Vesijako (järvi)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vesijako
Vesijakoa lännestä. Kuvassa näkyy osaa Isosaaresta.
Vesijakoa lännestä. Kuvassa näkyy osaa Isosaaresta.
Koordinaatit 61°23′N, 025°00′E
Sijainti Padasjoki
Pinta-ala 16,5 km²
Pinnankorkeus 108,4 m
Rantaviiva 80 km
Suurin syvyys 39,5 m
Keskisyvyys 7,16 m
Järvinumero 35.784.1.001

Vesijako eli Vesijakaa on järvi Padasjoen kunnassa. Järven pinta-ala on 16,5 neliökilometriä ja rantaviivaa sillä on noin 80 kilometriä. Keskisyvyys on 7,16 metriä ja suurin syvyys lähes 40 metriä. Järvi on tyypiltään bifurkaatiojärvi. Sen kahdesta laskujoesta toinen johtaa itään Päijänteeseen, josta vedet laskevat Kymijokea pitkin Suomenlahteen, toinen taas länteen Hauhon reittiin, josta vedet päätyvät Vanajaveden kautta Pyhäjärveen ja edelleen Kokemäenjokea pitkin Pohjanlahteen. Pohjoisesta Vesijakoon laskee Vehkajärvi, johon laskee idästä Lummenne. Myös Lummenne on bifurkaatiojärvi, jolla on lasku-uoma sekä itään, Päijänteeseen, että länteen, Vehkajärveen.

Järvi on kasvustoltaan varsin karu, sillä veden fosforipitoisuus on verrattain pieni verrattuna muihin suomalaisiin järviin.[1]

Vesijaon rannalla on myös kivikautinen asuinpaikka. Järven eteläpäässä sijaitsee Vesijako-niminen kylä ja lähialueilla Vesijaon luonnonpuisto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaukilankosken ja Arrakosken veden laatutiedot Valtion ympäristöhallinto. Viitattu 9.2.2010.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.