Jorma

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee etunimeä. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla Jorma.
Jorma
Nimipäivä  
– suomenkielinen 26. kesäkuuta
– ruotsinkielinen
– ortodoksinen 26. heinäkuuta
Muunnelmia Jarmo[1]
Vastineita eri kielissä Jeremy
Nimen alkuperä heprean Jeremia

Jorma on suomalainen miehen etunimi. Se on vanha ortodoksinen ristimänimi. Jorman nimipäivä on ollut suomenkielisessä almanakassa 26. kesäkuuta vuodesta 1950 asti. Aiemmin nimipäivä oli 13. syyskuuta vuodesta 1908 alkaen. Nimi on alkuaan heprean Jeremia, jonka karjalaiset ovat omaksuneet venäjästä. Vaikka Jorma on suomalainen ortodoksista alkuperää oleva Jeremia-nimen muoto, Suomen ortodoksinen kalenteri ei yhdistä Jormaa Jeremiaan vaan Hermolaokseen, johon sillä ei kuitenkaan ole etymologista yhteyttä.[2] Suku- ja kylännimet Jormanen ja Jormas lienevät samaa perua kuin etunimi Jorma.

Nimet Jorma ja Kari tulivat tunnetuiksi Juhani Ahon karjalaisromaanin Panu ilmestyttyä 1897. Kirjassa esiintyy vanha Jorma-niminen tietäjä. Aho lienee ottanut nimen karjalaisesta paikannimestä Jormala. Tämän jälkeen ensimmäisiä Jormaksi nimettyjä oli Akseli Gallen-Kallelan poika Jorma Gallen-Kallela vuonna 1898. Hänet on tiettävästi nimetty Ahon romaanin mukaan.

Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan nimi Jorma on 1900-luvun alusta vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 35 551 miehelle ja alle kymmenelle naiselle. Nimen kulta-aikaa olivat 19401950-luvut, jolloin nimi annettiin yli 23 000 pojalle, mikä on Suomessa väestörekisterissä olleiden Jormien kokonaismäärästä jopa yli 60 prosenttia. 1960-luvun loppupuolella Jorma poistui Suomessa suosittujen etunimien joukosta,[3] ja 1980-luvulta lähtien nimeä on annettu enää ani harvoin. Sanalla jorma on nykyään nolo sivumerkitys, ja lisäksi eräjorma on käytössä haukkumanimenä tietynlaisesta konservatiivisesta miestyypistä[4]. Toisaalta nimi on saanut hieman käyttöä myös Yhdysvalloissa, missä sen suosiota on lisännyt amerikansuomalainen laulaja Jorma Kaukonen.

Jormien lempinimiä ovat ainakin Jomppe, Jope, Jopi, Jori, Jore ja Jorkka.

Tunnettuja Jormia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelon Jormat ovat suomalaisia, ellei eri kansallisuutta mainita.

Kuvitteellisia Jormia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Joka kodin suuri nimikirja (Osa Vilkuna Kustaa: Etunimet)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kustaa Vilkuna: Etunimet, artikkeli Jarmo
  2. Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, osio miehennimet, artikkeli Jorma
  3. Nimipalvelu Väestörekisterikeskus. Viitattu 30.5.2013.
  4. Uusi etunimikirja Aadasta Äijöön