino aikšte (Leninin aukio), 1952–1991 – nykyinen Lukiškėsin aukio, Vilna
  • Lenino prospektas (Leninin katu), ?–1989 – nykyinen Vytauto prospektas, Kaunas
  • Lenino prospektas (Leninin katu), 1961–1989 – nykyinen Gediminasin katu, Vilna

Moldovan lippu Moldova[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Strada Lenin (Leninin katu), 1944–1952 ja Bulevardul Lenin (Leninin bulevardi), 1952–1990 – nykyinen Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, Chișinău

Venäjän lippu Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leninskaya Ploshchad (Leninin aukio) – nykyinen Paveletskaya Ploshchad, Moskova
  • Ploshchad Lenina (Leninin aukio), Argangeli
  • Ploshchad Lenina (Leninin aukio), Novosibirsk
  • Ploshchad Lenina (Leninin aukio), Pietari
  • Leninsky Prospekt (Leninin katu), Moskova
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), Murmansk
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), Volgograd
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), Jekaterinburg
  • Lenina ulitsa (Leninin katu) – nykyinen Kremlinskaya Ulitsa, Kazan
  • Lenina ulitsa (Leninin katu), Petseri[1]
  • Lenina ulitsa (Leninin katu), Pietari
  • Leninskaya Ulitsa (Leninin katu), Samara
  • Ulitsa Lenina (Leninin katu), Astrakhan
  • Ulitsa Lenina (Leninin katu), Perm
  • Ulitsa Lenina (Leninin katu), Novosibirsk

Tadžikistanin lippu Tadžikistan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1961–1992 – nykyinen Rudakin katu, Dušanbe

Ukrainan lippu Ukraina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ploshchad Lenina (Leninin aukio), Donetsk
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), Altševsk
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1959–1990 – nykyinen Svobody Prospekt, Lviv
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1960–2016 – nykyinen Prospekt Mira, Mariupol
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1960–2016 – nykyinen Tsentralnyi Prospekt, Mykolaiv
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), ?–2016 – nykyinen Sobornyi Prospekt, Oleksandrija
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1952–2016 – nykyinen Sobornyi Prospekt, Zaporižžja
  • Vulytsya Lenina (Leninin katu) – nykyinen Vulytsya Yevheniya Kharchenka, Kiev
  • Vulytsya Lenina (Leninin katu), ?–1994 – nykyinen Vulytsya Rishelievska, Odessa

Uzbekistanin lippu Uzbekistan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • V.I. Lenin nomidagi maydon (V.I. Leninin aukio), 1956–1991 – nykyinen Mustaqillik Maydoni, Taškent

Itä-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bulgarian lippu Bulgaria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bulevard V.I. Lenin (Leninin bulevardi) – nykyinen Tsarigradsko shose, Sofia
  • Ploshtad Lenin (Leninin aukio) – nykyinen Ploshtad Sveta Nedelya, Sofia

Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leninova ulice (Leninin katu) — nykyinen Evropská třída, Praha
  • Leninova ulice (Leninin katu) — nykyinen Kounicova ul., Brno
  • Leninova ulice (Leninin katu) — nykyinen Klišská ul., Ústí nad Labem
  • Leninova ulice (Leninin katu) — nykyinen ul. Palackého, Plzeň
  • Leninova ulice (Leninin katu) — nykyinen ul. E. Beneše, Písek
  • Leninova ulice (Leninin katu) – nykyinen Nádražní, Krnov
  • Leninovo nábrežie (Lenin riverbank) — nykyinen Nábrežie Jána Pavla II., Poprad
  • Ulica V. I. Lenina (V. I. Leninin katu)[3] — Šoporňa
  • Leninova (Leninin metroasema) – nykyinen Dejvická, Praha

Unkarin lippu Unkari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lenin körút (Leninin bulevardi) – nykyinen Tisza Lajos körút, Szeged
  • Lenin körút (Leninin bulevardi) – nykyinen Erzsébet körút and Teréz körút, Budapest

Puolan lippu Puola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aleja Lenina (Leninin katu) – nykyinen Aleja Henryka, Chrzanów
  • Aleja Lenina (Leninin katu) – nykyinen Aleja Jana Pawła II, Częstochowa
  • Aleja Lenina (Leninin katu) – nykyinen Ulica Chorzowska, Świętochłowice
  • Ulica Lenina (Leninin katu), 1949–1990 – nykyinen Ulica Jana Klemensa Branickiego, Białystok
  • Ulica Lenina (Leninin katu) – nykyinen Ulica Andersa, Tychy
  • Ulica Lenina (Leninin katu) – nykyinen Ulica Brata Alberta, Varsova
  • Aleja Włodzimierza Lenina (Vladimir Leninin katu), 1958–1991 – nykyinen Aleja Solidarności, Krakova
  • Aleja Włodzimierza Lenina (Vladimir Leninin katu) – nykyinen Aleja Mieczysława Smorawińskiego ja Aleja Generała Władysława Andersa, Lublin
  • Ulica Włodzimierza Lenina (Vladimir Leninin katu) – nykyinen Ulica Henryka Le Ronda, Katowice
  • Ulica Włodzimierza Lenina (Vladimir Leninin katu) – nykyinen Ulica Armii Krajowej, Kołobrzeg
  • Ulica Włodzimierza Lenina (Vladimir Leninin katu) – nykyinen Ulica Stróżowska, Sanok

Romanian lippu Romania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Strada V.I. Lenin (V.I. Leninin katu) – nykyinen Strada Revoluției, Târgu Mureş
  • Bulevardul Lenin (Leninin bulevardi) - nykyinen Bulevardul 21 Decembrie 1989, Cluj-Napoca

Paikat ja puistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisen Neuvostoliiton alueella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lenin rayonu (Leninin kaupunginosa), Baku

Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leninskiy rayon (Ленинский район ~ Leninin kaupunginosa), Minsk

Viron lippu Viro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lenini rajoon (Leninin kaupunginosa), Tallinna - myöhemmin Lõunarajoon (eteläinen alue),

Venäjän lippu Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tadžikistanin lippu Tadžikistan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pik Lenina, – nykyinen Avicennan huippu

Ukrainan lippu Ukraina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muu Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romanian lippu Romania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Raionul Lenin (Leninin kaupunginosa), Bukarest

Suomen lippu Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tšekin lippu Tšekki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Závody V. I. Lenina (V. I. Lenin tehdas) – nykyinen Škoda Plzeň, Plzeň
  • Muzeum V. I. Lenina (V. I. Leninin museo) – nykyinen Lidový dům ČSSD Praha


Keski-Amerikka ja Karibia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuba[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kadut ja aukiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan lippu Ranska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Avenue Lénine (Leninin katu), Achères, Yvelines
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Bègles
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Fontaine
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Gentilly
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Gonfreville-l'Orcher
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Lanester
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Pierrefitte-sur-Seine
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Romainville
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Saint-Denis
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Saint-Pierre-des-Corps
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Villejuif
  • Avenue Vladimir Illitch Lénine (Leninin katu), Nanterre
  • Avenue Vladimir Illitch Lenine (Vladimir Iljitš Leninin katu), Arcueil
  • Avenue Vladimir Illitch Oulianov Lénine (Leninin katu), Lorient
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Argenteuil
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Bobigny
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Eymoutiers
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Saint-Étienne-du-Rouvray
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Tremblay-en-France
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Vénissieux
  • Passerelle Lénine (Leninin jalankulkusilta), Bègles
  • Passerelle Lénine (Leninin jalankulkusilta), Alès
  • Place Lénine (Leninin aukio), Bègles
  • Place Lénine (Leninin aukio), Bezons
  • Place Lénine, Champigny-sur-Marne
  • Place Lénine, Saint-Junien
  • Rue Lénine (Leninin katu), Bagnolet
  • Rue Lénine (Leninin katu), Blainville-sur-Orne
  • Rue Lénine (Leninin katu), Fenain
  • Rue Lénine (Leninin katu), Ivry-sur-Seine
  • Rue Lénine (Leninin katu), L'Île-Saint-Denis
  • Rue Lénine (Leninin katu), La Courneuve
  • Rue Lénine (Leninin katu), Longueau
  • Rue Lénine (Leninin katu), Montataire
  • Rue Lénine (Leninin katu), Montigny-en-Gohelle
  • Rue Lénine (Leninin katu), Nauroy
  • Rue Lénine (Leninin katu), Neuf-Mesnil
  • Rue Lénine (Leninin katu), Persan
  • Rue Lénine (Leninin katu), Petite-Forêt
  • Rue Lénine (Leninin katu), Portes-lès-Valence
  • Rue Lénine (Leninin katu), Saint-Cyr-l'École
  • Rue Lénine (Leninin katu), Saint-Martin-d'Hères
  • Rue Lénine (Leninin katu), Somain
  • Rue Lénine (Leninin katu), Thenon
  • Rue Lénine (Leninin katu), Unieux
  • Rue Lénine (Leninin katu), Vierzon
  • Rue Lénine (Leninin katu), Viry-Châtillon
  • Cité Lénine (asuntoprojeti), 68 av de la République, Aubervilliers, Seine-Saint-Denis, Pariisi

Saksan lippu Saksa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Landsberger Allee, Berliini
  • Leninallee (Leninin katu), Cottbus
  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Lindenallee, Eisenhüttenstadt
  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Am grünen Tal, Schwerin
  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Zeppelinstraße, Potsdam
  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Merseburger Straße, Halle
  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Talstraße, Meissen
  • Leninallee (Leninin katu), Stendal
  • Leninplatz (Leninin aukio) – nykyinen Platz der Vereinten Nationen (Yhdistyneiden kansakuntien aukio), Berliini
  • Leninplatz (Leninin aukio), Borne
  • Leninplatz (Leninin aukio), Bützow
  • Leninplatz (Leninin aukio), Edderitz
  • Leninplatz (Leninin aukio), Ostrau
  • Leninplatz (Leninin aukio), Falkensee
  • Leninplatz (Leninin aukio), Könnern
  • Leninstraße (Leninin katu), Weißenfels
  • Leninstraße (Leninin katu), Etgersleben
  • Leninstraße (Leninin katu), Premnitz
  • Leninstraße (Leninin katu), Saubach
  • Leninstraße (Leninin katu), Teutschenthal
  • Leninstraße (Leninin katu), Zschornewitz

Italia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Via Lenin (Leninin katu), Bibbiano, Reggio Emilia
  • Piazza Lenin (Leninin aukio), Cavriago
  • Piazza Lenin (Leninin aukio), Scicli
  • Via Lenin (Leninin katu), Capraia e Limite
  • Via Lenin (Leninin katu), Caorso, Piacenza
  • Via Lenin (Leninin katu), Chiusi
  • Via Lenin (Leninin katu), Castelvetro di Modena
  • Via Lenin (Leninin katu), Carpi
  • Via Lenin (Leninin katu), Concordia sulla Secchia, Modena
  • Via Lenin (Leninin katu), Cosenza
  • Via Lenin (Leninin katu), Ferrara
  • Via Lenin (Leninin katu), Garlasco, Pavia
  • Via Lenin (Leninin katu), Lecce
  • Via Lenin (Leninin katu), Marsciano
  • Via Lenin (Leninin katu), Mede, Pavia
  • Via Lenin (Leninin katu), Melendugno, Lecce
  • Via Lenin (Leninin katu), Modena
  • Via Lenin (Leninin katu), Monticelli d'Ongina, Piacenza
  • Via Lenin (Leninin katu), Misterbianco, Catania
  • Via Lenin (Leninin katu), Monsummano Terme, Pistoia
  • Via Lenin (Leninin katu), Panicale
  • Via Lenin (Leninin katu), Pisa
  • Via Lenin (Leninin katu), Quattro Castella, Reggio Emilia
  • Via Lenin (Leninin katu), Rooma
  • Via Lenin (Leninin katu), San Giuliano Terme, Pisa
  • Via Lenin (Leninin katu), San Polo d'Enza, Reggio Emilia
  • Via Lenin (Leninin katu), San Stino di Livenza, Venetsia
  • Via Lenin (Leninin katu), Spoleto
  • Via Lenin (Leninin katu), Zibido San Giacomo, Milano
  • Viale Lenin (Leninin katu), Bologna
  • Viale Lenin (Leninin katu), Castel Volturno
  • Viale Lenin (Leninin katu), Genzano di Roma
  • Viale Lenin (Leninin katu), Palma di Montechiaro
  • Viale Lenin (Leninin katu), Suzzara
Leninin katu Luandassa, Angolassa

Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lenin Terrace, Chopwell / Englanti
  • Lenin Terrace, Stanley / Englanti
  • Bevin Court, Lontoo, Englanti, alkuperäinen nimi oli Lenin Court. Muutettiin myöhemmin Ernest Bevinin mukaan

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angolan lippu Angola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Avenida Lenin (Leninin katu), Luanda

Beninin lippu Benin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Place Lenin (Leninin aukio), Cotonou

Mosambikin lippu Mosambik[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Avenida Vladimir Lenine (Vladimir Leninin katu), Maputo

Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Somalian lippu Somalia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunisian lippu Tunisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rue Lénine (Leninin katu), Tunis

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Malesia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vietnamin lippu Vietnam[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lenin Park, (Leninin puisto) Hanoi - nykyinen Yhtenäisyyden puisto
  • Lenin Flower Garden, Hanoi
  • Suối Lenin (Leninin virta), Pắc Pó, Cao Bang

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l KNAB Institute of the Estonian Language. Viitattu 9 October 2010.
  2. Jelgavas ielas jelgavasbiblioteka.lv. Viitattu 26 April 2018.
  3. Way: V. I. Lenina (81047927). OpenStreetMap