Excalibur

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee miekkaa. Sanan muista merkityksistä katso Excalibur (täsmennyssivu).
Sir Bedivere palauttaa Excaliburin veteen. Aubrey Beardsleyn kuvitusta Maloryn teokseen Le Morte d'Arthur.

Excalibur (suom. hiottu kalpa) on kelttiläisessä tarustossa taikamiekka, jonka vain kuningas Arthur kykeni vetämään kivestä. Se että hän kykeni tähän, paljasti että hänet on määrätty Britannian kuninkaaksi. Sekä miekalla että huotralla uskottiin olevan maagisia ominaisuuksia. Excalibur esiintyy jo varhaisessa Arthur-mytologiassa, walesilaisissa taruissa miekan nimi on Caledfwlch. Geoffrey Monmouthilainen puolestaan kutsui miekkaa nimellä Caliburnus, ja sen esikuva on ilmeisesti irlantilaisten legendojen Caladbolg-miekka[1].

Joissakin Arthurista kertovissa tarinoissa Excalibur on sama miekka, jonka Arthur vetää nuorena kivestä, mutta useimmissa tarinoissa kyseessä on kuitenkin eri miekka. Monissa tarinoissa Arthur saa Järven neidolta uuden miekan huotrineen sen jälkeen, kun hänen kivestä vetämä miekkansa on hajonnut. Arthurin kuoltua Sir Bedivere palauttaa miekan Järven neidolle, koska Arthur oli näin käskenyt.[1]

Geoffreyn mukaan miekka oli taottu myyttisellä Avalonin saarella.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Excalibur Britannica Academic, Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 1.12.2017. (englanniksi)
  2. Avalon: Gateway to Annwn Bardsong Press. Arkistoitu 19.12.2013. Viitattu 2.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.