Pan European Game Information

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta PEGI)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pan European Game Information, joka tunnetaan yleisemmin lyhenteenä PEGI, on yleiseurooppalainen ikäluokitusjärjestelmä videopeleille ja muille ohjelmistoille. Järjestelmä on maksullinen. Järjestelmän kehittäjä ja nykyinen ylläpitäjä on ISFE (Interactive Software Federation of Europe). Järjestelmä on ollut käytössä 2003 huhtikuusta lähtien ja se on käytössä 30 Euroopan maassa.

Pelien luokittelusta ja siihen liittyvästä hallinnosta vastaa hollantilainen NICAM (Netherlands Institute for the Classification of Audiovisual Media). Järjestelmä ottaa huomioon jäsenmaan lainsäädännöt ja erilaiset kulttuuriin liittyvät normit ja vaatimukset.

Pelikehittäjän kannalta pelin PEGI-luokittelun hankkiminen on vapaaehtoista. Useimmissa maissa PEGI-järjestelmä on kuluttajan kannalta vapaaehtoinen ja neuvoa-antava. Suomessa PEGI-luokittelulla, mikäli pelillä sellainen on, on sama lainvoima kuin KAVI:n ikärajalla. Peli pitää kuitenkin ilmoittaa KAVI:in.

Merkinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikämerkinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio 3 / 4 7 / 6 12 16 18
Normaali PEGI 3 (2009-2010).svg PEGI 7 (2009-2010).svg PEGI 12 (2009-2010).svg PEGI 16 (2009-2010).svg PEGI 18 (2009-2010).svg
Portugali PEGI 4 (2009-2010).svg PEGI 6 (2009-2010).svg PEGI 12 (2009-2010).svg PEGI 16 (2009-2010).svg PEGI 18 (2009-2010).svg
  • PEGI 3 -pelit voivat sisältää vain hyvin lievää (koomista tai lapsellista) väkivaltaa. Pelit eivät saa sisältää sopimatonta kielenkäyttöä eivätkä sellaisia ääniä tai kuvia, jotka voisivat olla pelottavia nuoremmille lapsille.
  • PEGI 7 -pelit voivat sisältää kuvia tai ääniä, jotka saattavat pelottaa pieniä lapsia. Peleissä voi olla vain lievää (epäsuoraa tai fiktiivistä) väkivaltaa.
  • PEGI 12 -pelit voivat sisältää hieman paljastavampia väkivaltaisuuksia fantasiahahmoja kohtaan tai fiktiivistä väkivaltaa ihmistä muistuttavia hahmoja kohtaan. Pelissä voi myös olla lievää seksuaalista sisältöä tai lievää kiroilua. Pelissä voi olla myös mukana uhkapelaamista.
  • PEGI 16 -peleissä väkivalta tai seksuaalinen sisältö voi näyttää samanlaiselta kuin todellisessa elämässä. Pelissä voi olla myös mukana karkeaa kielenkäyttöä sekä päihteiden käyttöä.
  • PEGI 18 -luokitusta käytetään silloin, kun peli sisältää raakaa väkivaltaa, moraalitonta tappamista tai väkivaltaa puolustuskyvyttömiä uhreja kohtaan. Tämän ikäluokituksen sisälle kuuluvat myös pelit, joissa on avoimia seksuaalisia kohtauksia, laittomien huumeiden käytön ihannointia tai vihaa lietsovia kuvauksia tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan.[1]

Sisältömerkinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

kiroilun merkintä Kiroilu
huumeiden merkintä Huumeet
kauhun merkintä Kauhu
seksuaalisen kanssakäymisen merkintä Seksuaalinen kanssakäyminen
väkivallann merkintä Väkivalta
syrjimisen merkintä Syrjiminen
uhkapelaamisen merkintä Uhkapelaaminen
verkkopelaamisen merkintä Verkkopelaaminen

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pan European Game Information.