Lumiaura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuorma-autoon kiinnitetty yksisiipinen lumiaura lähellä Torontoa Kanadassa.
Kuorma-autoon kiinnitetty kaksisiipinen lumiaura Ranskan Pyreneillä.

Lumiaura on teiden, katujen ja muiden kulkuväylien talvikunnossapitoon tarkoitettu laite. Se muodostuu ajoneuvoon, traktoriin tai veturiin kiinnitetystä, yleensä yhdestä metallisesta terästä eli niin kutsutusta auran siivestä. Lumiauralla työnnetään kulkuväylille kasaantunut lumi kulkuväylän sivuille työntämällä auraa työkoneen edellä.

Lumiauraa ei yleensä kiinnitetä työkoneeseen kiinteästi, vaan auraa voidaan nostaa ja laskea, aurauskulmaa voidaan muuttaa sekä auran siipeä siirtää sivusuunnassa hydrauliikkalaitteistojen avulla.

Yksisiipinen lumiaura on yleisin suurten teiden talvikunnossapidossa käytettävä auramalli. Yksisiipistä auraa käytettäessä aurauslumi ohjataan ensisijaisesti pientareen puolelle, jolloin aurauksesta aiheutuva lumiryöppy ei häiritse vastaantulevaa liikennettä. Yksisiipisen lumiauran aurauskulmaa ja kallistuskulmaa eteenpäin voidaan säätää hydrauliikan avulla.

Kaksisiipistä lumiauraa käytetään pääasiassa kapeiden, yksiajokaistaisten väylien talvikunnossapidossa. Kaksisiipinen aura työntää aurauslumet edestään väylän molemmille puolille, eikä siten sovellu leveiden kulkupintojen auraamiseen.

Nivelaura on monipuolinen lumiaura, jota käytetään muun muassa pihojen ja pienempien teiden auraamiseen. Nivelaurassa on kaksi kääntyvää siipeä, joten aurauskulmaa voidaan säätää monipuolisesti.

Sieppariauraa, eli zoom-auraa käytetään pääasiassa pihojen ja parkkialueiden auraamiseen, joissa tarvitaan ahtaisiin paikkoihin mahtuvaa auraa. Zoom-auran leveyttä ja aurauskulmaa voidaan säätää työkoneen hydrauliikan avulla.

Lentoasemien kiitoteiden aurauksessa käytetään erikoisvalmisteisia leveitä lumiauroja. Näiden aurojen aurausleveys saattaa olla lähes kymmenen metriä. lähde?

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]