Teräsmies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teräsmies
Teräsmies (Kansikuva lehdestä Superman 204 (Vol. 2). Piirros: Jim Lee ja Scott Williams. © DC Comics.
Teräsmies (Kansikuva lehdestä Superman 204 (Vol. 2). Piirros: Jim Lee ja Scott Williams. © DC Comics.
Luoja(t) Joe Shuster
Jerry Siegel
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Action Comics nro 1 (kesäkuu 1938)
Henkilötiedot
Oikea nimi Clark Joseph Kent
Kal-El (kryptonilainen nimi)
Status Aktiivinen
Pituus 191 cm
Paino 102 kg
Ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Henkilöllisyydet Clark Kent
Voimat Katso
Suhteet
Sukulaiset Jonathan ja Martha Kent
Jor-El
Lara Lor-Van
Kara Zor-El/Terästyttö
Teräsmiehen logo.

Teräsmies (engl. Superman) on Joe Shusterin ja Jerry Siegelin luoma supersankari ja DC Comicsin julkaiseman sarjakuvan nimihahmo. Teräsmiehen hahmo myytiin Detective Comics -yhtiölle vuonna 1938. Myyntivuonnaan hahmo teki ensiesiintymisensä Action Comics -sarjakuvalehdessä. Supersankarisarjakuvien niin sanotun kultakauden katsotaan alkaneen Teräsmiehen ensiesiintymisestä, ja Teräsmiehen menestys myötävaikutti supersankarigenren syntymään.

Teräsmies syntyi Krypton-planeetalla. Juuri ennen planeetan räjähtämistä hänet lähetettiin vauvana turvaan Maahan. Teräsmies kasvoi Kansasissa Kentin pariskunnan ottolapsena. Varttuessaan hän huomasi omaavansa yli-inhimillisiä voimia, joita hän päätti käyttää auttaakseen muita ja taistellakseen rikollisuutta vastaan. Teräsmiehen asu koostuu sini-, puna ja keltavärisestä puvusta, pitkästä viitasta sekä S-kirjaimesta puvun rinnuksessa, joka kuvastaa toivoa (Teräsmiehen kotiplaneetalla kyseinen S oli toivon symboli). Hänen peitehenkilöllisyytensä on toimittaja Clark Kent kuvitteellisessa Metropoliksen kaupungissa.

Teräsmiehen henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmies syntyi Krypton-planeetalla ja sai vanhemmiltaan Jor-Eliltä ja Laralta nimen Kal-El. Jor-El, yksi planeetan johtavia tiedemiehiä, sai selville, että Krypton-planeettaa uhkasi ketjureaktio, joka veisi planeetan väistämättömään tuhoon. Juuri ennen planeetan räjähtämistä Kal-El lähetettiin vauvana turvaan Maahan.

Avaruusalus päätyi Smallvilleen, Kansasiin, jossa Kal-El kasvoi hyväsydämisen Jonathan ja Martha Kentin pariskunnan ottolapsena ja sai nimekseen Clark Joseph Kent Marthan entisen sukunimen (Clark) mukaan. Nimestä on joskus käytetty suomennosta Lauri Kenttä[1]. Varttuessaan Clark huomasi omaavansa yli-inhimillisiä supervoimia, joita hän päätti käyttää auttaakseen muita ja taistellakseen rikollisuutta vastaan.

Teräsmies toimii pääasiassa kuvitteellisessa Metropoliksen kaupungissa, mutta vierailee usein myös muissa kaupungeissa ja maissa pelastaessaan ihmisiä luonnonkatastrofeilta ja superroistojen hyökkäyksiltä. Teräsmies toimii myös Metropolisin poliisivoimien erikoisasiamiehenä, ja hänellä onkin käytännössä poliisin oikeudet esimerkiksi pidättää rikoksentekijä.

Teräsmies ei käytä naamiota ja on pituutensa ja atleettisen ulkonäkönsä puolesta helposti tunnistettavissa, joten hän loi peitehenkilöllisyydekseen lempeäkäytöksisen, kömpelön ja hiljaisen Clark Kentin. Clark Kent on valmistunut yliopistosta journalistiikan maisteriksi ja työskennellyt toimittajana Daily Planet -lehdessä.

Supervoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krypton kiersi punaista aurinkoa, ja sen painovoima oli huomattavasti suurempi kuin maapallon. Siksi kryptonilainen saa keltaisen auringon ja Maan pienemmän painovoiman ansiosta yliluonnollisia kykyjä.

Teräsmies osaa myös puhua lähes kaikkia Maan kieliä sekä useita avaruuskieliä (esimerkiksi kuvitteellista intergalaktiaa ja kryptonia).

Heikkoudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kryptoniitti on kuvitteellinen mineraali, jota on tullut Maahan Krypton-planeetalta. Kryptoniitista on olemassa eri muunnoksia, ja ne vaikuttavat vain Kryptonilta tulleeseen henkilöön. Vihreä kryptoniitti heikentää Teräsmiestä, ja kultainen vie hänen voimansa. Punaisella on vaikutuksia Teräsmiehen psyykeen ja supervoimiin. Lyijy suojaa Teräsmiestä kryptoniitin säteilyltä, toisaalta Teräsmiehen röntgenkatse ei kykene läpäisemään lyijyä.

Teräsmies ja muut kryptonilaiset ovat haavoittuvaisia myös taikuudelle sekä psionisille hyökkäyksille ja mielenhallinnalle.

Sarjakuvan taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1933 19-vuotiaat ohiolaiset Jerry Siegel ja Joe Shuster loivat tieteistarinan "The Reign of Superman". Tarinan Teräsmies muistutti hyvin vähän nykyistä Teräsmiestä: hän oli kalju telepaatikkorikollinen. Vuonna 1938 ensimmäinen versio nykyisestä Teräsmiehestä teki ensiesiintymisensä Action Comics -sarjakuvalehdessä.

Hahmon kehittyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien saatossa DC Comics ja Warner Bros. ovat laajentaneet Teräsmies-hahmon tukijoukkoa, voimia ja muita hahmoon liittyviä asioita. Hahmon taustaa on myös muunneltu niin, että se on mahdollistanut esimerkiksi muiden Kryptonin tuhosta selvinneiden hahmojen, kuten Teräspojan, Terästytön ja Teräskoira Krypton synnyn.

Vuonna 1986 Teräsmiehen käsikirjoittaja-piirtäjäksi palkattu John Byrne muokkasi Teräsmiehen tarinaa karsien pois osan voimista ja perinteisistä hahmoista (kts. "The Man of Steel"). 1990-luvulla toinen huomattava Teräsmies-tarina oli "Teräsmiehen kuolema", jossa Tuomiopäivä niminen olento onnistui tappamaan Teräsmiehen. Myöhemmin paljastui, että Eradicator niminen olento oli varastanut Teräsmiehen ruumiin tämän haudasta ja asetti sen uusiutumismatriisiin Yksinäisyyden linnoitukseen hyödyntäen hänen palautuvia energioitaan saadakseen voimia. Voimaton Teräsmies, jolla oli musta asu onnistui henkiinherättyään pakenemaan matriisista ja Eradicatorin uhrauduttua taistelussa hänen voimansa siirtyivät Teräsmiehelle, joka palattuaan täysiin voimiinsa kukisti kyborgiksi muutetun vastineensa ja Teräsmies palasi takaisin suojelemaan maailmaa uhilta.

Teräsmies uudistettiin jälleen "Superman: Birthright" -sarjakuvassa vuonna 2003. Mark Waid kirjoitti Teräsmiehen tarinan ensivaiheet uusiksi ja lisäsi mukaan viittauksia hahmon elokuva- ja televisioesiintymisten tapahtumiin. Hahmon historiaa kirjoitettiin jälleen uusiksi syyskuussa 2009 alkaneessa Geoff Johnsin tarinassa "Superman: Secret Origin".

Vuonna 2013 alkanut Tom Taylorin ja Brian Buccelaton kirjoittama tarinasarja Injustice: Gods Among Us esitteli vaihtoehtoisen todellisuuden, jossa Jokeri huijasi Teräsmiehen tappamaan vahingossa raskaana olleen vaimonsa Lois Lanen ja räjäytti ydinpommin, joka tuhosi Metropolisin kaupungin tappaen kaikki kaupungin 11 miljoonaa asukasta. Tämän seurauksena Teräsmies tappoi Jokerin kostoksi ja ryhtyi murhanhimoiseksi diktaattoriksi perustaen totalitaarisen One Earth -järjestelmän, päättäen ylläpitää jääräpäisesti maailmanlaajuista rauhaa hintaan mihin hyvänsä murhaten jokaisen, joka oli vähänkin eri mieltä tämän kanssaan. Tämän seurauksena Batman katkaisi ystävyytensä Teräsmieheen ja perusti Teräsmiestä vastustavan kapinallisjärjestön niistä, jotka eivät liittyneet Teräsmiehen puolelle. Sarjaa julkaistiin 153 numeron verran vuoteen 2016 saakka. Tarinan jatko-osaa Injustice 2 julkaistiin 72 numeroa vuosina 2017-2018. Injustice – Ground Zero, jota julkaistiin 12 numeroa vuosina 2016-2017 kertoi tarinan Harley Quinnin näkökulmasta, miten Jokeri sai ideansa Teräsmiehen muuttamiseksi pahaksi. Sarjakuvatarinoiden pohjalta julkaistiin samannimiset videopelit, jotka jatkoivat tarinaa sarjakuvien jälkeen.

Crossover-sarjakuva Injustice vs. Masters of the Universe, jota julkaistiin kuusi numeroa vuosina 2018-2019 tapahtuu Injustice 2:n -pelin "Absolute Power" loppukappaleen pahan lopetuksen päättymisen jälkeen. Teräsmies on muuttanut Batmanin Brainiacin teknologian avulla Mustaksi Oraakkeliksi, joka kykenee nyt ennustamaan rikoksia ennen kuin ne ovat edes tapahtuneet. Damian Wayne ja Kyborgi loikkaavat kapinallisten puolelle tajuttuaan taistelleensa alusta saakka väärällä puolella. Kapinalliset löytävät He-Manin pysäyttääkseen Teräsmiehen pysyvästi. Teräsmies yrittää palkata Skeletorin palauttamaan perheensä henkiin. Myöhemmin Teräsmiehen kukistettua Darkseidin lopullisesti He-Manin avulla ja tapettua Skeletorin hän astuu sisälle Castle Greyskulliin ja tutkii multiversumia löytääkseen todellisuuden, jossa he yhä elävät, mutta oppiakseen, että kohtalo ei salli heidän tehdä niin missään todellisuudessa. Taisteltuaan He-Manin kanssa Teräsmies saa kohtalokkaan salamaniskun He-Manilta ja Castle Greyskullilta (Teräsmies on haavoittuvainen taikuudelle), minkä jälkeen puhuttuaan pelastumisesta He-Manin kanssa hän kuolee. Tämän jälkeen Teräsmiehen One Earth Regime kukistuu lopullisesti ja Batman perustaa uuden Justice Leaguen menehtyneen poikansa kunniaksi.

Teräsmiehen vaihtoehtoisia versioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmiehestä on olemassa useita eri versioita vaihtoehtoisissa DC:n maailmoissa, joista ohessa muutamia mainittuja:

  • Teräsmies Maa 10 maailmasta on nimeltään Overman ja hänen rakettinsa laskeutui Kansasin sijaan Saksan Sudeettialueelle vuonna 1938 ja hänen rakettinsa teknologian avulla Adolf Hitler ja Natsit voittivat toisen maailmansodan ja hallitsivat kyseistä maailmaa ja Overmanista tuli "inhimilliseen kärsimykseen rakennetun utopian" sankari[2].
  • Superman: Red Son tarinassa, joka sijoittuu Maa 30 universumiin Teräsmiehen raketti laskeutui Neuvostoliittoon nykyisen Ukrainan alueelle ja Teräsmies kasvatettiin kommunistiksi ja hänestä tuli myöhemmin aikuiseksi vartuttuaan Josif Stalinin sisäpiirin jäsen ja tämän kuoltua Neuvostoliiton hallitsija yrittäen luoda paremman utopistisen maailman[3].
  • Tarinassa JLA: The Nail naulan aiheuttama rengasrikko estää Kentin pariskuntaa löytämästä Teräsmiehen rakettia, minkä seurauksena Teräsmiehen löytääkin Amish-pariskunta ja Teräsmies kasvatettiin Amissiksi ja pasifistiksi. Teräsmies myöhemmin saatuaan tietää erikoiskyvyistään ja menetettyään vanhempansa päätti liittyä Oikeuden Puolustajiin[4].
  • Elseworld-tarinassa Superman: Speeding Bullets Teräsmiehen raketti laskeutui Gothamiin ja Martha Wayne ja Thomas Wayne adoptoivat hänet ja antoivat hänelle nimen Bruce. Myöhemmin Joe Chillin ammuttua Thomasin ja Marthan Teräsmies sai tietää erikoiskyvyistään hänen tapettua Joe Chillin lämpökatseellaan ja vartuttuaan aikuiseksi Bruce päätti ryhtyä taistelemaan rikollisuutta vastaan Batmanina yrittäen käyttää voimiaan ihmiskunnan hyväksi[5].
  • Teräsmies Maa 23 maailmasta on afroamerikkalainen nimeltään Calvin Ellis jonka ulkonäkö perustuu Barack Obamaan ja Muhammad Aliin ja hän on kyseisen maailman Yhdysvaltain presidentti ja Justice League Incarnaten perustaja[6][7].

Teräsmies eri medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmiehellä on Yhdysvalloissa kaksi kuukausittain ilmestyvää lehteä: Action Comics ja Superman (aiemmin Adventures of Superman). Lisäksi Teräsmies seikkailee vakituisesti Superman/Batman-, JLA- ja All-Star Superman -lehtien sivuilla. Suomessa Teräsmiehen seikkailuja julkaisee DC Spesiaali -nimellä Egmont Kustannus.

Teräsmiehestä on tehty monia televisiosarjoja, elokuvia, radiokuunnelmia ja videopelejä. Suomenkin televisiossa näytetty Smallville kertoo Clark Kentin seikkailuista ennen hänen ryhtymistään Teräsmieheksi. Christopher Reeve esitti Teräsmiestä vuoden 1978 elokuvassa Teräsmies, joka sai suitsutusta kriitikoilta ja josta tuli Warner Brosin tuon aikakauden elokuvista menestyksekkäin. Vuonna 2006 ilmestyi Superman Returns -elokuva, joka oli jatko-osa vanhoille Christopher Reeven -elokuville. Vuonna 2013 ilmestyi elokuva Man of Steel, jossa Teräsmiestä esitti Henry Cavill. Cavill esitti Teräsmiestä myös elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice, jossa Batman ja Teräsmies erimielisyyksiensä takia taistelevat toisiaan vastaan elokuvan aikana, kunnes Lex Luthorin luoma Tuomiopäivä tappaa Teräsmiehen. Teräsmies herätettiin myöhemmin henkiin Justice League elokuvassa ja hänestä tuli yksi Oikeuden Puolustajien pääjäsenistä.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmiehen kulttuurinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmies on innoittanut lukuisia tiedemiehiä, kulttuuriteoreetikkoja, toimittajia ja kriitikoita, mitä selitetään hahmon karismaattisuudella ja merkityksellä Yhdysvalloille sekä muulle maailmalle. Umberto Eco herätteli keskustelua hahmon myyttisyydestä jo 1960-luvulla ja esimerkiksi Larry Niven on pohtinut millainen suhde hahmolla on Lois Laneen seksuaalisessa mielessä.

Teräsmiehen omistajuudesta on kiistelty usein. Siegel ja Shuster veivät asian kahteen otteeseen oikeuteen vaatien tekijänoikeuksien palauttamista heille, tuloksetta.

Muita sarjakuvan hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmiehen vihollisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lex Luthor on Teräsmiehen arkkivihollinen ja tiedemies, joka oli nuorena Clark Kentin ystävä. Epäonnisen kemiallisen kokeen vuoksi Luthor menetti hiuksensa ja syytti siitä Teräsmiestä.
  • Brainiac on superälykäs androidi, jolla on telepaattisia ja telekineettisia kykyjä.
  • Darkseid on synkän Apokolips-planeetan diktaattori.
  • Mister Mxyzptlk on taikuri toisesta ulottuvuudesta, joka kiusaa Teräsmiestä. Hän ei ole varsinaisesti paha vaan vain ilkeä. Hän palaa takaisin ulottuvuuteensa vain sanomalla nimensä toisin päin eli ”Kltpzyxm”.
  • Lelumies on Winslow Schott, kirjaimellisesti hengenvaarallisten lelujen valmistaja.
  • Parasiitti on Rudy Jones, joka altistui myrkylliselle kemikaalille ja muuttui Parasiitiksi, olennoksi, joka imee muista elinvoimaa.
  • Bizarro on Teräsmiehen epäonnistunut kaksoisolento.
  • Metallo on kyborgi, jota entisen pikkurikollisen, John Corben, aivot ohjaavat.
  • Tuomiopäivä on supervoimakas hirviö, joka pystyy uusiutumaan kuoltuaan ja tulemaan immuuniksi sen tappaneelle voimalle.
  • Kenraali Zod on entinen kryptonilainen sotapäällikkö.
  • Kyborgi Teräsmies on Hank Henshaw, paha vastine Teräsmiehestä robottirungolla, joka on suunniteltu käyttämällä kryptonilasta teknologiaa ja genetiikkaa.
  • Ultramies on käänteisuniversumissa asuva Teräsmiehen paha kaksoisolento.
  • Superboy-Prime oikeassa maailmassa kasvanut nuori versio Teräsmiehestä, jonka pakkomielle tulla varsinaiseksi Teräsmieheksi Teräsmiehen paikalle ajoi hänet murhaajaksi.
  • Bloodsport on vaarallinen palkkatappaja, jolla on laite joka voi teleportata tämän käsiin minkä tahansa aseen, osa myös kryptoniitti-luodeilla varustettuna.

Ystäviä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pete Ross on Clark Kentin nuoruudenystävä ja Lana Langin entinen aviomies.
  • Lois Lane on Daily Planetin toimittaja joka rakastaa Teräsmiestä, joka on naamioitunut Clark Kent. Hänestä tuli myöhemmin Teräsmiehen vaimo ja tämän pojan Jon Kentin äiti.
  • Lana Lang on Clark Kentin tyttöystävä Smallvillen ajoilta.
  • Perry White on Daily Planetin päätoimittaja.
  • Jimmy Olsen on Daily Planetissa työskentelevä valokuvaaja. Hänet tunnetaan ”Teräsmiehen kaverina”.
  • William Henderson toimii Metropolisin poliisipäällikkönä.
  • Bibbo Bibbowski on Ässä-klubin omistaja sekä erinomainen tietolähde.
  • Maggie Sawyer toimii Metropoliksen poliisissa tarkastajan virassa. Myöhemmin hänet ylennettiin ylikomisarioksi.
  • Dan Turpin toimii Metropolisin poliisissa erikoisrikosyksikön komisariona.

Liittolaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Batman Gotham Cityn puolustaja, omaa vaihtelevan henkilökohtaisen suhteen Teräsmiehen kanssa. Batman on myös yksi harvoista "kuolevaisista", joka on onnistunut jollain tasolla haavoittamaan Teräsmiestä heitettyään tämän niskalenkillä World's Finest -elokuvassa. Teräsmies luotti Batmanille kaiken varalta kryptoniittiluodin elokuvassa Justice League: Doom.
  • Oikeuden Puolustajat Teräsmiehen perustama supersankariryhmä, joka suojelee maailmaa erinäisiltä uhilta.
  • Teräspoika vuodesta 1993 alkaen Teräsmiehen nuori klooni, jolle annettiin nimeksi Kon-El (Connor Kent) ja joka liittyi myöhemmin Teinititaaneihin. Ennen vuotta 1986 Teräspoikana toimi nuori Clark Kent Smallvillen nuoruusajoiltaan. Myöhemmin Teräsmiehen ja Lois Lanen pojasta Jonathan Samuel "Jon" Kentista tuli uusi Teräspoika
  • Terästyttö, Kara Zor-El, Teräsmiehen serkku, joka selvisi Kryptonin tuhosta ja saapui maahan Teräsmiehen ollessa aikuinen.
  • Teräsnainen, useita versioita; mm Lois Lane, jolle on myönnetty väliaikaisesti Teräsmiehen voimat, Luma Lynai Staryl-planeetalta, Kristin Wells, Jimmy Olsenin jälkeläinen tulevaisuudesta ja Lana Lang hänen saatua itselleen Teräsmiehen voimia.
  • Power Girl, Terästytön Maa-2 versio.
  • Krypto on Teräsmiehen lemmikkikoira, jolla on samankaltaiset supervoimat kuin Teräsmiehelläkin.
  • Teräs on tiedemies, joka teräspuku turvanaan suojelee Metropolisia.
  • Vartija on toisessa maailmansodassa kunnostautuneen Jim Harperin klooni ja naamioitu rikosten vastustaja.
  • Professori Emil Hamilton on S.T.A.R. Laboratoriossa työskentelevä tiedemies, joka on auttanut Teräsmiestä tarvittaessa.

Teräsmiestä näytelleitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1941–1943
1966–1970
Bud Collyer The New Adventures of Superman
Aquaman
Teräsmies
1948, 1950 Kirk Alyn Superman
Atom Man vs. Superman
1951–1958 George Reeves Adventures of Superman
1973–1985 Danny Dark Superystävät (1973)
Superystävät (1978)
Super Friends: The Legendary Super Powers Show
The Super Powers Team: Galactic Guardians
1978
1980
1983
1987
Christopher Reeve Teräsmies
Teräsmies II
Teräsmies III
Teräsmies ja uhka auringosta
1988 Beau Weaver Teräsmies
1988–1992 Gerard Christopher Superboy
1993–1997 Dean Cain Teräsmieheni
1996–2000
2002
2006
2009–2010
2012
Tim Daly Teräsmies Superman: Brainiac Attacks
Superman/Batman: Public Enemies
Superman/Batman: Apocalypse
Justice League: Doom
Superman: Shadow of Apokolips
2000 Christopher McDonald Batman of the Future
2001–2011 Tom Welling Smallville
2001–2008
2010
2012–2013
2017
George Newbern Justice League
Static Shock
Justice League Unlimited
Batman
Superman/Shazam! – Return of Black Adam
Superman vs. The Elite
Injustice: Gods Among Us
Injustice 2
2002 Jeff Kramer Superman: The Man of Steel
2006 Brandon Routh Superman Returns Superman Returns
2006–2008 Yuri Lowenthal Legion of Super Heroes
2006 Crispin Freeman Justice League Heroes
2007
2011
Adam Baldwin Superman: Doomsday DC Universe Online
2008 Kyle MacLachlan Justice League: The New Frontier
2008 Christopher Corey Smith Mortal Kombat vs. DC Universe
2010 Mark Harmon Justice League: Crisis on Two Earths
2010 David Kaye DC Super Friends
2010–2013 Nolan North Young Justice
2011 James Denton All-Star Superman
2011 Roger Rose Batman – pelottomat
2013 Matt Bomer Superman: Unbound
2013 Travis Willingham LEGO Batman: The Movie – DC Super Heroes Unite
2013
2016–2017
2021
Henry Cavill Man of Steel
Batman v Superman: Dawn of Justice
Justice League
Zack Snyder’s Justice League
2013 Sam Daly Justice League: The Flashpoint Paradox
2014 Channing Tatum Lego Elokuva
Lego Batman Elokuva
2016– Tyler Hoechlin Supergirl
2019 Ryan Hadley Shazam!
2025 David Corenswet Superman

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toimittaja Lauri Kenttä Viitattu 28.10.2020
  2. Final Crisis: Superman Beyond #1-2
  3. Superman: Red Son #1-3
  4. Justice League: The Nail #1-3
  5. Superman: Speeding Bullets
  6. Action Comics (Volume 2) #9
  7. The Multiversity #1-2

Suomennettuja albumeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Loeb, Jeph & Sale, Tim: Teräsmies: Neljä vuodenaikaa. (Superman for all seasons, 1998.) Suomentanut Petri Silas. Tampere: Egmont, 2006. ISBN 952-469-514-6.
  • Morrison, Grant & Quitely, Frank: Teräsmies. (All-star Superman, 2005–08.) Tarina: Grant Morrison. Piirros: Frank Quitely. Suomentanut Antti Koivumäki. Helsinki: Egmont, 2012. ISBN 978-952-233-594-4.
  • Morrison, Grant ym.: Teräsmies. Miehet terästä. (Superman – Action comics vol. 1: Superman and the men of steel, 2012.) Suomentanut Antti Koivumäki. Helsinki: Egmont, 2013. ISBN 978-952-233-695-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Teräsmies.