Luettelo Yhdysvaltain presidenteistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Yhdysvaltain presidenteistä. Luetteloon on otettu ne henkilöt, jotka vannoivat Yhdysvaltain presidentin valan sen jälkeen kun Yhdysvaltain perustuslaki ratifioitiin vuonna 1789. Yhdysvaltain johtajista ennen ratifiointia katso siirtokuntien kongressin presidentti. Tähän luetteloon ei ole otettu perustuslain 25. lisäyksen mukaan toimea hoitaneita väliaikaisia presidenttejä.

Yhdysvaltain presidentti on Yhdysvaltain valtionpäämies ja hallituksen johtaja (vrt. pääministeri), korkein liittovaltion toimeenpaneva viranomainen sekä asevoimien ylipäällikkö. Presidentti valitaan neljän vuoden välein kansanäänestyksellä. Vuodesta 1951 alkaen presidentin toimikausien maksimimäärä rajoitettiin kahteen kauteen. [1]

Viimeiset numerot osoittavat kausia, joiden ajan presidentti oli vallassa. Esimerkiksi George Washington oli toimessaan kaksi perättäistä kautta ja hänet lasketaan ensimmäiseksi presidentiksi (ei ensimmäiseksi ja toiseksi). Gerald Ford nousi presidentiksi sen jälkeen, kun Richard Nixon oli eronnut, ja toimi presidenttinä loput Nixonin toisesta kaudesta. Grover Cleveland taas oli virassa kaksi kautta, jotka eivät olleet peräkkäisiä, joten hänet lasketaan sekä 22. että 24. presidentiksi. Sen vuoksi luettelossa on 44 "presidenttiyttä" mutta vain 43 henkilöä.

Presidentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Federalisti (1)
  Demokraatti (16)
  Whig (4)
  Republikaani (18)
Järjestys[2] Presidentti
(syntynyt-kuollut)[2]
Astui virkaan[2] Jätti viran[2] Puolue[2] Varapresidentti[2] Kausi[2]
1 Gilbert Stuartin maalaus George Washingtonista George Washington (1732–1799) 30. huhtikuuta 1789 4. maaliskuuta 1797 sitoutumaton John Adams 1
2
2 John Trumbullin maalaus John Adamsista. John Adams (1735–1826) 4. maaliskuuta 1797 4. maaliskuuta 1801 Federalisti Thomas Jefferson 3
3 Rembrandt Pealen maalaus Thomas Jeffersonista. Thomas Jefferson (1743–1826) 4. maaliskuuta 1801 4. maaliskuuta 1809 Demokraatti-republikaani Aaron Burr 4
George Clinton
Kuoli virassaan luonnollisista syistä
5
4 John Vanderlynin maalaus James Madisonista. James Madison (1751–1836) 4. maaliskuuta 1809 4. maaliskuuta 1817 Demokraatti-republikaani 6
ei varapresidenttiä
Elbridge Gerry
Kuoli virassaan luonnollisista syistä
ei varapresidenttiä
7
5 Samuel Finley Breese Morsen maalaus James Monroesta. James Monroe (1758–1831) 4. maaliskuuta 1817 4. maaliskuuta 1825 Demokraatti-republikaani Daniel D. Tompkins 8
9
6 George P. A. Healyn maalaus John Quincy Adamsista. John Quincy Adams (1767–1848) 4. maaliskuuta 1825 4. maaliskuuta 1829 Demokraatti-republikaani John Calhoun 10
7 Andrew Jackson.jpg Andrew Jackson (1767–1845) 4. maaliskuuta 1829 4. maaliskuuta 1837 Demokraatti John Calhoun
erosi
ei varapresidenttiä
11
Martin Van Buren 12
8 George P. A. Healyn maalaus Martin Van Burenista. Martin Van Buren (1782-1862) 4. maaliskuuta 1837 4. maaliskuuta 1841 Demokraatti Richard Johnson 13
9 James Reid Lambdinin maalaus William Henry Harrisonista. William Henry Harrison (1773–1841) 4. maaliskuuta 1841 4. huhtikuuta 1841
kuoli virassa
Whig John Tyler 14
10 George P. A. Healyn maalaus John Tyleristä. John Tyler (1790–1862) 4. huhtikuuta 1841 4. maaliskuuta 1845 Whig
Ei puoluetta.entinen demokraatti, joka pyrki varapresidentiksi Whig-puolueen ehdokkaana. Riiteli puolueen johtajien kanssa ja erotettiin vuonna 1841
ei varapresidenttiä
11 George P. A. Healyn maalaus James K. Polkista. James K. Polk (1795–1849) 4. maaliskuuta 1845 4. maaliskuuta 1849 Demokraatti George Dallas 15
12 Joseph Henry Bushin maalaus Zachary Taylorista. Zachary Taylor (1784–1850) 4. maaliskuuta 1849 9. heinäkuuta 1850
kuoli virassa
Whig Millard Fillmore 16
13 Millard Fillmore (kuva: Mathew B. Brady). Millard Fillmore (1800–1874) 9. heinäkuuta 1850 4. maaliskuuta 1853 Whig ei varapresidenttiä
14 George P. A. Healyn maalaus Franklin Piercestä. Franklin Pierce (1804–1869) 4. maaliskuuta 1853 4. maaliskuuta 1857 Demokraatti William King
kuoli virassa
ei varapresidenttiä
17
15 James Buchanan.jpg James Buchanan (1791–1868) 4. maaliskuuta 1857 4. maaliskuuta 1861 Demokraatti John Breckinridge 18
16 Abraham Lincoln November 1863.jpg Abraham Lincoln (1809–1865) 4. maaliskuuta 1861 15. huhtikuuta 1865
murhattiin
Republikaani
pyrki kansallisen unioni puolueen listalta
Hannibal Hamlin 19
Andrew Johnson 20
17 President Andrew Johnson.jpg Andrew Johnson (1808–1875) 15. huhtikuuta 1865 4. maaliskuuta 1869 Demokraatti
pyrki kansallisen unioni puolueen listalta
ei varapresidenttiä
18 UlyssesGrant.png Ulysses S. Grant (1822–1885) 4. maaliskuuta 1869 4. maaliskuuta 1877 Republikaani Schuyler Colfax 21
Henry Wilson
kuoli virassa
ei varapresidenttiä
22
19 Rutherford B Hayes - head and shoulders.jpg Rutherford B. Hayes (1822–1893) 4. maaliskuuta 1877 4. maaliskuuta 1881 Republikaani William Wheeler 23
20 James a garfield illustration.3.jpg James A. Garfield (1831–1881) 4. maaliskuuta 1881 19. syyskuuta 1881
murhattiin
Republikaani Chester A. Arthur 24
21 Arthur cropped.jpg Chester A. Arthur (1829–1886) 19. syyskuuta 1881 4. maaliskuuta 1885 Republikaani ei varapresidenttiä
22 StephenGroverCleveland.png Grover Cleveland (1837–1908) 4. maaliskuuta 1885 4. maaliskuuta 1889 Demokraatti Thomas Hendricks
Kuoli virassaan luonnollisista syistä
ei varapresidenttiä
25
23 Benjamin Harrison - NARA - 535777.jpg Benjamin Harrison (1833–1901) 4. maaliskuuta 1889 4. maaliskuuta 1893 Republikaani Levi Morton 26
24 StephenGroverCleveland.png Grover Cleveland
(2. kausi)
(1837–1908)
4. maaliskuuta 1893 4. maaliskuuta 1897 Demokraatti Adlai E. Stevenson 27
25 William McKinley-head&shoulders.jpg William McKinley (1843–1901) 4. maaliskuuta 1897 14. syyskuuta 1901
murhattiin
Republikaani Garret Hobart
Kuoli virassaan luonnollisista syistäei varapresidenttiä
28
Theodore Roosevelt 29
26 President Theodore Roosevelt, 1904.jpg Theodore Roosevelt (1858–(1919) 14. syyskuuta 1901 4. maaliskuuta 1909 Republikaani ei varapresidenttiä
Charles Fairbanks 30
27 William Howard Taft, Bain bw photo portrait, 1908.jpg William Taft
(1857–1930)
4. maaliskuuta 1909 4. maaliskuuta 1913 Republikaani James Sherman
Kuoli virassaan luonnollisista syistä.
ei varapresidenttiä
31
28 Thomas Woodrow Wilson, Harris & Ewing bw photo portrait, 1919.jpg Woodrow Wilson
(1856–1924)
4. maaliskuuta 1913 4. maaliskuuta 1921 Demokraatti Thomas Marshall 32
33
29 Warren G Harding portrait as senator June 1920.jpg Warren G. Harding (1865–1923) 4. maaliskuuta 1921 2. elokuuta 1923 kuoli virassa luonnollisista syistä Republikaani Calvin Coolidge 34
30 John Calvin Coolidge, Bain bw photo portrait.jpg Calvin Coolidge (1872–1933) 2. elokuuta 1923 4. maaliskuuta 1929 Republikaani ei varapresidenttiä
Charles Dawes 35
31 Herbert Hoover.jpg Herbert Hoover (1874–1964) 4. maaliskuuta 1929 4. maaliskuuta 1933 Republikaani Charles Curtis 36
32 Presidentti Franklin D. Roosevelt(kuva: Elias Goldensky) Franklin D. Roosevelt (1882–1945) 4. maaliskuuta 1933 12. huhtikuuta 1945
kuoli virassa luonnollisista syistä
Demokraatti John Garner 37
38
Henry Wallace 39
Harry S. Truman 40
33 Harry S. Truman.jpg Harry S. Truman (1884–1972) 12. huhtikuuta 1945 20. tammikuuta 1953 Demokraatti ei varapresidenttiä
Alben Barkley 41
34 Dwight D. Eisenhower, White House photo portrait, February 1959.jpg Dwight D. Eisenhower (1890–1969) 20. tammikuuta 1953 20. tammikuuta 1961 Republikaani Richard Nixon 42
43
35 John F. Kennedy, White House color photo portrait.jpg John F. Kennedy
(1917–1963)
20. tammikuuta 1961 22. marraskuuta 1963
murhattiin
Demokraatti Lyndon B. Johnson 44
36 37 Lyndon Johnson 3x4.jpg Lyndon B. Johnson (1908–1973) 22. marraskuuta 1963 20. tammikuuta 1969 Demokraatti ei varapresidenttiä
Hubert Humphrey 45
37 Richard M. Nixon, ca. 1935 - 1982 - NARA - 530679.jpg Richard M. Nixon
(1913–1994)
20. tammikuuta 1969 9. elokuuta 1974 erosi Republikaani Spiro Agnew 46
Spiro Agnew
erosi
ei varapresidenttiä
Gerald Ford
47
38 Gerald Ford, official Presidential photo.jpg Gerald R. Ford (1913–2006) 9. elokuuta 1974 20. tammikuuta 1977 Republikaani ei varapresidenttiä
Nelson Rockefeller
39 Carter cropped.jpg James "Jimmy" Carter
(s. 1924)
20. tammikuuta 1977 20. tammikuuta 1981 Demokraatti Walter Mondale 48
40 Official Portrait of President Reagan 1981-cropped.jpg Ronald Reagan (1911–2004) 20. tammikuuta 1981 20. tammikuuta 1989 Republikaani George H. W. Bush 49
50
41 43 George H.W. Bush 3x4.jpg George H. W. Bush
(s. 1924)
20. tammikuuta 1989 20. tammikuuta 1993 Republikaani Dan Quayle 51
42 Bill Clinton.jpg Bill Clinton
(s. 1946)
20. tammikuuta 1993 20. tammikuuta 2001 Demokraatti Al Gore 52
53
43 George-W-Bush.jpeg George W. Bush
(s. 1946)
20. tammikuuta 2001 20. tammikuuta 2009 Republikaani Dick Cheney 54
55
44 President Barack Obama, 2012 portrait crop.jpg Barack Obama
(s. 1961)
20. tammikuuta 2009 Virassa Demokraatti Joe Biden 56

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Executive Branch White House. Viitattu 17.7.2010. (englanniksi)
  2. a b c d e f g American President A Reference Resource. Miller Center University of Virginia. Viitattu 13.04.2013.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]