Robin (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robin
Robin omassa nimikkosarjakuvassaan vuonna 1994.
Robin omassa nimikkosarjakuvassaan vuonna 1994.
Luoja(t) Bob Kane
Bill Finger
Jerry Robinson
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Detective Comics #38 (huhtikuu 1940)
Henkilötiedot
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Batman
Teinititaanit
Henkilöllisyydet Dick Grayson
Jason Todd
Tim Drake
Stephanie Brown
Damian Wayne
Voimat Olympiatason ketteryys, korkea älykkyys, kamppailulajien taitaja

Robin (suom. punarinta) on DC Comicsin sarjakuvissa seikkaileva sarjakuvahahmo. Robin on supersankari Batmanin pääavustaja. Hän esiintyy myös Teinititaanit-nimisessä supersankariryhmässä. Hänet tunnetaan lempinimellä ”Ihmepoika” (The Boy Wonder). Robin on akrobaatti, ja Batmanin kouluttamana hän osaa useita taistelulajeja.

Robin on sarjakuvien tunnetuin apurihahmo (engl. sidekick): Batman ja Robin tunnetaankin myös lempinimillä Voimakaksikko, Dynaaminen Duo (Dynamic Duo) ja Lepakkoperhe (Bat Family). Robinilla oli Yhdysvalloissa oma kuukausittain ilmestyvä nimikkolehtensä. Myös Yösiivellä on oma lehtensä Nightwing.

Bob Kanen ja Bill Fingerin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Detective Comicsin numerossa 38 huhtikuussa 1940.

Robin-hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon ensimmäisestä esiintymisestä lähtien Robinina ovat esiintyneet seuraavat hahmot:

Dick Grayson[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Dick Grayson

Richard "Dick" Grayson on alkuperäinen Robin, joka esiteltiin vuonna 1940 kahdeksanvuotiaana akrobaattina, joka vanhempiensa kanssa esiintyi sirkuksen mukana ohjelmanimellä ”Lentävät Graysonit”. Eräässä esityksessä Gotham Cityssä rikospomo Tony Zucco uhkaili esiintyjiä ellei sirkuksen omistaja maksaisi kiristysrahoja. Omistaja kieltäytyi maksamasta, ja samana iltana Zucco kävi sabotoimassa trapetsia, joka johti illan esityksessä Graysonin vanhempien, Johnin ja Maryn kuolemaan. Bruce Wayne otti nuoren orvoksi jääneen pojan huostaansa ja alkoi samalla tutkia tapausta. Lopulta kaksikko tutki yhdessä Graysonin vanhempien murhaa, ja he saivat viimein syyllisen kiinni. Batman oli vakuuttunut nuoren pojan taidoista ja päätti paljastaa olevansa Bruce Wayne. Sittemmin hän opetti Graysonille taistelulajeja ja erinäisiä älykkyyttä vaativia taitoja. Grayson seikkaili Robinin roolissa 1940-luvulta lähtien aina 1980-luvun alkuun saakka, jonka aikana hän muun muassa liittyi Teinititaaneihin. 1980-luvun aikana The New Teen Titans sarjakuvan suosion myötä Grayson vaihtoi alter egonsa Nightwingiksi. Hän on toiminut myös Batmanin roolissa kahteen otteeseen 1990-luvulla[1] ja vuonna 2009 Grant Morrisonin tekemissä Batman-sarjakuvissa.[2]

Jason Todd[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jason Todd esiteltiin Batman sarjakuvan numerossa 357, vuonna 1983 ja hänestä tuli toinen Robinin titteliä kantanut hahmo samaisen sarjakuvan numerossa 368, vuonna 1984. Toddilla on hyvin samankaltainen tausta kuin Graysonilla. Hänen vanhempansa olivat myös sirkusakrobaatteja, jotka Killer Croc tappoi. Bruce Wayne adoptoi myös Toddin, joka oli punatukkainen ja pirteä poika. Hän seikkaili aluksi Batmanin kanssa vanhassa sirkusasussaan, kunnes alkuperäinen Robin Dick Grayson esitteli Toddille uuden Robinin asun. Saatuaan uuden asun hän värjäsi hiuksensa mustaksi.

Myöhemmin Crisis on Infinite Earths lyhytsarjakuvasarjan jälkeen Toddin alkuperää muutettiin. Nyt hahmo oli alun perin tummahiuksinen katuorpo, joka kohtasi Batmanin ensi kerran yrittäessään varastaa Batmobilesta renkaat. Batman lähetti nuoren Toddin ongelmanuorten kouluun. Viikkoja myöhemmin Graysonin ottaessa Nightwingin roolin, Todd todisti Batmanille olevansa arvokas apu rikollisten nappaamisessa auttaessaan häntä ryöstöjengin kiinniottamisessa. Batman lopulta tarjosi Toddille Robinin roolia, jonka hän myös otti vastaan. Vuonna 1988 DC Comics päätti antaa lukijoilleen mahdollisuuden vaikuttaa sarjakuvien tekemiseen järjestämällä äänestyksen pitäisikö Jason Todd tappaa. Uutinen saavutti paljon huomiota mediassa. Äänestyksen tulos oli hyvin tasainen, mutta enemmistö oli sitä mieltä että hahmo pitäisi tappaa. Todd lopulta kuoli samana vuonna tarinassa Batman: Kuolema kulkee suvussa, jossa Jokeri hakkasi nuoren sankarin sorkkaraudalla ja jätti Jason Toddin varastorakennukseen pommin kera.[3] Vuonna 2004 Todd palasi hetkellisesti takaisin muunneltun todellisuuden myötä, mutta tällä kertaa Punahupun roolissa. Todd toimi tällä kertaa rikollisena ja haki kostoa Jokerille. Nykyään Punahuppu on antisankari, joka toimii Outlaws-ryhmässä Tähtitulen ja Arsenalin kanssa.

Tim Drake[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tim Drake

Tim Drakesta tuli kolmas Robinin viitan perijä, joka esiteltiin aluksi Tim Drakena Batman sarjakuvan numerossa 436, vuonna 1989 ja Robinina samana vuonna Batman sarjakuvan numerossa 442. Vasta tapetun Toddin jälkeen DC ei ollut varma, pitäisikö heidän esitellä uusi Robin. Lopulta Dennis O’Neil päätti luoda uuden Robinin, Tim Draken, joka oli seurannut Batmanin ja Robinin seikkailuja ensimmäisen Robinin Dick Graysonin ajoista lähtien. Hän toivoi itsekin olevan jonain päivänä maailman suurin etsivä, kuten Batman, joka puolestaan piti Draken tavoitetta mahdollisena. Huolimatta hyvistä etsijän taidoista Draken kamppailutaidot eivät olleet yhtä hyviä kuin Dick Graysonin. Tim Drake on myös ensimmäinen Robin jolla on oma nimikkosarjakuvansa, jossa hän taisteli yksin rikollisia vastaan. Hahmo perusti myös uudestaan Teinititaanit ja toimi ryhmänjohtajana vuoteen 2009 asti. Infinite Crisis tarinan myötä Tim Drake muutti asunsa väritystä pelkäksi punaiseksi ja mustaksi kunnioittaen ystäväänsä Teräspoikaa, Kon-Eliä, joka kuoli sarjan aikana. Nykyisin Tim Drake seikkailee nimellä Red Robin, jonka tarinat sijoittuvat Batman R.I.P., Final Crisis ja Battle for the Cowl sarjojen jälkeisiin tapahtumiin, joissa Batman kuoli Darkseidin vuoksi. Drake ei kuitenkaan usko Bruce Waynen olevan kuollut ja jättää Gothamin etsiäkseen hänet ympäri maailmaa. New 52 jatkumossa Tim on tämän ulottuvuuden Teinititaanien perustaja ja seikkailee uudistetussa Red Robin-asussa, jossa on tällä kertaa Batman-tyylisen hupun sijaan Robin-tyylinen maski ja linnun siipiä muistuttava viitta.

Stephanie Brown[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Stephanie Brown

Stephanie Brown eli Spoiler oli Tim Draken pidempiaikaisia tyttöystäviä ja yksi Gothamin suojelijoista. Hänen isänsä Vihjemestari oli yksi Batmanin vastustajista. Tim Draken lopetettua Brownista tuli ensimmäinen naispuolinen Robin, joka sai Batmanilta kuitenkin jo kahden kuukauden jälkeen potkut. Palattuaan Spoileriksi hän sai vahingossa aikaan Gothamissa jengisotia ja kuoli Black Maskin kuulustelussa saamiinsa haavoihin sairaalassa. Myöhemmin paljastui, että hänen kuolemansa oli Leslie Thompkinsin lavastama, joka halusi antaa Batmanille opetuksen lapsien käytöstä sodassaan rikollisuutta vastaan, mikä sai Batmanin katkaisemaan välinsä äitihahmoonsa. Stephanien palattua Gothamiin, Batman-perhe otti hänet avosylein vastaan (ainakin Tim Draken osalta) ja tyttö palasi alkuperäiseen Spoiler-identiteettiinsä. Batmanin oletetun kuoleman jälkeen hänen paras ystävänsä Cassandra Cain luovutti Batgirl-identiteetin hänelle, ennen kuin häipyi Gothamista. DC Comics julkisti Stephanien palaavan sarjakuviin keväällä 2014.

Damian Wayne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Damian Wayne

Damian Wayne, Batmanin ja Talia al Ghulin biologinen poika, ryhtyi Robiniksi Battle for the Cowlin viimeisen osan lopussa. Damian toimi Dynaamisena Duona alkuperäisen Robinin Dick Graysonin kanssa, kun tämä ryhtyi Batmaniksi Bruce Waynen oletetun kuoleman jälkeen. Kun Bruce Wayne palasi kuolleista, Damian jatkoi Robinina olemista Brucen seuralaisena, joskin Brucella oli vaikeuksia hyväksyä hemmoteltu ja itsekeskeisen oloinen poikansa Robiniksi. Damian oli kuitenkin kehittynyt huimasti Graysonin suojeluksessa isänsä kuolemaa edeltäneistä ajoista. Damian toimi Robinina 2013 saakka, kunnes sai surmansa Heretic-nimisen olennon toimesta. Batman onnistui myöhemmin herättämään Damianin takaisin henkiin punaisen kristallin avulla. Damian tunnettiin hyvin eläinrakkaana ja hänellä oli koira nimeltä Titus, kissa nimeltä Alfred (Waynejen palvelijan mukaan) ja teurastamosta pelastamansa lehmä Bat-Cow eli Lepakkolehmä.

Sarjakuvajatkumon ulkopuolelta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robinia näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1966–1968
1977–1978
2002
Burt Ward Batman
The New Adventures of Batman
Simpsonit
Batman
1973
1978
1984–1985
Casey Kasem Superystävät
Superystävät
Super Friends: The Legendary Super Powers Show
The Super Powers Team: Galactic Guardians
1992–1995
1998
Loren Lester Batman Batman ja Pakkasherra
1995
1997
Chris O’Donnell Batman Forever
Batman & Robin
1997–2000 Mathew Valencia The New Batman Adventures
Teräsmies
Batman of the Future: Return of the Joker
1998 Brianne Siddall The New Batman Adventures
2003 Eli Marienthal Batman: Salaperäinen Batwoman
2003–2006 Scott Menville Teen Titans Teen Titans: Trouble in Tokyo Batman: Rise of Sin Tzu
Teen Titans
2006–2008 Evan Sabara The Batman
2008 Shane Haboucha Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama
James Arnold Taylor Lego Batman: The Video Game
2009–2010 Crawford Wilson Batman – pelottomat Batman: The Brave and the Bold – The Videogame
2009–2011 Jeremy Shada Batman – pelottomat
2010 Alexander Martella Batman: Under the Red Hood
Vincent Martella Batman: Under the Red Hood
2010–2012 Jesse McCartney Young Justice
2011 Wil Wheaton DC Universe Online
2011 Grey DeLisle Batman – pelottomat
Jason Marsden Batman – pelottomat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Batman Vol 1 #512
  2. Grant Morrison's New Batman and Robin IGN 22.5.2009 Viitattu 6.7.2009 (englanniksi)
  3. Batman #428