Luettelo ikärajoista Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Symboli Suomessa julkaistussa elokuvassa, joka on kielletty alle 18-vuotiaalta.

Tämä on luettelo ikärajoista (henkilön oikeudet ja velvollisuudet) Suomessa.

Laissa määrätyt ikärajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastasyntynyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Etu- tai sukunimi voidaan muuttaa vain omalla suostumuksella.[2]
  • Voidaan liittää uskonnollisen yhdyskunnan jäseneksi tai ilmoittaa eroavaksi sellaisesta vain omalla kirjallisella suostumuksella.[3]
  • Oikeus tulla kuulluksi itseään koskevassa lastensuojeluasiassa.[4]
  • Oikeus hakea itsenäisesti muutosta psykiatriseen hoitoon määräämistä, sen jatkamista ja siihen liittyvää yhteydenpidon rajoittamista koskeviin päätöksiin.[5]
  • Oikeus polkupyörän kuljettamiseen jalkakäytävällä päättyy.[6]
  • Elokuvateatterin tai muun julkisen esityksen K12-merkityn elokuvan pääsy- ja/tai katseluoikeus.

13 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Voi itse antaa luvan henkilötietojensa käsittelyyn EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisesti etänä tarjotuilla verkkosivustoilla.[7]
  • Perusopetuksen tai lisäopetuksen oppilaalle järjestettävä päivittäinen koulumatka odotuksineen saa kestää enintään kolme tuntia aikaisemman kahden ja puolen tunnin sijaan.[8]
  • Koulu- tai päivähoitokuljetuksessa kuljettajalle ja kahdeksalle matkustajalle rekisteröidyssä henkilöautossa ei voi enää olla 13 matkustajan ryhmässä, vaan matkustajia saa olla korkeintaan 12.[9]

14 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 14-vuotiaalla tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävällä on mahdollisuus tehdä rajoitetusti sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita hänen terveyttään tai kehitystään eikä aiheuta haittaa hänen koulunkäynnilleen.[10]

15 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hallintoasiassa ”viisitoista vuotta täyttäneellä alaikäisellä ja hänen huoltajallaan tai muulla laillisella edustajallaan on kummallakin oikeus erikseen käyttää puhevaltaa asiassa, joka koskee alaikäisen henkilöä taikka henkilökohtaista etua tai oikeutta.”[11]
  • Riita- ja rikosasiassa ”alaikäinen käyttää huoltajan tai muun laillisen edustajan ohella itsenäisesti puhevaltaansa henkilöään koskevassa asiassa, jos hän on täyttänyt 15 vuotta.”[12]
  • Testamentin saa tehdä [kahdeksaatoista vuotta] nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita.”[13]
  • ASP-tilin luontimahdollisuus.[14]
  • Oikeus liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota siitä huoltajan suostumuksella.
  • Rikosoikeudellinen vastuunalaisuus alkaa, mutta rangaistukset tuomitaan lievennetyltä asteikolta [15][16] Voidaan tuomita myös vankeusrangaistukseen, mutta aikaistettu mahdollisuus päästä ehdonalaiseen vapauteen.[17]
  • Saa tehdä kokopäivätyötä normaalin säännöllisen työajan puitteissa enintään yhdeksän tuntia vuorokaudessa ja 48 tuntia viikossa, edellyttäen suoritettua perusopetuksen oppimäärää.[18] Saa tehdä ylityötä enintään 80 tuntia kalenterivuodessa. Voidaan osoittaa hätätyöhön, mikäli 18 vuotta täyttänyttä työntekijää ei ole käytettävissä.
  • Saa työntekijänä itsenäisesti solmia ja purkaa työsopimuksen. Huoltajalla on kuitenkin tietyin edellytyksin oikeus purkaa alle 18-vuotiaan työsopimus.[19]
  • Voi itsenäisesti perustaa yhdistyksen, liittyä yhdistykseen ja erota siitä. Voidaan nimittää yhdistyksen hallituksen jäseneksi.[20]
  • Äänioikeutettu yhdistyksen kokouksessa, jollei yhdistyksen säännöissä ole toisin määrätty.[21]
  • Voi suorittaa mopon, mopoauton, traktorin, traktorimönkijän ja moottorikelkan kuljettamiseen vaadittavan ajo-oikeuden (ajokorttiluokat AM ja T).[22]
  • Saa kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa, kuten moottorikelkkaa tai mönkijää maastossa.[23]
  • Saa kuljettaa rekisteröintivelvollisuuden piiriin kuuluvaa yli 5,5 metriä pitkää tai teholtaan yli 15 kW / 20 hv venettä, vesiskootteria tai muuta alusta.[24]
  • Voi saada poliisin myöntämän aseluvan.
  • Voi suorittaa rippikoulun ja ryhtyä lapsen kummiksi.
  • Voi ostaa pornografisia lehtiä.[25]
  • Voi aloittaa purjelentokoulutuksen.[26]

16 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Seksuaalista kanssakäymistä koskeva suojaikäraja ylittyy.[27]
  • A1-luokan ajokortin hankintamahdollisuus.[22]
  • Voidaan aloittaa B-luokan ajokortin suorittaminen.[28]
  • Voi hakea kuumailmapallolentäjän lupakirjaa (BPL, LAPL(B))[29], purjelentäjän lupakirjaa (GPL, SPL tai LAPL(S)), tai aloittaa yksityislentäjän lupakirjakoulutuksen (PPL).[30]
  • Suomen evankelisluterilaisen kirkon jäsenillä äänioikeus seurakuntavaaleissa.[31][32]
  • Erityisen haitalliset työt, kuten teurastus, sukellus sekä vainajien käsittely ja kuljetus ovat mahdollisia poikkeusluvalla.[33]
  • Elokuvateatterin tai muun julkisen esityksen K16-merkityn elokuvan pääsy- ja/tai katseluoikeus.

17 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Oikeus Kansaneläkelaitoksen maksamaan lapsilisään päättyy.[34]
  • Oikeus Kansaneläkelaitoksen maksamaan opintorahaan ja opintolainan valtiontakaukseen alkaa.[35][36]
  • Oikeus Kansaneläkelaitoksen maksamaan työmarkkinatukeen tai työttömyyspäivärahaan alkaa[37], kuten myös velvollisuus maksaa työttömyysvakuutusmaksua[38].
  • Velvollisuus maksaa työntekijän työttömyysvakuutusmaksua alkaa[39].
  • Voi hakea autogyrolentäjän lupakirjaa (APL), moottoripurjelentäjän lupakirjaa (MGPL), ultrakevytlentäjän lupakirjaa (UPL), kevyeiden ilma-alusten lupakirjaa (LAPL(A)/(H)), ja yksityislentäjän lupakirjaa (PPL).[30]
  • Voi suorittaa B-luokan ajokortin tietyin edellytyksin.[40]

18 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Oikeus ostaa ja pitää hallussa väkeviä alkoholijuomia (yli 22 til-%).[49]
  • Tehorajoittamattoman A-luokan ajokortin hankintamahdollisuus, mikäli henkilöllä on ollut A2-luokan ajokortti vähintään kaksi vuotta. [60]
  • Loukkupyytäjän aseen luvan hankintamahdollisuus.[61]
  • Yhdenkäden käsiaseen luvan hankintamahdollisuus.[61]
  • Mahdollisuus hankkia panostajan pätevyyskirja.[62]

21 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • C-, CE-, D1- ja D1E-luokkien ajokortin kuljettajantutkinnon suorittamismahdollisuus.[22]
  • D- ja DE-luokkien ajokortin hankintamahdollisuus, mikäli henkilöllä on vaadittava ammattipätevyys.[22]
  • Joutuu suorittamaan ehdottoman vankeusrangaistuksen normaalien ehdonalaiseen vapauteen pääsemistä koskevien säännösten mukaan. [63] Rikoslain mukaan 21 vuotta täyttänyttä ei enää käsitellä nuorena rikoksentekijänä.[42]
  • Voi hakea liikennelentäjän lupakirjaa (ATPL).[30]

22 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaksoiskansalainen menettää Suomen kansalaisuuden, jos hänellä ei ole riittävää yhteyttä Suomeen[64]

24 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tehorajoittamattoman A-luokan sekä D- ja DE-luokkien ajokortin hankintamahdollisuus.[22]

25 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

30 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mahdollisuus saada sterilisaatio iän perusteella.[68]
  • Velvollisuus suorittaa varusmiespalvelusta rauhan aikana päättyy.[69]

40 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

50 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

58 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

60 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

63 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

65 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

70 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

90 vuotta täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei laissa erikseen määrättyä alaikärajaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vahingonkorvausvelvollisuus.[79]
  • Oikeus tulla kuulluksi itseään koskevissa sosiaalihuoltoasioissa.[80]
  • Oikeus tulla kuulluksi itseään koskevissa terveydenhoitoasioissa ja lapsen kehitystasosta riippuen tehdä päätöksiä omasta hoidostaan.[81]
  • Oikeus määrätä siitä, minkä on alaikäisenä omalla työllään ansainnut, ja siitä, minkä edunvalvoja on holhoustoimesta annetun lain 38 §:n mukaisesti antanut alaikäisen vallittavaksi.[82]

Muuttuneet ikärajasäännökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nousseet ikärajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rahapeliautomaattien ikäraja
  • Pyroteknisten välineiden (ilotulitteet, tähtisadetikut, paukkuserpentiini) ikäraja
    • 18, 15 tai 12 vuotta tai ikärajaton vuoteen 2009 saakka.[85][86]
  • Pornografisissa kuvissa esiintymisen ikäraja
    • Ei varsinaista ikärajaa (15-vuotiasta vastaava biologinen kypsyys) vuosina 1999–2004.[87][88][89]
  • Alkoholipitoisten juomien (1,2–2,8 til.-%) osto-, hallussapito- ja kuljetusikäraja
    • Ei ikärajaa vuoteen 1997 saakka.[90]
  • Tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden ostoikäraja
    • 16 vuotta vuosina 1976–1995.[91]
  • Naisten avioliittoikäraja vanhempien luvalla

Laskeneet ikärajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Täysi-ikäisyys
    • 21 vuotta vuoteen 1969 asti; 20 vuotta vuosina 1969–1976.[94]
  • Äänioikeus presidentin-, eduskunta- ja kunnallisvaaleissa
    • 21 vuotta vuoteen 1906 asti; 24 vuotta vuosina 1906–1944; 21 vuotta vuosina 1944–1969; 20 vuotta vuosina 1969–1972 (kunnallisvaaleissa 20 vuotta vuosina 1968–1972).
  • Oikeus ostaa alkoholijuomia vähittäismyynnistä
    • 21 vuotta ennen vuotta 1969.[95]
  • Mahdollisuus aloittaa B-luokan ajokortin suorittaminen
    • 17 vuotta ennen 1. heinäkuuta 2018.
  • Suomen evankelisluterilaisen kirkon jäsenten äänioikeus seurakuntavaaleissa
    • 18 vuotta ennen vuoden 2010 seurakuntavaaleja.[96]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Oppivelvollisuuslaki (1214/2020) Finlex. Viitattu 7.12.2021.
  2. Etu- ja sukunimilaki (19.12.2017/946) (44 § 2 mom.) finlex.fi.
  3. Uskonnonvapauslaki (453/2003) 1 luku 3 § [1]
  4. Lastensuojelulaki (13.4.2007/417) 20 §
  5. Mielenterveyslaki (14.12.1990/1116) 24 § 4 mom.
  6. Tieliikennelaki (729/2018) 3 luku 18 § [2]
  7. Tietosuojalaki (1050/2018) 2 luku 5 §
  8. Perusopetuslaki (628/1998) 7 luku 32 §
  9. Tieliikennelaki (729/2018) 5 luku 142 §
  10. Laki nuorista työntekijöistä (993/1993) 2 §
  11. Hallintolaki (434/2003) 14 §
  12. Oikeudenkäymiskaaren 12 luku 1 §
  13. Perintökaari (40/1960) 9 luku 1 §
  14. a b Asuntosäästöpalkkiolaki 30.12.1992/1634 Finlex. Valtion säädöstietopankki. Viitattu 1.5.2020.
  15. Rikosoikeudellinen vastuu
  16. Rikoslaki (39/1889, muut. 515/2003) 3 luku 4 § ja 6 luku 8 §
  17. Rikoslaki (39/1889, muut. 780/2005) 2 c luku 5 §
  18. Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) Finlex. Viitattu 7.12.2021.
  19. Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) 3 § [3]
  20. Yhdistyslaki (503/1989)[4]
  21. Yhdistyslaki (503/1989) 25 §
  22. a b c d e f g h i Ajokorttilaki (386/2011) 5 § [5]
  23. Maastoliikennelaki (1710/1995) 6 § [6]
  24. Maistraatti - Vesikulkuneuvorekisteri [7]
  25. Rikoslaki 17 luku 20 § [8]
  26. Suomen Ilmailuliitto: Koulutus ilmailuliitto.fi. Viitattu 1.5.2019.
  27. Rikoslaki 20 luku 6 §
  28. a b Ajokorttilaki (386/2011) 9 § www.finlex.fi. Viitattu 11.7.2019.
  29. Lupakirjavaatimukset ilmailuliitto.fi. Viitattu 1.5.2019.
  30. a b c d Ilmailun henkilöluvat Traficom. Viitattu 1.5.2019.
  31. Seurakuntavaalit 2010 käynnistymässä
  32. Kirkkolaki (1054/1993) 8 luku 3 §
  33. Valtioneuvoston asetus nuorille työntekijöille erityisen haitallisista ja vaarallisista töistä (15.6.2006/475) 3 ja 8 §
  34. Lapsilisälaki (796/1992) 1 §
  35. Opintotukilaki (65/1994) 2 luku 10 § [9]
  36. Opintotukilaki (65/1994) 2 luku 15 § [10]
  37. Työttömyysturvalaki (1290/2002) 3 luku 1 § [11]
  38. Laki työttömyysetuuksien rahoituksesta (555/1998) 12 a § finlex.fi.
  39. Työntekijän eläkelaki (395/2006) 4 § finlex.fi.
  40. Hae ikäpoikkeuslupaa ajokorttia varten Traficom. Viitattu 8.5.2020.
  41. Laki holhoustoimesta (442/1999) 2 §
  42. a b c d e f Taloustaito 9/2012
  43. Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta (361/1981), 3 §
  44. Laki lapsen elatuksesta (704/1975) 3 §
  45. Suomen perustuslaki (731/1999) 14 §
  46. Vaalilaki (714/1998) 2 §
  47. Avioliittolaki (234/1929, muut. 411/1987) 4 §
  48. a b Laki lapseksiottamisesta (153/1985), 5 §
  49. a b c Alkoholilaki (1102/2017) 37 §
  50. Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi (693/1976, muut. 765/1994) 10 §
  51. Asevelvollisuuslaki (1438/2007) 2, 14 ja 28 §
  52. Passilaki (671/2006), 7 §
  53. Laki nuorista työntekijöistä (993/1998) 1 §
  54. Rikoslaki (39/1889, muut. 515/2003) 6 luku 1 § ja 6 luku 8 §
  55. Laki hedelmöityshoidoista (1237/2006)
  56. Laki yleisradioverosta (484/2012) 2 § finlex.fi.
  57. Valtion virkamieslaki (750/1994) 8 § finlex.fi.
  58. Laki kunnallisesta viranhaltijasta (304/2003) 6 § finlex.fi.
  59. Kirkkolaki (1054/1993) 6 luku 13 § finlex.fi.
  60. Ajoneuvohallintokeskus: EU-direktiivin mukaiset ajokorttiluokat.
  61. a b Eralehti.fi - Aselakeja tiukennetaan
  62. Panostajien pätevyyskirja Työsuojelu.fi. Viitattu 30.6.2019.
  63. Rikoslaki 2 c luku 5 §
  64. Kansalaisuuslaki (359/2003) finlex.fi.
  65. Oikeusministeriön lausuntoja ja selvityksiä 2008:12 - Perheen sisäinen adoptio rekisteröidyn parin perheessä
  66. Ajokorttilaki (386/2011) 42 § [12]
  67. Laki käräjäoikeuden lautamiehistä (25.8.2016/675) (2 § 2 mom.) finlex.fi.
  68. Steriloimislaki 24.4.1970/283
  69. Asevelvollisuuslaki (1438/2007) 5 luku 37 §
  70. Varainsiirtoverolaki (931/1996) 2 luku 11 §
  71. Asevelvollisuuslaki (1438/2007) 48–50 §
  72. Asevelvollisuuslaki (1438/2007) 86 §
  73. Työntekijän eläkelaki (395/2006) 16 §
  74. Asevelvollisuuslaki (1438/2007) 2 §
  75. Työntekijän eläkelaki (395/2006) 11 §
  76. Ajokorttilaki (386/2011) 22 § myöhempine muutoksineen
  77. Valtion virkamieslaki (750/1994) 35 § finlex.fi.
  78. Rikosrekisterilaki (10 § 2 mom.) Finlex. (20.8.1993/770). Viitattu 12.1.2015.
  79. Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 2 §.
  80. Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (812/2000) 10 §.
  81. Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (17.8.1992/785) 7 §.
  82. Laki holhoustoimesta (442/1999) 25 §.
  83. Arpajaislaki (1047/2001) 3 luku 16 § [13]
  84. Laki arpajaislain muuttamisesta (661/2010) 1 luku 14 a § [14]
  85. Räjähdeasetus (473/1993) 5 luku 50 § [15]
  86. Valtioneuvoston asetus räjähdeasetuksen muuttamisesta (1103/2009) [16]
  87. Rikoslain perustelut (HE 6/1997 vp) [17]
  88. Laki rikoslain muuttamisesta (563/1998) 17 luku 18–19 § [18]
  89. Laki rikoslain muuttamisesta (650/2004) 17 luku 18 §, 18 a §, 19 § [19]
  90. Laki alkoholilain muuttamisesta (486/1997) 16 §, 34 § [20]
  91. Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi (693/1976) [21]
  92. Avioliittolaki (234/1929) 1 luku 2 § [22]
  93. Laki avioliittolain muuttamisesta (411/1987) 1 osa 2 luku 4 § [23]
  94. Mahkonen, Sami: Lapsen korvausvastuu, s. 45, alaviite 14. Helsinki: Edita, 2010. ISBN 978-951-37-5656-7.
  95. Lainsäädännön kehitys THL. Viitattu 19.10.2018.
  96. http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/16-vuoden-ikaraja-ei-houkuttanut-nuoriso-nukkui-seurakuntavaaleissa/4519430