Felix Faust

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Felix Faust on superroisto, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Justice League of America #10:ssä maaliskuussa 1962 ja hänet loivat Gardner Fox ja Mike Sekowsky. Hahmo on tullut tunnetuksi Oikeuden Puolustajien vihollisena.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kirjattu olinpaikka mahtavasta velhosta, joka tunnetaan nyt nimellä Felix Faust, on n. 5000 eKr., jolloin hän esiintyi legendaarisessa Afrikkalaisessa Korin valtakunnassa. Korin kuningas oli Nommo, aikansa tärkein velho ja elämänliekiksi kutsutun mystisen voiman vartija. Paha velho taisteli Nommoa vastaan ​​yrittäen käyttää liekin voimaa omiin korruptoituneisiin tarkoituksiinsa. Nommo kutsui sitten Elämän liekin itseensä ja voitti noidan karkottamalla hänet toiseen ulottuvuuteen.

1920-luvun puolivälissä hullu ja kunnianhimoinen taikuri nimeltä Dekan Drache törmäsi ulottuvuuteen ja onnistui avaamaan portaalin siihen. Vapautuessaan velho tuhosi Drachen sielun ja astui hänen ruumiinsa. Vaikka velho oli jälleen elossa maan päällä, hän huomasi voimansa vähentyneen rajusti. Pakkomielteenään palauttaa mystinen voimansa, velho luki tarinan siitä, kuinka Faust-niminen mies oli myynyt sielunsa paholaiselle yliluonnollisten voimien vuoksi, ja päätti tehdä samoin. Tarinan päähenkilön innoittamana velho kutsui nyt itseään Felix Faustiksi ja aloitti loputtoman mystisen tiedon etsinnän.

Felix Faust esiintyi ensimmäisen kerran Justice League of Americassa, osa. 1, #10 (maaliskuu 1962), kun hän yritti saada takaisin joitakin kadotettuja maagisia kykyjään ottamalla yhteyttä Demons Threehen, kolmeen kuvitteelliseen demoniin DC-universumissa. Nämä kolme demonia olivat veljiä, jotka hallitsivat galaksia miljardi vuotta sitten ennen kuin ajattomat olennot karkottivat heidät. Demons Three on yrittänyt palata kerta toisensa jälkeen Felix Faustin ja muiden kutsumana, ja Justice League on aina estänyt heidän yrityksensä. Felix Faust yritti kutsua Demons Threen voimat haltuunsa noutamalla kolme esinettä: Uthoolin vihreän kellon, Nyorlathin hopeisen pyörän ja Calythoksen punaisen purkin, jotka demonit olivat luoneet ja joita ajattomat eivät kyenneet tuhoamaan tai siirtämään pois maasta. Ennen kriisiä he väittivät, että esineitä käyttävä loitsu vapauttaisi heidät 100 vuodessa, mutta tuona aikana loitsuntekijä pystyisi hallitsemaan niitä. Tehdäkseen tämän hän ottaa JLA:n hallintaansa demonien avulla, jotka löytävät ja kukistavat esineen huoltajat ja tuovat heidät Faustin luo, joka aloittaa loitsun, mutta Vesimies pystyy murtamaan loitsun häiritsemällä häntä ohjaamalla kaloja. Noita viedään sitten vankilaan, ja pian sen jälkeen JLA saa tietää demonien pakenemisesta ja vangitsee heidät uudelleen.

Vuosien mittaan Faustin maagisen voiman nälkä osoittautui hänelle erittäin kalliiksi. Hän oli neuvotellut sielunsa tiedosta useaan otteeseen ostaakseen sen takaisin myöhemmin, kun hankinnat eivät auttaneet häntä saavuttamaan tavoitteitaan; joka kerta, hän päätyi huonompaan suuntaan kuin ennen. Lopulta hänen oli vaikea löytää mystikoita, jotka olisivat halukkaita ostamaan hänen tahraantuneen sielunsa. Lopulta hän yritti huijata Neronin antamaan hänelle valtaa tarjoamalla murhaamansa viattoman tytön puhtaan sielun omansa sijasta. Valitettavasti Neron selvitti juonen ja rankaisi Faustia asettamalla tytön kostonhimoisen hengen hänen päälleen. Jonkin aikaa Faustin kirottu sielu kuivui helvetin tasossa taikureita varten, jotka olivat käyttäneet väärin tai jättäneet huomiotta taikuuden lakeja.

Yleisesti kuvattuna mestarinoitana, Felixillä on runsaasti tietoa yliluonnollisuudesta (pykyy vaikuttamaan orgaaniseen aineeseen pimeillä taioillaan). Hän on perehtynyt moniin erilaisiin taikuuden muotoihin, mukaan lukien musta magia ja sielutaika. Nämä taidot antavat hänelle mahdollisuuden suorittaa kaikki maagiset saavutukset, kuten energiamanipulaatio, ylösnousemus, kommunikointi kuolleiden kanssa, teleportaatio, elementtihallinta, aineettomuus, illuusion luominen, telepatia, huutaminen jne. Hänen mystisiä voimiaan täydennetään loitsukirjoilla ja kääröillä, tutuilla tai demonisella sopimuksella, jolla hän voi keskittää nämä kyvyt luonnollisesti (vaikka hän menettäisi ne tehdäkseen niin).

Näistä olosuhteista johtuen Felix ei pysty saavuttamaan täyttä mystistä voimaansa, joka hänellä oli ennen taistelussa tohtori Mistin kanssa. Lisäksi Felixillä on huonot taidot kaksintaistelussa. Uudessa 52:ssa häntä pidettiin aiemmin kolmannen luokan velhona, joka teki faustisia sopimuksia vahvistaakseen voimiaan, vaikka tämä antoi hänelle alun perin kauhean ulkonäön. Hän ei myöskään pysty manipuloimaan kaikkia puhtaan taikuuden muotoja, kun hänet luokitellaan "pimeäksi taikuriksi" (jokainen yritys tehdä niin uhkaa tappaa hänet ja vaatii välineen sen käyttämiseen).

Felixillä on kaksi lasta, Sebastian ja Fauna, joista Sebastian on toiminut enimmäkseen sankarina, kun taas Fauna on jatkanut isänsä tavoin pahiksena. Hänellä on ollut myös Aurora niminen apulainen.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Felix Faust esiintyi The Super Powers Team: Galactic Guardians animaatiosarjan jaksossa "The Case of the Stolen Powers", jossa häntä ääninäytteli Peter Cullen.
  • Felix Faust esiintyi animaatiosarjoissa Justice League ja Justice League Unlimited, joissa häntä ääninäytteli Robert Englund. Tämä versio hahmosta oli alun perin arkeologian professori, jolla oli harhaoppinen kiinnostus magiasta ja pimeistä taioista. Kun hänestä tuli noita, hänet erotettiin yliopistosta, jossa hän opetti, mutta käytti taikuuttaan kostaakseen häntä halveksiville. Jaksossa "Paradise Lost" hän hyökkää Themysciraa vastaan ​​pakottaakseen Ihmenaisen auttamaan häntä tulemaan Tartarukselle, jotta hän voi muodostaa liiton Hadesin kanssa vastineeksi "lopullisesta tiedosta". Kun Hades muuttaa Faustin vanhaksi mieheksi, jälkimmäinen yrittää hyökätä ensimmäistä vastaan, mutta vahvistaa häntä vahingossa ennen kuin vanhenee pölyksi samalla kun Ihmenainen voittaa Hadeksen. Myöhemmin jaksossa "The Balance" Tala toi Faustin sielun takaisin ja vangitsi hänet peiliin, mutta hän huijaa hänet vaihtamaan paikkaa hänen kanssaan, jotta hän voi varastaa Annihilator-automaatin, kaataa Hadeksen ja vallata Tartaruksen. Ihmenainen ja Haukkatyttö kuitenkin kukistavat hänet, ennen kuin Hades ottaa hänet vangiksi kiduttaakseen hänen sieluaan.
  • Felix Faust esiintyi animaatiosarjassa Batman: The Brave and the Bold, jossa häntä ääninäytteli Dee Bradley Baker. Tämä versio hahmosta oli Tuomion Legioonan jäsen.
  • Felix Faust esiintyi animaatiosarjassa Justice League Action, jossa häntä ääninäytteli Jon Cryer.
  • Felix Faust esiintyi Young Justice animaatiosarjan jaksossa "Misplaced", jossa häntä ääninäytteli Dee Bradley Baker.
  • Felix Faust esiintyi Harley Quinn animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Tony Hale.
  • Felix Faust esiintyi animaatioelokuvassa Justice League Dark, jossa häntä ääninäytteli Enrico Colantoni.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Felix Faust esiintyi televisiosarjassa Constantine jaksossa "Quid Pro Quo", jossa häntä esitti Mark Margolis. Tämä versio hahmosta on vanhempi mies, joka on viettänyt suurimman osan elämästään palvellen ja eläen sukupolvensa parhaiden taikureiden varjoissa. Lisäksi hän voi vahvistaa voimiaan "nousevan pimeyden" kautta.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]