Túpac Amaru II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Túpac Amaru II

Túpac Amaru II (s. José Gabriel Condorcanqui; 19. maaliskuuta 174218. toukokuuta 1781) oli alkuperäisväestön kapinan johtaja Perussa espanjalaisten valtaa vastaan 1780. Hän oli inkahallitsija Túpac Amarun pojanpojanpoika. Myöhemmin hänestä tuli lähes myyttinen hahmo itsenäisyystaistelussa ja alkuperäisväestön oikeuksien puolesta kamppailussa.

José Gabriel Condorcanqui syntyi Tintassa, Cuscon maakunnassa ja sai jesuiittakoulutuksen. Hän sai päällikkyyden veljeltään, joka hallitsi espanjalaiskuvernöörin alaisuudessa. Hän pyysi kuvernööriä parantamaan oloja tekstiilitehtaissa, kaivoksissa ja kylissä. Kun tämä epäonnistui, hän otti isoisoisänsä inkanimen, järjesti kapinan ja vangitsi ja teloitti kuvernööri Antonio de Arriagan Tintassa vuonna 1780.

Kansannousu oli ensimmäinen merkittävä kapina Espanjan valtaa vastaan kahteen vuosisataan. Túpac Amaru II vangittiin pian, hänen vaimonsa, vanhin poikansa ja setänsä teloitettiin hänen silmiensä edessä, kuten myös muutama kapinajohtaja. Túpac Amaru II tuomittiin mestattavaksi hevosten vetäessä irti hänen jokaisen raajansa. Teloitus kuitenkin epäonnistui ja hänet mestattiin ja paloiteltiin Cuzcon torilla, samassa paikassa kuin isoisoisänsä Túpac Amaru. Kun kapina jatkui, myös muut hänen suvustaan teloitettiin, paitsi yksitoistavuotias poikansa Fernando, joka jäi eliniäkseen vangiksi. Inkavaatetus ja kulttuuri kiellettiin väestön sopeuttamiseksi espanjalaiseen kulttuuriin.

Túpac Amarun teloitus.

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urugualainen 1960—1970-luvun sissiliike Tupamaros ja perulainen 1980—2000-luvun sissiliike Movimiento Revolucionario Túpac Amaru on nimetty hänen mukaansa.