Mordred Deschain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Musta torni- kirjasarjan hahmosta. kuningas Arthurin legendan Mordredista on erillinen artikkeli.
Mordredin ihmishämähäkkimuoto. Kuvan on tehnyt Michael Whelan.

Mordred Deschain (tunnetaan myös nimellä Dan-Tete) on fiktiivinen hahmo Musta torni -kirjasarjassa. Mordred on puoliksi ihminen mutta puoliksi hirviö, ja hän voi olla sekä valtavan hämähäkin että tavallisen näköisen ihmisen hahmossa. Mordredilla on "kaksi isää, joista kummatkin ovat tappajia": hän on sekä sarjan antagonistin Purppurakuninkaan että protagonistin Roland Deschainin poika, eli hän on sekä jumala että ihminen. Mordred syntyy sarjan viimeisessä kirjassa, ja hänen tarkoituksensa oli tappaa Roland ja hallita Purppurakuninkaan rinnalla.

Mordredin nimi tuli kuningas Arthurin legendasta, jossa Mordred oli kuningas Arthurin perijä, joka petti hänet. Arthurin legendaan viitataan Mustassa tornissa ja sen sivutarinoissa usein muutoinkin, esim. Roland Deschain on Arthur of Eldin (oman maailmansa muinainen kuningas ja revolverimiesten perustaja) jälkeläinen ja hänen aseidensa piiput on sulatettu Excalibur-miekasta.

Rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ennen syntymää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mordredin tarina saa alkunsa jo ensimmäisessä kirjassa. Roland kohtaa kivikehän keskellä majailevan naisen hahmossa olevan demonin, ja rakastelee tämän kanssa, ennen kuin käskee oraakkelin ennustaa hänen tulevaisuuttaan. Kolmannessa kirjassa Susannahin on pakko rakastella mieshahmoisen demonin kanssa, jotta Roland ja Eddie voisivat auttaa Jaken demonin kivikehässä olevan portin kautta Rolandin maailmaan. Myöhemmin paljastuu, että kyseessä oli sama, sukupuolta vaihtanut, Purppurakuninkaan palveluksessa oleva henki, jonka kautta Roland oli tietämättään hedelmöittänyt Susannahin.

Myöhemmin paljastuu, että Susannah on raskaana, mutta uskoo, että lapsi on Eddien. Roland epäilee, että demoni on saattanut aiheuttaa haittoja Susannahin lapseen. Selviää, että Susannahin sisällä asuu kolmas persoona Susannahin ja Detta Walkerin lisäksi: henki nimeltä Mia (tarkoittaa Rolandin kielellä äitiä). Mia huolehtii "hepustaan", joksi hän lasta nimittää. Aina öisin Susannah karkaa tietämättään metsästämään pikkueläimiä, sillä "heppu" tarvitsee ruokaa. Lopulta Mia kaappaa Susannahin kehon ja karkaa New Yorkiin vuoteen 1999. Mia etsii alhaismiesten, Purppurakuninkaan palvelijoiden, New Yorkin tukikohtaa, sillä he ovat valmistautuneet auttamaan hepun synnytyksessä. Hän kertoo Susannahille tehneensä sopimuksen Walter O'Dimin kanssa, jonka mukaan hän saa huolehtia hepustaan sen lapsuuden ajan, kunnes hän antaa sen Purppurakuninkaalle, lapsen toiselle isälle. Hepun kohtalona on tappaa Roland.

Pikku Purppurakuningas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selviää, että Miaa on petetty, mutta hän ei voi enää perääntyä. Mia ja Susannah viedään Fediciin, Rolandin maailmaan, jossa heidät erotetaan ja Mia synnyttää Mordredin. Mia menee sekaisin onnesta, ja aluksi Mordred näyttääkin tavalliselta, suloiselta lapselta. Sitten, kesken imetyksen, Mordred muuttuu vauvasta hämähäkiksi, ja syö äitinsä, joka ei edes tajua mitä on tapahtumassa. Tästä seurannutta hämmennystä hyväksikäyttäen Susannah nappaa aseen ja tappaa Purppurakuninkaan alaiset, mutta epäonnistuu Mordredin tappamisessa, onnistuen vain katkaisemaan tämän jalan. Mordred karkaa Fedicin uumeniin. Siellä se elää pieneläimiä syömällä, tarkkaillen Rolandin ka-tetia (eli toverijoukkoa), joka on saapunut paikalle Susannahin avuksi. Mordred on fyysisesti vielä lapsi, mutta kasvaa nopeasti ja on henkisesti kehittynyt ja älykäs, sekä Purppurakuninkaalta perimiltään yliluonnolisilta voimiltaan, kuten telepatialta, erittäin voimakas. Mordred mm. tappaa ja syö Hämärän-Walterin, Rolandin pitkäaikaisimman ja älykkäimmän vihollisen (Stephen Kingin fanit olivat pääasiassa tätä ratkaisua vastaan).

Mordred tyytyy aluksi seuraamaan Rolandin ka-tetia, ja selviää läpi Discordian maanalaisten uumenien ja Empatikan valkeiden maiden. Sen sisällä on suurta vihaa ja mustasukkaisuutta yhtenäistä, perheen kaltaista ka-tetia kohtaan. Se itse joutuu selviämään yksin, vain sen päässä kuuluva Purppurakuninkaan kutsu seuranaan. Lopulta, viimeisenä yönä ennen Rolandin saapumista Mustalle tornille, se päättää hyökätä. Rolandin ka-tet on hajonnut, ja hänellä on seuranaan vain mäyräkarhu Oi sekä Patrick-niminen nuori taiteilija. Patrick piti vahtia Rolandin lopulta nukahtaessa, mutta Purppurakuningas lumoaa tämän ja Patrick nukahtaa myös. Hämähäkinhahmoinen Mordred näkee tilaisuutensa tulleen ja hyökkää leiriin, unohtaen kuitenkin Oin, ja se maksaa Mordredin hengen. Roland herää ulvontaan ja näkee, että Oi on käynyt kiinni Mordrediin. Mordred tappaa Oin, mutta menettää sen verran aikaa, että Roland ehtii saada aseensa. Roland tappaa Mordredin ampumalla tätä hämähäkkihahmon selässä oleviin kasvoihin. Mordred lysähtää nuotionjäännöksiin, ja Roland sanoo Purppurakuninkaalle, ettei tämän olisi pitänyt käskeä heidän poikansa seurata Rolandia.