Faramir

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fanitaiteilijan piirtämä tulkinta Faramirista.

Faramir on J. R. R. Tolkienin romaanissa Taru sormusten herrasta esiintyvä hahmo. Hän on Gondorin valtakunnan käskynhaltijan Denethorin poika ja Sormuksen saattueeseen kuuluvan Boromirin pikkuveli.

Hänen isänsä kuoltua Faramir määrättiin Gondorin käskynhaltijaksi kunnes oikea kuningas, Aragorn palaisi. Faramir luovutti käskynhaltijan virkansa, mutta Elessar (Aragorn) nimitti hänet uudelleen tähän toimeen ja kuninkaan neuvonantajaksi. Faramirista tuli myös Ithilienin prinssi.

Rooli Sormuksen Sodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Faramir, Gondorin kapteeni näki usein enneunta, joka ohjasi hänet näkemään Murtuneen Miekan Imladrisissa, jota haltiat kutsuivat nimellä Rivendell. Hänen vanhempi veljensä Boromir näki saman unen ja vaati oikeutta lähteä Rivendelliin. Hän matkusti lähes neljä kuukautta ja kertoi Rivendellissä unestaan ja sen viestistä. Aragorn, Samoojien johtaja, sekä Isildurin ainoa laillinen perijä oli viestin aihe, Murtunut Miekka oli hänen sukunsa perintökalleus, nimeltään Narsil, Elendilin miekka. Viesti tästä tapahtumasta tuli Faramirille myöhään, sen jälkeen kun Boromir oli jo ennen aikaansa kuollut. Faramir johti joukkojaan Ithilienissä haradrimia vastaan. Siellä Faramir huomasi kaksi hobittia, Frodo Reppulin ja Samvais Gamgin, jotka olivat tekemässä suurta tehtävää, Valtasormuksen tuhoamista. Hobitit toivat uutiset Isildurin perijästä, mutta eivät tienneet Boromirin kuolleen. Faramir kyseli heidän väleistään ja kysymysten takia hän arvasi heidän kantavan jotain suurta asetta. Tässä kohtaa hän näytti täysin erilaisia piirteitä kuin ylpeä veljensä ”En ottaisi sitä, vaikka se makaisi maantien varressa,” hän julisti. Myöhemmin, kun selvisi että tämä ase oli Valtasormus, hän toisti tämän saman ja vapautti hobitit. Frodo antoi Faramirille luvan vangita heidän oppaansa Klonkun. Vihoissaan tästä Klonkku myöhemmin petti Frodon ja Samin. Kun Faramir palasi Gondoriin, hän joutui Pelennorin Kenttien Taisteluun Minas Tirithin edustalla. Siellä hän loukkaantui vakavasti. Hän sai Nazgûlilta kuolettavalta vaikuttavan haavan. Faramirin isä, Denethor aikoi polttaa hänet elävältä. Hän ei onnistunut, mutta riisti hengen itseltään. Faramir toipui parannuksen tarhassa. Siellä Faramir tapasi Rohanin Neidon, Éowynin, joka oli tappanut Angmarin Noitakuninkaan yhdessä hobitti Merrin kanssa. He rakastuivat ja menivät myöhemmin naimisiin. Heidän pojanpoikansa oli Barahir. Aragornin kruunajaisissa Faramir, joka oli hyvin vähän aikaa palvellut Hallitsevana Käskynhaltiana, ilomielin antoi Gondorin johdon oikeudenmukaiselle kuninkaalle. Hänestä tuli kuningas Elessarin neuvonantaja. Hänet nimitettiin myös ensimmäiseksi Ithilienin Prinssiksi.

Rooli elokuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa Faramir ei aluksi laske Frodoa, Samia ja Klonkkua menemään, vaan päättää viedä Sormuksen Gondoriin. Hän vie heidät Osgiliathiin, Anduinjoen ylityspaikalle, eikä ennen Sormusaaveiden hyökkäystä vapauta heitä. Yksi syy, miksi tätä oli muokattu, oli se että Faramirin täytyi käydä jonkinlainen kamppailu päätöksestä. Faramiria ei voinut jättää koettelematta, kun kaikkia muita koeteltiin, koska se jättäisi Faramirin immuuniksi Sormuksen vaikutukselle. Faramiria esittää elokuvassa David Wenham. Faramirin hiusten väri on muuttunut kirjasta elokuvaan, korpin mustista hiuksista vaalean ruskeaksi.

  Edeltäjä:
Denethor II
Gondorin käskynhaltija
3019–
Seuraaja:
ei kukaan