Tupac Shakur

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 15. kesäkuuta 2009 kello 13.36 käyttäjän Ealdwulf (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Tupac Amaru Shakur
[[Tiedosto:Tiedosto:Tupac Shakur Graffiti.jpg|250px|Tupac Shakur]]
Tupac Shakur
Henkilötiedot
Syntynyt16. kesäkuuta 1971
Manhattan, New York, Yhdysvallat[1][2]
Kuollut13. syyskuuta 1996 (25 vuotta)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
Ammatti muusikko, näyttelijä, runoilija
Muusikko
Taiteilijanimi 2Pac, 'Pac, Makaveli
Aktiivisena 19901996
Tyylilajit rap, West Coast Rap
gangsta rap, g-funk
Yhtyeet Digital Underground, Thug Life, Tha Outlawz
Levy-yhtiöt Death Row, Amaru, Interscope
Out Da Gutta, Makaveli Records
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.2pac.com

Tupac Amaru Shakur (16. kesäkuuta 1971 Manhattan, New York, Yhdysvallat13. syyskuuta 1996 Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen hip hop -artisti ja näyttelijä. Shakur käytti artistinimenään lyhennettä 2Pac (joskus myös pelkästään 'Pac) ja yhdellä albumilla myös nimeä Makaveli.

Guinness World Recordsin mukaan Shakur on eniten levyjä myynyt rap-artisti maailmassa: levyjä on myyty Yhdysvalloissa yli 50 miljoonaa kappaletta ja maailmanlaajuisesti yli 75 miljoonaa kappaletta. Todellisuudessa lukemat ovat suuremmat, koska Shakurin levyistä ei olla enää vuosiin pidetty tarkkaa kirjaa.[3]

Shakur oli MTV:n järjestämän äänestyksen kaikkien aikojen parhaimpien MC:den listalla sijalla kaksi.[4] Hän sijoittui Vibe -lehden kaikkien aikojen parhaimman rap-artistin äänestyksessä sijalle 1.[5]

Elämä

Nuoruus

Shakurin patsas Marta Herford -museon pihalta, Herford, Saksa.

Tupac Amaru Shakur syntyi köyhään perheeseen New Yorkin Manhattanilla. Hänen äitinsä Afeni Shakur[2][6] oli Mustien panttereiden jäsen.[7] Hän antoi pojalleen ensin nimeksi Lesane Parish Crooks,[8][2] mutta vaihtoi nimen hyvin pian intiaanivapaustaistelijan mukaan Tupac Amaru Shakuriksi, joka on siis hänen virallinen ja oikea nimensä.[9] Tupac Amaru on arabiaa ja tarkoittaa Loistavaa käärmettä ja Shakur Jumalalle kiitosta.

Shakur eli lapsuutensa ilman isää. Hänellä oli siskopuoli Sekyiwa Shakur ja äitinsä uuden liiton myötä myös velipuoli Mopreme Shakur, joka on myös luonut uraa rap-artistina. Shakur aloitti räppäämisen 15-vuotiaana, mutta jo sitä ennen hän oli kirjoittanut runoja. Hänellä ei lapsuudessaan ollut jengi- tai rikollistaustaa. Shakur sanoi dokumentissa Tupac: Resurrection, että hänen kasvunsa naisvaltaisessa perheessä sai hänet kunnioittamaan naisia. Tämä näkyi muun muassa kappaleissa ”Dear Mama” ja ”Keep Ya Head Up”, joista ensimmäinen on ylistys hänen äidilleen, mutta myös muille äideille.

Perhe muutti ensin Baltimoreen[2], Marylandiin, minkä jälkeen Shakurin taiteellisuus tuli tietoon. Koulussa hän opiskeli muun muassa balettia, runoutta, jazzia ja näyttelemistä. Myöhemmin perhe muutti Marin Cityyn Kaliforniaan lähelle San Franciscoa. Shakur muutti pois kotoaan 17-vuotiaana saatuaan tietää äitinsä käyttävän crack-huumetta.[10] Tästä ei kuitenkaan tullut mitään. Tämän jälkeen Shakur törmäsi manageri Leila Steinbergiin, joka oli kuullut hänen musiikkiaan ja vakuuttunut taidoista. Steinberg esitteli Shakurin rap-ryhmä Digital Undergroundin[2] keulahahmo Shock G:lle. Shock G otti Shakurin mukaan ryhmäänsä ensin tanssijaksi ja roudariksi. Työ ei ollut loisteliasta, mutta hän pääsi mukaan isompiin rap-piireihin ja keikoille muun muassa New Yorkiin[2].

Kuuluisuuteen nousu

Shakurin rap-ura alkoi Digital Underground -yhtyeen[2] riveissä. Shakur esiintyi ensimmäistä kertaa vuonna yhtyeen 1991 julkaistussa kappaleessa ”Same Song”, josta kuvattiin myös musiikkivideo. Myöhemmin samana vuonna julkaistiin debyyttialbumi 2Pacalypse Now, joka myi kultaa[11] hittisingle ”Brenda's Got a Babyn” johdolla. Albumi sai julkisuutta myös siksi, että Yhdysvaltain varapresidentti Dan Quayle hyökkäsi sitä vastaan. Quayle totesi muun muassa, ettei albumilla ole mitään sijaa amerikkalaisessa yhteiskunnassa.[12] Quaylen julistus toi Shakurille lisää julkisuutta ja kasvatti levynmyyntiä. Esikoislevyn ilmestymisen aikoihin Shakur sai kiinnityksen ensimmäiseen elokuvarooliinsa Ernest Dickersonin ohjaamassa elokuvassa Juice, jonka ensi-ilta oli vuonna 1992.

Thug Life

Graffitit Shakurista ja Thug Lifesta Manenbergissä Kapkaupungissa.
Pääartikkeli: Thug Life

Vuoden 1993 loppupuolella Shakur perusti Thug Life -yhtyeen. Siihen kuului hänen kaverinsa Big Syke, Macadoshis, Rated R ja hänen velipuolensa Mopreme Shakur. Yhtye julkaisi debyyttialbumin Thug Life Vol. 1 26. syyskuuta 1994. Albumin singlen ”Pour Out a Little Liquor” tuotti Johnny Jackson, joka tuotti myös lukuisia kappaleitta Shakurin albumilla All Eyez on Me. Ryhmä esiintyi konserteissa ilman Shakuria.

Vaikeudet alkavat

Tiedosto:Tupac-mugshot.jpg
New Yorkin poliisin pidätyskuva Shakurista

Vuosi 1993 oli Shakurille vaikea. Hän julkaisi toisen soololevynsä Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z., joka myi platinaa [11] ja toisen elokuvansa Poetic Justice (ohjaaja John Singleton ja vastanäyttelijänä Janet Jackson). Kesällä Menace 2 Society -elokuvaan kiinnitetty Shakur riitaantui elokuvan ohjanneen Allen Hughesin kanssa ja pahoinpiteli tämän.[13] Shakur joutui 15 päiväksi vankilaaan ja sai potkut elokuvasta. Saman vuoden lokakuussa sattui selkkaus Atlantassa. Kaksi valkoista siviilipukuista poliisia pysäytti tumman miehen liikennevaloissa, jolloin Shakur sattui paikalle ja kysyi poliiseilta, mistä oli kysymys. Sekä poliisi että Shakur ottivat tällöin aseet esiin, ja kummatkin poliisit loukkaantuivat.[14] Tapaus vahvisti Shakurin gangsta-imagoa ja antoi vahvistusta mielikuvalle, että hän todellakin elää niin kuin kappaleissaan räppää. Oikeudenkäyntien aikana Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. lähestyi myyntiluvuissa platinalevyn rajaa. Levyn myyntiä edistivät top-10 R&B -listatkin vallanneet hittisinglet ”Keep Ya Head Up” ja ”I Get Around”, jotka molemmat myivät kultaa.

Tiedosto:Tupac graffito.jpg
Graffiti Shakurista pikkukylässä

Thug Lifen ensimmäinen albumi Thug Life Vol. 1 julkaistiin syyskuussa 1994. Albumi ei ollut yhtä suosittu, kuin Shakurin kaksi ensimmäistä sooloalbumia, mutta se myi kuitenkin kultaa.[15] Marraskuussa 1994 Shakur oli menossa tapaamaan Bad Boy Recordsin edustajia näiden päämajaan New Yorkissa. Odotellessaan hissiä rakennuksen ala-aulassa kaksi miestä tuli ja ampui Shakuria samalla ryöstäen[2] kaikki hänen kultaketjunsa ja -korunsa. Kahdesta päähän osuneesta luodista huolimatta Shakur selvisi hyökkäyksestä hengissä. Laukauksia ammuttiin yhteensä seitsemän, joista viisi osui Shakuriin. Samaan aikaan oli käynnissä oikeudenkäynti Shakuria vastaan, josta hän sai 1,5–4,5 vuoden vankeustuomion. Nuori fani väitti Shakurin raiskanneen hänet vuoden 1993 loppupuolella.[16] [17][18] Valamiehistö katsoi Shakurin syyllistyneen seksuaaliseen väkivaltaan ja lähetti hänet vankilaan. Shakur kiisti syytteet. Vankilassa ollessaan jotkut Shakurin vankitovereista kertoivat hänelle, että hänen ystävänsä rap-artisti The Notorious B.I.G. olisi tiennyt ampumisesta etukäteen. Hän alkoi uskoa, että The Notorious B.I.G., Sean ”Puff Daddy” Combs[2] sekä muutamat muut Bad Boy Recordsista tiesivät, että hänet tultaisiin ampumaan ja ryöstämään, mutta eivät varoittaneet häntä. Vankeustuomion aikana ilmestyi kaksinkertainen platina-albumi Me Against the World. Albumi on kautta aikain ensimmäinen listaykkönen, jonka esittäjä on samaan aikaan istunut vankilassa.[2]

Vuonna 1994 Shakur seurusteli pop-tähti Madonnan kanssa.[19]

Vuoden 1994 ampuminen

30. marraskuuta 1994 Shakur oli Quad Recording Studiosin aulassa Manhattanilla, kun kaksi maastokuvioisiin vaatteisiin pukeutunutta miestä rupesivat ampumaan häntä kohti. Shakuriin osui kaikenkaikkiaan viisi luotia, joista kaksi päähän, kaksi nivusiin ja yksi käteen ja reiteen. Hänet vietiin Bellevue Hospitaliin. Hän syytti tapauksesta Bad Boy Recordsin jäseniä Notorious B.I.Giä, Andre Halleria ja Sean Combsia, Kimi Haleyita sekä Samuel Sunia.

27. maaliskuuta 2007 LA Times -lehti pyysi Combsilta anteeksi hänen syyttämisestä kyseisestä tapauksesta. Artikkelin mukaan Shakur johdatettin studioon, jossa häntä ammuttiin. [20]

Death Row Records

Pääartikkeli: Death Row Records

Death Row- ja Interscope-levy-yhtiöt maksoivat 1,4 miljoonaa dollaria[2] saadakseen Shakurin ulos vankilasta syksyllä 1995. Ehtona oli, että hän tekee kolme levyä Death Rowlle.

Helmikuussa 1996 ilmestyi Shakurin viides albumi, seitsenkertaista platinaa myynyt ja ensimmäinen rap-musiikin tupla-cd All Eyez on Me.[21][11] Albumi pääsi Rock And Roll Hall of Famen listalla sijalle 90.Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: virheelliset nimet, esim. liian monta Levyllä vieraili ensimmäistä kertaa Shakurin perustaman Tha Outlawz -yhtyeen jäseniä. Myös rap-artistit Snoop Dogg, Nate Dogg ja Dr. Dre vierailevat albumilla.

Musiikin ohella hän jatkoi elokuvien tekemistä. Vain videolevitykseen päässyt trilleri Bullet[2] ilmestyi kesällä 1996. Samoihin aikoihin Shakur näytteli myös elokuvissa Gridlock'd[2] ja Gang-Related, joka jäi miehen viimeiseksi elokuvaksi. Elokuvat saivat ensi-iltansa vuonna 1997.

Kuolema

Shakuria ammuttiin 7. syyskuuta 1996 Las Vegasissa, ja hän kuoli saamiinsa vammoihin seitsemän päivää myöhemmin lasvegasilaisessa sairaalassa. Ampumavälikohtaus tapahtui muutama tunti Mike Tysonin ja Bruce Seldonin välisen raskaan sarjan WBA liiton mestaruusottelun jälkeen.[22] Shakur oli tullut seuraamaan ystävänsä Tysonin paluuottelua yhdessä Death Row -seurueen kanssa.[23] Tyson voitti ottelun tyrmäyksellä ensimmäisessä erässä. Ottelun jälkeen Shakur hyökkäsi Death Row -ryhmän kanssa Southside Crips -jengin jäsenen Orlando ”Baby Lane” Andersonin kimppuun. Shakur, Marion ”Suge” Knight ja muutama muu pahoinpitelivät Andersonin, koska hän oli ollut huhujen mukaan mukana varastamassa erään Death Row -artistin arvokasta kaulakorua.[23] Hetken kestänyt pahoinpitely tapahtui noin kello 20.50 MGM-hotellin aulassa. Tappelun jälkeen Shakur seurueineen suuntasi kohti Death Row'n omistamaa Club 662:ta[24] (nykyisin ravintola-klubi tunnetaan nimellä Seven).

Tiedosto:Tupac BMW.jpg
Shakur ja Knight ennen Shakurin kuolemaa Knightin autossa

Noin kello 22.55 Shakurin seurue pysähtyi punaisiin liikennevaloihin. Shakur rullasi ikkunan auki ja valokuvaaja otti hänestä kuvan.[23] Kuva on viimeinen, jossa Shakur esiintyy elossa. Noin kello 23.00–23.05 poliisit pysäyttivät Sugen ajaman auton Las Vegas Blvd. kadulla.[23] Syynä oli liian kovaa soitettu musiikki. Autossa ei myöskään ollut rekisterikilpiä paikoillaan. Noin kello 23.10 Knightin ajama musta BMW 750i sedan pysähtyi East Flamingo Roadin ja Koval Lanen risteykseen liikennevaloihin, aivan Maxim Hotellin edessä. Vasemmalta puolen auton lähettyville tuli kaksi naista omalla autollaan, Shakur vaihtoi heidän kanssaan muutaman sanan kutsuen heidät samalla juhlimaan Club 662:een. Kello 23.15 oikealta puolen takaa lipui hiljalleen valkoinen, tummennetuin lasein varustettu Cadillac, johon kukaan ei kiinnittänyt huomiota. Cadillacin takapenkiltä ammuttiin drive-by -tyyliin 12-13 laukausta kohti Sugen BMW:tä.[25] Shakuriin, joka istui apukuskin paikalla, osui viisi luotia;[2] yksi osui rintaan, yksi lantioon, yksi päähän,yksi oikeaan käteen ja yksi vyötäröön. Yksi luodeista lävisti Shakurin oikean keuhkon.[26] Suge lähti kuljettamaan Shakuria sairaalaan. Kun Suge ajoi Shakuria sairaalaan Shakur toisti: "I Can't Breathe, I Can't Breathe". Sugen ohjaama auto osui keskikaiteeseen ja kaksi rengasta puhkesi. Suge soitti paikalle ambulanssin. Kun ambulanssi saapui ja oli valmis lähtemään Shakur sanoi Sugelle: "I'm dyin, man". Suge väitti, että häntä osui päähän luoti, mutta lääkärin raportit kiistivät asian, vammat johtuivat lasinsiruista, jotka osuivat Sugea päähän.[27]

Poliisit veivät Shakurin ja Sugen Eteläisen-Nevadan Yliopistolliseen keskussairaalaan.[2][26] Shakurin ystävän mukaan heidän ollessaan sairaalassa hän sai kuulla Death Row'lta, että ampujat olivat ilmoittaneet tulevansa viimeistelemään Shakurin sairaalaan.[24] Perjantaina 13. syyskuuta 1996, kuusi päivää myöhemmin kello 16.03[2] Shakur todettiin kuolleeksi. Hän oli kuollessaan 25-vuotias.[28] Hänet polttohaudattiin seuraavana päivänä.[29] Osa Shakurin tuhkista sekoitettiin marihuanaan ja Outlawzin jäsenet polttivat ne.[30]

Kuoleman jälkeen

Tiedosto:Tupac Shakur.jpg
Vahanukke Madame Tussauds Museumissa, Las Vegas[31]

Tupac Shakurin murhaajia ei ole saatu kiinni, vaikka ammuskelun sattuessa ihmisiä vilisi kadulla ja Sugen auton takana oli vielä muita seurueeseen kuuluneita autoja. Ainoa joka olisi pystynyt kuvasta tunnistamaan hänen murhan oli Shakurin lapsuudenystävä ja Tha Outlawz -ryhmän jäsen Yafeu ”Kadafi” Fula. Fulaa ammuttiin kasvoihin 10. marraskuuta 1996 kerrostalon kolmannessa kerroksessa[2] ja hän kuoli vammoihinsa heti. Myöhemmin selvisi, että ampuja oli hänen serkkunsa. Poliisit eivät koskaan ehtineet näyttää hänelle kuvia mahdollisista epäillyistä.[32]

Noin kaksi kuukautta Shakurin kuoleman jälkeen ilmestyi hänen kuudes albuminsa The Don Killuminati: The 7 Day Theory[2]. Albumille hän oli vaihtanut nimekseen Makaveli kuuluisan italialaisen filosofin Niccolò Machiavellin mukaan. Levy valmistui jo ennen kuolemaa, joten se julkaistiin sellaisena kuin hän halusi. Myöhemmin julkaistuille levyille kappaleita on muutettu niin, etteivät ne enää täysin vastaa alkuperäisiä äänityksiä joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Vuoden 2003 loppupuolella Afeni Shakur perusti Makaveli-vaatemerkin[33]. Vuonna 2005 Death Row julkaisi Live at the House of Blues -CD:n ja DVD:n. Elokuussa 2006 julkaistiin Jamal Josephin kirjoittama Tupac Shakur Legacy. Shakurin kuudes postuumisti julkaistu studioalbumi Pac's Life oli alunperin tarkoitus julkaista Shakurin kuoleman 10-vuotispäivänä, mutta albumin julkaisu viivästyi ja se julkaistiin vasta marraskuussa. Hän oli edelleen vuonna 2006 yksi musiikkiteollisuuden suosituimmista artisteista.[34].

Vuoden 2008 syyskuussa aikakauslehti Blender väitti Shakurin olevan musiikkimaailman yliarvostetuin henkilö.[35]

Vuonna 1998 julkaistu kokoelma-albumi Greatest Hits on myynyt yhdeksänkertaista platinaa. [11]

Tyyli ja vaikutteet

Shakurin musiikki ja filosofia juontaa juurensa amerikkalaiseen, afrikan-amerikkalaiseen ja aatteisiin, kuten Mustiin panttereihin, mustaan nationalismiin, egalitarismiin ja vapausaatteeseen. Hänen debyyttialbumi 2Pacalypse Now paljasti Shakurin sosiaalisesti tietoisen puolen. Tällä albumilla hän otti kantaa sosiaaliseen epäoikeudenmukaisuuteen, köyhyyteen ja poliisiväkivaltaan kappaleissa "Brenda's Got a Baby", "Trapped" ja "Part Time Mutha". Hänen tyyli tällä albumilla sai vaikutteita sosiaalisesta tietoisuudesta ja afrosentrismista, jotka levisivät hip-hopissa 1980-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Ensimmäisiin julkaisuihinsa Shakur otti tyyliapua eri rap-ryhmistä, kuten Boogie Down Productions, Public Enemy, X-Clan ja Grandmaster Flash, kun hänestä tuli ensimmäinen sosiaalitietoinen rap-muusikko länsirannikolla. [36]


Toisessa nauhoituksessaan Shakur jatkoi laulamista sosiaalisista epäkohdista, joita afrikanamerikkalaiset kohtaavat, kappaleilla "The Streetz R Deathrow" ja "Last Wordz". Hän myös näytti inhimmillisen puolensa kappaleella "Keep Ya Head Up", kun samanaikaisesti hän näytti tunnetun aggressiivisuutensa Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. albumin nimikkokappaleella ja Digital Underground vieraili kappaleessa "I Get Around". Koko uran agrssiivisena ollut asenne oli vieläkin kokonaisvaltaisesti nähtävissä Shakurin myöhemmillä albumiella. [36]

Ristiriitaisia teemoja sosiaalisesta eriarvoisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta, hillitön aggressio, myötätunto, leikillisyys ja toivo jatkoivat kaikki Shakurin työn muotoilussa, kuten hänen vuoden 1995 Me Against the World -albumista huomaa. Vuonna 1996 Shakur julkaisi albumin All Eyez on Me. Kriitikot ovat luokitelleet kyseisen albumin kappaleista monet klassikoiksi, esimerkkeinä "Ambitionz Az a Ridah", "I Ain't Mad at Cha", "California Love", "Life Goes On" ja "Picture Me Rollin. All Eyez on Me albumin kohdalla Shakurin tyyli muuttui aikaisemmista albumeista. Albumi sisälsi aikaisemman tyylin lisäksi myös meneviä bilekappaleita ja oli muuutenkin iloisempi kuin aikaisemmat. Shakur kuvaili albumia "elämän juhlimisena" ja albumi olikin menestys. [36]

Shakur luki runsaasti kirjallisuutta. Häntä inspiroi moni tunnettu kirjailija, kuten Niccolo Machiavelli, Donald Goines, Sun Tzu, Kurt Vonnegut, Mikhail Bakunin, Maya Angelou, Alice Walker, ja Khalil Gibran. [36]

Diskografia

Shakurin kuolman jälkeen julkaistussa albumissa The Don Killuminati: The 7 Day Theory kannessa lukee Makaveli tavallisen 2Pac:n sijaan. [37] Nimi on otettu italialaisesta filosfista Niccolo Machiavellista. Kaikenakikkiaan Shakurilla on albumeita 23, joista viisi on studioalbumeja, kahdeksan postuumisti julkaistu, yhdeksän kokoelma-albumia ja yksi livealbumi Live at the House of Blues. Hänen musiikkiaan on myös kuuden elokuvan soundtrackilla, joista neljässä hän on näytellyt.

Studioalbumit

Postuumisti julkaistut studioalbumit

Muut albumit

Soundtrackit

Elokuvaura

Shakur teki elokuvadebyyttinsä jo vuonna 1991, kun hän näytteli elokuvassa Nothing but Trouble pientä sivuroolia. Ensimmäisen ison roolin hän sai elokuvaan Juice vuonna 1992. Elokuvassa Shakur näytteli "pahista". Toisen ison roolin hän sai elokuvassa Poetic Justice, jossa hän näytteli Janet Jacksonin kanssa. Vuonna 1994 julkaistussa, koripallo maailmaan sijoittuvassa elokuvassa Above the Rim hän näytteli rikollista. Kolme seuraavaa elokuvaa, vain video levitykseen päässyt Bullet sekä Gridlock'd ja Gang Releated julkaistiin vasta Shakurin kuoleman jälkeen.

Hänelle oli myös rooli elokuvassa Menance II Society, mutta hänet erotettiin elokuvasta, koska hän pahoinpiteli ohjaajan Allan Hughesin. Ohjaaja John Singleton kirjoitti elokuvaan Baby Boy Shakurille roolin, mutta Shakur kuoli ennen elokuvan kuvaamista ja hänen paikan elokuvassa otti Tyrese Gibson. Baby Boy julkaistiin vuonna 2001.

Filmografia

Vuosi Nimi Rooli Ohjaaja
1991 Nothing But Trouble omana itsenään Dan Aykroyd[38]
1992 Juice Bishop Ernest Dickerson[38]
1993 Poetic Justice Lucky John Singleton[38]
1994 Above the Rim Birdie Jeff Pollack[38]
1996 Bullet Tank Julien Temple[38]
1997 Gridlock'd Ezekiel 'Spoon' Whitmore Vondie Curtis-Hall[38]
1997 Gang Related suom. Rikollisin aikein Rikosetsivä Rodríguez Jim Kouf[38]
2002 Biggie & Tupac – Totuus murhien takaa omana itsenään Nick Broomfield
2003 Tupac: Resurrection omana itsenään Lauren Lazin
20?? Live 2 Tell (suunnitteilla) käsikirjoittajana (kirjoitettu 1995)[39]

Dokumentit

Kirjallisuutta

  • Hoye, Jacob: Tupac:Resurrection. Yhdysvallat: Atria, 2003. ISBN 9780743474351.
  • Joseph, Jamal: Tupac Shakur Legacy. Yhdysvallat: Simon & Schuster, 2006. ISBN 978-0-7432-8611-4.
  • Monjazue, Molly & Cox, Gloria & Robinson, Staci: Tupac Remembered. Yhdysvallat: Chronicle Books, 2008. ISBN 9781932855760.
  • White, Armond: Rebel for the Hell of It. Yhdysvallat: Thunder's Mouth Press, 2002. ISBN 9781560254614.
  • Legg, Barnaby & McCarthy Jim & Flameboy: Death Rap Tupac Shakur. Yhdysvallat: Omnibus Press, 2006. ISBN 9781844497270.
  • Alexander, Frank & Cuda, Heidi Siegmund: Got Your Back : The Life of a Bodyguard in the Hardcore World of Gangsta Rap. Yhdysvallat: St. Martin's Press, 1998. ISBN 9780312181116.
  • Back in the Day: My Life and Times With Tupac Shakur. . ISBN 9780306812958.
  • Scott, Cathy: The Killing of Tupac Shakur. Yhdysvallat: Huntington Press, 2002. ISBN 9780929712208.
  • Gee, Alex & Teter, John: Jesus and the hip-hop prophets: spiritual insights from Lauryn Hill and Tupac Shakur. Yhdysvallat: InterVarsity Press, 2003. ISBN 9780830832347.
  • Sandy, Candace & Daniels, Dawn Marie: How Long Will They Mourn Me?: The Life and Legacy of Tupac Shakur. Yhdysvallat: One World, 2006. ISBN 9780345494832.
  • Dyson, Michael Eric: Holler If You Hear Me: Searching for Tupac Shakur. Yhdysvallat: Basic Civitas Books, 2001. ISBN 9780465017553.
  • Daughtry Herbert Sr. & Seaburn Publishers & Daughtry, Herbert Jr.: Dear 2Pac: Letters to a Son. Yhdysvallat: Seaburn Publishers, 2001. ISBN 9781885778901.
  • Skinner, Quinton: All Eyez on Me: The Life and Times of Tupac Shakur. Yhdysvallat: Simon & Schuster, 2009. ISBN 9780743448888.
  • Brown, Sam: Tupac: A Thug Life. Yhdysvallat: Plexus Publishing, 2005. ISBN 9780859653756.
  • Olson, Nathan: Tupac Shakur. Yhdysvallat: Capstone Press, 2004. ISBN 9780736827034.
  • McClairne, Denard: Tupac and Elvis (Inevitably Restless). Yhdysvallat: Trafford Publishing, 2003. ISBN 9781553956914.
  • Golus, Carrie & Cosgrove, Martha: Tupac Shakur: Just the Facts. Yhdysvallat: Lerner Publications, 2006. ISBN 9780822566090.
  • Dright, Jimmy & Chopmaster J.: Static: My Tupac Shakur Story. Yhdysvallat: Herb N' Soul Media, 1999. ISBN 9780967395906.
  • Brown, Jake: Tupac Shakur in the Studio: The Studio Years (1989-1996). Yhdysvallat: Amber Books Publishing, 2006. ISBN 9780976773504.

Runouskirjat

  • Shakur, Tupac: The Rose that Grew from Concrete. Yhdysvallat: Pocket Books, 1999. ISBN 9780671028442.
  • Shakur, Tupac & Ardis, Angela: Inside a Thug's Heart. Yhdysvallat: Kensington Publishing, 2004. ISBN 9780758207890.

Katso myös

Lähteet

  1. 2Pac Discogs. Viitattu 19.1.2009. (englanniksi)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Tupacin henkilötiedot 2pacworld.co.uk. Viitattu 12.1.2009. (englanniksi)
  3. RIAA:n myyntiluvut Recording Industry Association of America. Viitattu 25.1.2009. (englanniksi)
  4. The Greatest MCs of All Time MTV.com. 2007. MTV. Viitattu 11.1.2009. (englanniksi)
  5. Stone, Shelby: V Community: Greatest Rapper of All Time? Vibe. 22.7.2005. Vibe Media Group, Inc. Viitattu 19.1.2009. (englanniksi)
  6. Tupac Amaru Shakur Family 2pacworld.co.uk. 2006. Rap Central Group. Viitattu 19.1.2009. (englanniksi)
  7. Afeni Shakur (PDF) 2paclegacy.com. Viitattu 25.1.2009. (englanniksi)
  8. Shakurin kuolinsyytutkijan raportti cathyscott.com. Viitattu 25.1.2009. (englanniksi)
  9. Tupacin historiaa (PDF) 2paclegacy.com. Viitattu 25.1.2009. (englanniksi)
  10. Afeni Shakur riippuvainen kokaiinista (PDF) 2paclegacy.com. Viitattu 25.1.2009. (englanniksi)
  11. a b c d RIAA: RIAA:n lista Shakurin kulta ja platinalevyistä riaa.com. RIAA. Viitattu 8.6.2009. (englanniksi)
  12. Don Quaylen kritiikki tupac-online.com. Viitattu 25.1.2009. (englanniksi)
  13. Tate, Greg: Sex & Negrocity New York News. 26.7.2001. Viitattu 29.1.2009. (englanniksi)
  14. Smothers, Ronald: Rapper Charged in Shootings of Off-Duty Officers query.nytimes.com. 2.11.1993. Viitattu 25.1.2009. (englanniksi)
  15. Thug Life Vol. 1 RIAA:n sivuilla riaa.com. Viitattu 26.1.2009. (englanniksi)
  16. JJ-Productionsin tiedote raiskauksesta jj_productions.tripod.com. Viitattu 25.1.2009. (englanniksi)
  17. Hari, John: Tiedote raiskauksesta The Indipendent. 15.11.2007. Viitattu 25.1.2009. (englanniksi)
  18. ThugLifeArmyn tiedote raiskauksesta thuglifearmy.com. Viitattu 25.1.2009. (englanniksi)
  19. Will, Kelly: Madonna & Tupac Shakur's love child? Almost happened Daily News. 30.10.2007. Viitattu 25.1.2009. (englanniksi)
  20. Kreps, Daniel: Report: Sean Combs’ Associates Allegedly Responsible for Tupac Shakur’s 1994 Shooting Rolling Stone. Viitattu 29.1.2009.
  21. Parhaiten myyneet albumit digitaldreamdoor.nutsie.com. (englanniksi)
  22. http://www.boxrec.com/media/index.php?title=Fight:10905
  23. a b c d Shakurin kuolema thugz-network.com. (englanniksi)
  24. a b D, Stephen: Gobin haastattelu hitemup.com. 2.2004. (englanniksi)
  25. Raportti Tupacin kuolemasta findadeath.com. Viitattu 26.1.2009. (englanniksi)
  26. a b Tupacin kuolema hitemup.com. 25.1.2009.
  27. Suge Knightin biografia 2pacworld.co.uk. Viitattu 26.1.2009. (englanniksi)
  28. Toinen raportti Shakurin kuolemasta numberonestars.com. Viitattu 26.1.2009. (englanniksi)
  29. Tupac Shakur polttohaudattiin personal.fimnet.fi. Viitattu 26.1.2009. (englanniksi)
  30. Pandra, Jamie: Outlawzin jäsenet polttivat Shakurin tuhkat maritupakassa smh.com.au. 13.11.2006. Viitattu 26.1.2009. (englanniksi)
  31. Shakurista tehtiin vahanukke 2paclegacy.com. Viitattu 26.1.2009. (englanniksi)
  32. Jones, Solomon: "The Truth is Being Covered Up" Philadelphia Weekly Philadelphia Weekly. Viitattu 22.1.2009. (englanniksi)
  33. Makaveli Brandedin kotisivut makaveli-branded.com. (englanniksi)
  34. Suosituimmat artistit NDP Groupin selvityksen mukaan vuonna 2006 businesswire.com. Viitattu 26.1.2009. (englanniksi)
  35. Tupac Shakur yliarvostetuin musiikkihenkilö 4.9.2008. Iltasanomat. Viitattu 26.1.2009. (suomeksi)
  36. a b c d Dyson, Michael: Holler If You Hear Me. Yhdysvallat: Basic Civitas Books, 2003. Teoksen verkkoversio (viitattu 8.6.2009). (englanniksi)
  37. The Don Killuminati: The 7 Day Theory -albumin kansi amazon.com. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  38. a b c d e f g Elokuvat 2pacworld.co.uk. Viitattu 12.1.2009. (englanniksi)
  39. Butler, Susan: Live 2 Tell käsikirjoitettu 1995 billaboard.biz. 16.5.2007. Billaboard. Viitattu 22.1.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tupac Shakur.