Dan Quayle

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
James Danforth Quayle
Dan Quayle
Yhdysvaltain 44. varapresidentti
20. tammikuuta 198920. tammikuuta 1993
Presidentti George H. W. Bush
Edeltäjä George H. W. Bush
Seuraaja Al Gore
Indianan nuorempi senaattori
3. tammikuuta 19813. tammikuuta 1989
Edeltäjä Birch Bayh
Seuraaja Dan Coats
Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Indianan 4. piiristä
3. tammikuuta 19773. tammikuuta 1981
Edeltäjä J. Edward Roush
Seuraaja Dan Coats
Tiedot
Syntynyt 4. helmikuuta 1947 (ikä 67)
Indianapolis, Indiana, Yhdysvallat
Puolue Republikaanit
Puoliso Marilyn Tucker
Ammatti juristi
poliitikko
Uskonto presbyteriaaninen
Allekirjoitus Dan Quayle Signature 2.svg

James Danforth "Dan" Quayle (s. 4. helmikuuta 1947 Indianapolis, Indiana, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen republikaanipoliitikko, joka toimi varapresidenttinä George H. W. Bushin presidenttikaudella 19891993.

Quayle syntyi varakkaaseen indianalaiseen kustantajasukuun. Quaylen suku on kotoisin Mansaarelta Irlanninmereltä, mistä johtuu heidän harvinainen sukunimensä. Dan Quayle suoritti yliopistolliset tutkinnot valtiotieteessä 1969 ja oikeustieteessä 1974 ja palveli Indianan kansalliskaartissa 19691975. Quayle työskenteli virkamiehenä ja juristina ennen valintaansa kongressin edustajainhuoneeseen 1976 ja senaattiin 1986.

George H. W. Bush valitsi 1988 Quaylen varapresidenttiehdokkaakseen, ja hän toimi varapresidenttinä koko Bushin presidenttikauden ajan 19891993. Toisin kuin seuraajillaan Gorella ja Cheneylla, Quaylen asema valtion johdossa oli vähäisempi.

Quaylen kokemusta varapresidentiksi epäiltiin avoimesti. Demokraattien varapresidenttiehdokas Lloyd Bentsenin kanssa käymässään väittelyssä Quayle vertasi kokeneisuuttaan John F. Kennedyyn, jonka jälkeen Bentsen totesi lakonisesti palvelleensa Kennedyn kanssa ja "senaattori, ette ole todellakaan mikään Jack Kennedy."

Quayle oli varapresidenttinä kansallisen avaruusviraston National Space Councilin ensimmäinen puhemies. Kesällä 1989 presidentti Bushin ilmoittaessa avaruusasema Freedomin rakentamisesta ja paluusta Kuuhun ja miehitetystä lennosta Marsiin Quaylelta kysyttiin hänen ajatuksiaan Mars-lennosta. Hämmentävässä lausunnossaan lehdistölle Quayle sanoi Marsin olevan samalla radalla kuin Maa ja sanoi nähneensä kuvia Marsin "kanavista", mikä johtaisi siihen että siellä on vettä ja happea. Hän saikin humoristisen Ig Nobel -palkinnon, koska hänen sanottiin osoittavan tiedekoulutuksen tärkeys.

Quaylen tunnetuin julkinen töppäys sattui kun hän toimi tuomarina koululaisten tavauskilpailuissa Trenton, New Jerseyssa 15.6.1992 ja korjasi oikean vastaukseen sanaan "peruna" (potato) väärin.

Bush ja Quayle pyrkivät uudelle kaudelle vuoden 1992 vaaleissa, mutta hävisivät Bill Clinton - Al Gore -parivaljakolle. Quayle vetäytyi vuoden 1996 republikaanien presidenttiehdokasnimityksestä terveysongelmien vuoksi. Hän pyrki uudelleen presidenttiehdokkaaksi George W. Bushia vastaan 2000, mutta jäi tuolloinkin valitsematta. Vuodesta 1952 vuoteen 2008 vain kaksi muuta entistä varapresidenttiä ei ollut ehdolla presidentiksi (Spiro Agnew ja Nelson Rockefeller).

Hänellä on kolme lasta, pojat Tucker ja Ben sekä tytär Corinne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]