Jake Chambers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John "Jake" Chambers on Stephen Kingin luoma kuvitteellinen hahmo Musta torni- kirjasarjassa. Jake on 11- vuotias poika, joka kuuluu Roland Deschainin ka-tetiin. Jake on ystävällinen ja yhä lapsenomainen, mutta myös ikäisekseen oma-aloitteinen ja älykäs. Monet Kingin luomat hahmot muistuttavat Jakea ulkonäöltään, rooliltaan ja luonteeltaan, esim. Talismaanin John Sawyer, Pedon sydämen Bobby Garfield ja Painajaisen Mark Petrie. Myös yksi Mustaa tornia kannattelevista Säteistä ilmestyi Rolandin ka-tetin uniin Jakea muistuttavan pojan hahmossa.

Musta Torni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinan alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan alussa Jake on 11- vuotias, ja elää New Yorkissa vuodessa 1977. Hän on yksinäinen rikkaan perheen poika, jonka paras ystävä on perheen taloudenhoitaja Greta Shaw. Jaken välit hänen vanhempiinsa ovat etäiset.

Jaken lyhyt elämä kohtaa loppunsa, kun "mustiinpukeutunut mies" tönäisee hänet auton alle. Kuolemansa jälkeen hän saapuu väliasemalle Keski-Maailmaan, rakennukseen Mohainen autiomaassa. Pikkuhiljaa hänen muistikuvansa menneestä alkavat kadota. Tarinan päähenkilö Roland Deschain saapuu väliasemalle ja pyörtyy nestehukan ja kuumuuden vaikutuksesta. Jake pelastaa hänet, ja Roland hypnotisoi pojan saaden selville tietoja hänestä ja hänen kuolemastaan. Roland ottaa säälittävän pojan mukaansa yrittäessään tavoittaa Mustiinpukeutuneen miehen, jonka Roland uskoo olevan vastuussa Jaken kuolemasta.

Kun he viimein saavuttavat Mustiinpukeutuneen miehen maanalaisessa kaivoksessa, Jake melkein putoaa syvään kuiluun, ja rukoilee Rolandia pelastamaan hänet. Mustiinpukeutunut mies kertoo Rolandille, että tämän tulee valita: tämä voi pelastaa Jaken tai puhua Mustiinpukeutuneen miehen kanssa. Roland, joka haluaa epätoivoisesti löytää Mustan Tornin ja tietää, että Mustiinpukeutunut mies tuntee hänen kohtalonsa, antaa Jaken kuolla - valinta kummittelee hänelle koko hänen loppuelämänsä ajan. Jaken viimeiset sanat ovat: "Mene sitten. On muitakin maailmoja kuin nämä".

Paradoksit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisessa kirjassa, "Kolme korttia pakasta", Roland astuu oven kautta sarjamurhaaja Jack Mortin mieleen, ja saa kauhukseen tietää, että Jack Mort oli mies joka tönäisi Jaken auton alle. Roland estää Mortia tappamasta Jakea ja saa aikaan aikaparadoksin: Jake on sekä kuollut Rolandin maailmassa että elävä omassa maailmassaan. Roland muistaa tavanneensa Jaken, vaikka tämä ei ole mahdollista, sillä Jake ei ole koskaan kuollutkaan eikä siis saapunut Keski-Maailmaan.

Kolmannessa kirjassa "Joutomaa" selviää, että molemmat, Jake ja Roland, kuulevat mielessään kaksi ääntä kiistelemässä siitä, onko Jake kuollut vai elossa. Roland, yhdessä ovista vetämiensä "kahden kortin" Susannah (vuodesta 1964) sekä Eddie Deanin (vuodesta 1987) kanssa, "vetää" Jaken omaan maailmaansa, jolloin molempien mielet vakautuvat jälleen. Roland lupaa Jakelle, ettei anna tämän enää kuolla.

Rooli tarinoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakesta tulee ka-tetin jäsen Rolandin, Eddien, Susannahin ja tapaamansa mäyräkarhun (eli mäyriäisen, olento Rolandin maailmassa) Oin kanssa. (Myöhemmin joukkoon liittyy myös Isä Callahan, sekä kieroutuneella tavalla myös Mordred Deschain.) Joukosta tulee Jakelle läheinen, ja etenkin Rolandista tulee hänelle oikea isähahmo, paljon läheisempi kuin hänen oikeasta isästään (ja Jake alkaakin kutsua Rolandia isäkseen). Jakesta tulee revolverimies, yhtä kuolettavan taitava aseenkäyttäjä kuin kumppaneistaan. Jake on silti yhä lapsi, ja ystävällinen eikä niin tunteeton tappaja kuin aikuiset revolverimiehet. Jake on hahmo joka tuo muista henkilöistä esiin heidän parhaita puoliaan, kuten Rolandista rakastavan isän ja Eddiestä huolehtivan isoveljen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.