Tampereen joukkoliikenne

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tampereen joukkoliikenne

Tampereen joukkoliikenne.png

Tunnuslause Yksi kaikkien puolesta
Yritysmuoto Kuntayhtymä
Perustettu 2006
Kotipaikka Tampere, Suomi
Toiminta-alue Tampereen seutukunta
Toimiala joukkoliikenne
Kotisivu joukkoliikenne.tampere.fi

Tampereen joukkoliikenne on Tampereen kaupungin joukkoliikenneyksikön (JOLI) tilaamasta liikenteestä käytetty markkinointinimi. Nimi otettiin käyttöön, kun Tampereen kaupunki siirtyi joukkoliikenteessä tilaaja-tuottaja-malliin keväällä 2006, ja aiemmin Tampereen kaupungin liikennelaitoksen suunnittelu-, markkinointi- ja viranomaistoiminta siirrettiin tuolloin muodostettuun tilaajayksikköön. Tilaajana Tampereen joukkoliikenne suunnittelee, kilpailuttaa ja tilaa liikenteen, jota tuottajat eli liikennöitsijät liikennöivät. Tampereen joukkoliikenne ei tästä johtuen omista omaa kalustoa eikä sen työntekijöihin kuulu linja-autonkuljettajia.

Kesäkuun 2014 viimeisestä päivästä lähtien Tampereen joukkoliikenteen hallintoalueella asuu noin 369 700 ihmistä. Se vastaa Tampereen, Nokian, Ylöjärven, Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Oriveden ja Vesilahden liikenteen suunnittelusta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilaaja-tuottaja -malliin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikennelaitoksen tehtäväksi jäi liikenteen hoito, jota alettiin ulkoistaa kilpailuttamalla ensin yhden auton pilottihankkeena talvikaudelle 2006-2007 (linja 32, tuottaja Atro Vuolle Oy). Ensimmäinen "kunnon" kilpailutus käynnistyi talvikaudelle 2008-2009, jolloin sittemmin Väinö Paunu Oy:n haltuun siirtynyt Veolia Transport Tampere Oy voitti linjojen 7 ja 27 liikennöinnin. Talvikauden 2009-10 kilpailutetut linjat voittivat Väinö Paunu Oy (linja 15) ja Länsilinjat (linja 2). Kesäkaudella 2010 Ikea-linjan Y26 tuottajaksi valittiin Länsilinjat, joka tarjousyhteenliittymänä Paunun kanssa voitti ensimmäisen suuren kilpailutuspaketin linjojen 17, 20 ja 22 liikenteestä vaiheittain alkaen syksystä 2010.

Seutuistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2011 alusta Tampereen kaupungin joukkoliikenneviranomaisen toimialue laajenee kattamaan Tampereen kaupungin lisäksi Nokian, Oriveden ja Ylöjärven kaupungit sekä Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan ja Vesilahden kunnat. Jokaisesta seitsemästä kehyskunnasta asetetaan yksi edustaja viranomaista johtavaan seudulliseen joukkoliikennelautakuntaan; Tampereen kaupunki nimeää seitsemän edustajaa ja lautakunnan puheenjohtajan.

Viranomainen on toimivaltainen reittiliikenteessä sekä EU:n julkisen liikenteen palvelusopimusasetuksen mukaisessa linja-auto- ja raideliikenteessä junaliikennettä lukuun ottamatta. Se voi kuitenkin sopia yhteistariffin myös junaliikennettä harjoittavien yritysten, käytännössä lähinnä VR-Yhtymän kanssa samaan tapaan, kuin se on sopinut linja-autoyritysten kanssa toimivalta-alueensa ulkopuolelle jatkavien seutulinjojen kanssa.

Nykyisillä seutulinjoilla on voimassa ns. siirtymäajan liikennöintisopimukset kesään 2016 asti. Sen jälkeen on odotettavissa merkittäviä muutoksia, kun seudullinen viranomainen voi suunnitella koko seudun linjaston "puhtaalta pöydältä" seudullisen joukkoliikennesuunnitelman pohjalta. Tämän jälkeen seuraava suuri linjastouudistus tulee todennäköisesti kaupunkiraitiotien ensimmäisen vaiheen valmistuttua, näillä näkymin 2010-luvun loppuun mennessä.

Bussiliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2002 valmistunut Lahti Scala Scania L94UB -bussi Tampereen Keskustorilla.

Tampereella linja-autoreiteissä on suosittu kaupungin rakenteen takia länsi-itäsuuntaisia linjoja, jotka halkovat keskustan. Näin ollen vain muutamat linjat päättyvät keskustaan, mutta tällöin pääteasema keskustan päässä on yleensä Keskustori, joskus myös Pyynikintori, Särkänniemi tai Eteläpuisto. Keskustassa liikennöivät linjat kulkevat lähes poikkeuksetta kaupungin pääkatu Hämeenkatua pitkin. Tärkeimpiä runkolinjoja ovat 1, 2, 13, 15-18, 22-23, ja 30.

Kilpailutetussa liikenteessä käytetään pääasiassa telilinja-autot, joihin mahtuu mahdollisimman paljon matkustajia. Lisäksi käytössä on vielä yksittäisiä nivelautoja, mutta ne ovat melko vanhoja ja poistumassa käytöstä heikon talvikestävyyden ja korkeiden ylläpitokulujen takia. Ruuhka-aikaan seisomapaikat tulevat käyttöön nopeasti.

Seutulinjoilla (linjat 40-100) on käytössä sama lippujärjestelmä kaupungin sisäisten linjojen kanssa. Kantakaupungin matkakorteilla voi siten matkustaa myös seutulinjoilla Tampereen rajojen sisäpuolella. Sähköiset palvelut eivät kuitenkaan toimi seutulinjojen autoissa.

Sähköisiin palveluihin kuuluvat Lissu Liikenteenseuranta, Repa Reittiopas, Nella Nettilataus, liikennevaloetuudet, pysäkkinäytöt, autonäytöt ja mobiilipalvelut. Kaikissa Tampereen joukkoliikenteen hallinnoimissa autoissa on autonäyttö, joka näyttää seuraavan pysäkin nimen ja verkosta päivittyvän kellonajan.

Seudullinen joukkoliikenneuudistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan unionin päivitetty palvelusopimuslaki edellyttää asteittain sukuoikeuspohjaisesta joukkoliikenteestä luopumista ja siirtymistä kilpailutettuun liikenteeseen. Tampereella suurin osa siirtymäajan sopimuksista päättyy 29.6.2014, jolloin liikennöinnin järjestämisvastuu siirtyy liikennöitsijöiltä kaupungille. Tampereella tässä siirtymisvaiheessa liikennöitsijä on ollut Paunu ja kaupungin taholla päätöksiä tekee Tampereen joukkoliikennelautakunta.

Kesäkuussa päättyvällä sopimuskaudella Pirkkalan, Lempäälän, Kangasalan, Nokian ja Vesilahden liikennöintisopimukset päättyvät ja liikenteen hallinnointi siirtyy Tampereen joukkoliikenteelle. Kaikki linjat on kilpailutettu, ja Pirkkalan ja Nokian liikennettä operoi jatkossakin Paunu. Vesilahdella, Lempäälässä ja Kangasalla liikennöi jatkossa Länsilinjat.

Oriveden ja Ylöjärven liikenteessä ei vielä tapahdu suuria muutoksia vuonna 2014. Oriveden liikenne perustuu pitkälti kaukoliikenteeseen, joiden sopimukset päättyvät vasta vuonna 2016. Ylöjärvellä joukkoliikenteeseen tehtiin pieniä uudistuksia laajentamalla Tampereen joukkoliikenteen toimialuetta Siivikkalaan ja Soppeenmäkeen vuosina 2008 ja 2013, joten seuraavan kerran liikenne uudistuu siellä vuonna 2016.

Samalla Tampereen joukkoliikenteen alueella siirrytään vyöhykepohjaiseen hinnoitteluun. Vyöhykkeitä on kolme, joista ensimmäinen on sisin ja sen hintataso vastaa nykyistä Tampereen taksavyöhykettä. Ykkösvyöhyke kuitenkin laajenee Kangasalan Vatialaan, Nokian Pitkäniemeen, Lempäälän Sääksjärvelle ja Höytämöön sekä koko Pirkkalan kunnan alueelle kuntien kasvattaman joukkoliikennetuen ansiosta. Lisäksi Ylöjärven Siivikkala on jo useita vuosia kuulunut Tampereen taksavyöhykkeeseen, ja se on osa myös ykkösvyöhykettä. Kakkosvyöhykkeen muodostaa ympäryskunnat, vyöhykkeelle kuuluu suurin osa Nokiaa, Lempäälää ja Kangasalaa. Kolmosvyöhykkeeseen kuuluu Nokian Tottijärven alue ja koko Vesilahti.

Uudistus muuttaa runsaasti reittejä, aikatauluja ja linjanumeroita erityisesti ympäryskunnissa, mutta myös Tampereen alueella. Esimerkiksi Nokialla siirryttiin liityntäpohjaiseen linjastoon, jossa ideana on vaihtaa nopeaan runkoyhteyteen lähiölinjoilta. Myös Kangasalan suunnalla hyödynnetään samaa jossain määrin, ja aikaisemmin Teiskossa on hyödynnetty liityntäpohjaista liikennettä. Uudistuksen myötä linjanumerointi päivitettiin kunnolla, jolloin linjoista 1-10 muodostuu tärkeimmät runkolinjat.

Linjanumerot Käyttöalue
1-10 Ykkösvyöhykkeen runkolinjat
11-39 Ykkösvyöhykkeen muut linjat
40-49 Kangasalan suunta
50-59 Lempäälän ja Vesilahden suunta
60-69 Yksittäisiä Pirkkalan linjoja
70-79 Nokian suunta
80-89 Ylöjärven suunta (ei Tampereen joukkoliikenteen piirissä)
80-99 Teiskon suunta (kuuluu ykkösvyöhykkeeseen)

Raitioliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen kaupunkiraitiotie on suunnitteluasteella oleva kevyt raideliikenneratkaisu Tampereen kaupungin alueella.

Elokuussa 2013 on käynnissä Tampereen modernin kaupunkiraitiotien yleissuunnitelman laadinta. Tampereen kaupungin valtuusto on hyväksynyt suunniteltavien linjojen reitit 17.6.2013.[1] Valtuuston on tarkoitus päättää lopullisesti raitiotien rakentamisesta keväällä 2014.

Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelman päivittämisen yhteydessä ratkaistaan raitiotien asemasta koko kaupunkiseudulla.[2]

Lähijunaliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen kaupunkiseudulla ei ole varsinaista lähijunaliikennettä. Tampereen kaupungin alueella on tällä hetkellä vain yksi henkilöliikenteelle avattu rautatieasema, kaupunkiseudun kunnista Nokialla, Lempäälässä ja Orivedellä pysähtyvät taajamajunat sekä osa kaukojunista.

Kesän 2013 lopusta lähtien on ollut koekäytössä Seutu+VR-lipputuote, joka on kuin tavallinen seutulippu, mutta sallien bussien ohella myös junamatkustamisen asuinkunnasta riippuen Nokialta tai Lempäälästä Tampereelle. Tampereen kaupunki, liikenne ja viestintäministeriö sekä VR-yhtymä Oy tekivät asiasta sopimuksen 6.3.2013.[3]

Lipputuote on toteutettu siten, että Tampereen kaupunkiseudun Seutulipun käyttäjä Nokian tai Lempäälän kaupungista voi saada ilmaiseksi käyttöönsä VR:n 30 päivän kausilipun (= Seutu+VR-lippu) väleille Nokia-Tampere tai Lempäälä-Tampere. Näin "yhdellä" lipulla voi matkustaa rajattoman määränä matkoja kuukaudessa sekä junissa (Nokia-Tampere, Lempäälä-Tampere) että linja-autoilla Tampereen kaupunkiseudulla.

Kokeilu kestää vuoden 2014 kesäkuuhun loppuun saakka.[4]

Kokeilu on tarkoitus muuttaa pysyväksi käytännöksi 1.7.2014 lähtien ja ulottaa myös muille asemille Tampereen kaupunkiseudulla, etupäässä Orivedelle.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]