Martha Wayne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Martha Wayne on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa, yleensä yhdessä supersankari Batmanin kanssa. Hahmon loivat Bob Kane, Bill Finger ja Gardner Fox ja se esiintyi ensimmäisen kerran Detective Comicsin numerossa 33.


Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martha Wayne on Bruce Waynen äiti ja lääkäri Thomas Waynen vaimo sekä Damian Waynen, viidennen Robinin, isoäiti. Hänen alkuperäinen sukunimensä oli Kane. Martha, joka oli omistautunut hyväntekeväisyydelle yhtä paljon kuin hänen miehensä lääketieteelle, oli tunnettu ja arvostettu Gotham Cityssä. Hän jakoi Thomasin hyväntekeväisyyden ja oli omistautunut poikansa Brucen kasvatukselle. Rouva Waynea ihailtiin kaupungin sosiaalisissa piireissä, ja hän auttoi isännöimään ylellisiä hyväntekeväisyysjuhlia Waynen kartanossa. Hänen traaginen murhansa epätoivoisen ryöstäjän käsissä Gotham Cityn rikoskujalla ravisteli Gotham Cityn eliittejä ja johti epäsuorasti vuosia kestäneeseen kaupunkiruttoon. Se inspiroi myös Marthan poikaa Brucea ryhtymään lopulta Batmaniksi.

Martha oli Kane Chemicalin omaisuuden perillinen ja yhden Gotham Cityn rikkaimman perheen jäsen. Ei ole paljastettu, onko hänellä mitään yhteyttä muihin tunnettuihin Gothamin Kaneihin, kuten Katherineen tai Betteen. Nuoruudessaan Marthalla oli maine pahamaineisena biletyttönä, seuralaisena ja debytanttina, joka kävi kaikissa arvostetuimmissa maalaisklubeissa, yökerhoissa ja juhlissa. Hänellä oli kuitenkin myös kehittynyt sosiaalinen omatunto ja hän käytti usein perheensä varallisuutta ja asemaa edistääkseen asioita ja hyväntekeväisyysjärjestöjä. Martan lähin ystävä noina aikoina oli nainen nimeltä Celia Kazantkakis. Molemmat olivat tunnettuja kauneudestaan, mikä kiinnitti Denholm-nimisen gangsterin huomion. Martha seurusteli Denholmin kanssa jonkin aikaa ennen Thomas Waynen tapaamista, vaikka hän ei silloin ollut tietoinen hänen todellisesta luonteestaan. Celia, joka oli ollut aiemmin tekemisissä Denholmin kanssa, suojeli ystäväänsä erittäin paljon ja juonitteli saadakseen tämän roiston pois elämästään. Kuitenkin prosessin aikana paljastui, miksi Celia tunsi hänet. Kävi ilmi, että Celia oli itse rikollinen ja oli kavaltanut rahaa orpokodista, joka oli yksi Marthan hyväntekeväisyysjärjestöistä. Hän yritti piilottaa todisteet tästä sytyttämällä rakennuksen tuleen, mutta Martha huomasi kaksinaamaisuuden. Ennen kuin Celia lähti perheensä kotiin Kreikkaan, Martha uhkasi paljastaa hänet, jos hän koskaan palaisi Gothamiin.

Pian Celian lähdön jälkeen Martha tapasi ja rakastui merkittävään lääkäriin ja filantrooppiin tohtori Thomas Wayneen. He menivät naimisiin pian sen jälkeen, ja Martha synnytti lopulta pojan, Brucen. Jotkut tarinat ovat osoittaneet, että Brucen tavoin hän ei voinut antaa Gothamin rikoksen jatkua laantumatta. Näin Martha Wayne taisteli Gothamin lasten hyväksikäyttöä ja lapsikauppaa vastaan ​​ympäri maailmaa. Hän johti salaista etsintävirastoa komisario James Gordonin ja perheen hovimestari Alfredin avustuksella – heidän tavoitteensa oli estää lapsiin kohdistuva pahoinpitely siinä toivossa, että lapset eivät kasvaisi itse hyväksikäyttäjiksi ja rikollisiksi. Kun Batman sai tietää äitinsä tehtävästä ennen kuolemaa, hän sai lisää inspiraatiota ja motiivia auttaakseen Gothamin viattomia.

Kun Bruce oli kahdeksanvuotias, hänen vanhempansa veivät hänet The Mark of Zorron näytökseen Gotham's Park Row'n elokuvateatterissa. Kun he palasivat autolle kujan kautta, he kohtasivat yksinäisen pyssymiehen, joka yritti varastaa Marthan helmikaulakorun, vuosipäivälahjan Thomasilta. Seuranneessa taistelussa varas ampui molemmat Waynet kuoliaaksi. Tämän tragedian jälkeen Park Row sai lempinimen "Crime Alley". Tämä henkilö paljastui myöhemmin Joe Chill nimiseksi mieheksi, jonka gangsteri Lew Moron oli määrännyt tappamaan Waynet kostona Thomasin hänelle tekemästään teosta.

Jeph Loebin Batman-tarinoissa Bruce tuntee olevansa vastuussa vanhempiensa murhasta, koska hän neuvoi Marthaa käyttämään pahamaineista helmikaulakorua sinä iltana, jolloin hänet murhattiin. Jos hän ei olisi käyttänyt sitä, ryöstäjä ei olisi ehkä tappanut heitä tai ei olisi ollut kiinnostunut heistä. Death and the Maidens tarinassa hän väittää, että helmet olivat väärennöksiä ja ettei hän olisi käyttänyt oikeita helmiä vain mennäkseen teatteriin. Koska tämä kokemus saattoi olla pelkkä hallusinaatio, ei tiedetä, onko tämä totta vai ei.

Elokuvassa The Batman Marthan perheen nimi muutettiin Kanesista Arkhameiksi, ja hänen kerrotaan kärsineen mielenterveyssairaudesta ja laitoshoidosta, joka johtuu siitä, että hän oli todistamassa vanhempiensa murhaa-itsemurhaa lapsena. Kun toimittaja nimeltä Edward Elliot uhkasi luovuttaa nämä tiedot yleisölle, Thomas teki sopimuksen Carmine Falconen kanssa hiljentääkseen toimittajan, mikä päättyi sanotun toimittajan kuolemaan. Pian tämän jälkeen tuntematon ampuja ampui Waynet kuoliaaksi.

Toinen mysteeri Martha Waynen lopullisesta kohtalosta paljastuu Batman R.I.P. tarinassa, jossa paljastetaan, että Kanes palkkasi etsivän tutkimaan hänen kuolemansa olosuhteita ja epäili aina, että Thomas Wayne meni naimisiin hänen kanssa vain tämän rahojen takia. Monia vuosia myöhemmin Kanesin palkkaama etsivä esittelee komisario Gordonille asiakirjan, jossa Martha kuvataan avuttomaksi, hauraaksi naiseksi, jonka väkivaltainen aviomies on koukussa huumeisiin. Hän ryhtyi usein orgioihin ja avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin ja otti rakastajakseen Alfred Pennyworthin. Myöhemmin selviää, että ilkeä Simon Hurt, Black Glove -ryhmän päällikkö, halusi kostaa Batmanille, myöntäen, että tarinat ja oletetut todisteet ovat fiksuja väärennöksiä, joiden tarkoituksena oli murtaa Batman.

Flashpoint[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flashpoint-maailmaan pohjautuvissa sarjakuvissa Bruce Wayne kuoli vanhempiensa sijasta Joe Chillin ampumana. Brucen kuolema järkytti Marthaa suuresti ja tämän seurauksena hän menetti järkensä ja muuttui kyseisen universumin Jokeriksi. Martha viilsi kasvonsa auki, jotta näyttäisi siltä, että hän jatkuvasti hymyilisi. Hän joutui tämän seurauksena Arkhamiin, mutta hän pakeni ja ryhtyi rikolliseksi, mikä sai Thomasin ryhtymään Batmaniksi. Marthasta tuli näin Thomasin arkkivihollinen ja hän värväsi apulaisekseen kyseisen universumin Harley Quinnin, joka käytti itsestään nimeä Yo-Yo. Paljastui, että Martha oli halvaannuttanut kyseisen universumin Kissanaisen samalla tavalla, kuin päämaailman Jokeri oli tehnyt Barbara Gordonille. Yhdessä tarinassa Martha oli kidnapannut Harvey Dentin kaksoslapset jättämättä lunnasvaatimuksia. Sitten hän kätkeytyi piilopaikkaansa Waynen kartanoon ja huijasi komisario Gordonia ampumaan Dentin tytärtä pukemalla tämän Jokeriasuun ja murhasi sitten komisarion. Lopulta Batman saapui paikalle ja Martha ryhtyi lyömään entistä miestään vasaralla, minkä Batman halusi kestää saadakseen vilauksen entisen vaimonsa jäljellä olevasta psyykestä. Lopulta hän onnistui pääsemään väliaikaisesti hänen luokseen ja paljasti, että heillä saattaa olla mahdollisuus peruuttaa tapahtuneet tapahtumat, vaikka se voi johtaa heidän kuolemaansa. Martha suostui, vaikka kuultuaan, mitä Brucesta tulee (että hänestä tulee Batman, kuten hänen isänsä), hän tulee jälleen hulluksi ja juoksi karkuun, kunnes hän putosi maanalaiseen luolaan ja silminnähden kuoli pudotuksessa.

Flashpoint Beyond tarinan neljännessä osassa paljastuu, että Martha oli selvinnyt pudotuksesta ja tutkittuaan luolaa tarkemmin hän oli löytänyt salaperäisen laitteen. Thomas tajusi, että Martha oli vielä elossa, kun Oswald Cobblepot kertoi hänelle, että Dexter Dent meni katsomaan Marthaa vankilaan. Martha kohtasi Thomasin Arkhamissa ja paljasti tälle olevansa Thomasin etsimä kellomurhaaja ja aikeensa kohdistuneen kaikkiin, joilla oli jotain tekemistä aikamatkailun kanssa. Hän paljasti liittoutuneensa Gilda Dentin kanssa, kun hänet vangittiin Arkhamiin. Martha oli saanut Psycho Piraten avulla selville alkuperäisen Jokerin oikean nimen ja henkilöllisyyden. Thomas huomaa, että Martha oli värvänyt tiedemiehiä rakentamaan aikapallon ja tappanut heidät, kun he olivat palvelleet tarkoituksensa. Martha yrittää käyttää Time Sphereä matkatakseen yhdessä Thomasin kanssa ajassa taaksepäin ja estää Brucen kuoleman. Gilda saapuu paikalle uhaten Dexteriä aseella ja Martha ampuu Gildan. Thomas tajuaa Dexterin olemassaolon päättyvän, jos he pelastavat Brucen ja tämän jälkeen tapahtumat johtavat Time Spheren räjähtämiseen. Flashpointin aikajana tasaantuu, kun sekä Batman että Martha ymmärtävät, että heidän todellisuudensa olisi parempi ilman Brucea. Martha nähtiin viimeisen kerran erityisessä sellissä Lepakkoluolassa, kun Batman ja Dexter Robinina lähtevät taistelemaan kryptonilaisia ​​hyökkääjiä vastaan. Hän tarjoutuu olemaan heidän yhteyshenkilö, jos he tarvitsevat kryptoniittia.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]