Roland Deschain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Revolverimies Roland Revolverimiehen alku -sarjakuvassa.

Roland Deschain on fiktiivinen hahmo Stephen Kingin kirjasarjassa Musta torni. Hahmon esikuvana toimi Clint Eastwoodin spaghettiwesterneissä näyttelemä "Mies ilman nimeä".

Roland on rappeutuvan maailmansa viimeinen revolverimies, joka on matkannut sukupolvien ajan kohti kohtaloansa Mustaa tornia. Hänen juurensa alkavat Gileadista, entisen maailman sykkivästä keskuksesta, jossa hänet kasvatti itse Arthur Eldistä periytyvä Steven Deschain. Tarinan aikana Roland tapaa useita uusia ystäviä ja seuraajia, mutta myös esteitä ja vaaroja.

Luonteeltaan Roland on synkkä, hiljainen ja mielikuvitukseton. Hänellä on siniset, armottomat "pommikonelentäjän silmät" (kuten Eddie Dean niitä kutsuu) ja revolverimiehenä hänet on luotu tappamaan. Hän on tottunut tekemään oman mielensä mukaan ja ihmiset harvoin estelevät häntä. Hän kätkee mietteensä ja vaikuttaa usein tunteettomalta, mutta tarinan myötä hänestä tulee avoimempi ja läheinen ka-tetinsa kanssa.

Rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Menneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rolandista tuli kautta aikojen nuorin revolverimies, kun hän suoritti miehuuskokeensa päihittämällä opettajansa Cortin kaksintaistelussa huikeassa 14 vuoden iässä. Hänen arkkivihollisekseen nousee Walter O'Dimn, hänen isänsä hovivelho ja äitinsä rakastaja (tunnettuna tuolloin nimellä Marten), joka on esiintynyt muissakin Kingin teoksissa, muun muassa romaanissa Tukikohta nimellä Randall Flagg. Rolandin ystäviä taas olivat Cuthbert Allgood, Alain Johns sekä Jamie DeCurry.

Rolandin nuoruudessa (joka kerrotaan neljännessä kirjassa nimeltään Velho) vallitsi sota revolverimiesten ja "Hyvän Miehen" John Farsonin välillä. Hänet ja hänen ystävänsä Cuthbert Allgood sekä Alain Johns lähetetään Mejisin kreivikuntaan turvaan, ja he esiintyvät paikkakunnalla valenimillä. Täällä Roland tapaa elämänsä (ainoan) rakkauden Susan Delgadon, sekä Sheemieksi kutsutun pojan joka liittyy Rolandin joukkoon. Roland joutuu myös mukaan juonitteluihin saatuaan selville "Suurten Ruumisarkunmetsästäjien", John Farsonin alaisten suunnitelmat Mejisissä. Roland ystävineen onnistuu estämään Ruumisarkunmetsästäjien suunnitelmat, mutta menettää Susanin. Menetyksen jälkeen Rolandista tuli sulkeutuneempi ja synkempi. Hän ei enää koskaan nauranut huolettomasti tai nukkunut hyvin.

Mejisissä Roland sai haltuunsa Velhon lasin, yhden kolmestatoista lasipalloista, joilla voi nähdä näkyjä eri paikoista, tapahtumista ja ajoista. Hän on nähnyt Velhon lasista näyn Mustasta Tornista, ja hän päättää ystäviensä kanssa lähteä etsimään tätä. Ennen tätä hän kuitenkin kokee jälleen menetyksen: hän vahingossa yllätettynä, Velhon lasin harhaanjohtamana, ampuu äitinsä Gabrielle Deschainin.

Roland etsii Mustaa Tornia aluksi ystäviensä kanssa. Jericho-kukkulalla käydään kuitenkin viimeinen taistelu revolverimiesten ja John Farsonin voitokkaiden joukkojen välillä. Tästä taistelusta vain Roland selviää. Hän jatkaa etsintäretkeään ja Walter O'Dimnin takaa-ajoaan yksin.

Viimeinen revolverimies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä kirjassa, Revolverimiehessä, Roland on Mohainen autiomaassa, Keski-Maailmassa, ja ajaa takaa Mustiinpukeutunutta miestä. Hän on tulossa Tullin kaupungissa, jossa hän oli joutunut taisteluun jonka seurauksena koko pienen kaupungin väki oli kuollut. Roland saapuu näännyksissä pienelle väliasemalle, jossa hän kohtaa Jake Chambers- nimisen pojan. Jake on joutunut väliasemalle kuoltuaan auto-onnettomuudessa New Yorkissa meidän maailmassamme. Roland epäilee Jaken kuoleman takana olevan Mustiinpukeutunut mies, ja ottaa Jaken mukaansa. He kohtaavat demonin, joka yrittää vietellä Jaken. Se yrittää vietellä myös Rolandin, ja rakastelee tämän kanssa. Roland käskee sen ennustaa hänen tulevaisuuttaan, ja oraakkeli kertoo, että Roland joutuu uhraamaan Jaken. Myöhemmin, saavutettuaan vihamiehensä maanalaisessa kaivoksessa Roland joutuu valitsemaan mahdollisuuden puhua Mustiinpukeutuneen miehen kanssa (ja Mustan tornin etsintänsä jatkamisen) ja Jaken hengen välillä. Roland valitsee Mustan tornin, jolloin Jake putoaa rotkoon viimeisinä sanoinaan: "Mene sitten. On muitakin maailmoja kuin nämä". Roland pääsee ulos, meren rannalle, ja sanoo rakastaneensa Jakea.

Toisessa kirjassa, nimeltään Kolme korttia pakasta Roland kohtaa rannalla ovia, joiden kautta voi hypätä meidän maailmamme ihmisten päähän. "Vanki"- nimisen oven kautta Roland löytää Eddie Dean- nimisen heroiiniriippuvaisen New Yorkista, vuodesta 1987, ja vetää tämän oven kautta omaan maailmaansa. Samoin hän tekee Odetta Holmes nimiselle perijälle, joka on onnettomuudessa menettänyt jalkansa ja jolla on jakautunut persoona (toisen persoonan nimi on Detta). Odetta Holmes ja Eddie Dean rakastuvat toisiinsa ja Odetta/Detta Susannah Holmesista tulee yksi nainen, Susannah Dean. Kolmannen oven kautta Roland joutuu Jack Mort- nimisen sarjamurhaajan päähän, joka on vastuussa sekä Susannahin jalat, että Jaken hengen vienneistä onnettomuuksista. Roland estää Mortia tappamasta Jakea, jolloin hän saa aikaan aikaan paradoksin: Jake ei kuole eikä siis koskaan joudu Keski-Maailmaan, mutta silti Roland muistaa tavanneensa hänet. Kolmannessa kirjassa, Joutomaassa, selviää, että sekä Roland että Jake kuulevat ääniä päässään kinastelemassa Jaken kohtalosta. Roland ystävineen auttaa Jaken Keski-Maailmaan oven kautta, ja äänet lakkaavat. Myöhemmin joukkoon liittyy myös laumansa karkoittama mäyräkarhu (olento Keski-Maailmassa) nimeltään Oi. Heistä tulee ka-tet, eli kohtalon yhdistämä ryhmä ihmisiä, "yksi monista luotu".

Roland uusine ystävineen jatkaa Mustan tornin etsintää. Myös Jakesta, Eddiestä ja Susannahista tulee revolverimiehiä. Heistä tulee läheisempiä ja Jakelle, kuin myös Eddielle Rolandista tulee isähahmo. Roland oppii jälleen tuntemaan iloa ja rakkautta, mutta myös tuskaa ja surua, sillä edessä on paljon menetyksiä...

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.