Superman: Doomsday

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Superman: Doomsday
Ohjaaja Brandon Vietti
Lauren Montgomery
Bruce Timm
Käsikirjoittaja Duane Capizzi
Bruce Timm
Perustuu Death of Superman (sarjakuva)
Tuottaja Bruce Timm
Säveltäjä Robert Kral
Leikkaaja Joe Gall
Pääosat Adam Baldwin
Anne Heche
James Marsters
John DiMaggio
Tom Kenny
Swoosie Kurtz
Cree Summer
Ray Wise
Adam Wylie
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros. Animation
Levittäjä Warner Bros. Home Entertainment
Netflix
Ensi-ilta 18. syyskuuta 2007
Kesto 77 min.
Alkuperäiskieli Englanti
Tuotto 9 445 602 dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
AllMovie

Superman: Doomsday on vuonna 2007 suoraan DVD:lle julkaistu yhdysvaltalainen animaatioelokuva, joka perustuu vuosien 1992–1993 julkaistuun Death of Superman -sarjakuvatrilogiaan. Elokuvan ohjasi Brandon Vietti, Lauren Montgomery sekä Bruce Timm ja käsikirjoitti Duane Capizzi ja Bruce Timm. Pääosissa ovat Adam Baldwin, Anne Heche ja James Marsters. Elokuva palkittiin parhaasta musiikista Golden Reelillä vuonna 2008.

Juonikuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa intergalaktinen sarjamurhaaja Tuomiopäivä saapuu maapallolle, jonka Lex Luthor löytää maan uumenista. Kaivausten aikana kuitenkin tapahtuu onnettomuus ja Tuomiopäivä pääsee vapaaksi. Hän lähtee vaeltamaan pitkin metsiä tappaen kaiken, joka tulee hänen eteensä. Pian Tuomiopäivä saapuukin Metropolisin keskustaan, jossa hän saa vastaansa Teräsmiehen. Pitkän ja hankalan taistelun jälkeen, Teräsmies lopulta onnistuu voittamaan Tuomiopäivän ja viimeisen iskunsa jälkeen Teräsmies kaatuu maahan lopullisesti. Tehdessään suuren uhrauksen pelastaakseen Metropoliksen kaupungin asukkaat ja myös Lex Luthor alkavat miettiä, miten he tulevat toimeen ilman Teräsmiestä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa Lex Luthorin kertojaäänellä, kun hän selittää katkerana miten ihmiset pitävät Teräsmiestä jumalana, mutta tämä pysyy silti rehellisenä, suojellen ja auttaen maanasukkaita ilman mitään epäilyttäviä taka-ajatuksia. Lopuksi Luthor sanoo "Nauti aikakaudestasi vielä kun voit, Teräsmies. Sillä yhtä varmasti, kuin yö tulee päivää jälkeen on aika jolloin jopa jumalten on kuoltava."

Lois Lane riitelee Perry Whiten kanssa, joka ei halua Loisin julkaisevan artikkelia hyväntekeväisyystapahtumasta, jossa Luthor on epäilyttävästi osallisena. Samalla Clark Kent on lähdössä Afganistaniin tekemään uutisia Perryn käskystä, mutta ketään ei tunnu kiinnostavan Clarkin lähteminen, paitsi Jimmy Olsenia.

Myöhemmin illemmalla LexCorpin työntekijät kaivavat kolme kilometriä maan alle, jossa sijaitsee yksi Luthorin hankkeista. Kaivajat osuvat vahingossa kriittisesti avaruusalukseen, jolloin he vapauttavat geneettisesti muunneltun Tuomiopäivän. Olento tappaa koko kaivinryhmän ja aloittaa verisen matkansa kohti Metropolista. Samalla Luthor pyytää Mercy Gravesiä pitämään huolen siitä, ettei kukaan tiedä hänen yhtiönsä olleen asialla.

Toisaalla yksinäisyyden linnakkeella Teräsmies on Loisin kanssa viettämässä romanttista aikaa. Lois ei ole kuitenkaan tyytyväinen heidän nykyiseen suhteeseen, kun Teräsmies ehdottaa heidän suhteensa salassa pitämistä julkisuudesta. Hän ei ole myöskään paljastanut Loisille olevansa Clark Kent, vaikka Lois tietää jo hänen salaisuutensa. Heidän keskustelun päätteeksi molemmat riintaantuvat, mutta Teräsmies päättää kertoa totuuden Loisille. Hän ei kuitenkaan ehdin heti kertoa, kun Teräsmiehen robotti ilmoittaa Tuomiopäivän tekemistä tuhoista Metropoliksessa.

Metropoliksessa Teräsmies kohtaa Tuomiopäivän tuhoisassa taistelussa läpikaupungin. Lopuksi Teräsmies tappaa Tuomiopäivän, mutta kuolee itsekin taistelussa saamiin vammoihinsa. Koko maailma suree kaatunutta sankaria, jolle he myös pitävät hautajaismuistotilaisuuden Metropolisissa.

Kaikki hahmot käsittelevät Teräsmiehen kuolemaa eri tavoin. Jimmy vaihtaa työpaikkaa iltapäivälehteen nimeltä National Voyeur. Perryn alkoholiongelmat tulevat takaisin ja Lois vierailee Teräsmiehen äidin Martha Kentin luona Smallvillessä purkamassa tunteitaan. Jopa Luthor suree Teräsmiehen kuolemaa, mutta vain siksi, ettei hän ollut itse vastuussa sankarin kuolemasta. Pian Graves keskeyttää Luthorin ajatukset ja ilmoittaa, ettei kukaan tiedä LexCorpin olleen tekemisissä Tuomiopäivän vapauttamisessa, jonka jälkeen Luthor ampuu Gravesin varmistaakseen ettei salaisuus leviä eteenpäin.

Teräsmiehen puuttuminen aiheuttaa poliiseille hieman ongelmia, kun rikolliset jotka Teräsmies pidätti päivittäin ovat nyt heidän riesana. Lelumies pitää panttivankeinaan lapsia täynnä olevassa koulubussissa talon katolla. Lois päättää suremisesta huolimatta pelastaa lapset rikollisen kynsistä. Hän on onnistua pelastamaan lapset, mutta Lelumies huomaa lasten karanneen linja-autosta ja että Lois on edelleen sisällä. Hän yrittää tappaa Loisin ja linja-autossa olevan pikkulapsen, mutta pudottaakin vahingossa linja-auton alas talon katolta. Kaikkien yllätykseksi Teräsmies saapuu paikalle ja pelastaa Loisin linja-autoineen. Samalla poliisit pidättävät Lelumiehen Teräsmiehen ansiosta. Teräsmies ei kuitenkaan vaikuta olevan oma itsensä, kun hän ei osannut viedä Loista kotiin ja käyttäytyessään yllättyneesti Loisin suudellessa häntä. Samanlailla Teräsmiehen alter ego Clark ei palannut töihin, eikä hän ole ottanut yhteyttä äitiinsä. Kaikki tämä herättää epäilyksiä Loisille.

Asukkaat ja toimittaja ihmettelevät Teräsmiehen käytöstä tappaessaan Lelumiehen.

Totuus kuitenkin paljastuu, kun Teräsmies osoittautuu olevan vain klooni alkuperäisestä sankarista. Luthor loi kloonin Teräsmiehen verinäytteestä, jota oli levinnyt pitkin kaupunkia taistelun aikana. Lisäksi Luthor otti haltuunsa Teräsmiehen oikean kehon, jota hän säilytti putkilossa. Kaikille oli tietämätöntä, jopa Luthorille, että oikea Teräsmies on edelleen elossa, mutta todella heikossa kunnossa. Yksinäisyyden linnakkeessa asuva robotti oli siepannut Teräsmiehen takaisin linnakkeeseen saatuaan elon merkkejä Teräsmiehestä. Luthor huomaa Teräsmiehen kadonneen ja alkaa epäillä suunnitelmansa epäonnistuvan. Sillä välin robotti yrittää saada Teräsmiehen kehon takaisin täyteen eloon, kun taas Teräsmiehen klooni sitä vastoin muuttuu synkemmäksi työnsä puolesta. Kuullessaan Lelumiehen tappaneen neljävuotiaan tytön päästyään vankilasta, Teräsmiehen klooni matkaa kohti Lelumiestä, jota ollaan viemässä poliisiasemalle. Hän ottaa Lelumiehen haltuunsa ja lentää hänen kanssaan ylös taivaalle. Hetken keskutelun jälkeen Teräsmiehen klooni pudottaa Lelumiehen maahan, jonka seurauksena hän kuolee iskeytyessään poliisiauton katolle. Koko kaupunki on aivan ihmeissään tapahtuman jälkeen ja Loisin epäilyt vain vahvistuvat.

Kloonin palatessa Luthorin luo, Luthor on hyvin pettynyt tämän käyttäytymiseen ja lähettää kloonin etsimään oikean Teräsmiehen ruumiin. Luthor uhkaa samalla kloonia tappamalla hänet mikäli se tekee samanlaisen virheen. Etsiessään Teräsmiehen kehoa, hän alkaa ajatella Luthorin puheita tarkemmin ja tutkii röntgenkatseellaan aivojaan kaikelta mahdolliselta ansalta. Klooni löytää lyijyllä suojatun kryptoniitti pallon aivojen keskeltä, jonka avulla Luthor voisi tuhota hänet. Samaan aikaan Lois tapaa Luthorin yrittäessään huijata häntä kertomaan tarkemmin kloonista. Luthorin nojautuessa suutelemaan Loista, hän tökkää Luthoria tainnuttimella, jonka seurauksena Luthor putoaa maahan tajuttomana. Lois alkaa etsiä tietoa Jimmyn kanssa ja pian he huomaavat Luthorin luoneen salaisessa laboratoriossaan kokonaisen armeijan Teräsmiehiä, jotka parhaillaan olivat tajuttomina putkiloissa. Hetkeä myöhemmin Luthor tulee tajuihinsa ja uhkaa kaksikkoa aseella. Teräsmiehen klooni kuitenkin saapuu Luthorin luokse ja tuhoaa hänen useat kloonit. Luthor yrittää käyttää salaista asettaan tuhotakseen alkuperäisen kloonin, mutta pian tajuaa kloonin poistaneen kryptoniitin kallostaan. Hän yrittää vielä piiloutua huoneeseen, joka sisältää vain punaista auringonvaloa ja houkutella kloonin peräänsä. Klooni ei kuitenkaan mene tähän ansaan vaan lukitsee huoneen ja heittää sen ulos kadulle.

Sillä välin oikea Teräsmies kuulee Metropolisin tapahtumista ja kiirehtii apuun vaikka hän ei ole läheskään täydessä voimissaan. Parantaakseen asetelmiaan klooniaan vastaan Teräsmies pukee ylleen mustan auringonvaloa imevän asun ja ottaa mukaansa kryptoniitti säteellä varustetun aseen. Teräsmiehen saapuessa Metropolisiin hänen klooninsa kertoo, ettei häntä enää tarvita täällä ja olisi syytä lähteä pois, mikäli tämä ei haluaisi loukkaantua. Alkuperäinen Teräsmies ei suostu lähtemään ja kaksikko aloittaa tuhoisan taistelun keskenään. Hän ei myöskään onnistu ampumaan kloonia kryptoniitillä varustetulla aseella. Jimmy ja Lois ottavat aseen haltuunsa auttaakseen Teräsmiestä, mutta he edelleen epäröivät onko mustaan pukeutunut Teräsmies oikea vai klooni.

Teräsmies ja Lois.

Taistelu on saamassa päätöksensä, kun kaksikko riehuu nyt Teräsmiehen muistomerkin luona, jossa Lois onnistuu ampumaan kloonia kryptoniitti aseella. Samalla molempien päälle leviää räjähtäneen rekan terva lasti, jonka seurauksena kryptoniitti aseen hajottua sen kryptoniitti kanisteri tarttuu kloonin rintakehään. Alkuperäisen Teräsmiehen huomattua tämän hän tuhoaa kanisterin lämpökatseellaan, jonka seurauksena esiin tullut kryptoniitti kaasu vie kloonin voimat ja tappaa sen. Sitä ennen klooni kertoo alkuperäiselle Teräsmiehellä, että hänen täytyy suojella ihmisiä.

Lois on lopulta vakuuttunut ettei mustaan pukeutunut Teräsmies ole klooni vaan hänen kumppaninsa, kun he suutelevat toisiaan yleisön edessä, jotka ovat iloisia oikean Teräsmiehen paluusta. Myöhemmin Loisin luona Teräsmies paljastaa viimein Loisille olevansa Clark Kent.

Samalla LexCorpissa pahasti loukkaantunut Luthor makaa vuoteessaan ja puhuu kertojaäänellä, kuten elokuvan alussa, sanoen kuinka jumalat voivat kuolla, mutta he voivat myös palata takaisin kuolleista. Lopuksi Luthor hymyilee itselleen sanoen "Näyttää siltä, ettei sinua voi tuhota sittenkään, Teräsmies. Näyttää siltä..."

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Adam Baldwin  Clark Kent / Teräsmies  
 Anne Heche  Lois Lane  
 James Marsters  Lex Luthor  
 John DiMaggio  Lelumies, taksin kuljettaja, kameramies  
 Tom Kenny  Robotti, sotilas tankissa  
 Swoosie Kurtz  Martha Kent  
 Cree Summer  Mercy Graves, poika, nuori Toddler  
 Ray Wise  Perry White  
 Adam Wylie  Jimmy Olsen  
 Chris Cox  Damon Swank  
 Hettie Lynne Hurtes  uutistoimittaja  
 James Arnold Taylor  konstaapeli Tucker, pormestari  
 Townsend Coleman  Drill operaattori  
 Kimberly Brooks  Murphy  
 Kevin Smith  Kärttyisä mies  

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva pohjautui vuosien 1992–1993 julkaistuun Death of Superman -sarjakuvatrilogiaan, josta oli tarkoitus tehdä omanlaisensa elokuva. Pääasiassa elokuvan käsikirjoituksessa keskityttiin sarjakuvan pääjuoniin Teräsmiehen eeppiseen taisteluun Tuomiopäivää vastaan ja sivuhahmojen uutta elämää ilman Teräsmiestä. Tämän luominen oli samalla projektin suurin haaste elokuvan käsirjoittajille Bruce Timmille ja Duane Capizzille. Elokuvan ikärajan ollessa korkeampi mitä normaalisti televisiossa esitettävien supersankari sarjojen, jonka myötä elokuvaan kyettiin tuomaan sarjakuvassa esiintyneiden synkkien tarinoiden kohtia. Myös elokuvan juoni saatiin luotua paljon aikuismaiseksi, jolla tavoiteltiin yli 12-vuotiaiden, sekä hieman vanhempien mielenkiintoa elokuvaa kohtaan.

Elokuva esitettiin ensi kerran Comic-Conissa 26. heinäkuuta 2007, jolloin se sai pääasiassa positiivisen vastaanoton. Osa kommenteista huomioi elokuvan olleen kehitys askel parempaan verrattuna edellisiin DC Comicsin animaatiohin ja muutamat kommentoivat sen nostaneen rimaa verrattuna edelliseen näytelmäelokuvaan Superman Returns. Vertailun kohteeksi joutui myös Marvel Comicsin tuottama animaatioelokuva Ultimate Avengers, jolla oli Yhdysvalloissa sama ikäraja PG-13, mutta ei kyennyt vastaamaan samanlaista tasoa.[1] Elokuvan DVD ensi-illan jälkeen kaikki arviot eivät kuitenkaan olleet positiivisia muun muassa DVDTalk.com sivusto ylisti elokuvan visuaalista puolta ja sen teknistä toteutusta, mutta piti sitä kuitenkin suurena pettymyksenä ja liian lyhyenä elokuvana. Sivusto kritisoi myös huonoa noudattamista sarjakuvan tarinaa kohtaan[2], vaikka muun muassa elokuvan osittain ohjannut ja käsikirjoittanut Bruce Timm kertoi elokuvan ottaneen vain muutamia pääelementtejä sarjakuvista.

Elokuvan näyttelijäkaarti päätettiin jo elokuvan hyvin aikaisessa tuotanto vaiheessa, jolloin he päätyivät palkkaamaan aivan eri näyttelijät, jotka olivat olleet edellisissä DC-animaatioissa. Tarkoitus oli erottaa elokuva muun muassa Bruce Timmin luomasta DC-animaatiouniversumista, jonka myötä hahmojen äänten ohella piirrosstyyliä muutettiin hieman niin taustoissa, kuin hahmojen suunnitteluissa. Päänäyttelijöistä Adam Baldwin ja James Marsters saivat enimmäkseen posiitivista palautetta ääninäyttelemisestä, mutta Lois Lanea ääninäytellyt Anne Heche sai enimmäkseen kritiikkiä.[3]

Yhdysvaltojen Top 100 DVD myyntikäyrän 18. syyskuuta23. syyskuuta 2007 ajalta elokuva oli neljänneksi myydyin DVD ja oli muun muassa Smallvillen kuudennen kauden DVD pakettia kaksi sijaa edellä.[4]

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvasta julkaistiin myös oma soundtrack Yhdysvalloissa 26. lokakuuta 2007[5]

  1. Superman Doomsday Main Title – 2.05
  2. Fortress of Solitude – 1.33
  3. Alien – 2.25
  4. Killing the Hick – 0.52
  5. Doomsday Rising – 3.59
  6. Superman vs. Doomsday – 1.49
  7. Doomsday Battle – 2.11
  8. Superman's Sacrifice – 2.38
  9. The Death of Superman – 2.07
  10. Lois & Martha – 0.48
  11. Toy Man Attacks – 2.28
  12. Return of the Hero – 2.22
  13. Superman Clone – 3.16
  14. Heartbeat – 0.43
  15. Relocated – 1.13
  16. Lois Was Right – 0.37
  17. Cat Rescue – 1.42
  18. A Safe Superman – 1.47
  19. Lois' Plan – 2.21
  20. Clone Discovery – 3.17
  21. Luthor's Fate – 0.32
  22. Superman's Return – 2.27
  23. Superman vs. Superclone – 4.56
  24. Superman's Victory – 4.23
  25. Smallville Elementary – 1.03
  26. Superman Doomsday End Titles – 2.58

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitetut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. forum.newsarama.com forum.newsarama.com. Arkistoitu 7.1.2010. (englanniksi)
  2. dvdtalk.com dvdtalk.com. Arkistoitu 11.10.2007. (englanniksi)
  3. dvd.ign.com dvd.ign.com. (englanniksi)
  4. www.reuters.com reuters.com. (englanniksi)
  5. Worldsfinestonline.com worldsfinestonline.com. 21. helmikuuta 2008. Viitattu 26. helmikuuta 2008. (englanniksi)
  6. IMDb finnish.imdb.com. Viitattu 4.3.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]