Teräsnainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teräsnainen (engl. Superwoman) on nimitys usealle DC Comicsin sarjakuvissa esiintyneelle naispuoliselle hahmolle, jolla on ollut samanlaisia yli-inhimillisiä voimia kuin Teräsmiehellä ja Terästytöllä. DC Comics merkitsi nimen tavaramerkiksi, ashcan-kopio (vain laillisia tarkoituksia varten tuotettu julkaisu) luotiin Superwoman-nimikkeellä estääkseen kilpailijoita käyttämästä sitä. Kansi oli kopio More Fun Comicsista #73, ja sisäpuoli oli Action Comicsin kolmannen numeron uusintapainos. Superwomanin ensimmäinen todellinen esiintyminen tapahtui Action Comicsissa #60 (toukokuu 1943). Teräsnaisen nimeä ovat kantaneet mm Lois Lane, Luma Lynai, Kristin Wells, Dana Dearden, Lucy Lane ja Lana Lang. Myös Maa 3 universumin paha versio Ihmenaisesta on nimeltään Superwoman.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Teräsnainen" esiintyy ensimmäisen kerran DC-sarjakuvassa Jerry Siegelin ja George Roussosin Action Comicsissa #60 vuodelta 1943, jossa Lois Lane haaveilee saaneensa itselleen Teräsmiehen voimia verensiirrosta ja aloittaa uran Teräsnaisena.

Vuoden 1947 Superman #45 (maaliskuu–huhtikuu 1947) sarjakuva palaa aiheeseen tarinassa nimeltä "Lois Lane, supernainen!" jossa pari petollista taikuria loitsivat Lanen ja saavat hänet uskomaan, että hänellä on yli-inhimillisiä voimia. Olosuhteet pakottavat Teräsmiehen leikkimään juonen mukana väliaikaisesti käyttämällä nopeuttaan puuttuakseen näkymättömästi Lanen seikkailuihin tukeakseen illuusiota. Hän pukeutuu hetkeksi Teräsmiehen malliseen pukuun ennen kuin loitsu katkeaa. Action Comicsin tarinassa Lois todella saa itselleen voimia yhdestä Lex Luthorin keksinnöistä ja aloittaa lyhytaikaisen uran "Teräsnaisena".

Myöhemmissä tarinoissa on satunnaisesti tarinoita, joissa Lois saa itselleen voimia ja toimi eräänlaisena "Teräsnaisena", mutta kaikki nämä ovat, kuten vuoden 1951 tarina, väliaikaisia. Voimat loppuvat aina tarinan loppuun mennessä. Tyypillinen esimerkki tästä on "The Turnabout Powers" Superman-perheestä #207 (touko-kesäkuu 1981), jossa Maa-kaksi universumin Lois Lane saa voimia aviomieheltään (Maa-Kaksi Teräsmieheltä) eksoottisen maan ulkopuolisen kasvin odottamattoman vaikutuksen kautta, jonka Teräsmies tuo heidän kotiinsa. Kasvin kuolema kääntää vaikutuksen. Toinen esimerkki on Batman/Superman: Maailman hienoimmat minisarja, jossa Mxyzptlk muuttaa Loisin hetkeksi "Teräsnaiseksi", jolla on puku ja voimia.

All-Star Superman #2:n lopussa Lois Lanelle esitetään Teräsmiehen luoma kaava nimeltä "Exo-Genes", jonka avulla hän voi käyttää hänen voimiaan 24 tuntia, ja hänestä tulee Teräsnainen. Hänen seikkailuissaan uusien kryptonilaisten voimiensa kanssa häntä kosii kaksi superihmistä, nimeltään "Samson" ja "Atlas", ja aika-ultrasfinksi vangitsee hänet. Hänen voimansa katoavat päivän päätteeksi. Hänen pukunsa näyttää olevan täsmälleen sama kuin Anti-Matter -universumin Superwomanin, mutta Teräsmiehen väreissä. Molemmat asut on suunnitellut Frank Quitely.

Muissa kriisiä edeltäneissä kuvitteellisissa tarinoissa – jotka sijoittuvat DC:n pääjatkuvuuden ulkopuolelle vaihtoehtoiseen historiaan tai hypoteettiseen tulevaisuuteen – Lois Lane saa Teräsmiehen voimia. Yhdessä näistä Sam Lane on tiedemies ja astrofyysikko. Hän huomaa, että Maan aurinko muuttuu novaksi ja tuhoaa aurinkokunnan. Sam ja hänen vaimonsa Ella sijoittavat tyttärensä Loisin tähtilaivaan ja lähettävät hänet Kryptoniin "voimasäteen" sisällä, joka mahdollistaa FTL-matkailun ja muuttaa pysyvästi vauvan molekyylibiologiaa. Tämä antaa Loisille yli-inhimillisiä voimia sen jälkeen, kun hän saavuttaa adoptiomaailmansa. Kun Lois on adoptoitu ja kasvatettu "Kandi Khaniksi", hänestä tulee eläintarhanhoitajan tytär Kryptonvillessä. Kuten Teräsmies valtavirran DC-jatkuvuudessa, Kandi/Lois luo supersankariuran, ja kuten Lois ja Teräsmies valtavirran jatkuvuudessa, Supermaid ja Kal-El rakastuvat toisiinsa. Kuten Teräsmies valtavirran DC-jatkuvuudessa, myös Supermaid oli haavoittuvainen katkelmille tuhoutuneesta kotimaailmastaan ​​("Earthite", tässä versiossa tapahtumista).

Toisessa kuvitteellisessa tarinassa Clark Kent ja Lois vaihtavat paikkoja niin, että hän on Kryptonista ja Kent on tavallinen ihminen, joka on utelias siitä, oliko Lois Lane Krypton Girlin salainen henkilöllisyys.

Vuonna 2016 Loisista tuli jälleen Teräsnainen DC Rebirth -aloitteessa ja hän esiintyi Superwomanina sarjakuvasarjassa Superwoman. Sarja on ensimmäinen meneillään oleva sarjakuvasarja, jossa on mukana Superwoman-hahmo. Syyskuussa 2011 The New 52 käynnisti uudelleen DC:n jatkuvuuden. Tällä uudella aikajanalla Lois ja Lana saivat itselleen voimia New 52 Teräsmiehen kuoleman aiheuttaman aurinkoenergiaräjähdyksen vuoksi. Tämä johtaa siihen, että sekä Loisista että Lanasta tulee Teräsnainen, ja Loisilla on kaikki Teräsmiehen voimat, kun taas Lanalla on kyky imeä aurinkoenergiaa ja vapauttaa sitä muissa muodoissa. Lois ilmeisesti tapettiin myöhemmin samalla tavalla kuin New 52 Teräsmies taistellessaan naispuolista Bizzaroa vastaan.

Toinen Teräsnainen oli Starylin kaukaiselta planeetalta kotoisin oleva nainen, Luma Lynai, joka voittaa Teräsmiehen sydämen. Aivan kuten Teräsmies saa voimansa keltaisesta auringosta, Luma sai voimansa ja lentokyvyn oranssista auringosta. Heidän romanssinsa ei kestä, sillä Luma sairastuu kuolemaan keltaisen auringon säteiden alla, eikä Teräsmies voi jättää maata puolustamatta. Hän muistuttaa fyysisesti aikuista Kara Zor-Eliä, jolla on samanlainen puku, paitsi että Luman puku on sini-punainen ja viisikulmainen S-kilpi, vaan se on valkoinen ja vihreä ja siinä on pyöreä S-tunnus.

Vuonna 1964 esiteltiin Ihmenaisen paha vastine rinnakkaisuniversumista nimeltä "Superwoman". Tämä Teräsnainen oli Amerikan Crime Syndicate of America -järjestön jäsen, Justice League of America:n ilkeä vastine "Earth-Threen" rinnakkaismaailmasta (vs. Justice Leaguen "Earth-One" -maailma). Teräsnainen, kuten Ihmenainen, oli Amazon, ja hänellä oli samanlaiset yli-inhimilliset voimat ja lentovoimat. Toisin kuin useimmat/kaikki muut versiot, hänen kultainen lassonsa saattoi muuttaa muotoaan haluamaansa muotoon, mukaan lukien jättimäinen siivekäs käärme. Crime Syndicate tuli ensimmäisen kerran Earth-1:lle taistelemaan Justice Leaguea vastaan, kun melkein jäätyään vangeiksi he tunsivat tarvitsevansa todellisen haasteen voimilleen.

Earth-1 maailman Ihmenainen voittaa Superwomanin, kun jokainen ottaa käyttöön lassonsa Wonder Womanin todistaessa olevansa näiden kahden ylivoimainen. Jokaisella Crime Syndicate -jäsenellä on kuitenkin vikasietolaite, joka kuljettaa itsensä ja voittajan Justice Leaguen jäsenen Earth-3:een. Siitä seuraa toinen taistelu, ja tällä kertaa Ihmenainen joutuu Superwomanin lasson uhriksi. Crime Syndicate saattaa Justice Leaguen transsiin Earth-1:llä, kun he valmistautuvat taistelemaan Justice Society of Americaa vastaan ​​Earth-2:lla, maapallolla, joka tarjoaa neutraalin paikan viimeiselle taistelulle.

Teräsnaisen voittaa jälleen isäntämaan Maan sankaritar, tällä kertaa Musta Kanarialintu, joka pystyy käyttämään Superwomanin voimaa häntä vastaan ​​ja ympäröi hänet tämän omalla lassolla. Toinen vikasietoinen kuljettaa heidät Earth-3:een, jossa Black Canary ja muu Justice Society on vangittuna. Superwomanilla ja Ihmenaisella on viimeinen välienselvittely Earth-2:lla, jossa kummallakaan ei ole kotimaan etua. Teräsnainen repii häneltä Wonder Womanin lasson ja heittää molemmat köydet kilpailijaansa vastaan ​​varmistaen, että Ihmenainen ei pysty liikkumaan häntä vastaan, mutta on yllättynyt, kun köydet purjehtivat korkealle tajuten, että molempien lassojen hallitseminen vaatii enemmän voimia. Tämän ennakoituaan Ihmenainen "antoi" ottaa lassonsa ja luottaa sitten nopeuteensa poistaakseen Superwomanin käytöstä ennen kuin hän voi toipua yllätyksestään. Crime Syndicate, jonka kaikki avainjäsenet on voitettu, on vangittu Earth-1:n ja Earth-2:n väliin Vihreän Lyhdyn toimesta vihreässä kuplassa.

Superwomanin kriisiä edeltävä versio tapettiin yhdessä muun CSA:n kanssa, kun he yrittivät pelastaa Earth-Threen tuhoutumasta Anti-Monitorin antimateriaaallon vaikutuksesta.

Kriisin jälkeisessä jatkuvuudessa, kuten Grant Morrisonin vuoden 2000 graafisessa romaanissa JLA: Earth 2 todettiin, Superwoman (ja muu Crime Syndicate) tulee rinnakkaisesta maailmasta, joka on samanlainen kuin Maa, mutta joka sijaitsee antimateriauniversumissa (jossa myös planeetta Qward sijaitsee).

Superwoman esiintyy edelleen satunnaisesti Crime Syndicate -järjestön jäsenenä, viimeksi hän esiintyy Justice League- ja Superman-sarjakuvien tarinoissa. Toisin kuin kriisiä edeltävä vastine, hänen taikalassonsa ei muuta muotoaan, vaan vapauttaa kenen tahansa siihen sidotun esteen (ihan kuin Ihmenainen pakottaa uhrit kertomaan totuuden). Outoa kyllä, hänellä on myös lämpönäkö, kuten Teräsmiehellä ja Ultramiehellä, vaikka tälle ei ole selitystä. Tämän Superwomanin oikea nimi oli Lois Lane, vaikka kriisiä edeltävässä maailmassa Superwoman ja Lois Lane olivat eri henkilöt.

DC:n vuoden 2011 uudelleenkäynnistystapahtuman "The New 52" jälkeen Earth-3:n hahmot tarkistetaan jälleen. Vuoden 2013 sarjakuvista alkaen Superwoman, jälleen sekä Lois Lanen että Ihmenaisen vaihtoehtoinen versio, on yksi Crime Syndicate -järjestön jäsenistä, joka saapuu Earth-3:sta "Trinity War" -tapahtuman päätteeksi. Forever Evil -tarinan aikana Superwoman ja Owlman hyökkäävät Arkhamin mielisairaalaan, jossa he päätyvät vangitsemaan Nightwingin. Crime Syndicate:n lähetyksen aikana Superwoman paljastaa Nightwingin henkilöllisyyden lähetyksessä. Samalla kun Grid tarkastelee syndikaatin muiden jäsenten elämäkertoja, hän huomaa, että vaikka muiden jäsenten tiedot ovat siellä, Superwomanin omat poistettiin, mikä jätti hänen todellisen menneisyytensä ja identiteettinsä edelleen täydelliseksi mysteeriksi. Hän on myös raskaana ja seurustelee sekä Owlmanin että Ultramanin kanssa. Lopulta paljastettiin, että Superwomanilla on suhde Earth-3:n hullun Alexander Luthorin kanssa, joka käyttää Salaman voimia ja jota kutsutaan nimellä Mazahs. Hän pettää Ultramanin ja paljastaa, että hänellä ja Luthorilla on lapsi, jonka ennustetaan tuovan lopun maailmalle. Kun pääuniversumin Lex Luthor on tappanut Mazahsin, Superwoman joutuu vankeuteen. Immuunina Ihmenaisen totuuden lassolle, Wonder Woman yrittää perinteisesti kuulustella vastineensa heidän maailmansa tuhonneesta entiteetistä, mutta Superwoman ei paljasta mitään tietoja. Juuri silloin hän päätyy ilmoittamaan "Vauva. Se potkii".

Darkseid War -tarinan aikana Superwoman vapautetaan A.R.G.U.S. in haltuun Justice Leaguen toimesta, jotta Justice League auttaisi käsittelemään Anti-Monitorin. Taistelun aikana uusien jumalien kanssa Superwoman alkaa synnyttää. Heti kun hän oli synnyttänyt poikansa Owlmanin tilauksesta, Superwoman käytti lastaan ​​imeäkseen Omega Sanctionia Lex Luthorilta. Vaikka hän kehui lapsensa vahvuudesta, vauvan ottava Grail hajotti Superwomanin ruumiin. Grail käytti vauvaa myöhemmin isäntänä herättääkseen henkiin isänsä Darkseidin, jonka Anti-Monitor oli tappanut.

Multiversumin uudelleenkäynnistyksen jälkeen Dark Nights: Death Metalin jälkeen luodaan uusi Earth-3 ja Superwoman. Toisin kuin useimmat inkarnaatiot, tämä Superwoman on vaihtoehtoinen versio Donna Troysta. Hän on Themysciran, joka tunnetaan myös nimellä Demon's Island kuningatar Hippolytan toinen tytär; äiti ilmeisesti tappoi hänen vanhemman sisarensa Dianan heikkouden vuoksi. Donna on syntymästään lähtien koulutettu olemaan armoton taisteluissa ja ennakoimaan vihollisensa käyttämiä strategioita.

Uusi Teräsnainen nimeltä Laurel, ilmeisesti naispuolinen versio Teräsmiehestä rinnakkaisesta maapallosta (nykyään tunnetaan nimellä Earth-11), esiintyi ensimmäistä kertaa tarinassa Superman/Batman #23-#24. Earth 11:n vaihtoehtoisessa maailmankaikkeudessa, aivan kuten "The Turnabout Trap!"-universumissa, on olemassa käänteisiä sukupuolihahmoja suhteessa Uuden maan asukkaaseen: on Batwoman (naispuolinen Batman), Superlad (Terästytön miesversio) ja naispuolinen Darkseid, joka tunnetaan nimellä "Dark Queen". On huomionarvoista, että kriisiä edeltävässä jatkuvuudessa "Laurel Kent" oli 30-luvulla eläneen Teräsmiehen jälkeläisen nimi, joka esiintyi toisinaan tarinoissa, joissa esiintyi Avaruussankarien legioona, ja korvattiin jatkuvuudessa Laurel Gandilla.

Toinen versio Teräsnaisesta, tämä sankarillinen hahmo, syntyi Kristin Wellsin muodossa, jonka loi Superman-sarjakuvakirjoittaja Elliot S! Maggin. Wells esiintyi ensimmäisen kerran Magginin Superman-romaanissa Miracle Monday, mutta myöhemmin hän esitteli hänet DC Comics Presentsin sivuilla Teräsnaisena. Hahmo Wells on Jimmy Olsenin jälkeläinen 2800-luvulta. Wells matkustaa aikamatkalla 1900-luvulle, jossa hänen tulevaisuudesta tuomansa teknologia antaa hänelle yli-inhimillisiä voimia. Juuri tämä hahmon iteraatio esiintyy lyhyesti tarinassa Superman: Whatever Happened to the Man of Tomorrow? mikä luo jatkuvuusongelman, koska hän oli jo paljastanut Jimmy Olsenin lopullisen kohtalon: tulla loistavaksi toimittajaksi, kuten Perry White.

Myöhemmin tarinassa Adventures of Superman #538 (Syyskuu 1996) pakkomielteinen Teräsmies-fani Dana Dearden seurusteli Jimmy Olsenin kanssa päästäkseen lähelle Teräsmiestä, ja kun se ei toiminut, hän varasti mystisiä esineitä, jotka antoivat hänelle Herkulesin voiman, Hermeksen nopeuden (ja lennon), Zeuksen salamat ja Heimdallin näön. Dana pukeutui vihreä-violettiin univormuun, jonka leggingseihin oli kirjoitettu "Superwoman", ja kutsui itseään Teräsnaiseksi ja yritti saada Teräsmiehen rakastumaan häneen. Hän torjui hänen edistymisensä, ja Jimmy kutsui häntä "Obsessioksi". Hän katosi yrittäessään auttaa Teräsmiestä pelastamaan ihmisiä palavasta laivasta.

Kun Teräsmies jakautui punaiseen ja siniseen energiamuotoonsa, Superwoman palasi toivoen, että joku Teräsmiehistä palauttaisi hänen tunteensa, mutta Maxima puuttui asiaan ja käytti telepatiaansa vakuuttaakseen Teräsnaisen, että tämä tuhoaisi Teräsmiehen rakkaudellaan.

Telepaattinen illuusio loppui, ja hän yritti voittaa Teräsmiehen uudelleen itselleen, tällä kertaa puna-sinisessä puvussa, joka oli hyvin samanlainen kuin hänen, ja väitti olevansa hänen vaimonsa vastauksena äskettäin otettuun valokuvaan, jossa Teräsmies pukeutui vihkisormukseen. Myöhemmin DMN-lääkettä käyttävien ihmisten hyökkäyksen aikana - joka muutti käyttäjät väkivaltaisiksi demoneiksi, kunnes "huima" oli ohi - Teräsmies vakuutti hänet auttamaan häntä pysäyttämään DMN-käyttäjät väittäen, että jos hän todella rakastaisi häntä, hän auttaisi häntä hoitamaan velvollisuutensa sen sijaan, että hyökkää hänen kimppuunsa siitä, että hän mahdollisesti valitsee jonkun muun hänen päälleen. Hän kuoli yrittäessään suojella häntä yhdeltä DMN-käyttäjältä, kun se melkein osui häntä selkään, kun hän oli hajamielinen, koska hän tiesi, että hän oli alttiina taikuudelle.

Lucy Lane esiintyi ensimmäisen kerran Teräsnaisena tarinassa Supergirl (vol. 5) #35 (tammikuu 2009), ja hänen pukunsa on pronssikauden Teräsnaisen Kristin Wellsin puku ja sisälsi suojakentän, joka simuloi kryptonisia voimia. Lucyn henkilöllisyys paljastettiin kuitenkin vasta tarinan lopussa. Hänen toimikautensa aikana Teräsnaisena hänen isänsä, kenraali Sam Lane kiristi hänet suorittamaan ilkeitä tekoja, kuten murhaamaan kenraali Lanea ja Lex Luthoria vakoilevan agentti Libertyn. Tämä johti siihen, että hän oli Supergirl Faces of Evil -numeron keskipisteessä.

Lucy Lane hyökkää myöhemmin Reactronin kimppuun, mikä vihjasi lukijoille, että Superwoman ei ollut kryptonilainen, koska konnan Gold Kryptonite -virtalähde ei vaikuttanut häneen. Terästyttö paljastaa Teräsnaisen ja tappaa tämän vahingossa rikkomalla hänen pukunsa suojakentän, jolloin Lucyn ruumis vääntyy ja räjähtää.

Vuosittaisessa Supergirlissä puku herättää Lucyn henkiin, sillä se varastaa toisen ihmisen hengen. Puku paljastetaan sitten olevan Forlornin Mirabain, Sam Lanen liittolaisen, maaginen luomus, joka mystisesti sekoitti siihen useiden Kryptonilaisrotujen geneettisiä kykyjä: kun Supergirl rikkoi sen, vastareaktio muutti Lucy Lanen pysyvästi tehden hänestä komposiitiivisen avaruusolennon, jolla on ihmisen ulkonäkö, ja jolla on luontaisia ​​kryptonisia kykyjä. Tämä Teräsnainen nähtiin viimeksi vankina sen jälkeen, kun Sam Lanen juonittelut Teräsmiesten sodan aikana päättyivät, vaikka vihjattiinkin, että hän pakenee jossain vaiheessa tulevaisuudessa. The New 52:n julkaisu kuitenkin päätti tarinan.

Kun Teräsmies kuoli, Lana Lang ja Lois Lane absorboivat molemmat hänen kehostaan ​​vapautunutta energiaa ja naiset kehittivät yli-inhimillisiä voimia. Lana sai voiman muuntaa auringon säteilyn erilaisiksi sähkömagneettisiksi energiamuodoiksi, kun taas Lois kehitti Teräsmiehen kaltaisia ​​voimia. Sekä Lanasta että Loisista tuli Teräsnainen. Loisin kuoleman jälkeen Lanasta tuli ainoa Teräsnainen.

Superman Rebornin aikana paljastettiin, että Loisin ja Lanan saamat voimat olivat New-52 Supermanista jäänyttä energiaa. Kriisin jälkeinen Teräsmies otti tuon energian itseensä ja muuttui yhdistelmäksi, jolloin Lana vaikutti voimattomalta ja hämmentyneeltä. Hänen pukuun jäi jonkin verran energiaa, jonka myöhemmin todettiin olevan punaista kryptoniittisäteilyä.

Erilaiset sarjakuvat, ennen kriisiä ja sen jälkeisiä, tarjoavat välähdyksiä mahdollisista tulevaisuudesta olettaen, että yksi Terästytön eri inkarnaatioista vaihtaisi lopulta koodinimensä Teräsnaiseksi saavuttaessaan aikuisuuden. Yksi esimerkki on The Superman Family #200 (huhtikuu 1980), jossa kaikki tarinat sijoittuvat silloiseen lähitulevaisuuteen 1999 tai 2000 (aikaväliä mainitaan vain "vuosisadan vaihteeksi") ja hahmot ovat asianmukaisesti vanhoja, mukaan lukien vanhempi Linda Danvers (Kara Zor-El), joka jakaa aikansa Superwoman-uransa ja Floridan kuvernöörin välillä.

Vaihtoehtoisesti joissakin tarinoissa oletetaan, että yksi Teräsmiehen naispuolisista jälkeläisistä ottaisi nimen "Teräsnainen", kuten hänen tyttärensä Kara ja lastentyttärentytär Lara Elseworlds-sarjasta, Superman & Batman: Generations.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Televisiosarjassa Teräsmieheni jaksossa "Ultra Woman" esiintyi Lois Lanen versio Teräsnaisesta, jota esitti Teri Hatcher.
  • Televisiosarjassa Smallville esiintyivät Lana Langin versio Teräsnaisesta sarjan seitsemännellä ja kahdeksannella kaudella ja Lois Lanen versio Teräsnaisesta sarjan kymmenennellä kaudella. Heitä esittivät sarjassa Kristin Kreuk ja Erica Durance.
  • Televisiosarjassa Superman and Lois esiintyi vaihtoehtoinen Lana Langin versio Teräsnaisesta, jota esitti Emmanuelle Chriqui. Tämä versio oli kotoisin Bizarromaailmasta.

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]