Minas Ithil

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tolkienin fantasioiden Minas Ithiliä ja Morgulia, Minas Morgul on myös Summoningin albumi
Taiteilijan näkemys Minas Ithilistä

Minas Ithil (suom. Nousevan Kuun Torni) on Gondorin vartiotorni J. R. R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta. Se sijaitsee itään Minas Anorin kaupungista. Tornin nimeksi tuli Minas Morgul (Mustan Velhouden Torni) sen jälkeen, kun Nazgûlit valloittivat sen Kolmannella Ajalla.

Toinen Aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Númenorin tuhouduttua Isildur ja Anárion, Elendilin pojat, perustivat Gondorin. Isildur rakensi Minas Ithilin lähelle Mordorin vuorirajaa, kun taas Anárion perusti Minas Anorin.

Kun Sauron palasi Númenorin tuhon jälkeen, hän hyökkäsi jäljellä olevien númenorilaisten kimppuun. Haltiain ja Ihmisten Viimeinen Liitto löi Sauronin vuonna 3441 Toista Aikaa.

Kolmas Aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1980 Kolmatta Aikaa Nazgûlit palasivat Mordoriin (sen jälkeen kun Angmarin Noitakuningas voitettiin). Sormusvarjot alkoivat piirittää Minas Ithiliä pian paluunsa jälkeen, ja ottivat kaupungin komentoonsa. Minas Ithil täyttyi hirveillä pedoilla ja siitä tuli paha paikka. Niinpä sitä alettiin kutsua nimellä Minas Morgul.

Taru sormusten herrasta -kirjan tapahtumia, Lännen Armeija rikkoi sillan joka johti Morgulin laaksoon, ja sen pellot sytytettiin tuleen, eivätkä he tavanneet minkäänlaista vastarintaa, koska kaikki kaupungin joukot olivat tuhoutuneet Pelennorin kenttien taistelussa. Kaupunki oli silti liian paha, että siellä olisi voinut ihminen asua. Sormuksen Sodan jälkeen kuningas Elessar neuvoi Faramiria rakentamaan uuden kaupungin Minas Tirithistä kaakkon, Emyn Arnenille. Faramir hallitsi vaimonsa Éowynin kanssa ja Minas Morgul hylättiin kokonaan, mutta maa oli niin tuhottu, ettei siinä kasvanut mikään eikä siinä voinut asua moniin vuosiin.