Eclipso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eclipso on DC Comicsin universumissa esiintyvä superroisto. Hahmo on Jumalan vihan ja koston enkelin inkarnaatio, joka muuttui pahaksi ja jonka tilalle tuli Aave. Hahmossa on huomattavia yhtäläisyyksiä tohtori Jekyllin ja herra Hyden kanssa. Eclipso esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa House of Secrets #61 elokuussa 1963 ja sen loivat Bob Haney ja Lee Elias. Hahmo on toiminut Oikeuden Puolustajien vihollisena.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alunperin Eclipso kirjoitettiin tavalliseksi konnaksi, jolla oli keskimääräiset erikoisvoimat, joka rutiininomaisesti toteuttaa monimutkaisen juonen täyttääkseen hedonistiset motivaationsa. Vuoden 1992 Darkness Within -minisarja kuitenkin muokkasi hahmon pahaksi ja megalomaaniseksi kokonaisuudeksi. Eclipson hahmo valittaa menettämäänsä voimaa, joka hänellä kerran oli jumalallisen koston hengessä. Eclipso pyrki usein ottamaan haltuunsa olentoja, joilla oli uskomaton voima, kuten Teräsmies, Lar Gand ja Kapteeni Marvel saavuttaakseen päämääränsä.

Kun Bruce Gordon niminen aurinkoenergiaan erikoistunut tiedemies oli viidakossa katsomassa auringonpimennystä, Mophir-niminen heimovelho hyökkäsi Gordonin kimppuun. Ennen kuin Mophir syöksyi kuolemaansa kalliolta, hän haavoitti Gordonia mustalla timantilla. Myöhemmin Gordon muuttui ilkeäksi Eclipsoksi aina, kun pimennys tapahtui. Siniharmaa tai violetti ympyrä peitti oikeanpuoleisen kaksi kolmasosaa hänen kasvoistaan, muistuttaen osittaista pimennystä. Tänä aikana Eclipso kuvattiin tavanomaisena konnana, jolla oli erikoiskyvyt, osittainen haavoittumattomuus ja silmien räjähdys (mustan timantin ansiosta). Eclipson muunnoksia muutettiin myöhemmin niin, että minkä tahansa tyyppinen luonnollinen pimennys, kuun- tai auringonpimennys, saisi Eclipson ja Gordonin irtautumaan toisistaan, kun taas "keinopimennys" - valonlähteen estävä esine - vain muuttaisi Gordonin Eclipsoksi. Mikä tahansa kirkas valon välähdys karkottaisi Eclipson takaisin Bruce Gordonin kehoon tai kääntäisi muutoksen päinvastaiseksi.

Vuoden 1992 minisarjassa Eclipso: The Darkness Within paljastettiin, että Eclipso ei paljastunut pelkästään Bruce Gordonin pimeäksi puoleksi, vaan koston demoniksi, joka oli riivannut Gordonin. Eclipson sielu oli alun perin sidottu jättimäisen mustan timantin sisään, jota kutsutaan "pimeyden sydämeksi" Afrikassa. Aarteenmetsästäjä löysi sen 1800-luvun lopulla ja toi sen Lontooseen vuonna 1891, missä hän antoi jalokivikauppiaan leikata sen 1000 sirpaleeksi. Tämä heikensi sitomisloitsua, jolloin Eclipso sai haltuunsa jokaisen, joka suuttui ollessaan kosketuksissa johonkin sirpaleista. Hän ei enää rajoittunut Gordonin hallintaan pimennyksen aikana, vaan teeskenteli toisin, jotta Gordon ei tietäisi totuutta mustista timanteista. Countdown to Mysteryssä paljastettiin, että kaikki Eclipson mustat timantit louhittiin Apokolipsilla vuosituhansia sitten ja että Eclipson loi alunperin Darkseid.

Seuraavien 100 vuoden aikana Eclipso-kokonaisuus keräsi timantin sirpaleita tarkoituksenaan tuhota ne kaikki vapauttaen hänen todellisen voimansa. Kun Lar Gand löysi Eclipson palatsin kuussa ja vaelsi sisälle, se inspiroi Eclipsoa ottamaan haltuunsa kaikki Maan sankarit ja käyttämään niitä perimmäisen tavoitteensa saavuttamiseksi, Maan valloittamiseksi ja kostoksi Jumalalle, koska hän vangitsi hänet Pimeyden sydämeen. Eclipso väitti, että hän oli viettänyt viimeiset useat vuodet "poseeraamassa B-tason roistona" pysyäkseen Maan sankareiden havaitsemattomissa ja rajoittuneen kohdistamaan itsensä Gordoniin tarkoituksenaan Gordonin aurinkotieteen tutkimuksen kumoamiseksi. Jos Gordon olisi saavuttanut tavoitteensa tehdä aurinkoenergiasta planeetan ensisijainen energialähde, mitä tahansa aurinkovoimalla toimivaa laitetta voitaisiin käyttää aseena Eclipsoa vastaan.

Tarinan huipentumavaiheessa Eclipso valtasi useita Maan sankareita, jotka kuljetettiin kuuhun pimennyksen aikana. Sitten hän yhdisti nämä sankarit omaan kehoonsa ja sai niiden massan ja myös niiden luontaiset voimat. Gordon johti aurinkoaseilla varustetut sankarit kuuhun yrittääkseen kukistaa Eclipson lopullisesti. Eclipsoon yhdistyneet sankarit vapautettiin lopulta, mutta vasta sen jälkeen, kun Starman, Will Payton tuhosi Eclipson kuutukikohdan räjäyttämällä oman aurinkovoimalla toimivan ruumiinsa. Eclipson timantin sirpaleet jäivät kuitenkin maan päälle.

Myöhemmin Eclipso valtasi fiktiivisen Paradorin valtion Etelä-Amerikassa ja Bruce Gordon ja Mona Bennet johtivat Maan supersankarit hyökkäykseen Paradoria vastaan ​​yrittäen tuhota Eclipson lopullisesti. Eclipso paljasti, että hän ei uskalla tappaa Gordonia ja Bennetiä, koska heidän syntymätön lapsensa matkustaa aikuisena menneisyyteen ja vapauttaa Eclipson timantista. Eclipso voitettiin lopulta, kun Phantom Stranger keräsi kaikki 1000 mustan timantin sirpaletta ja sekoitti ne takaisin yhteen Pimeyden Sydämeksi vangiten Eclipson jälleen. Hänen fyysinen ruumiinsa, Bennetin ja Gordonin aikuinen lapsi, haihtui hänen vanhempiensa edessä.

Tarinassa The Spectre (vol. 3) paljastetaan, että Aave ei ollut Jumalan vihan ensimmäinen ruumiillistuma, vaan se korvasi Eclipson. Eclipso vihan ruumiillistuna pyrki kostamaan jonkun puolesta kun taas Aave pyrki tavoittamaan kostoa itsessään. Aave tuhoaa Pimeyden Sydämen sekä Eclipson kuussa sijaitsevan palatsin jäänteet polttaen ne tuhkaksi Jumalan Pyhällä Voimalla ja heittämällä tuhkat avaruuteen.

Tarinassa JSA: "Princess of Darkness" Eclipso toimi Mordrun ja Obsidianin liittolaisena. Alexander Montez, Wildcat II:n Yolanda Montezin serkku, vannoo kostaa Eclipsolle tämän kuolemasta. Tätä varten hän kerää 1000 mustaa timanttia, nesteyttää ne ja ruiskuttaa ne itseensä; kaikki paitsi yhden, jonka hän pitää herättääkseen Eclipson. Se, miten Eclipson timantit olivat palanneet, ei ollut tiedossa. Montez peittää vartalonsa heimotatuoinneilla, joista hän väittää oppineensa Diablo-saarella. Näillä tatuoinneilla Montez voi kutsua esiin kaikki Eclipson voimat laukaisemalla timantin vihallaan, pitäen samalla Eclipson loukussa. Uutena Eclipsona hän liittyy Black Adamin kokoamaan lyhytikäiseen sankareiden tiimiin, joka oli aiheena myöhemmässä "Black Reign" -tarinassa. Adamin hallinnan aikana Kahndaqissa Alex tulee romanttisesti yhteen joukkuetoverinsa Soseh Mykrosin, naispuolisen Nemesisin, kanssa. Taistelun aikana yksi Alexin sitovista ruumiinmerkeistä (joka pitää Eclipson hallinnassa) murtuu olkapäähaavan kautta. Eclipso tappaa pian Nemesiksen. Alex tekee itsemurhan estääkseen Eclipsoa hallitsemasta häntä entisestään. Tämä tarina oli merkittävä, koska se merkitsi sitä, että Eclipsolla ei enää ollut rajatonta määrää mustia timantteja, jotka odottaisivat hänen käyttöään.

Vuoden 2005 Day of Vengeance minisarjassa Jean Loring, Atomin (Ray Palmer) entinen vaimo ja Sue Dibnyn murhaaja (kuvattu Identity Crisis -minisarjassa), löytää viimeisen mustan timantin vankilastaan, jolloin hänestä tulee uusi Eclipso ja huijaa Aaveen hyökkäämään taikuus-pohjaisia ​​sankareita vastaan kostaakseen Shazamille, joka lopulta surmattiin hänen taistellessaan Aavetta vastaan. Estettyään useita hyökkäyksiä itseään vastaan, Eclipso-Loring teleportoitiin lopulta hajoamattomalle kiertoradalle Auringon ympäri Nightshaden toimesta. Myöhemmin kun Ralph Dibny yritti herättää Suen henkiin, Aave määräsi hänet rankaisemaan Eclipsoa vastineeksi henkiinherätyksestä. Hän vie Eclipson takaisin siihen pisteeseen, jossa hän (Jean Loringina) murhasi hänen vaimonsa ja aikoo palauttaa Jeanin mielenterveyden armottomasti vangiten hänet pysyvään aikasilmukkaan ja pakottaen hänet katsomaan, kuinka hän murhasi Sue Dibnyn yhä uudelleen ja uudelleen ikuisuuden ajan. Hänen mielensä palautui ja Eclipso puhdistettiin hänestä, kauhuissaan Loring anoo kyyneleissään anteeksiantoa huutaen, että hän oli hullu, kun hän murhasi Suen ja että se "en ollut minä!". Dibny, joka vaikutti hänen vetoomuksiinsa, hänen myötätuntoonsa ja omiin tunteisiinsa katsoessaan vaimonsa kuolemaa, huomaa olevansa kykenemätön sellaiseen häikäilemättömyyteen ja kieltäytyy toteuttamasta sopimustaan ​​Aaveen kanssa ja palauttaa Eclipson hänen kiertoradalle Auringon ympäri.

Vuonna 2011 "The New 52" käynnisti DC-universumin uudelleen. Eclipso on kuvattu koston jumalana ja jälleen kerran loukussa Pimeyden sydämessä. Eclipson paljastetaan myöhemmin olleen Gemworldin asukas, jolla on House Onyxin ja House Diamondin voimat, ja hän oli aikoinaan Kalaa niminen olento Gilaa-planeetalta, jonka Amethyst niminen hallitsijaprinsessa vangitsi timanttiin vuosisatoja sitten. Nyt tohtori Alex Montezin hallussa John Constantine lähettää hänet takaisin Gemworldiin, missä hän ottaa haltuunsa kaksi taloa, joihin hän on yhteydessä. Pyrkiessään kostamaan House Amethystille, hänet voittaa prinsessa Amaya ja hän jää jälleen loukkuun timanttin.

Eclipso on Jumalan vihan alkuperäinen ilmentymä ja oli vastuussa Raamatussa mainitusta suuresta tulvasta. Eclipso on arvaamattoman voimakas maaginen olento, joka on osoittanut lentokyvyn, kuolemattomuuden, haavoittumattomuuden, supernopeuden ja kestävyyden, kehittyneen älyn ja kyvyn lähettää tappavia tummia valosäteitä vasemmasta silmästään ja voimakkaan lamauttavan mustan valon purskeen oikeasta silmästään katsomalla Pimeyden sydämen jalokiven sirpaleen läpi. Hän kantaa mukanaan rikkoutumattomalta vaikuttavaa mystistä miekkaa ja on huomattava miekkailija.

Eclipsolla on valtavia maagisia voimia, joiden ansiosta hän voi suorittaa sellaisia ​​jumalankaltaisia ​​tekoja, kuten sään ja merien manipulointia luonnonkatastrofien (tulvat, ukkosmyrskyt jne.) aiheuttamiseksi, kasvattaa hänen kokonsa jättiläismäiseksi, absorboida haamujen voimat ja projisoi käsistään voimakasta energiaa, joka voi tainnuttaa tai tappaa vastustajansa. Entisenä Jumalan palvelijana Eclipso pystyy "puhumaan" enkelikieltä, harmonian, ristiriidan, värähtelyn ja telepatian yhdistelmää. Myöhemmissä julkaisuissa hänen voimansa ovat kasvaneet jatkuvasti, ja hän on osoittanut huipussaan valtavaa kosmologista, ellei todellisuutta taivuttavaa kykyä, joka pystyy aiheuttamaan auringonpimennyksen, joka hukuttaa koko maailman pimeyteen.

Eclipso pystyy ottamaan varjoonsa jokaisen, joka koskettaa kirottua Heart of Darknessin jalokiveä tai joutuu kosketuksiin sen kanssa, hallitsee isännän voimia ja vaikuttaa heidän käyttäytymistään ja muistojaan Eclipson omiin tarkoituksiin. Hän voi sitten vahvistaa isäntäänsä joko parantamalla heidän normaaleja kykyjään tai antamalla heille uusia voimia. Myöhemmissä esiintymisissään Eclipsolla on vielä suurempi hallintavoima kuin aiemmin, ja Maxwell Lordin hallussapidon jälkeen hänen kykynsä hallita ja turmella ihmisiä vahvistuivat. Hän ei enää tarvitse ihmisten koskettavan kiveä fyysisesti vaikuttaakseen heihin, vaan hänellä voi olla useita isäntiä etänä, mikäli hän voi turmella ne ensin. Lisäksi hänen vaikutuksensa voi pahentaa hänen valtaansa joutuvien yksilöiden synkempiä impulsseja, ja hänen hallussaan olevat käyvät läpi näkyvän muodonmuutoksen ja saavat hirviömäisemmän fyysisen ulkonäön. Hän voi fyysisesti muuttaa pääisäntänsä kehon todelliseen, tehokkaampaan fyysiseen muotoonsa.

Voimastaan ​​huolimatta häntä sitovat edelleen läsnäolon (Precense) jumalalliset lait, ja hän itse joutuu vielä kovemman rangaistuksen kohteeksi Precencen toimesta, jos nämä rajat ylitetään.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eclipso esiintyi animaatiosarjan Justice League jaksossa "Eclipsed". Tämä versio on kollektiivisia sieluja käärme-humanoideista nimeltä "Ophidians", jotka vangitsivat itsensä mustaan ​​timanttiin nimeltä Heart of Darkness tuhotakseen lopulta ihmiskunnan. Eclipso yrittää tummentaa auringon pysyvästi ja ottaa suurimman osan Justice Leaguesta haltuunsa, mutta Salama onnistuneesti pakenee mielenhallinnasta, ajaa henget pois joukkuetovereistaan ​​ja auttaa heitä luomaan madonreiän, joka tyhjensi mustan energian, jota Eclipso käytti auringon pimentämiseen.
  • Eclipso esiintyi cameo-roolissa animaatioelokuvassa Superman/Batman: Public Enemies yhtenä Lex Luthorin palkkaamista roistoista Batmanin ja Teräsmiehen vangitsemiseksi palkkion toivossa.
  • Jean Loringin versio Eclipsosta esiintyi animaatioelokuvassa DC Super Hero Girls: Hero of the Year, jossa häntä ääninäytteli Mona Marshall.
  • Jean Loringin versio Eclipsosta esiintyi animaatioelokuvassa Lego DC Super Hero Girls: Brain Drain, jossa häntä ääninäytteli Mona Marshall.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]