Luettelo ikärajoista Suomessa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Symboli Suomessa julkaistussa elokuvassa, joka on kielletty alle 18-vuotiaalta.

Tämä on luettelo ikärajoista (henkilön oikeudet ja velvollisuudet) Suomessa.

Laissa määrätyt ikärajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastasyntynyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemän vuotta (7) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksitoista vuotta (12) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Etu- tai sukunimi voidaan muuttaa vain omalla suostumuksella.[2]
  • Voidaan liittää uskonnollisen yhdyskunnan jäseneksi tai ilmoittaa eroavaksi sellaisesta vain omalla kirjallisella suostumuksella.[3]
  • Oikeus tulla kuulluksi itseään koskevassa lastensuojeluasiassa.[4]
  • Oikeus hakea itsenäisesti muutosta psykiatriseen hoitoon määräämistä, sen jatkamista ja siihen liittyvää yhteydenpidon rajoittamista koskeviin päätöksiin.[5]
  • Oikeus polkupyörän kuljettamiseen jalkakäytävällä päättyy.[6]
  • Elokuvateatterin tai muun julkisen esityksen K12-merkityn elokuvan pääsy- ja/tai katseluoikeus.

Neljätoista vuotta (14) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 14-vuotiaalla tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävällä on mahdollisuus tehdä rajoitetusti sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita hänen terveyttään tai kehitystään eikä aiheuta haittaa hänen koulunkäynnilleen.[7]
  • Voi huoltajien suostumuksella aloittaa purjelentolupakirjan (GPL) suorittamisen.lähde?

Viisitoista vuotta (15) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hallintoasiassa ”viisitoista vuotta täyttäneellä alaikäisellä ja hänen huoltajallaan tai muulla laillisella edustajallaan on kummallakin oikeus erikseen käyttää puhevaltaa asiassa, joka koskee alaikäisen henkilöä taikka henkilökohtaista etua tai oikeutta.”[8]
  • Riita- ja rikosasiassa ”alaikäinen käyttää huoltajan tai muun laillisen edustajan ohella itsenäisesti puhevaltaansa henkilöään koskevassa asiassa, jos hän on täyttänyt 15 vuotta.”[9]
  • Testamentin saa tehdä [kahdeksaatoista vuotta] nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita.”[10]
  • Oikeus liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota siitä huoltajan suostumuksella.
  • Rikosoikeudellinen vastuunalaisuus alkaa, mutta rangaistukset tuomitaan lievennetyltä asteikolta [11][12] Voidaan tuomita myös vankeusrangaistukseen, mutta aikaistettu mahdollisuus päästä ehdonalaiseen vapauteen.[13]
  • Saa tehdä kokopäivätyötä normaalin säännöllisen työajan puitteissa enintään yhdeksän tuntia vuorokaudessa ja 48 tuntia viikossa, edellyttäen suoritettua oppivelvollisuutta.[14] Saa tehdä ylityötä enintään 80 tuntia kalenterivuodessa. Voidaan osoittaa hätätyöhön, mikäli 18 vuotta täyttänyttä työntekijää ei ole käytettävissä.
  • Saa työntekijänä itsenäisesti solmia ja purkaa työsopimuksen. Huoltajalla on kuitenkin tietyin edellytyksin oikeus purkaa alle 18-vuotiaan työsopimus.[15]
  • Voi itsenäisesti perustaa yhdistyksen, liittyä yhdistykseen ja erota siitä. Voidaan nimittää yhdistyksen hallituksen jäseneksi.[16]
  • Äänioikeutettu yhdistyksen kokouksessa, jollei yhdistyksen säännöissä ole toisin määrätty.[17]
  • Voi suorittaa mopon, mopoauton, traktorin, traktorimönkijän ja moottorikelkan kuljettamiseen vaadittavan ajo-oikeuden (ajokorttiluokat AM ja T).[18]
  • Saa kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa, kuten moottorikelkkaa tai mönkijää maastossa.[19]
  • Saa kuljettaa rekisteröintivelvollisuuden piiriin kuuluvaa yli 5,5 metriä pitkää tai teholtaan yli 15 kW / 20 hv venettä, vesiskootteria tai muuta alusta.[20]
  • Saa kyyditä kaksipyöräisellä polkupyörällä tai polkupyörän perävaunulla yhtä enintään 10-vuotiasta lasta.[21][22]
  • Voi aloittaa yksityislentäjän lupakirjan saamiseksi vaadittujen kurssien suorittamisen.lähde?
  • Voi saada poliisin myöntämän aseluvan.
  • Voi suorittaa rippikoulun ja ryhtyä lapsen kummiksi.
  • Voi ostaa pornografisia lehtiä.[23]

Kuusitoista vuotta (16) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemäntoista vuotta (17) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahdeksantoista vuotta (18) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksikymmentä vuotta (20) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Huoltajien tulojen vaikutus itsenäisesti asuvan opintotukeen loppuu.
  • Oikeus ostaa ja pitää hallussa väkeviä alkoholijuomia (yli 22 til-%).[43]
  • Tehorajoittamattoman A-luokan ajokortin hankintamahdollisuus, mikäli henkilöllä on ollut A2-luokan ajokortti vähintään kaksi vuotta. [50]
  • Loukkupyytäjän aseen luvan hankintamahdollisuus.[51]
  • Yhdenkäden käsiaseen luvan hankintamahdollisuus.[51]

Kaksikymmentäyksi vuotta (21) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • C-, CE-, D1- ja D1E-luokkien ajokortin kuljettajantutkinnon suorittamismahdollisuus.[18]
  • D- ja DE-luokkien ajokortin hankintamahdollisuus, mikäli henkilöllä on vaadittava ammattipätevyys.[18]
  • Joutuu suorittamaan ehdottoman vankeusrangaistuksen normaalien ehdonalaiseen vapauteen pääsemistä koskevien säännösten mukaan. [52] Rikoslain mukaan 21 vuotta täyttänyttä ei enää käsitellä nuorena rikoksentekijänä.[36]

Kaksikymmentäneljä vuotta (24) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tehorajoittamattoman A-luokan sekä D- ja DE-luokkien ajokortin hankintamahdollisuus.[18]

Kaksikymmentäviisi vuotta (25) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmekymmentä vuotta (30) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäkymmentä vuotta (40) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ASP-tilin luontimahdollisuus loppuu, kuitenkin ASP-lainan nostaminen mahdollista myös yli 40-vuotiaana.[40]

Viisikymmentä vuotta (50) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisikymmentäkahdeksan vuotta (58) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusikymmentä vuotta (60) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusikymmentäkolme vuotta (63) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemänkymmentä vuotta (70) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ajokortin voimassaolo lakkaa, mutta sitä voidaan jatkaa poliisin määrämän ajan, enintään viisi vuotta kerrallaan.[62]

Yhdeksänkymmentä vuotta (90) täyttänyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei laissa erikseen määrättyä alaikärajaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vahingonkorvausvelvollisuus.[64]
  • Oikeus tulla kuulluksi itseään koskevissa sosiaalihuoltoasioissa.[65]
  • Oikeus tulla kuulluksi itseään koskevissa terveydenhoitoasioissa ja lapsen kehitystasosta riippuen tehdä päätöksiä omasta hoidostaan.[66]
  • Oikeus määrätä siitä, minkä on alaikäisenä omalla työllään ansainnut, ja siitä, minkä edunvalvoja on holhoustoimesta annetun lain 38 §:n mukaisesti antanut alaikäisen vallittavaksi.[67]

Muuttuneet ikärajasäännökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nousseet ikärajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rahapeliautomaattien ikäraja
    • 15 vuotta vuoteen 2011 saakka.[68][69]
  • Pyroteknisten välineiden (ilotulitteet, tähtisadetikut, paukkuserpentiini) ikäraja
    • 18, 15 tai 12 vuotta tai ikärajaton vuoteen 2009 saakka.[70][71]
  • Pornografisissa kuvissa esiintymisen ikäraja
    • Ei varsinaista ikärajaa (15-vuotiasta vastaava biologinen kypsyys) vuosina 1999–2004.[72][73][74]
  • Alkoholipitoisten juomien (1,2–2,8 til.-%) osto-, hallussapito- ja kuljetusikäraja
    • Ei ikärajaa vuoteen 1997 saakka.[75]
  • Tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden ostoikäraja
    • 16 vuotta vuosina 1976–1995.[76]
  • Naisten avioliittoikäraja vanhempien luvalla
    • 17 vuotta vuosina 1929–1987.[77][78]

Laskeneet ikärajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen evankelisluterilaisen kirkon jäsenten äänioikeus seurakuntavaaleissa
    • 18 vuotta ennen vuoden 2010 seurakuntavaaleja.[79]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Perusopetuslaki (628/1998), 25 §
  2. Nimilaki (694/1985), 7 luku 33 §
  3. Uskonnonvapauslaki 1 luku 3 § [1]
  4. Lastensuojelulaki (13.4.2007/417), 20 §
  5. Mielenterveyslaki (14.12.1990/1116), 24 § 4 mom.
  6. Tieliikennelaki 2 luku 8 § [2]
  7. Laki nuorista työntekijöistä (998/1993), 2 §
  8. Hallintolaki, 14 §
  9. Oikeudenkäymiskaaren 12 luku 1 §
  10. Perintökaari (40/1960) 9 luku 1 §
  11. Rikosoikeudellinen vastuu
  12. Rikoslaki (39/1889, muut. 515/2003), 3 luku 4 § ja 6 luku 8 §
  13. Rikoslaki (39/1889, muut. 780/2005), 2 c luku 5 §
  14. Laki nuorista työntekijöistä [3]
  15. Laki nuorista työntekijöistä 3 § [4]
  16. Yhdistyslaki[5]
  17. Yhdistyslaki (503/1989), 25 §
  18. a b c d e f g h i Ajokorttilaki 5 § [6]
  19. Maastoliikennelaki 6 § [7]
  20. Maistraatti - Vesikulkuneuvorekisteri [8]
  21. Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä 42 §[9]
  22. Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä 44 §[10]
  23. Rikoslaki 17 luku 20 § [11]
  24. Rikoslaki 20 luku 6 §
  25. Sami Mäntyharju: Suupohjan Lentokerho ry (Koulutus/Yleistä) Kauhajoki: Suupohjan lentokerho ry. Viitattu 9.3.2014.
  26. Seurakuntavaalit 2010 käynnistymässä
  27. Kirkkolaki (1054/1993) 8 luku 3 §
  28. Valtioneuvoston asetus nuorille työntekijöille erityisen haitallisista ja vaarallisista töistä (15.6.2006/475), 3 ja 8 §
  29. Perusopetuslaki (21.8.1998/628), 25 §, Finlex 30.12.2010
  30. Lapsilisälaki (796/1992), 1 §
  31. Opintotukilaki 2 luku 10 § [12]
  32. Opintotukilaki 2 luku 15 § [13]
  33. Työttömyysturvalaki 3 luku 1 § [14]
  34. Ajokorttilaki 4 luku 38 § [15]
  35. Laki holhoustoimesta (442/1999), 2 §
  36. a b c d e f Taloustaito 9/2012
  37. Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta (361/1981), 3 §
  38. Suomen perustuslaki (731/1999), 14 §
  39. Vaalilaki (714/1998), 2 §
  40. a b Asuntosäästöpalkkiolaki 30.12.1992/1634 finlex.fi. Valtion säädöstietopankki. Viitattu 12.10.2012.
  41. Avioliittolaki (234/1929, muut. 411/1987) 4 §
  42. a b Laki lapseksiottamisesta (153/1985), 5 §
  43. a b Alkoholilaki (1143/1994), 16 §
  44. Alkoholilaki (1143/1994), 24 §
  45. Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi (693/1976, muut. 765/1994) 10 §
  46. Asevelvollisuuslaki (1438/2007), 2, 14 ja 28 §
  47. Passilaki (671/2006), 7 §
  48. Laki nuorista työntekijöistä (993/1998), 1 §
  49. Rikoslaki (39/1889, muut. 515/2003) 6 luku 1 § ja 6 luku 8 §
  50. Ajoneuvohallintokeskus: EU-direktiivin mukaiset ajokorttiluokat.
  51. a b Eralehti.fi - Aselakeja tiukennetaan
  52. Rikoslaki 2 c luku 5 §
  53. Oikeusministeriön lausuntoja ja selvityksiä 2008:12 - Perheen sisäinen adoptio rekisteröidyn parin perheessä
  54. Ajokorttilaki 39 § [16]
  55. Käräjäoikeuslaki (581/1993) 6 § 2 mom
  56. Steriloimislaki 24.4.1970/283
  57. Asevelvollisuuslaki (1438/2007), 48 - 50 §
  58. Asevelvollisuuslaki, 86 §
  59. Työntekijän eläkelaki (395/2006), 16 §
  60. Asevelvollisuuslaki, 2 §
  61. Työntekijän eläkelaki (395/2006), 11 §
  62. Tieliikennelaki (267/1981), 72 § myöhempine muutoksineen
  63. Rikosrekisterilaki (10 § 2 mom.) Finlex. (20.8.1993/770). Viitattu 12.1.2015.
  64. Vahingonkorvauslaki 2 luku 2 §.
  65. Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (812/2000), 10 §.
  66. Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (17.8.1992/785), 7 §.
  67. Laki holhoustoimesta, 25 §.
  68. Arpajaislaki 1047/2001 3 luku 16 § [17]
  69. Laki arpajaislain muuttamisesta 661/2010 1 luku 14 a § [18]
  70. Räjähdeasetus 473/1993 5 luku 50 § [19]
  71. Valtioneuvoston asetus räjähdeasetuksen muuttamisesta 1103/2009 [20]
  72. Rikoslain perustelut (Hallituksen esitys HE 6/1997) [21]
  73. Laki rikoslain muuttamisesta 563/1998 17 luku 18-19 §§ [22]
  74. Laki Rikoslain muuttamisesta 650/2004 17 luku 18 §, 18a §, 19 § [23]
  75. Laki alkoholilain muuttamisesta 486/1997 16 §, 34 § [24]
  76. Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi 693/1976 [25]
  77. Avioliittolaki 234/1929 1 luku 2 § [26]
  78. Laki avioliittolain muuttamisesta 411/1987 1 osa 2 luku 4 § [27]
  79. http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/16-vuoden-ikaraja-ei-houkuttanut-nuoriso-nukkui-seurakuntavaaleissa/4519430