Barad-dûr

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Barad-dûr tai Mordorin Musta Torni on fiktiivinen linnoitus J. R. R. Tolkienin luomassa fantasiamaailmassa Keski-Maassa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Barad-dûr kirjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta Ruhtinas Sauron aloitti Barad-dûrin rakentamisen vuonna 1000 Toista Aikaa, kun hän oli valinnut Mordorin valtakunnakseen. Vuonna 1600 Sauron takoi Tuomiovuoren tulessa Valtasormuksen ja sitoi Barad-dûrin perustusten voiman siihen. Tornin perustuksia ei voinut tuhota, ellei itse Sormusta tuhottaisi. Sauron sai Valtasormuksen voimalla Mustan Tornin valmiiksi ja hallitsi siellä Mordoria.

Barad-dûr oli suunnattoman korkea ja mahtava linnoitus. Se oli Keski-Maan historian suurin linnake Angbandin tuhon jälkeen. Se sijaitsi Tuhkavuorten eteläpäässä, Gorgorothin tasangon reunalla. Torni oli tehty erittäin kestävästä raudasta ja kivestä. Se oli musta ja sitä ympäröi Sauronin luoma varjo. Barad-dûrissa oli lukemattomia torneja, asepajoja ja vankityrmiä.

Vuonna 3434 Toista Aikaa Haltiain ja Ihmisten Viimeinen Liitto marssi Mordoriin ja löi Sauronin armeijat Dagorladin taistelussa. Haltiat ja ihmiset aloittivat Barad-dûrin piirityksen, joka kesti seitsemän vuotta. Piirityksen aikana paljon haltioita ja ihmisiä kaatui örkkien nuoliin ja Sauron lähetti monta pataljoonaa portista piirittäjien kimppuun. Kaatuneiden joukkoon kuului Arnorin ja Gondorin kuninkaan Elendilin nuorempi poika Anárion, jonka päähän osui tornista lentänyt kivi.

Vuonna 3441 Sauron joutui astumaan taisteluun ja surmasi Elendilin ja Gil-galadin taistelussa. Isildur leikkasi pirstoutuneen Narsilin jäänteillä Valtasormuksen Sauronin sormesta, muttei tuhonnut sitä. Sauronin henki jätti Mordorin ja Barad-dûr kaadettiin maan tasalle. Sen perustuksia ei kuitenkaan onnistuttu tuhoamaan, koska Isildur ei tuhonnut Sormusta.

Barad-dûr lepäsi raunioina yli 2940 vuotta. Sauron palasi vuonna 1000 Kolmatta Aikaa ja perusti Dol Guldurin linnakkeen Synkmetsään. Aikanaan Valkoinen Neuvosto karkotti Sauronin, ja se palasi Mordoriin ja aloitti Mustan Tornin jälleenrakentamisen. Torni valmistui uudelleen vuonna 3001. Nazgûlien valtaamasta Minas Ithilistä tuotiin Barad-dûriin palantír, jota Sauron käytti vakoiluun.

Sormuksen Sodan lopussa Barad-dûr ja Sauron kuitenkin tuhottiin. Sormus suli Tuomiovuoren uumenissa ja Barad-dûrin perustukset pettivät. Musta Torni sortui ja Sauron ja Mordor kukistettiin lopullisesti. Barad-dûr mureni raunioiksi, eikä sitä enää koskaan rakennettu uudelleen.

Barad-dûr elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusiseelantilaisen elokuvaohjaaja Peter Jacksonin ohjaamassa Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa Richard Taylor ja hänen suunnitteluryhmänsä loi 2,70 metriä korkean pienoismallin Barad-dûrista. Mustan Tornin luomisessa käytettiin myös tietokoneanimaatiota. Elokuvissa Barad-dûr on noin 1 500 metriä korkea ja Sauronin Silmä tarkkaili Keski-Maata sen huipulta.

Elokuvassa Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu Barad-dûr näkyy selvästi Mustalta Portilta. Huolimatta valtaisasta koostaan, Barad-dûrin ei olisi pitänyt näkyä, koska niiden välillä oli satojen kilometrien välimatka, ja lisäksi Keski-Maan kartan mukaan välissä olisi ollut vuoria. Elokuvassa Barad-dûr ja Tuomiovuori näyttävät olevan miltei vierekkäin.

Jackson halusi Barad-dûrin tuhoutumisesta mahdollisimman vaikuttavan näköisen. Niinpä yksi erikoistehostemiehistä, tietokoneanimaatiosta vastaava Gray Horsfield käytti vapaa-aikansa Barad-dûrin romahtamisen toteuttamiseen. Aluksi Jacksonilla oli ongelmia romahtamisen esittämisessä, koska hän ei halunnut muistuttaa ketään syyskuun 11. päivän terrori-iskuista. Niinpä hän keksi, että torni voisi pirstoutua kuin lasi. Elokuvassa Barad-dûr romahtaa, kunnes Sauronin Silmä räjähtää ja hajottaa tornin kappaleiksi.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barad-dûr on harmaahaltiakieltä ja merkitsee "Mustaa Tornia". Barad merkitsee "tornia" ja dûr "mustaa". Mustalla Kielellä Barad-dûrin nimi on Lugburz, joka myös merkitsee "Mustaa Tornia". Örkit käyttivät tätä nimeä Barad-dûrista. Kirjassa Legolas näkee Rohanista Barad-dûriin (Silmarillionin lopusta saa tietoa viimeisestä liitosta). Barad-durissa oli kirjan mukaan 40000 ikkunaa.