Mönkijä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hondan valmistama mönkijä.

Mönkijä on nelipyöräinen, neli- tai takapyörävetoinen, yhdelle tai kahdelle henkilölle tarkoitettu moottoroitu maasto- tai liikenneajoneuvo, joka on suunniteltu kulkemaan huonossakin maastossa. Mönkijästä käytetään myös nimitystä ATV, joka on lyhenne englannin kielen sanasta all-terrain vehicle (suora suomennos "kaikkien maastojen ajoneuvo"). Sotilaskäytössä mönkijää nimitetään maastoskootteriksi.[1]

Mönkijöitä on nelipyöräisen lisäksi myös kolmi-, kuusi- ja kahdeksanpyöräisiä. Niillä on yleensä yksi- tai kaksisylinterinen 40–1 000 cm³ polttomoottori. Suuremmat moottorit ovat yleensä nelitahtisia. Mönkijöissä on matalapaineiset, ajoneuvon kokoon suhteutettuna suuret renkaat. Mönkijöitä on myös tieliikenteeseen rekisteröityjä, ja jotkut tieliikennemönkijät on rekisteröity kahdelle henkilölle. Vaihteistona on usein CVT-variaattori.lähde?

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mönkijöiden kehittyessä niitä on alettu käyttää yhä enemmän hyötyajoneuvoina ja työkoneina. niihin on saatavissa erilaisia peräkärryjä tavaran kuljettamiseksi maastossa ja työkaluja, kuten lumiauroja ja maa- ja metsätalousvarusteita. Mönkijän etuna vaikeakulkuisessa maastossa on traktoriin verrattuna pieni paino ja maastoon jäävät vähäiset jäljet esimerkiksi metsätraktorin jälkiin verrattuna.lähde?

Suurin osa mönkijöistä on kuitenkin huvikäytössä. Mönkijöiden huvikäytön haittoja ovat ympäristötieteen dosentti Heikki Simolan mukaan luonnon kuluminen etenkin soilla ja kallioilla ja myös puiden vaurioituminen. Ongelmallisia ovat myös luontoa pahoin kuluttavat mönkijätapahtumat. Samoin hiukkaspäästöt mönkijöissä ovat autoihin nähden jopa viisikymmenkertaiset ajettua kilometriä kohti. Vuoteen 2007 mönkijäturmissa oli Suomessa kuollut kahdeksan ihmistä. Muun muassa näillä perusteilla mönkijä valittiin vuoden turhakkeeksi Suomen Luonto -lehden järjestämässä äänestyksessä vuonna 2007.[2]

Turvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onnettomuustutkijat suosittelevat niihin turvarakennetta. Turvakaari suojaa vakavilta onnettomuuksilta mönkijän kaatuessa.[3] Kypärän käyttö on vuodesta 2016 alkaen pakollista, ellei turvarakennetta ole.[4] Joulukuussa 2018 kuoli varusmies Arctic Shield 18 -harjoituksessa, kun mönkijä kaatui liukkaassa rinteessä ja hän jäi sen alle.[5] Vuosittain sattuu useita kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, jotka yleensä ovat tieltä suistumisia.[4]

Tieliikennemönkijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mopomönkijä on mönkijä, jonka moottoritilavuus on enintään 50 cm³ ja nopeus on rajoitettu 45 kilometriin tunnissa. Rekisterissä mopomönkijä on kevyt nelipyörä, joka kuuluu ajoneuvoluokkaan L6e. Mopomönkijän kuljettaminen vaatii AM 121 -luokan ajokortin.[6] Ajoneuvossa pitää olla vilkut, valot, takavalot ja molemmilla puolilla peilit. Tieliikenteessä olevaa mönkijää koskevat perusliikennesäännöt, mutta moottoritiellä mopomönkijällä ei saa ajaa, eikä myöskään pyörätiellä vaikka se olisi mopoille sallittu, koska kevyttä nelipyörää ei lasketa mopoksi.lähde?

Melkein kaikilta mönkijävalmistajilta on tullut myös traktorimönkijämalli, jota saa ajaa 15-vuotiaana traktorikortilla tieliikenteessä. Nopeus ei saa ylittää kuuttakymmentä kilometriä tunnissa.[6]

Valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kevyt nelipyöräinen maastoajoneuvo - Maavoimat. 10.11.2017. Viitattu 27.4.2023.
  2. Karlsson, Alice: Turhake 2007. Kahdeksas turhake valittiin kovasta joukosta. Suomen Luonto, 2007, nro 12, s. 48–50. Suomen luonnonsuojeluliitto.
  3. Ratia, Matti: Mönkijöihin suunnitellaan turvarakennetta Keskisuomalainen. 8.6.2011. Viitattu 7.12.2018.
  4. a b Punkari, Anu: Mönkijäturmat lisääntyneet viime vuosina – "tarkoitettu maastokäyttöön työkoneeksi" mtvuutiset.fi. 27.6.2016. Viitattu 7.12.2018.
  5. Skara, Marija: Varusmies kuoli ajoneuvo-onnettomuudessa Arctic Shield 18 -harjoituksessa Kemijärvellä Yle Uutiset. 6.12.2018.
  6. a b Mönkijällä Liikenneturva. Viitattu 20.4.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]