Luettelo Suomen suurimmista aurinkovoimaloista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen suurimmista aurinkovoimalaitoksista. Oheiseen taulukkoon on listattu kesäkuussa 2016 vähintään aiesopimusvaiheen ohittaneita, asennetulta teholtaan yli 0,2 MWp:n (MW=megawattia, p= peak eli huippuarvo) suuruisia suomalaisia aurinkoenergiaa kerääviä voimalaitoksia tai niiden meneillään olevia rakennushankkeita. Vuoden 2018 jälkeen on listattu vähintään 0,8 MWp.n voimaloita. Näin muodostettua pohjalistaa on sittemmin täydennetty. Keskeneräisten hankkeiden asennettu tehomäärä on ilmaistu suluissa. Suomen suurimmatkin aurinkovoimalat ovat kansainväliseen mittakaavaan verrattuna pienehköjä, lähinnä kiinteistö- tai yrityskohtaisiin lisäenergia- ja imagotarpeisiin rakennettuja alle 5 MWp:n hankkeita. Alkukesällä 2020 Suomessa oli erään lähteen mukaan toiminnassa vain yksi yli 1 MWp:n aurinkosähkövoimala[1] (tosiasiassa tällöin oli jo muutama).

Muutamista energiayhtiöiden pienistä aurinkovoimapuistoista on vuokrattu tyypillisesti kiinteää kuukausivuokraa vastaan aurinkopaneelien tuotantokapasiteettia suoraan kuluttaja-asiakkaille (mm. Helsingistä, Keravalta ja Loimaalta). Paneelin tuottama sähkön hinta hyvitetään asiakkaalle sähkön hinnassa.[2][3][4][5][6] Esimerkiksi Keravalla yhden aurinkopaneelin arvioitu sähkön vuosituotannon (304 kWh/ vuosi) hyvitys (luokkaa 10 EUR/ paneeli/ vuosi) asiakkaalle vastasi aurinkopaneelin noin 2,5 kuukauden vuokraa huhtikuun 2016 sähkön hinnalla.[7]

Suuria aurinkovoiman tuotantolaitoksia Suomessa
Kohde Kunta Asennusvuosi Asennettu teho (MWp) Lisätietoa
Kalajoen Läntisten alueen aurinkopuisto
(Läntinen uusiutuvan energian puisto)
Kalajoki ehkä 2021-[8] (alkujaan tavoite 2019-)[9] (11)[10] [10][9][8]
Atrian aurinkosähköpuisto
(Atrian Aurinko)
Seinäjoki (Nurmo) 2017-2019[11] 5,9[11] 22 000 aurinkopaneelia maa- ja kattoasennuksina, mikä vastaa 5 300 MWh vuotuista sähköntuotantoa. Tämä on noin 5 % Atrian Nurmon tehtaan kiinteistöjen vuotuisesta sähkötarpeesta. Voimalasta vastaa Nurmon Aurinko Oy/ Solarigo Systems.[11][12][13]
Lemene - Lempäälän energiayhteisö Lempäälä 2018-2019 4 (=2+2) Aurinkopaneelit ovat osa Lempäälä Energian Marjamäen energiajärjestelmäkokonaisuutta. Keväällä 2019 Solarigo oli asentanut maa-asennuksena kytkentävalmiiksi 5 980 paneelin (2 000 kWp) järjestelmän. Kiwatti asensi toisen aurinkopaneelikentän jossa oli 7300 kpl 275 W:n aurinkopaneelia (2 000 kWp). Yhteensä Lemene:ssä on runsas 13 000 paneelia (yhteensä noin 4 MWp). [14][15][16][17][18][19][20][21]
Helsingin yliopisto, Viikin kampus Helsinki 2017-2018 1,2 noin 3 500 aurinkopaneelia kattoasennuksena yhteensä 16 rakennukseen[22]
Kauppakeskus Elo Ylöjärvi 2019 yli 1,0 Lähes 3 200 aurinkopaneelia kattoasennuksena [23]tarvitaan parempi lähde
Kiilto Oy Lempäälä 2019-2020 noin 1,0 3 060 aurinkopaneelia kattoasennuksena [24]
Prisma Laune Lahti 2018-2019 noin 1,0 3 500 aurinkopaneelia kattoasennuksena [25]tarvitaan parempi lähde
Tuurin kyläkauppa Alavus, Tuuri 2019- noin 1 3 500 aurinkopaneelia[26]tarvitaan parempi lähde
Salo Energia Salo 2017-2018 noin 0,997 Laajennus 2018 noin 3 000 aurinkopaneeliin ja piikkiteholtaan 0,997 MWp:iin.[27][28][29] Tontilla viestittiin olleen ensimmäisen 1 400 aurinkopaneelin jälkeen laajennusvaraa 4 500 lisäpaneelille. Tuotannon käyttäjänä Salon kaupunki. [30][31][32][33]
Kauppakeskus Seppä ja Prisma Seppälä Jyväskylä 2018-2019 0,941 (=0,400+0,541) 1 500 + 2 000 aurinkopaneelia [34]
K-citymarket Kupittaa Turku 2017 0,9 Aurinkovoimalan tuotanto käytetään kiinteistön omaan kulutukseen. 2 600 aurinkopaneelilla tuotetaan 16 % kiinteistön vuotuisesta energiatarpeesta. Hanketoimittaja Solnet Green Energy Oy.[35]
K-citymarket Länsikeskus Turku 2017 0,9 Aurinkovoimalan tuotanto käytetään kiinteistön omaan kulutukseen. 2 600 aurinkopaneelilla tuotetaan 15 % kiinteistön vuotuisesta energiatarpeesta. Hanketoimittaja Solnet Green Energy Oy.[36]
Keskon keskusvarasto Vantaa ? 0,9 Hanketoimittaja Aii Energy Systems/ Aii Corporation.[37]
Helen Oy, Kivikon aurinkovoimala Helsinki; Ylläshallin katto, Savikiekontie 4, Kivikko, 2016 0,853[38] Kivikon aurinkovoimalaitoksen laskennallinen teho 2 992 kpl*0,285 kW/kpl=0,853 MW.[38] Aurinkopaneelien myynti/vuokraus Helenin asiakkaille, tuottoa hyvitetään sähkölaskussa.[3] Hankkeeseen liittyy aurinkoenergian varastoinnin koelaitos.[39] Hanketoimittajana GEF[40].
Tokmanni, hallinto- ja logistiikkakeskus Mäntsälä 2018 0,825 Aurinkovoimalan tuotanto kiinteistön omaan kulutukseen. 3 000 aurinkopaneelin voimala Mäntsälässä oli Tokmanni-ketjun suurin aurinkovoimala.[41][42]
Sallila Energia Oy, Sallilan aurinkopuisto Loimaa; Hulmin teollisuusalue 2016 0,735 28.7.2016 valmistunut maalle asennettu aurinkovoimala;[43] hanketoimittajana Areva Solar, käyttää SaloSolarin aurinkopaneeleja, [44][45][5][6]
Suomen Voima Oy Hamina; Mäkelänkangas 2016 0,720[46] Käyttöön vihittäessä 18.8.2016 Suomen 2. suurin maalle asennettu aurinkovoimala. Aurinkovoimalassa 2 772 kpl Hyundai Heavy Industriesin valmistamaa 260 W aurinkopaneelia, ABB:n invertteri.[46][47][48] Aurinkovoimala sijaitsee tuulivoimaloiden lähialueella. Tuotanto menee Suomen Voima -yhtiön kahdeksalle osakasyritykselle ja näiden kuluttaja-asiakkaille.[49] Aurinkovoimalan toimittivat yhteistyössä Etelä-Savon Energia ja Finnwind Oy.[50]
Porin Puuvilla Pori 2017 0,601 Valmistunut toukokuussa 2017. [51]
K-Citymarket Linnainmaa Tampere; Linnainmaa 2017 0,550 2115 aurinkopaneelia, laskennallinen vuosituotanto 467 MWh. Hanketoimittaja Aii Energy Systems.
LUT-yliopisto, Green Campus Lappeenranta Lappeenranta 2012–2018 0,5085 [52]
K-Citymarket Tammisto Vantaa; Tammisto 2016 0,503 [53][54]
Kauppakeskus Sello Espoo; Leppävaara 2017-2018 0,5 Järjestelmään liittyy teholtaan 1,68 MW ja kapasiteetiltaan 2 MWh:n kiinteistöön sulautettu sähkövarasto. Hanketoimittaja Siemens.[55]
Lidl, Järvenpää Jakelukeskus aurinkovoimala Järvenpää 2018 0,5 Aurinkovoimala koostuu 1 600 aurinkopaneelista, jotka kiinnittyvät kiinteästi katon kantaviin rakenteisiin.[56] [57] Aurinkovoimalatoimittaja Finnwind Oy.
Kalevan painotalo Oulu; Takalaanila 2015 0,420 [58][30]
Etola Yhtiöt, Etra Logistiikkakeskus aurinkovoimala Hämeenlinna 2017 0,408 Kattoasennus. [59] Hämeenlinnan logistiikkakeskuksen aurinkovoimalan toimittaja Finnwind Oy.
Helen Oy, Suvilahden aurinkovoimala Helsinki; Suvilahti 2015 0,340 [2] Aurinkopaneelien vuokraus/myynti Helenin asiakkaille, tuottoa hyvitetään sähkölaskussa.
Astrum-keskus (elämyskeskus) Salo; Salorankatu 5-7, 24240 Salo 2013 0,322 toimittaja salolainen Areva Solar Oy. [60][61]
Finnair, Finnair Air Cargo Center aurinkovoimala Vantaa 2017 0,312 Finnwind Oy toimitti kesällä 2017 Finnairin uuden rahtiterminaalin katolle aurinkosähkövoimalan osana Finnairin kestävän kehityksen strategiaa.[62][63]
Polar Spring lähdeveden pullottamo Asikkala 2015–2016 (0,291) josta 0,19 rakennettu vuonna 2015 [64][65][66] Toimittajana Naps Solar Systems Oy
HSY Viikinmäen jätevedenpuhdistamo Helsinki; Viikinmäki 2016 0,257 [67][68]
Keravan Energia, Keravan aurinkovoimala Kerava 2016 0,250 Aurinkovoimala otettiin tuotantokäyttöön maaliskuussa 2016. [69][4]
Aalto Yliopisto Kiinteistöt, Tieto- ja Tuas -talon aurinkovoimalat Espoo 2016/2017 0,239 Otaniemen kampus matkalla energiaomavaraisuuteen.[70] Tieto - ja Tuas talojen aurinkovoimaloiden lisäksi Finnwind Oy on toimittanut Otaniemeen Maarintaloon 103 kWp aurinkosähköjärjestelmn 2015.
DB Schenker, Suomen logistiikkakeskus Vantaa; Viinikkala 2015 0,2 Naps Solar Systemsin toimittama ratkaisu [71]
LähiTapiola Espoo. Tapiola. Yrityksen pääkonttorin katto, Revontulenkuja 1, 02100 Espoo. 2015 "0,2" ("750 kpl paneeleja") [72] Vertaa valmistajan nimeämätön referenssi: 204,05 kWp kohde= PV 770 kpl 265 Wp?[73]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aurinkosähkön suosio jatkoi hurjaa kasvua – 2019 lopussa tehoa noin 198 MW 18.6.2020. Lähienergia, lahienergia.org. Viitattu 22.7.2020.
  2. a b Aurinkovoimalat - Suvilahti helen.fi. Viitattu 27.4.2016.
  3. a b Lari Malmberg: Suomen suurin aurinkovoimala valmistuu Helsingin Kivikkoon 15.3.2016. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 27.4.2016.
  4. a b Keravan aurinkovoimalasta sinäkin voit lunastaa oman aurinkopaneelin Keravan Energia, keravanenergia.fi. Viitattu 28.4.2016.
  5. a b SUN - Paikka auringossa Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 27.4.2016.
  6. a b Ehdot, hinnat ja tekniset tiedot Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 27.4.2016.
  7. Usein kysyttyä Keravan aurinkovoimasta Keravan Energia, keravanenergia.fi. Viitattu 28.4.2016.
  8. a b Aurinkosähkön tuottaminen voi alkaa Kalajoella jo lähitulevaisuudessa – puitteet voimalalle nyt varmistumassa 5.2.2020. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 22.7.2020.
  9. a b Kalajoelle suuri aurinkoenergiapuisto ja energiavarasto 12.10.2018. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 22.7.2020.
  10. a b Kannattava maanviljely tuottaa nyt myös energiaa hybrid-power.fi. Viitattu 22.7.2020.
  11. a b c Atrian Aurinko solarigo.fi. Viitattu 22.7.2020.
  12. Suomen suurin aurinkopuisto käyttöön 8.9.2017. Rakennustaito, rakennustaito.fi. Viitattu 13.10.2017.
  13. Nurmon Aurinko - Suomen suurimman aurinkopuiston hankesivu nurmonaurinko.fi. Viitattu 13.10.2017.
  14. Antti Palomaa: Lempäälän suuri aurinkovoimala on viimeistelyä vaille valmis 21.5.2019. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 22.7.2020.
  15. [https://www.kiwatti.fi/lemene-hanke/ Lemene – Työ- ja elinkeinoministeriön energiateknologian kärkihanke] 2019. Kiwatti, kiwatti.fi. Viitattu 22.7.2020.
  16. Solarigo toteuttaa 2 000 kWp aurinkosähkövoimalan LEMENE-hankkeeseen 7.9.2018. lempaalanenergia.fi. Viitattu 22.7.2020.
  17. LEMENE -hankkeen 2 000 kWp aurinkovoimala, Solarigo Systems Oy (video tehdystä asennuksesta) 16.4.2019. Solarigo via youtube.com. Viitattu 22.7.2020.
  18. Jorma Huovinen: Lempäälään ensi kesänä valmistuva jättimäinen aurinkopaneelikenttä vastaa 720 kerrostaloasunnon sähkönkulutusta – Tavoitteena ympärivuotinen käyttö Aamulehti, aamulehti.fi. 16.11.2018. Viitattu 22.7.2020.
  19. Lemene - Hanke-esittely lempaalanenergia.fi. Viitattu 13.10.2017.
  20. Raili Roth: Lempäälään nousee aurinkopaneelien jättikenttä – tuottaa sähköä jopa 720 kerrostalon tarpeisiin 9.9.2017. aamulehti.fi. Viitattu 13.10.2017.
  21. Energiaomavarainen järjestelmä Lempäälän Marjamäkeen 6.10.2017. talotekniikka-lehti.fi. Viitattu 13.10.2017.
  22. Helsingin yliopisto rakentaa Suomen suurimpiin kuuluvan aurinkosähkövoimalan Viikkiin 21.7.2017. projektiuutiset.fi. Viitattu 22.7.2020.
  23. Helen rakentaa jättimäisen aurinkovoimalan kauppakeskuksen katolle 7.10.2019. Rakennuslehti, rakennuslehti.fi. Viitattu 22.7.2020.
  24. Esko Lukkari: Kiillolle Lempäälään 1 MWp aurinkovoimala 27.1.2020. ostologistiikka.fi. Viitattu 22.7.2020.
  25. Launeen Prismaan Suomen suurin kattoaurinkovoimala 11.8.2018. projektiuutiset.fi. Viitattu 22.7.2020.
  26. Risto Ukkonen: Oulun Energian aurinkovoimala viilentää Tuurin Kyläkauppaa 10.7.2019. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 22.7.2020.
  27. Salon aurinkosähkölaitokselta energiaa kaupungin käyttöön 9.1.2018. kiertotaloudenvarsinaissuomi.fi. Viitattu 22.7.2020.
  28. Salon lukion aurinkosähkölaitos kasvaa Suomen toiseksi suurimmaksi 15.1.2018. Salon Seudun Sanomat, sss.fi. Viitattu 22.7.2020.
  29. Salo hyödyntää aurinkovoimaa 16.1.2018. Salon Seudun Sanomat, sss.fi. Viitattu 22.7.2020.
  30. a b Sofia Virtanen: Saloon tulee 3 hehtaarin aurinkopuisto – Energia lukion käyttöön 25.1.2016. Tekniikka & talous. Viitattu 10.4.2016.
  31. Mikko Kiviluoto: Suuri aurinkovoimalahanke eteni Salossa 25.1.2016. Salon Seudun Sanomat, sss.fi. Viitattu 27.4.2016.
  32. Mikko Kiviluoto: Salon aurinkovoimala ruokkii jo lukiota 23.8.2017. Salon Seudun Sanomat, sss.fi. Viitattu 27.4.2016.
  33. Aurinkoenergia etenee Salossa 7.9.2017. Salon Seudun Sanomat, sss.fi. Viitattu 27.4.2016.
  34. Prisma Seppälän katolle Keski-Suomen suurin aurinkosähköjärjestelmä 18.6.2018. Osuuskauppa Keskimaa via cision.com. Viitattu 22.7.2020.
  35. Referenssit - K- citymarket Kupittaa solnet.fi. Viitattu 13.10.2017.
  36. Referenssit - K- citymarket Länsikeskus solnet.fi. Viitattu 13.10.2017.
  37. Referenssit - Keskon keskusvarasto vantaa, Hakkila aiienergysystems.fi. Viitattu 22.7.2020.
  38. a b Aurinkovoimalat - Kivikko helen.fi. Viitattu 10.4.2016.
  39. Matti Kankare: Helpommin sanottu kuin tehty – Sekä tekniikka että Suomen lainsäädöntö tekevät sähkön varastoinnista vaikeaa 1.4.2016. Tekniikka & Talous. Viitattu 10.4.2016.
  40. Suomen suurin aurinkovoimala aurinkovoimala.net. Viitattu 21.9.2018.
  41. Aurinkovoimaloita jo 30 Tokmannin katolla – Aurinkosähkön tuotannossa rikottiin ennätyksiä (lehdistötiedote) 18.6.2020. Tokmanni, via cision.com. Viitattu 22.7.2020.
  42. Esko Lukkari: Tokmannien katoilla jo 30 aurinkovoimalaa 25.6.2020. ostologistiikka.fi. Viitattu 22.7.2020.
  43. Aurinkopuisto live Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 18.8.2016.
  44. Areva Solar Oy toimittaa Sallilan aurinkopuiston 3.3.2016. Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 27.4.2016.
  45. Aurinkopuisto Sallila Energia Oy, sallila.fi. Viitattu 27.4.2016.
  46. a b Suomen suurin maa-asenteinen aurinkovoimala avattiin tänään Haminaan 18.8.2016. Etelä-Savon Energia, ese.fi. Viitattu 18.8.2016.
  47. Haminaan syntyy yksi Suomen suurimpia aurinkovoimaloita 6.4.2016. yle.fi. Viitattu 27.4.2016.
  48. Yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista rakentuu Haminaan – tuotanto alkaa jo kesäkuussa 27.4.2016. yle.fi. Viitattu 27.4.2016.
  49. Sofia Virtanen: 503 kW, 1600 paneelia – Suomen suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala nousee Vantaalle 2 kuukaudessa 27.4.2016. tekniikkatalous.fi. Viitattu 18.8.2016.
  50. Haminan aurinkovoimala ese.fi. Viitattu 11.3.2019. (englanniksi)
  51. Kauppakeskus Puuvilla, Pori 601 kW 2017. NAPS Systems. Viitattu 28.09.2017.
  52. Aurinkovoimala LUT-yliopisto. Viitattu 20.11.2020.
  53. Vantaan K-Citymarketin katolle tulee Suomen suurin aurinkovoimala - lähes 1600 aurinkopaneelia 27.4.2016. iltalehti.fi. Viitattu 18.8.2016.
  54. Sofia Virtanen: 503 kW, 1600 paneelia – Suomen suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala nousee Vantaalle 2 kuukaudessa 27.4.2016. tekniikkatalous.fi. Viitattu 18.8.2016.
  55. Kauppakeskus Sellosta käynnistyy kiinteistöjen virtuaalisen voimalaitoksen rakentaminen Suomessa (pdf) 7.9.2017. Siemens, via sello.fi. Viitattu 13.10.2017.
  56. 500 kWp aurinkovoimala Lidl jakelukeskuksen katolla Finnwind. Viitattu 11.3.2019.
  57. Lidl vie ympäristövastuun uudelle tasolle – Järvenpään jakelukeskukseen oma aurinkovoimala, reaaliaikainen energianohjaus ja hyönteishotelleja News Powered by Cision. Viitattu 11.3.2019.
  58. Kalevan aurinkovoimala oulunenergia.fi. Viitattu 27.4.2016.
  59. 408 kWp aurinkovoimala Etra logistiikkakeskus Hämeenlinna Finnwind. Viitattu 11.3.2019.
  60. Aurinkoenergia astrumkeskus.fi. Viitattu 27.4.2016.
  61. Seuraa 322,56 kWp Astrum-keskuksen järjestelmää Salossa arevasolar.fi. Viitattu 27.4.2016.
  62. Aurinkopaneeli | Referenssit | Lentokenttävoimala Finnwind. Viitattu 11.3.2019.
  63. Finnairin Cool-rahtiterminaali on saanut katolleen aurinkovoimalan | lentoposti.fi www.lentoposti.fi. 23.8.2017. Viitattu 11.3.2019.
  64. Uusi aurinkovoimala käynnistyi Asikkalassa – virtaa lähdeveden pullotukseen 21.9.2015 yle.fi
  65. Polar Spring Oy kuukauden päästövähentäjä hiilineutraaleiksi tähtäävien kuntien hinku-foorumi.fi, 26.11.2015, viitattu 27.4.2016
  66. Hiilineutraalisuomi > Polar Spring Oy kuukauden päästövähent hiilineutraalisuomi.fi. Viitattu 17.1.2020.
  67. HSY:n jätevedenpuhdistamoon Suomen viidenneksi suurin aurinkovoimala 9.5.2016. hsy.fi. Viitattu 18.8.2016.
  68. Sofia Kuisma: HSY:n jätevedenpuhdistamoon Suomen viidenneksi suurin aurinkovoimala 9.5.2016. hs.fi. Viitattu 18.8.2016.
  69. Keravan aurinkovoimala Keravan Energia, keravanenergia.fi. Viitattu 28.4.2016.
  70. Aurinkopaneeli | Referenssit | Energiaomavaraisuus Finnwind. Viitattu 11.3.2019.
  71. Trukit tankataan auringosta 12.1.2015. dbschenker.fi. Viitattu 27.4.2016.
  72. Klaus Nurmi: Aurinkovoimala nousi toimistojätin katolle Tapiolassa 17.10.2015. Länsiväylä, lansivayla.fi. Viitattu 27.4.2016.
  73. Aurinkopaneelit käytössä arevasolar.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]