Jorma

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee etunimeä. Jorma on myös väkevä viini.
Jorma
Nimipäivä
– suomenkielinen 26. kesäkuuta
– ruotsinkielinen -
– ortodoksinen 26. heinäkuuta
Muunnelmia Jarmo
Ulkomaisia vastineita Jeremy
Nimen alkuperä heprean Jeremia

Jorma on suomalainen miehen etunimi. Se on vanha ortodoksinen ristimänimi. Jorman nimipäivä on ollut suomenkielisessä almanakassa 26. kesäkuuta vuodesta 1950 asti. Aiemmin nimipäivä oli 13. syyskuuta vuodesta 1908 alkaen. Nimi on alkuaan heprean Jeremia, jonka karjalaiset ovat omaksuneet venäjästä. Suku- ja kylännimet Jormanen ja Jormas lienevät samaa perua.

Nimet Jorma ja Kari tulivat tunnetuiksi Juhani Ahon karjalaisromaanin Panu ilmestyttyä 1897. Kirjassa esiintyy vanha Jorma-niminen tietäjä. Aho lienee ottanut nimen karjalaisesta paikannimestä Jormala. Tämän jälkeen ensimmäisiä Jormaksi nimettyjä oli Akseli Gallen-Kallelan poika Jorma Gallen-Kallela vuonna 1898. Hänet on tiettävästi nimetty Ahon romaanin mukaan.

Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan nimi Jorma on 1900-luvun alusta vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 35 551 miehelle ja alle kymmenelle naiselle. Nimen kulta-aikaa oli 1940–1950-luku, jolloin nimi annettiin yli 23 000 pojalle, mikä on kaikkien aikojen Jormien kokonaismäärästä yli 60 prosenttia. Sen sijaan 1960-luvun jälkeen syntyneiden nimenä Jorma on harvinaisempi, vaikkakin edelleen Jormaksi nimetään muutama vauva vuosittain.[1]

Tunnettuja Jormia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvitteellisia Jormia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Joka kodin suuri nimikirja (Osa Vilkuna Kustaa: Etunimet)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nimipalvelu Väestörekisterikeskus. Viitattu 30.5.2013.