Ero sivun ”Syötteen kansallispuisto” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
ei muokkausyhteenvetoa
p
[[Kuva:Maisema Syötteen kansallispuistosta.JPG|thumb|300px|maisema Syötteen kansallispuistosta]]
'''Syötteen kansallispuisto''' on perustettu vuonna [[2000]] ja se sijaitsee [[Oulun lääni]]n ja [[Lapin lääni]]n alueella, [[Pudasjärvi|Pudasjärven]], [[Posio]]n ja [[Taivalkoski|Taivalkosken]] kuntien alueella. [[Pinta-alaltaanala]]ltaan [[kansallispuisto]] on 299 km². Puisto koostuu neljästä erillisestä alueesta Syötteestä, Maaselästä, Latva-Korte-Kärppävaarasta ja Salmitunturista. Puisto on pohjois-pohjanmaalaisen suomaaston ja koillismaalaisen vaaramaiseman raja-alueella. Puisto on saanut nimensä sen vieressä olenvan Suomen eteläisimmän tunturin, [[Iso-Syöteneliökilometri|Ison-Syötteenkm²]] mukaan. Maisemiltaan ja luontotyypeiltään kansallispuiston alue on moni-ilmeinen. Kansallispuistossa on vaaroja ja niiden rinteillä olevia soita, aapasoita, kirveenkäymättömiä kuusikkoja ja aarnimetsiä, puron varsien tiheitä kasvustoja. Kansallispuisto on poronhoitoalueella ja poronhoito ja siihen liittyvä talous näkyy sen luonnonmaisemassa kuten myös vanhan metsätalouden jäljet. Näistä kaikista on esittely Syötteen luontokeskuksessa.
 
Puisto muodostuu neljästä erillisestä alueesta: Syötteestä, Maaselästä, Latva-Korte-Kärppävaarasta ja Salmitunturista. Puisto on [[Pohjois-Pohjanmaa|pohjois-pohjalaisen]] [[suo]]maaston ja [[koillismaa]]laisen vaaramaiseman raja-alueella. Puisto on saanut nimensä sen vieressä olevan Suomen eteläisimmän tunturin, [[Iso-Syöte|Ison-Syötteen]] mukaan.
 
Maisemiltaan ja luontotyypeiltään kansallispuiston alue on moni-ilmeinen. Kansallispuistossa on vaaroja ja niiden rinteillä olevia soita, aapasoita, kirveenkäymättömiä kuusikkoja ja aarnimetsiä, puron varsien tiheitä kasvustoja. Kansallispuisto sijaitsee poronhoitoalueella, ja [[poronhoito]] ja siihen liittyvä talous näkyy sen luonnonmaisemassa kuten myös vanhan metsätalouden jäljet. Näistä kaikista on esittely Syötteen luontokeskuksessa.
 
{{Suomen kansallispuistot}}
62 696

muokkausta

Navigointivalikko