Life Racing Engines

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Life (formulatalli))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Life
Koko nimi Life Racing Engines
Päämaja Modena, Italia
Perustajat Ernesto Vita[1]
Henkilökunta Oliver Piazzi
Gianni Marelli[2]
Tunnetuimmat kuljettajat Gary Brabham, Bruno Giacomelli
Moottorit Life, Judd
Saavutukset Formula 1:n MM-sarjassa
Ensimmäinen kilpailu Yhdysvaltain Grand Prix 1990
Kilpailuja 14 (0 starttia)
Valmistajien
maailmanmestaruuksia
0
Kuljettajien
maailmanmestaruuksia
0
Voittoja 0
Paalupaikkoja 0
Nopeimpia kierroksia 0
MM-pisteitä 0
Viimeinen kilpailu Espanjan Grand Prix 1990

Life oli Formula 1 -sarjaan osallistunut talli vuonna 1990.[3]

W12-moottori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lifen W12-moottori Goodwoodin Festival of Speed -tapahtumassa vuonna 2009.

Lifen käyttämän W12-moottorin oli suunnitellut entinen Ferrarin moottorisuunnittelija Franco Rocchi, jonka käsialaa ovat monet Ferrarin 1970-luvun urheiluautojen moottoreista kuten 308 GTB- ja GTS-mallien moottorit. Huhujen mukaan Rocchin W12-suunnitelmat olivat alun perin jo hänen Ferrari-ajoiltaan 1970-luvulta mutta epäiltiin, että niillä ei olisi ollut itse Enzo Ferrarin hyväksyntää.

Rocchin lähdettyä Ferrarilta 1980-luvulla, hän alkoi itse kehittelemään omaa W12-moottorimalliaan. Konseptin mukaan moottori olisi yhtä lyhyt kuin normaali V8-moottori mutta korkeampi kuin muut V-moottorit koska W12-moottorissa oli kolme 4-sylinteristä moottoria päällekkäin.

Kun turboahdetut moottorit poistuivat kaudelle 1989, Ernesto Vita tajusi hyvän sauman kokeilla tehdä rahaa sillä moni talli tarvitsi uuden moottorin. Alun perin Ernesto Vita osti oikeudet W12-moottoreihin Rocchilta ja yritti myydä uudenlaista W12-moottoriaan kärkipään Formula 1 -talleille. Koska kukaan ei kuitenkaan ostanut Vitan tarjoamia moottoreita, päätti hän perustaa oman Formula 1 -tallin ja hankki itselleen kilpa-auton johon moottorit voitaisiin asentaa epäonniselta FIRST-tallilta.[2]

Life Racing Engines[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ernesto Vitan oma F1-talli Life Racing Engines lähti mukaan vuoden 1990 Formula 1 -kaudelle. Life hankki australialaisen, entisen F1-maailmanmestari Jack Brabhamin pojan Gary Brabhamin tallin ainoaksi kuljettajaksi.[2]

Lifen W12-moottori kuitenkin osoittautui huomattavasti muita heikkotehoisemmaksi ja epäluotettavammaksi ja Brabham karsiutui selvästi kauden kahdesta ensimmäisestä kilpailusta. Brabham sai tarpeekseen Lifen auton ja moottorin kilpailukyvyttömyydestä ja irtisanoutui, ja tallin kuljettajana jatkoi italialainen Bruno Giacomelli.[1] Kuljettajan vaihtuminen ei kuitenkaan parantanut tallin kilpailukykyä ja Life karsiutui selvästi myös muista kauden osakilpailuista.

Lifen oman W12-moottorin viimeinen esiintyminen tapahtui Italian GP:ssä, jonka jälkeen se korvattiin Juddin V8-moottorilla. Juddin moottori ei kuitenkaan sopinut autoon kunnolla ja talli vetäytyi lopulta F1-sarjasta kaksi osakilpailua myöhemmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Williamson, Martin: From Bad to Worse F1 News. 15.3.2010. ESPN. Viitattu 5.7.2021. (englanniksi)
  2. a b c Teaters, Matthew: 1990 Life Racing Engines Formula One Famous Failures. 2009. Trafford Publishing. Viitattu 5.7.2021. (englanniksi)
  3. Life (Car Manufacturer) Cars. ChicaneF1.com. Viitattu 5.7.2021. (englanniksi)