Luettelo Suomen suurimmista aurinkovoimaloista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen suurimmista aurinkovoimalaitoksista. Oheiseen taulukkoon on listattu valmistuneita, teholtaan vähintään 0,5 MWp:n (MW=megawattia, p= peak eli huippuarvo) suuruisia suomalaisia aurinkoenergiaa kerääviä voimalaitoksia.

Suomen suurimmatkin aurinkovoimalat ovat kansainväliseen mittakaavaan verrattuna pienehköjä, lähinnä kiinteistö- tai yrityskohtaisiin lisäenergia- ja imagotarpeisiin rakennettuja alle 5 MWp:n hankkeita.[1]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohde Paikkakunta Vuosi Teho (MWp) Lisätietoa Viite
Atrian aurinkosähköpuisto
(Atrian Aurinko)
Seinäjoki 2019 5,9 5,0 MWp laajennusosa rakenteilla.[2][3] [4][5][6]
Lemene - Lempäälän energiayhteisö Lempäälä 2019 4,0 Koostuu kahdesta 2,0 MWp järjestelmän kokonaisuudesta. [7][8][9][10]
Seepsula Tuusula 2021 1,267 [11][12]
Helsingin yliopisto, Viikin kampus Helsinki 2018 1,2 noin 3 500 aurinkopaneelia yhteensä 16 rakennukseen [13][14]
Nokian Renkaiden logistiikkakeskus Nokia 2021 yli 1,1 [15][16]
Kauppakeskus Elo Ylöjärvi 2019 yli 1,0 Lähes 3 200 aurinkopaneelia [17]tarvitaan parempi lähde
Raaseporin Energia, Tammisaaren aurinkovoimala Raasepori 2021 noin 1,0 [18][19]
Prisma Laune Lahti 2019 noin 1,0 3 500 aurinkopaneelia. [20]tarvitaan parempi lähde
Tuurin kyläkauppa Alavus 2019 1,0 3 500 aurinkopaneelia. [21][22]
Elosen leipomo Jämsä 2021 0,998 [23]
Salo Energia Salo 2017 0,997 Laajennus 2018 noin 3 000 aurinkopaneeliin [24][25][26]
Kiilto Oy Lempäälä 2020 0,961 3 060 aurinkopaneelia [27][28]
Kauppakeskus Seppä ja Prisma Seppälä Jyväskylä 2018-2019 0,941 1 500 ja 2 000 aurinkopaneelia [29]
VR FleetCare, junavarikko Helsinki 2020 0,928 [30][31]
Kauppakeskus Veturi Kouvola 2018 0,902 [32]
K-citymarket Kupittaa Turku 2017 0,9 2 600 aurinkopaneelia [33]
K-citymarket Länsikeskus Turku 2017 0,9 2 600 aurinkopaneelia [34]
Keskon keskusvarasto Vantaa 0,9 [35]
KWH Logistics, pakastevarastokeskus Vantaa 2020 0,893 Koostuu 490 kWp ja 403 kWp aurinkovoimaloista. [36]
Helen Oy, Kivikon aurinkovoimala Helsinki 2016 0,853 [37][38]
Tokmanni, hallinto- ja logistiikkakeskus Mäntsälä 2018 0,825 3 000 aurinkopaneelia [39][40]
Sallila Energia Oy, Sallilan aurinkopuisto Loimaa 2016 0,735 [41][42]
Suomen Voima Oy Hamina 2016 0,720 Aurinkovoimalassa 2 772 aurinkopaneelia. [43][44][45][46]
Porin Puuvilla Pori 2017 0,601 [47]
K-Citymarket Linnainmaa Tampere 2017 0,550 2 115 aurinkopaneelia lähde?
Kauppakeskus Goodman Hämeenlinna 2018 0,587 [48][49]
Meyer Turku, telakka Turku 2019 0,5465 [50][51]
K-Citymarket Sastamala Sastamala 2019 0,5412 [52]
K-Citymarket Kokkola Kokkola 2017 0,528 [53]
Kauppakeskus Iso Omena Espoo 2017 0,52 2 000 aurinkopaneelia [54][55]
LUT-yliopisto, Green Campus Lappeenranta Lappeenranta 2012–2018 0,5085 [56]
K-Citymarket Tammisto Vantaa 2016 0,503 [57][58]
Postin rahtiterminaali Vantaa 2016 0,5 [59]
Kauppakeskus Sello Espoo 2018 0,5 [60]
Lidl, Järvenpää Jakelukeskus aurinkovoimala Järvenpää 2018 0,5 Koostuu 1 600 aurinkopaneelista. [61][62]
Seaside Industry Park Rauma 2018 0,5 [63][64]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aurinkosähkön suosio jatkoi hurjaa kasvua – 2019 lopussa tehoa noin 198 MW 18.6.2020. Lähienergia, lahienergia.org. Viitattu 22.7.2020.
  2. Laajennamme Suomen suurinta aurinkopuistoa Atrian Aurinkoa lähes kaksinkertaiseksi solarigo.fi. 6.7.2021. Viitattu 8.10.2021.
  3. Rintamaa, Tuomo: Atria laajentaa Suomen suurinta aurinkopuistoa Etelä-Pohjanmaalla – sähköntuotanto lähes kaksinkertaistuu Yle Uutiset. 6.7.2021. Viitattu 8.10.2021.
  4. Aurinko elintarvikkeisiin solarigo.fi. Viitattu 8.10.2021.
  5. Suomen suurin aurinkopuisto käyttöön 8.9.2017. Rakennustaito, rakennustaito.fi. Viitattu 13.10.2017.
  6. Kettumäki, Antti: Atria ottaa käyttöön yhden megawattitunnin akuston aurinkosähkön varastoimiseen – Fingrid: "Se on jo paikallisesti kunnon yksikkö" Yle Uutiset. 8.11.2019. Viitattu 8.10.2021.
  7. Lemene – Työ- ja elinkeinoministeriön energiateknologian kärkihanke 2019. Kiwatti, kiwatti.fi. Viitattu 22.7.2020.
  8. Solarigo toteuttaa 2 000 kWp aurinkosähkövoimalan LEMENE-hankkeeseen 7.9.2018. lempaalanenergia.fi. Viitattu 22.7.2020.
  9. Jorma Huovinen: Lempäälään ensi kesänä valmistuva jättimäinen aurinkopaneelikenttä vastaa 720 kerrostaloasunnon sähkönkulutusta – Tavoitteena ympärivuotinen käyttö Aamulehti, aamulehti.fi. 16.11.2018. Viitattu 22.7.2020.
  10. Lemene - Hanke-esittely lempaalanenergia.fi. Viitattu 13.10.2017.
  11. Seepsulalle teollisen mittakaavan aurinkosähköpuisto Tuusulaan Projektiuutiset.fi. 23.3.2021. Viitattu 8.10.2021.
  12. Suuri aurinkosähköpuisto Tuusulaan yhteistyössä Solarigon ja Seepsulan kanssa Lumme Energia. Viitattu 8.10.2021.
  13. Helsingin yliopisto rakentaa Suomen suurimpiin kuuluvan aurinkosähkövoimalan Viikkiin 21.7.2017. projektiuutiset.fi. Viitattu 22.7.2020.
  14. Kulmala, Maikki: Helsingin yliopisto rakentaa suuren aurinkovoimalan Viikkiin Maaseudun Tulevaisuus. 28.7.2017. Viitattu 8.10.2021.
  15. Kahden jalkapallokentän kokoinen aurinkovoimala tuottaa sähköä Nokian Renkaiden logistiikkakeskuksen katolla ts.fi. 10.6.2021. Viitattu 8.10.2021.
  16. Nokian Renkaiden logistiikkakeskuksen katolle nousi kahden jalkapallokentän kokoinen aurinkovoimala Nokian Renkaat. Viitattu 8.10.2021.
  17. Helen rakentaa jättimäisen aurinkovoimalan kauppakeskuksen katolle 7.10.2019. Rakennuslehti, rakennuslehti.fi. Viitattu 22.7.2020.
  18. Almark, Minna: Raseborgs energi hoppas att västnylänningarna investerar i solparken: "Vi lovar att bygga mera solpaneler om allt säljs slut" Svenska Yle. 28.4.2021. Viitattu 8.10.2021. (ruotsiksi)
  19. Tammisaareen valmistui etelään antava megawatin aurinkovoimala. Etelä-Uusimaa, 2.5.2021.
  20. Launeen Prismaan Suomen suurin kattoaurinkovoimala 11.8.2018. projektiuutiset.fi. Viitattu 22.7.2020.
  21. Risto Ukkonen: Oulun Energian aurinkovoimala viilentää Tuurin Kyläkauppaa 10.7.2019. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 22.7.2020.
  22. Kyläkauppa Veljekset Keskinen, Tuuri, 1000 kWp Oomi. Viitattu 8.10.2021.
  23. Elosen leipomo panostaa uusiutuvaan aurinkoenergiaan – Elonen Oy Leipomo elonen.fi. Viitattu 8.10.2021.
  24. Salon aurinkosähkölaitokselta energiaa kaupungin käyttöön 9.1.2018. kiertotaloudenvarsinaissuomi.fi. Viitattu 22.7.2020.
  25. Salon lukion aurinkosähkölaitos kasvaa Suomen toiseksi suurimmaksi 15.1.2018. Salon Seudun Sanomat, sss.fi. Viitattu 22.7.2020.
  26. Salo hyödyntää aurinkovoimaa 16.1.2018. Salon Seudun Sanomat, sss.fi. Viitattu 22.7.2020.
  27. Esko Lukkari: Kiillolle Lempäälään 1 MWp aurinkovoimala 27.1.2020. ostologistiikka.fi. Viitattu 22.7.2020.
  28. Kiilto, Lempäälä, 961 kWp Naps Solar Systems. 1.1.2019. Viitattu 8.10.2021.
  29. Prisma Seppälän katolle Keski-Suomen suurin aurinkosähköjärjestelmä 18.6.2018. Osuuskauppa Keskimaa via cision.com. Viitattu 22.7.2020.
  30. Junia kunnossapidetään Suomen suurimpiin kuuluvan aurinkovoimalan tuottamalla sähköllä VR Group. 8.2.2021. Viitattu 8.10.2021.
  31. Lukkari, Esko: VR:lle iso aurinkovoimala Helsingin varikolle Osto&Logistiikka. 10.2.2021. Viitattu 8.10.2021.
  32. Kauppakeskus Veturin katolle valmistuu yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista www.kesko.fi. Viitattu 8.10.2021.
  33. Referenssit - K- citymarket Kupittaa solnet.fi. Viitattu 13.10.2017.
  34. Referenssit - K- citymarket Länsikeskus solnet.fi. Viitattu 13.10.2017.
  35. Referenssit - Keskon keskusvarasto vantaa, Hakkila aiienergysystems.fi. Viitattu 22.7.2020.
  36. KWH Freeze pakastevarastokeskus, Vantaa, 490 kWp + 403 kWp Naps Solar Systems. 23.11.2020. Viitattu 8.10.2021.
  37. Aurinkovoimalat - Kivikko helen.fi. Viitattu 10.4.2016.
  38. Lari Malmberg: Suomen suurin aurinkovoimala valmistuu Helsingin Kivikkoon 15.3.2016. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 27.4.2016.
  39. Aurinkovoimaloita jo 30 Tokmannin katolla – Aurinkosähkön tuotannossa rikottiin ennätyksiä (lehdistötiedote) 18.6.2020. Tokmanni, via cision.com. Viitattu 22.7.2020.
  40. Esko Lukkari: Tokmannien katoilla jo 30 aurinkovoimalaa 25.6.2020. ostologistiikka.fi. Viitattu 22.7.2020.
  41. Aurinkopuisto live Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 18.8.2016.
  42. Areva Solar Oy toimittaa Sallilan aurinkopuiston 3.3.2016. Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 27.4.2016.
  43. Suomen suurin maa-asenteinen aurinkovoimala avattiin tänään Haminaan 18.8.2016. Etelä-Savon Energia, ese.fi. Viitattu 18.8.2016.
  44. Haminaan syntyy yksi Suomen suurimpia aurinkovoimaloita 6.4.2016. yle.fi. Viitattu 27.4.2016.
  45. Yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista rakentuu Haminaan – tuotanto alkaa jo kesäkuussa 27.4.2016. yle.fi. Viitattu 27.4.2016.
  46. Sofia Virtanen: 503 kW, 1600 paneelia – Suomen suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala nousee Vantaalle 2 kuukaudessa 27.4.2016. tekniikkatalous.fi. Viitattu 18.8.2016.
  47. Kauppakeskus Puuvilla, Pori 601 kW 2017. NAPS Systems. Viitattu 28.09.2017.
  48. Lehmuskoski, Antti: Kauppakeskus Goodmanin aurinkovoimala tuottaa päästötöntä sähköä www.solnet.group. Viitattu 8.10.2021.
  49. Keski-Korpela, Nina: Hämeenlinnassa kauppakeskuksen katolle nousee suuri aurinkovoimala Yle Uutiset. 6.2.2018. Viitattu 8.10.2021.
  50. Meyer Turun telakalle rakennettu aurinkovoimala otettiin käyttöön | Turku Energia www.sttinfo.fi. 25.9.2019. Viitattu 8.10.2021.
  51. Lehtola, Johanna: Meyer Turun telakalle rakentuu aurinkovoimala – paneeleita tulee uuden hallin katolle lähes 1 600 kappaletta Yle Uutiset. 15.5.2019. Viitattu 8.10.2021.
  52. Isotalo, Minna: Sastamalan Citymarket saa pian energiaa auringosta alueviesti.fi. Viitattu 8.10.2021.
  53. Kokkola Citymarket Roaming. Viitattu 8.10.2021.
  54. Aurinko liikkeille - Citycon Solarigo Oy. Viitattu 8.10.2021.
  55. Aurinkoenergiaa Isossa Omenassa Citycon. 1.7.2018. Viitattu 8.10.2021.
  56. Aurinkovoimala LUT-yliopisto. Viitattu 20.11.2020.
  57. Vantaan K-Citymarketin katolle tulee Suomen suurin aurinkovoimala - lähes 1600 aurinkopaneelia 27.4.2016. iltalehti.fi. Viitattu 18.8.2016.
  58. Sofia Virtanen: 503 kW, 1600 paneelia – Suomen suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala nousee Vantaalle 2 kuukaudessa 27.4.2016. tekniikkatalous.fi. Viitattu 18.8.2016.
  59. Postin Rahtiterminaali, Vantaa 500 kWp Naps Solar Systems. 1.1.2016. Viitattu 8.10.2021.
  60. Kauppakeskus Sellosta käynnistyy kiinteistöjen virtuaalisen voimalaitoksen rakentaminen Suomessa (pdf) 7.9.2017. Siemens, via sello.fi. Viitattu 13.10.2017.
  61. 500 kWp aurinkovoimala Lidl jakelukeskuksen katolla Finnwind. Viitattu 11.3.2019.
  62. Lidl vie ympäristövastuun uudelle tasolle – Järvenpään jakelukeskukseen oma aurinkovoimala, reaaliaikainen energianohjaus ja hyönteishotelleja News Powered by Cision. Viitattu 11.3.2019.
  63. Seaside Industry Parkin 1800 paneelin aurinkovoimala on otettu käyttöön Rauma.fi. 12.12.2018. Viitattu 8.10.2021.
  64. Seaside Industry Park, Rauma, 500 kWp Naps Solar Systems. 4.12.2018. Viitattu 8.10.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]