California Love

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”California Love”
2Pac
Singlen ”California Love” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta All Eyez on Me
 Äänitetty  lokakuu 1995
 Julkaistu 28. joulukuuta 1995
 Tuottaja(t) Dr. Dre
 Tyylilaji West Coast hip hop
 Kesto 04.01
 Levy-yhtiö Death Row
Tupac Shakurin muut singlet
Temptations
1995
”California Love”
1995
2 of Amerikaz Most Wanted
1996
Dr. Dren muut julkaisut
Keep Their Heads Ringin'
1995
”California Love”
1995
No Diggity
1996

California Love on hip hop -kappale, jonka esittäjä on 2Pac. Kappaleessa mukana on Dr. Dre ja Roger Troutman. Kyseinen kappale julkaistiin vuonna 1995, heti Tupacin vankilasta pois päästyään. Kappaleesta tehty remix-versio julkaistiin albumilla All Eyez on Me. California Love nousi Billboardin Top-100 listan sijalle 1 ja pysyi siellä kaksi viikkoa. Kappale asetettiin ehdolle Grammy-palkinnosta luokissa "Best Rap Solo Performance" ja "Best Rap Performance by Duo or Group" (Dr. Dre:n ja Roger Troutmanin kanssa) vuonna 1997. Kappaleen on oikeasti sanoittanut Troutman, mutta Tupac ja Dr. Dre tekivät siitä modernin version.

Ensimmäinen Tupacin versio ei ole hänen studioalbumeillaan, mutta on hänen albumillaan Greatest Hits.

Taustamusiikki on otettu Joe Cockerin kappaleesta Woman to Woman. "California Love":n ansiosta Tupac pääsi Rolling Stonen 500 kaikkien aikojen parhaimman kappaleen listalle sijalle 346.

Sanoittaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin Tupacin ei pitänyt olla kappaleessa mukana. "California Love" on toinen kappaleista, jotka Dr. Dre tuotti All Eyez on Me albumilla, toinen on "Can't C Me". California Love oli alun perin tulemassa Dre:n omalle albumille, koska alkuperäisessä versiossa hän laulaa kolme säkeistöä. Versio, jossa Dre lauloi enemmän, julkaistiin Tupacin Greatest Hits -albumilla.

Kappaleen viimeinen säkeistö on "To Live and Die in L.A." -kappaleen viimeinen säkeistö. Säkeistö menee näin:

"This go out for 92.3, and 106
All the radio stations that be bumping my shit
Making my shit sell quadruple quadraple platinum, hehe
This go out to all the magazines that supported me
All the real motherfuckers
All the stores, the mom and pop spots
A&R people, all y'all motherfuckers
LA, California Love part motherfucking Two
Without gay ass Dre" [1]

Musiikkivideot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleesta on tehty kaksi eri musiikkivideota. Ensimmäiseen videoon (ohjannut Hype Williams) otettiin mallia elokuvasta Mad Max Beyond Thuderdome ja se sijoittuu aavikolle vuonna 2095. Videossa näyttelee George Clinton (heimopäällikkö), Chris Tucker (heimopäällikön apulainen), Tony Cox (kääpiösotilas) ja Roger Troutman. Video on kuvattu Marraskuussa 1995 El Miragen kuvuneella järvellä, Californiassa. Video päättyy kohtaan, jossa lukee "To Be Continued".

Toinen video on All Eyez on Me -albumin version video. Videon alussa Tupac herää sängystä naisen vierestä, ja ensimmäinen video oli hänen näkemäänsä unta. Dr. Dre soittaa hänelle, että hänen pitää tulla Dren kesämökille, koska hän järjestää juhlat. Loppuosa videosta on kuvaa juhlista, jossa Roger Troutman soittaa pianoa. Vieraina juhlissa on mm. DJ Quik, E-40, Big Syke, Danny Boy, Jodeci, Deyon Sanders ja B-Legit.

Ensimmäinen video oli ehdokkaana MTV Video Music Awardsin parhaaksi rap-videoksi, ja se myös sijoittui sijalle 10. MTV:n "100 Greatest Videos Ever Made" (suom. Kaikkien aikojen 100 parasta musiikkivideota) -listalla vuoden 1999 huhtikuussa. Vuonna 2005 se oli 3:s MTV2:n ja XXL:n "25 Greatest West Coast Videos" -listalla. Video myös oli Ranskan MTV:n "100 Greatest Rap Music Videos" -listan 1.

Cover-versiot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rock-yhtye My American Hearts teki kappaleesta coverin heidän albumilleen Punk Goes Crunk. The Glitch Mob teki coverin vuonna 2008 ja Justin Timberlake esitti oman versionsa kiertueellaan Los Angelesissa.

Coalingasta Kaliforniasta kotoisin oleva Faxed Head niminen heavy metal-yhtye teki vuonna 2001 albumilleen "Chiropatric" kappaleen nimeltä "Coalinga Love".