Iso Roinevesi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Iso-Roine
Iso Roinevesi.
Iso Roinevesi.

Iso-Roine
Koordinaatit 61°13′N, 24°34′E
Sijainti Hämeenlinna
Pinta-ala 31 km²
Pinnankorkeus 84 m
Rantaviiva 147 km
Suurin syvyys 73 m
Keskisyvyys ≥5 m
Laskujoki Vitsiälän vuolle
Järvinumero 35.773.1.001

Iso Roinevesi (tunnetaan myös nimillä Isoroine ja Iso-Roine) on 31 neliökilometrin laajuinen järvi Hauholla Hämeenlinnassa. Sen suurin syvyys on 1960-luvulla suoritetun merikartoituksen mukaan 73 metriä, mikä tekee siitä yhden Suomen syvimmistä järvistä.

Vesistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iso Roinevesi kuuluu Kokemäenjoen vesistön Hauhon reittiin. Se yhdistyy pohjoisessa Vähä-Roineen ja Vihavuoden kosken kautta Kukkiaan, idässä Lehdesmäen joen kautta Pyhäjärveen ja etelässä vuolteen eli Vitsiälän vuolteen kautta Ilmoilanselkään ja Hauhonselkään.

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iso-Roine on rehevyystasoltaan karun ja lievästi rehevän järven rajalla. Iso-Roine ei yleensä kärsi sisäisen kuormituksen kannalta merkittävästä alusveden hapettomuudesta. Alusvedessä hapen kyllästysaste laskee kesä- ja talvikerrostuneisuuden lopulla yleensä noin 35 prosenttiin, jolloin liukoisen hapen määrä vedessä on noin 4–5 mg/l. Happea on tällöin ollut riittävästi, jotta fosforia ei ole vapautunut veteen pohjasedimentistä. Ahven, taimen, muikku, lahna, kuha ja hauki kuuluvat sen kalakantaan.[1]

Iso-Roineelta kulkee 0,8 m syväyksinen veneväylä ylöspäin Pyhäjärveen ja Vihavuoteen sekä alaspäin Hauholle ja Valkeakoskelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iso-Roine 26.1.2011. Valtion ympäristöhallinto. Viitattu 16.5.2012.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.