Luettelo Suomen suurimmista aurinkovoimaloista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Suomen suurimmista aurinkovoimalaitoksista. Oheiseen taulukkoon on listattu maaliskuussa 2016 vähintään aiesopimusvaiheen ohittaneita, asennetulta teholtaan yli 0,2 MWp:n (MW=megawattia, p= peak eli huippuarvo) suuruisia suomalaisia aurinkoenergiaa kerääviä voimalaitoksia tai niiden meneillään olevia rakennushankkeita. Näin muodostettua pohjalistaa on sittemmin täydennetty. Keskeneräisten hankkeiden asennettu tehomäärä on ilmaistu suluissa. Suomen suurimmatkin aurinkovoimalat ovat kansainväliseen mittakaavaan verrattuna pienehköjä, lähinnä kiinteistö- tai yrityskohtaisiin lisäenergia- ja imagotarpeisiin rakennettuja alle 5 MWp:n hankkeita.

Muutamista energiayhtiöiden pienistä aurinkovoimapuistoista on vuokrattu tyypillisesti kiinteää kuukausivuokraa vastaan aurinkopaneelien tuotantokapasiteettia suoraan kuluttaja-asiakkaille (mm. Helsingistä, Keravalta ja Loimaalta). Paneelin tuottama sähkön hinta hyvitetään asiakkaalle sähkön hinnassa.[1][2][3][4][5] Esimerkiksi Keravalla yhden aurinkopaneelin arvioitu sähkön vuosituotannon (304 kWh/ vuosi) hyvitys (luokkaa 10 EUR/ paneeli/ vuosi) asiakkaalle vastasi aurinkopaneelin noin 2,5 kuukauden vuokraa huhtikuun 2016 sähkön hinnalla.[6]

Kansainvälisesti suurempia, yli 10 MWp (laajimmat jo yli 1 000 MWp) aurinkovoimaloita perustetaan myös yleiseen sähköenergian tuotantoon.[7][8][9]

Suuria aurinkovoiman tuotantolaitoksia Suomessa
Kohde Kunta Asennusvuosi Asennettu teho (MWp) Lisätietoa
Rauman aurinkopuisto
(Solar Park Rauma)
Rauma; Lakari (Rauman koillinen teollisuusalue junaradan molemmin puolin)[10] 2017- [11] (8,7) Hanke odottaa valtion tukipäätöstä (talvella 2016–2017)[11], aiesopimus 9/2015,[12][13] Rauman kaupungin kaavoitus tekeillä, arviointisuunnitelma[10], joka oli käsittelyssä 2-3/2016.
Hanketoimittaja Ene Solar Systems on esittänyt vastaavia aurinkopuistoja myös Nakkilaan (ei enää aktiivihanke[11]) ja Orimattilaan (aiesopimus 9/2015).[14][15][16]
Atrian aurinkosähköpuisto Seinäjoki 2017 (rakenteilla 8/2017) (valmistuessaan) noin 4[17] Kokonaisuuteen kuuluu yli 24 000 aurinkopaneelia maa- ja kattoasennuksina, mikä vastaa 5 600 MWh vuotuista sähköntuotantoa. Tämä on noin 5 % Atrian Nurmon tehtaan kiinteistöjen vuotuisesta sähkötarpeesta. Katolle sijoitetuilla paneeleilla vähennetään osaltaan myös rakennuksen jäähdytystarvetta. Hankkeessa testataan muun muassa auringon mukaan kääntyvien paneelien käyttöä ja kestävyyttä sekä uusiutuvan energian varastointia. Voimalasta vastaa Nurmon Aurinko Oy/ Solarigo Systems.[17][18]
Lemene - Lempäälän energiayhteisö Lempäälä 2017- (mahd. 2020-luvulle) (4, aurinkosähkön osuus) Aurinkopaneelit (noin 4 MW) ovat osa Lempäälä Energian Marjamäen energiajärjestelmäkokonaisuutta. Näihin sisältyy 15 000 aurinkopaneelia, mikä vastaa 3 600 MWh vuotuista sähköntuotantoa. Lisäksi kaasumoottoreita (8 MW) ja polttokennoja (116 kW) ja akusto. Hanketoimittajana Siemens. Ensimmäiset toimitukset 2017 lopulla.[19][20][21]
K-citymarket Kupittaa Turku 2017 0,9 Aurinkovoimalan tuotanto käytetään kiinteistön omaan kulutukseen. 2 600 aurinkopaneelilla tuotetaan 16 % kiinteistön vuotuisesta energiatarpeesta. Hanketoimittaja Solnet Green Energy Oy.[22]
K-citymarket Länsikeskus Turku 2017 0,9 Aurinkovoimalan tuotanto käytetään kiinteistön omaan kulutukseen. 2 600 aurinkopaneelilla tuotetaan 15 % kiinteistön vuotuisesta energiatarpeesta. Hanketoimittaja Solnet Green Energy Oy.[23]
Helen Oy, Kivikon aurinkovoimala Helsinki; Ylläshallin katto, Savikiekontie 4, Kivikko, 2016 0,853[24] Kivikon aurinkovoimalaitoksen laskennallinen teho 2 992 kpl*0,285 kW/kpl=0,853 MW.[24] Aurinkopaneelien myynti/vuokraus Helenin asiakkaille, tuottoa hyvitetään sähkölaskussa.[2] Hankkeeseen liittyy aurinkoenergian varastoinnin koelaitos.[25]
Sallila Energia Oy, Sallilan aurinkopuisto Loimaa; Hulmin teollisuusalue 2016 0,735 28.7.2016 valmistunut maalle asennettu aurinkovoimala;[26] hanketoimittajana Areva Solar, käyttää SaloSolarin aurinkopaneeleja, [27][28][4][5]
Suomen Voima Oy Hamina; Mäkelänkangas 2016 0,720[29] Käyttöön vihittäessä 18.8.2016 Suomen 2. suurin maalle asennettu aurinkovoimala. Aurinkovoimalassa 2 772 kpl Hyundai Heavy Industriesin valmistamaa 260 W aurinkopaneelia, ABB:n invertteri.[29][30][31] Aurinkovoimala sijaitsee tuulivoimaloiden lähialueella. Tuotanto menee Suomen Voima -yhtiön kahdeksalle osakasyritykselle ja näiden kuluttaja-asiakkaille.[32]
Porin Puuvilla Pori 2017 0,601 Valmistunut toukokuussa 2017. [33]
K-Citymarket Linnainmaa Tampere; Linnainmaa 2017 0,550 2115 aurinkopaneelia, laskennallinen vuosituotanto 467 MWh. Hanketoimittaja Aii Energy Systems.
K-Citymarket Tammisto Vantaa; Tammisto 2016 0,503 [34][35]
Kauppakeskus Sello Espoo; Leppävaara 2017-2018 0,5 Järjestelmään liittyy teholtaan 1,68 MW ja kapasiteetiltaan 2 MWh:n kiinteistöön sulautettu sähkövarasto. Hanketoimittaja Siemens.[36]
Kalevan painotalo Oulu; Takalaanila 2015 0,420 [37][38]
Salo Energia Salo 2017 noin 0,4selvennä Kolmen hehtaarin voimalassa on runsaat 1  400 paneelia. Tontilla olisi laajennusvaraa olisi 4 500 lisäpaneelille. Tuotannon käyttäjänä Salon kaupunki, erityisesti Salon lukio. [38][39][40][41]
Helen Oy, Suvilahden aurinkovoimala Helsinki; Suvilahti 2015 0,340 [1] Aurinkopaneelien vuokraus/myynti Helenin asiakkaille, tuottoa hyvitetään sähkölaskussa.
Astrum-keskus (elämyskeskus) Salo; Salorankatu 5-7, 24240 Salo 2013 0,322 toimittaja salolainen Areva Solar Oy. [42][43]
Polar Spring lähdeveden pullottamo Asikkala 2015–2016 (0,291) josta 0,19 rakennettu vuonna 2015 [44][45] Toimittajana Naps Solar Systems Oy
HSY Viikinmäen jätevedenpuhdistamo Helsinki; Viikinmäki 2016 0,257 [46][47]
Keravan Energia, Keravan aurinkovoimala Kerava 2016 0,250 Aurinkovoimala otettiin tuotantokäyttöön maaliskuussa 2016. [48][3]
Lappeenrannan teknillinen yliopisto Lappeenranta 2013–2014 0,220 [49]
DB Schenker, Suomen logistiikkakeskus Vantaa; Viinikkala 2015 0,2 Naps Solar Systemsin toimittama ratkaisu [50]
LähiTapiola Espoo. Tapiola. Yrityksen pääkonttorin katto, Revontulenkuja 1, 02100 Espoo. 2015 "0,2" ("750 kpl paneeleja") [51] Vertaa valmistajan nimeämätön referenssi: 204,05 kWp kohde= PV 770 kpl 265 Wp?[52]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Aurinkovoimalat - Suvilahti helen.fi. Viitattu 27.4.2016.
  2. a b Lari Malmberg: Suomen suurin aurinkovoimala valmistuu Helsingin Kivikkoon 15.3.2016. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 27.4.2016.
  3. a b Keravan aurinkovoimalasta sinäkin voit lunastaa oman aurinkopaneelin Keravan Energia, keravanenergia.fi. Viitattu 28.4.2016.
  4. a b SUN - Paikka auringossa Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 27.4.2016.
  5. a b Ehdot, hinnat ja tekniset tiedot Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 27.4.2016.
  6. Usein kysyttyä Keravan aurinkovoimasta Keravan Energia, keravanenergia.fi. Viitattu 28.4.2016.
  7. Large-Scale PV Power Plants - Top50 29.2.2016 päivitetty. pvresources.com. Viitattu 27.4.2016. (englanniksi)
  8. Fortum voitti kilpailutuksen isosta aurinkovoimalasta Intiassa – teho vastaa yli 200:aa Suvilahden aurinkovoimalaa päivitetty 17.8.2016. yle.fi. Viitattu 13.10.2017. (suomeksi)
  9. Tapio Ikkala: Kiinassa puuhataan maailman suurinta aurinkovoimalaa – 6 miljoonaa aurinkopaneelia, teho 2 GW 30.9.2016. tekniikkatalous.fi. Viitattu 13.10.2017. (suomeksi)
  10. a b Asemakaava ja asemakaavan muutos AK26-003: Aurinkoenergian tuotantoalue Lakariin. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (pdf) 8.2.2016. Rauman kaupunki. Viitattu 27.4.2016.
  11. a b c Tapio Pukkila: Nakkilan aurinkovoimala hyytyi – Raumalle odotetaan valtion tukipäätöstä 30.11.2016. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 2.1.2017.
  12. Rauman Lakarin kupeeseen Suomen suurin aurinkovoimala 8.9.2015, rauma.fi, viitattu 27.4.2016
  13. Harri Junttila: Tuplaa Suomen aurinkoenergian tuotannon - Raumalle nousee 8,7 MW:n aurinkokenttä 8.9.2015. Tekniikka & Talous, tekniikkatalous.fi. Viitattu 10.4.2016.
  14. Tapio Enlund: Jättimäinen aurinkopuisto Orimattilaan? 9.9.2015. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 27.4.2016.
  15. Orimattilan Pennalaan 26 hehtaarin aurinkovoimala 15.9.2015, ladec.fi
  16. Sirpa Ratia: Orimattilan Pennalaan tulossa aurinkopuisto 9.9.2015. Stelä-Suomen Sanomat, ess.fi. Viitattu 10.4.2016.
  17. a b Suomen suurin aurinkopuisto käyttöön 8.9.2017. Rakennustaito, rakennustaito.fi. Viitattu 13.10.2017.
  18. Nurmon Aurinko - Suomen suurimman aurinkopuiston hankesivu nurmonaurinko.fi. Viitattu 13.10.2017.
  19. Lemene - Hanke-esittely lempaalanenergia.fi. Viitattu 13.10.2017.
  20. Raili Roth: Lempäälään nousee aurinkopaneelien jättikenttä – tuottaa sähköä jopa 720 kerrostalon tarpeisiin 9.9.2017. aamulehti.fi. Viitattu 13.10.2017.
  21. Energiaomavarainen järjestelmä Lempäälän Marjamäkeen 6.10.2017. talotekniikka-lehti.fi. Viitattu 13.10.2017.
  22. Referenssit - K- citymarket Kupittaa solnet.fi. Viitattu 13.10.2017.
  23. Referenssit - K- citymarket Länsikeskus solnet.fi. Viitattu 13.10.2017.
  24. a b Aurinkovoimalat - Kivikko helen.fi. Viitattu 10.4.2016.
  25. Matti Kankare: Helpommin sanottu kuin tehty – Sekä tekniikka että Suomen lainsäädöntö tekevät sähkön varastoinnista vaikeaa 1.4.2016. Tekniikka & Talous. Viitattu 10.4.2016.
  26. Aurinkopuisto live Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 18.8.2016.
  27. Areva Solar Oy toimittaa Sallilan aurinkopuiston 3.3.2016. Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 27.4.2016.
  28. Aurinkopuisto Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 27.4.2016.
  29. a b Suomen suurin maa-asenteinen aurinkovoimala avattiin tänään Haminaan 18.8.2016. Etelä-Savon Energia, ese.fi. Viitattu 18.8.2016.
  30. Haminaan syntyy yksi Suomen suurimpia aurinkovoimaloita 6.4.2016. yle.fi. Viitattu 27.4.2016.
  31. Yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista rakentuu Haminaan – tuotanto alkaa jo kesäkuussa 27.4.2016. yle.fi. Viitattu 27.4.2016.
  32. Sofia Virtanen: 503 kW, 1600 paneelia – Suomen suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala nousee Vantaalle 2 kuukaudessa 27.4.2016. tekniikkatalous.fi. Viitattu 18.8.2016.
  33. Kauppakeskus Puuvilla, Pori 601 kW 2017. NAPS Systems. Viitattu 28.09.2017.
  34. Vantaan K-Citymarketin katolle tulee Suomen suurin aurinkovoimala - lähes 1600 aurinkopaneelia 27.4.2016. iltalehti.fi. Viitattu 18.8.2016.
  35. Sofia Virtanen: 503 kW, 1600 paneelia – Suomen suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala nousee Vantaalle 2 kuukaudessa 27.4.2016. tekniikkatalous.fi. Viitattu 18.8.2016.
  36. Kauppakeskus Sellosta käynnistyy kiinteistöjen virtuaalisen voimalaitoksen rakentaminen Suomessa (pdf) 7.9.2017. Siemens, via sello.fi. Viitattu 13.10.2017.
  37. Kalevan aurinkovoimala oulunenergia.fi. Viitattu 27.4.2016.
  38. a b Sofia Virtanen: Saloon tulee 3 hehtaarin aurinkopuisto – Energia lukion käyttöön 25.1.2016. Tekniikka & talous. Viitattu 10.4.2016.
  39. Mikko Kiviluoto: Suuri aurinkovoimalahanke eteni Salossa 25.1.2016. Salon Seudun Sanomat, sss.fi. Viitattu 27.4.2016.
  40. Mikko Kiviluoto: Salon aurinkovoimala ruokkii jo lukiota 23.8.2017. Salon Seudun Sanomat, sss.fi. Viitattu 27.4.2016.
  41. Aurinkoenergia etenee Salossa 7.9.2017. Salon Seudun Sanomat, sss.fi. Viitattu 27.4.2016.
  42. Aurinkoenergia astrumkeskus.fi. Viitattu 27.4.2016.
  43. Seuraa 322,56 kWp Astrum-keskuksen järjestelmää Salossa arevasolar.fi. Viitattu 27.4.2016.
  44. Uusi aurinkovoimala käynnistyi Asikkalassa – virtaa lähdeveden pullotukseen 21.9.2015 yle.fi
  45. Polar Spring Oy kuukauden päästövähentäjä hiilineutraaleiksi tähtäävien kuntien hinku-foorumi.fi, 26.11.2015, viitattu 27.4.2016
  46. HSY:n jätevedenpuhdistamoon Suomen viidenneksi suurin aurinkovoimala 9.5.2016. hsy.fi. Viitattu 18.8.2016.
  47. Sofia Kuisma: HSY:n jätevedenpuhdistamoon Suomen viidenneksi suurin aurinkovoimala 9.5.2016. hs.fi. Viitattu 18.8.2016.
  48. Keravan aurinkovoimala Keravan Energia, keravanenergia.fi. Viitattu 28.4.2016.
  49. Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Lappeenranta motiva.fi. Viitattu 27.4.2016.
  50. Trukit tankataan auringosta 12.1.2015. dbschenker.fi. Viitattu 27.4.2016.
  51. Klaus Nurmi: Aurinkovoimala nousi toimistojätin katolle Tapiolassa 17.10.2015. Länsiväylä, lansivayla.fi. Viitattu 27.4.2016.
  52. Aurinkopaneelit käytössä arevasolar.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]