OpenStreetMap

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OpenStreetMap
Slogan Vapaa ja avoin maailmankartta
Kaupallinen ei
Tyyppi karttapalvelu
Rekisteröinti

käyttö: vapaaehtoinen

muokkaus: pakollinen
Kielet 93 kieltä, mukaan lukien suomi ja ruotsi
Luonut Steve Coast
Avattu 9.8.2004
Sisällön lisenssi Open Database License[1]
Nykyinen tila aktiivinen
OpenStreetMap
Tiedot
Ohjelmointikielet Ruby on Rails[2]
Lisenssi GNU GPL 2.0[3]
Aiheesta muualla
Versiohallinta

OpenStreetMap (lyhenne: OSM) on avoin yhteistyöprojekti vapaasti muokattavien karttojen luomiseksi. Vapaaehtoiset käyttäjät keräävät paikkatietodataa GPS-laitteiden avulla ja hyödyntävät satelliittikuvia karttojen piirtämiseksi.

Avoimen lisenssin ansiosta mikä tahansa jopa kaupallinen toimija saa hyödyntää aineistoa vapaasti, kunhan kartta-aineiston lähde mainitaan.[1] 2010-luvulla suomalaisista toimijoista esimerkiksi HSL, Helsingin Sanomat ja S-ryhmä ovat siirtyneet OpenStreetMap-aineiston käyttöön verkkopalveluissaan.[4]

Palvelun perustaja Steve Coast vuonna 2009

OpenStreetMap-projektin perusti Steve Coast Lontoossa heinäkuussa 2004. Steve Coast opiskeli tuolloin fysiikkaa University College Londonissa. Projekti aloitti säätiömuotoon siirtymisen huhtikuussa 2006. Ensimmäinen kansainvälinen OSM-konferenssi pidettiin Manchesterissä heinäkuussa 2007.[5]

Suomen osalta projektissa aloitettiin suurimpien kaupunkien sekä tieverkon kartoittamisesta. Vuoden 2008 lopussa esimerkiksi Helsingin kartta oli käytännössä valmis teiden nimien osalta, mutta monien pienempien kaupunkien kartat puuttuivat vielä lähes täysin. Tieverkosta oli valmiina lähes kaikki kantatiet, mutta seututeitä vielä puuttui. Toukokuussa 2012 projektissa päästiin Suomessa hyödyntämään apuna Maanmittauslaitoksen tiettyjä aineistoja, kun ne julkaistiin avoimella lisenssillä.

Maaliskuuhun 2012 asti kartta-aineisto-tietokanta oli lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 2.0 -lisenssillä. Huhtikuun 2012 alusta tietokantaa julkaistaan vain Open Database Licence -lisenssillä.[6] Heinäkuusta 2020 alkaen myös karttatiilet, jotka tietokannan lisäksi olivat alun perin CC BY-SA 2.0 -lisenssin alla, ovat ODbL 1.0 “Produced Works”, eli vaativat vain alkuperän mainitsemisen.[7]

Suurimman osan uuden aineiston keräämisestä ja lisäämisestä sekä nykyisen päivittämisestä tekevät vapaaehtoiset käyttäjät. Perinteisesti kartoittaja menee tutkimaan maastoa GPS-tallentimen, muistiinpanovälineiden ja kameran kanssa. Nykyisin tietoa voidaan tallentaa yhä enemmän satelliittikuvien ja vapaiden Internet-lähteiden avulla. Myös älypuhelimien ja taulutietokoneiden yleistyminen on muuttanut kartoitustyötä, kun pienimmät muutokset voidaan tallentaa tietokantaan suoraan tien päällä.

Ilmakuvatuotannon ongelmana on rajallinen saatavuus, projektiovirheiden aiheuttamat sijaintivirheet sekä tekijänoikeuskysymykset. Koska tuotetun aineiston lisenssi on hyvin laaja, tietoa ei voi kerätä mistä tahansa: esimerkiksi Google-karttojen kaltaisista kaupallisista palveluista kerättyä tietoa seulotaan ja poistetaan automaattisesti.

Projektilla on wikisivut, joiden kautta koordinoidaan muun muassa maakohtaisia karttaprojekteja.

Kartoittaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
OpenStreetMap Pietarista.

Suurin osa aineistosta on luotu yhteistyönä projektin puitteissa, lähinnä keräämällä paikkatietoa. Aineiston kokoaminen alkaa käyttäjien ladatessa aineistoa kannettavilta GPS-laitteilta tai muilta GPS-ohjelmilta. GPS-tietoa kerätään kulkemalla kartoitettavia reittejä pitkin esimerkiksi polkupyörällä tai autolla. Kun aineistot on ladattu projektin työvälineille, itse karttaa muokataan käsityönä. Tällöin esimerkiksi piirretään tien muoto ja risteykset GPS-tietoa tulkiten, sekä lisätään teiden tyypit ja nimet.

Koska aineiston keruu on hyvin paikallista, myös aineiston laadussa on suurta maantieteellistä vaihtuvuutta: esimerkiksi eurooppalaiset kaupungit ovat hyvin tarkkoja kun taas afrikkalainen maaseutu saattaa olla täysin tutkimatonta. Monilla kartoittajilla on kyselyjen mukaan pyöräilytaustaa, toisaalta monet paikkatietojärjestelmien parissa työskentelevät osallistuvat projektiin vapaa-ajan harrastuksenaan. Vain 3–5 prosenttia osallistujista on naisia.

Muokkausohjelmistot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karttaa muokataan erilaisilla ohjelmistoilla tai suoraan verkkosivulla. Vuodesta 2013 lähtien oletusmuokkausohjelma on ollut iD, joka on HTML5-pohjainen moderni, helppokäyttöiseksi suunniteltu kartanmuokkausohjelma. Tavoitteena on kannustaa yhä useampia satunnaisia käyttäjiä päivittämään karttaa. Muokkaaminen vaatii rekisteröitymistä.

Ennen iD-muokkausohjelmaa oletusmuokkausohjelma oli Potlatch, joka on edelleen saatavilla iD-ohjelmiston tiettyjen rajoituksien vuoksi. Erikseen ladattava JOSM-ohjelma on suosittu laajempia projekteja varten. Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille saatava Maps.me-sovellus mahdollistaa perustoimintojen muokkaamisen älypuhelimella.

Bing-ilmakuvasopimus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenStreetMap-projekti on saanut Bing-hakupalvelulta luvan käyttää heidän karttapalvelunsa tarjoamia ilmakuvia piirtämiseen. Kerätty karttatieto voidaan esittää ilmakuvien päällä, jolloin OpenStreetMap-projektiin osallistuvat voivat tuottaa ilmakuvien avulla vektorimuotoista paikkatietoa. Aiemmin oli käytettävissä Yahoon ilmakuva-aineisto.

OpenStreetMap-aineistoa voi käyttää sekä puhtaana karttapalveluna esimerkiksi reittiohjeiden saamiseen tai osana muuta palvelua, kuten esimerkiksi kauppaketjun esittäessä liikeidensä sijainteja. Kansainvälisesti tunnettuja OpenStreetMap-aineiston käyttäjiä omissa palveluissaan ovat esimerkiksi Strava, Snapchat ja Niantic (Pokémon Go).

Verkkopalveluita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • OpenStreetMap: Kartan selaus, haku ja reittiohjeet[8]
 • Your Navigation: Auto-, polkupyörä- ja kävelynavigointipalvelu[9]
 • Information Freeway: Kartan selaus[10]

OSM-karttapohjia käyttäviä paikannussovelluksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Maps.me: iOS- ja Android-laitteille saatavilla oleva sovellus tarjoaa reittiohjeet, haun ja perustason muokkaustoiminnot.
 • Scout: Ilmainen (yksi ilmainen kartta) Offline navigaattori Applen iOS, Android ja Windows Phone -laitteille.[11]
 • Navmii: Ilman verkkoyhteyttä toimiva navigaattori, jossa on yksi ilmainen kartta Applen iOS- ja Android-laitteille.[12]
 • Be-On-Road: Ilmainen ilman verkkoyhteyttä toimiva navigaattori Applen iOS- ja Android-laitteille.[13]
 • Maps: Ilmainen ilman verkkoyhteyttä toimiva kartta iOS-, Android-, BlackBerry- ja Kindle-laitteille. Mahdollisuus myös muokata karttaa OpenStreetMap-tunnuksilla.[14]
 • GpsMid: Java-ohjelma puhelimille openstreetmapin katselemiseen, navigointiin ja kartoittamiseen, navigointitoiminnallisuus alustava, kartta puhelimen muistissa tai muistikortilla[15]
 • AFTrack: Ohjelma Nokian Symbian 60v3 puhelimille (versiosta 1.03 eteenpäin)[16]
 • BSGPS: Windows CE -ohjelma[17]
 • Navit: Navigaattori tietokoneelle (Windows, Mac ja Linux), tukee OSM:n vektoriaineistoa ja navigointia[18]

State of the Map

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Milanon konferenssin osallistujakuva vuodelta 2018

Vuodesta 2007 lähtien OpenStreetMapin kehittäjäyhteisö on järjestänyt vuosittaisen kansainvälisen konferenssin, jonka nimeksi on muotoutunut State of the Map (suom. Kartan tila). Konferenssi pidetään vaihtuvasti eri maissa.

Tapahtumapaikat:[19]

 • 2007: Manchester, Iso-Britannia
 • 2008: Limerick, Irlanti
 • 2009: Amsterdam, Alankomaat
 • 2010: Girona, Espanja
 • 2011: Denver, Yhdysvallat
 • 2012: Tokio, Japani
 • 2013: Birmingham, Iso-Britannia
 • 2014: Buenos Aires, Argentiina
 • 2015: konferenssia ei järjestetty
 • 2016: Brysseli, Belgia
 • 2017: Aizuwakamatsu, Japani
 • 2018: Milano, Italia
 • 2019: Heidelberg, Saksa
 • 2020: konferenssi järjestettiin virtuaalisena (Alun perin tilaisuus piti järjestää Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa. Se muutettiin kuitenkin virtuaalitapahtumaksi Koronaviruspandemian vuoksi)
 • 2021: konferenssi järjestettiin ainoastaan virtuaalisena (Koronaviruspandemian vuoksi)
 • 2022: Firenze, Italia
 • 2023: konferenssia ei järjestetty
 • 2024: Nairobi, Kenia
 1. https://github.com/openstreetmap/openstreetmap-website
 2. https://github.com/openstreetmap/openstreetmap-website/blob/master/LICENSE
 3. Luettelo suomalaisista OpenStreetMapin hyödyntäjistä OpenStreetMap Wiki. Viitattu 5.8.2018.
 4. OSM-konferenssi www.stateofthemap.org.
 5. Licence change OpenStreetMap Announcements, 2012
 6. New licence for the “standard style” tiles from openstreetmap.org OpenStreetMap Blog, 2020
 7. OpenStreetMap OpenStreetMap.
 8. YourNavigation – Worldwide routing on OpenStreetMap data www.yournavigation.org. Arkistoitu 14.7.2011. Viitattu 19.1.2009. (englanniksi)
 9. The Information Freeway :: A map of the Earth www.informationfreeway.org.
 10. Telenav www.telenav.com. Arkistoitu 8.11.2014. Viitattu 11.11.2014. (englanniksi)
 11. Products – Navmii World Navmii World. (englanniksi)
 12. Be-On-Road www.beonroad.com. (englanniksi)
 13. MAPS.ME maps.me. Arkistoitu 13.8.2016. Viitattu 13.8.2016. (englanniksi)
 14. GpsMid SourceForge. (englanniksi)
 15. AFTrack – GPS Tracking for S60 phones www.afischer-online.de.
 16. BSGPS www.bettersoftware.co.uk. Arkistoitu 2.6.2008. Viitattu 15.12.2007.
 17. Navit – Car navigation system www.navit-project.org.
 18. State of the Map stateofthemap.org. Viitattu 17.2.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]