Kauppakeskus Veturi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veturi
Kauppakeskus Veturi
Kauppakeskus Veturi
Sijainti Tervaskangas, Kuusankoski, Kouvola
Avattu 13. syyskuuta 2012
Omistaja Mercada Oy
Rakennuskustannukset 100 milj. euroa
Liikkeiden määrä 76
Päävuokralaisia
Kerrospinta-ala 48 000 m²
Kerrosten määrä 2
Kävijämäärä 3,3 milj. (2017)
Vuosimyynti 125 milj. euroa
Pysäköintipaikkoja 1800
Kotisivu

Kauppakeskus Veturi on kauppakeskus Kouvolassa, entisen Kuusankosken kaupungin eteläosassa. Se sijaitsee kuutostien varrella, liikenteellisessä solmukohdassa Kouvolan Tervaskankaalla. Veturin pinta-ala on 48 000 m² ja se on Suomen 10. suurin kauppakeskus ja suurin Kaakkois-Suomessa. Kauppakeskus Veturin vaikutusalueella asuu yhteensä noin 100 000 ihmistä.

Liikkeet ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavaratalot ja päivittäistavarakaupat


Kodintarvike- ja rautakaupat


Vaate- ja urheiluliikkeet


Vapaa-ajan liikkeet


Elektroniikkaliikkeet


Terveyden-, kauneuden- ja kultasepän liikkeet


Kahvilat


Ravintolat


Parturikampaamot ja terveyden palvelut


Elokuvateatterit ja vapaa-ajan palvelut


Muut palvelut


Toimistot


Veturissa on 80 liikettä[1]. Veturin ankkuriliikkeinä toimivat K-Citymarket, K-Rauta, Budget Sport, Tokmanni ja elokuvateatteri Kino 123. [2] Kauppakeskuksen omistaa Mercada Oy. Veturi työllistää noin 650 henkilöä. Kauppakeskus on Suomen Kauppakeskusyhdistyksen jäsen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesko ilmoitti lokakuussa 2007 suunnittelevansa uuden kauppakeskuksen rakentamista silloisen Kuusankosken kaupungin eteläosaan Tervaskankaalle. Keskon mukaan alue on sijainnollisesti erinomainen Kouvolan ja Kuusankosken muodostaman kaupunkialueen keskipisteessä, Valtatie 6:n varrella [1]. Marraskuussa 2008 Kesko ja Kuusankosken kaupunki solmivat maakaupan 13,6 hehtaarin kokoisesta alueesta, joka sijaitsee Kuutostien ja Kuusaantien risteysalueella, aivan entisen Kuusankosken ja Kouvolan rajan vieressä [2]. Tuolloin Kuusankoski ja muut Kouvolan seudun kunnat olivat jo tehneet päätöksen uuden Kouvolan kaupungin perustamisesta vuonna 2009. Tervaskankaan alue siirtyi Kouvola-nimisen kaupungin alueelle 1.1.2009 ja Keskon neuvottelukumppaniksi tuli Kouvolan kaupunki. Heti maakaupan jälkeen Kesko aloitti itse kauppakeskuksen suunnittelun. Kauppakeskuksen oli alunperin määrä valmistua vuonna 2011, mutta taloudellinen lama hidasti hieman suunnittelutöitä. Kauppakeskuksen rakennustyöt alkoivat lopulta elokuussa 2010. Helmikuussa 2011 kauppakeskuksen nimeksi valittiin veturi. Silloin keskuksen tiedettiin valmistuvan vuoden 2012 syyskuun tienoilla.

Kauppakeskus Veturi avattiin lopulta torstaina 13. syyskuuta 2012 Kouvolan Tervaskankaalle, Kuutostien varteen [3]. Avajaisnauhan leikkasivat silloiset Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki ja Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki. Avajaisviikonloppuna Veturissa kävi noin 85 000 asiakasta. Kouvolassa oli silloin suunnilleen saman verran aukkaita. Kauppakeskus Veturiin siirtyi huomattava määrä Kouvolan liikkeitä, pääosin Keskon liikkeitä. Muunmuassa kaksi isoa liikerakennusta Tommolankadulla tyhjeni lähes kokonaan, kun Kouvolan entiset K-Citymarket ja K-Rauta siirtyivät uuteen kauppakeskus Veturiin. Vanhaan 1989 rakennettuun K-Citymarketin rakennukseen jäi vain Iskun huonekaluliike. Citymarketin rakennuksesta Veturiin siirtyi Citymarketin lisäksi Mustapörssi, Dressmann ja Seppälä. Kouvolan entiseen K-Citymarketin kiinteistö sai uuden vuokralaisen vasta vuonna 2018, kun RTV ilmoitti avaavansa uuden myymälän rakennukseen. Entisen K-Raudan rakennukseen avattiin jo vuonna 2014 Motonet ja kuntosalikeskus. Myös Kouvolan keskustasta lähti huomattava määrä liikkeitä Veturiin. Kouvolan keskustan on sanottu autioituneen johtuen siitä, että suurin osa keskustan liikkeistä on siirtynyt Veturiin. Ongelma on kuitenkin alkanut pienenemään ja Kouvolan keskusta on muuttumassa entistä elinvoimaisemmaksi. Veturin 5-vuotissyntymäpäiviä vietettiin 15.-17. syyskuuta 2017. Vuonna 2018 Veturin K-Citymarketin katolle asennettiin aurinkopaneelit.

Veturin liikevalikoima oli hieman erilainen avajaishetkellä kuin nykyään. Avajaisten jälkeen Veturissa ovensa sulkeneita liikkeitä ovat muunmuassa...

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kouvolaan rakennetaan suuri kauppakeskus 31.5.2010. Helsingin Sanomat. Viitattu 30.10.2010.
  2. f kauppakeskusyhdistys.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]