Mönkijä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hondan valmistama mönkijä.

Mönkijä on tyypillisesti nelipyöräinen, neli- tai takapyörävetoinen, yhdelle tai kahdelle henkilölle tarkoitettu moottoroitu maasto- tai liikenneajoneuvo, joka on suunniteltu kulkemaan huonossakin maastossa. Mönkijästä käytetään myös nimitystä ATV, englannin kielen sanasta all-terrain vehicle, "kaikkien maastojen ajoneuvo".

Mönkijöitä on tyypillisen nelipyöräisen lisäksi olemassa myös kolmi-, kuusi- ja kahdeksanpyöräisiä malleja. Mönkijöille on tyypillistä yksi- tai kaksisylinterinen 40–1000 cm³ polttomoottori. Suuremmat moottorit ovat yleensä nelitahtisia. Mönkijöissä on myös matalapaineiset, ajoneuvon kokoon suhteutettuna suuret renkaat. Mönkijöitä on myös tieliikenteeseen rekisteröityjä ja jotkut tieliikennemönkijät on rekisteröity kahdelle henkilölle. Vaihteistona on usein CVT-variaattori.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mönkijöiden kehittyessä niitä on alettu käyttää lisääntyvässä määrin hyötyajoneuvoina ja työkoneina. Mönkijöihin on saatavissa erilaisia peräkärryjä tavaran kuljettamiseksi maastossa. Mönkijöihin on saatavissa erilaisia työkaluja kuten lumiauroja ja maa- ja metsätalousvarusteita. Mönkijän etuna vaikeakulkuisessa maastossa on traktoriin verrattuna pieni paino ja maastoon jäävät vähäiset jäljet esimerkiksi metsätraktorin jälkiin verrattuna.

Ylivoimaisesti suurin osa mönkijöistä on kuitenkin huvikäytössä. Mönkijöiden huvikäytön haittoja ovat ympäristötieteen dosentti Heikki Simolan mukaan luonnon kuluminen etenkin soilla ja kallioilla ja myös puiden vaurioituminen. Ongelmallisia ovat myös luontoa pahoin kuluttavat järjestetyt mönkijätapahtumat. Samoin hiukkaspäästöt mönkijöissä ovat autoihin nähden jopa viisikymmenkertaiset ajettua kilometriä kohti. Vuoteen 2007 mönkijäturmissa oli Suomessa kuollut kahdeksan ihmistä. Muun muassa näillä perusteilla mönkijä valittiin vuoden turhakkeeksi Suomen Luonto -lehden järjestämässä äänestyksessä vuonna 2007.[1]

Valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tieliikennemönkijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mopomönkijä on mönkijä, jonka moottoritilavuus on enintään 50 cm³ ja nopeus on rajoitettu 45 kilometriin tunnissa. Rekisterissä mopomönkijä on kevyt nelipyörä, joka kuuluu ajoneuvoluokkaan L6e. Mopomönkijän kuljettaminen vaatii AM 121-luokan ajokortin.[3] Ajoneuvossa pitää olla vilkut, valot, takavalot ja molemmilla puolilla peilit. Tieliikenteessä olevaa mönkijää koskevat perusliikennesäännöt, mutta moottoritiellä mopomönkijällä ei saa ajaa, eikä myöskään pyörätiellä vaikka tämä olisi mopoille sallittu, koska kevyttä nelipyörää ei lasketa mopoksi. Melkein kaikilta mönkijävalmistajilta on tullut myös traktorimönkijämalli, jota saa ajaa 15-vuotiaana traktorikortilla tieliikenteessä. Nopeus ei saa ylittää neljääkymmentä kilometriä tunnissa. Vuonna 2016 turvakaarettomaan traktorimönkijään tuli kypäräpakko.lähde?

Osa "mönkijöiksi" kutsutuista ajoneuvoista kuuluu ajoneuvoluokkiin kolmipyöräinen mopo (L2e), kolmipyörä (L5e) tai nelipyörä (L7e).[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mönkijä.
  1. Karlsson, Alice: Turhake 2007. Kahdeksas turhake valittiin kovasta joukosta. Suomen Luonto, 2007, nro 12, s. 48-50. Suomen luonnonsuojeluliitto.
  2. http://www.can-am.brp.com/en-US/ Can-Am
  3. Mopokortti 2014. Viitattu 26.7.2014.
  4. Kolmi- ja nelipyörä sekä kevyt nelipyörä, Trafi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]