Derbi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Derbi
Perustettu 1922
Kotipaikka Espanja Barcelona, Espanja
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Toimiala ajoneuvot
Tuotteet moottoripyörät, skootterit
Emoyhtiö Piaggio
Kotisivu derbi.fi

Derbi on Nacional Motor S.A.U:n, Piaggion espanjalaisen tytäryhtiön brändi, jonka nimissä se valmistaa mopoja, kevytmoottoripyöriä, skoottereita ja mönkijöitä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Derbin historia alkaa pienestä polkupyöräpajasta Molletin kylästä Barcelonan läheltä, jonka perusti Simón Rabasa i Singla vuonna 1922. Yritys keskittyi polkupyörien korjaamiseen ja vuokraamiseen, kunnes toukokuussa 1944 Singla perusti Bicicletas Rabas nimisen osakeyhtiön, joka alkoi tuottaa polkupyöriä teollisesti. Yritys oli menestyksekäs ja vuonna 1946, tukien sen voittoja, alettiin toteuttaa ensimmäistä moottoroitua pyörää.

Ensimmäinen pyörä oli 48-kuutioinen SRS niminen mopo, joka osoittautui menestykseksi saaden yrityksen muuttamaan päätoimialaansa. Yhtiö muutti 7. marraskuuta 1950 nimensä Nacional Motor SA:ksi.

Derbi nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin Ossa, Bultaco ja Montesa, Derbi on selviytynyt haasteista joita ovat tuoneet Espanjan siirtyminen demokratiaan ja liittyminen Euroopan yhteisöön. Simón Rabasa i Signla kuoli vuonna 1988, mutta yritys pysyi itsenäisenä vuoteen 2001 asti, kunnes italialainen Piaggio osti sen.

Derbin nimi on lyhennys sanoista "Derivados de Bicicletas, joka viittaa Derbin moponvalmistusperinteisiin.

Derbi DH2.0

Derbi moottoriurheilussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moottoripyörien maailmanmestaruuskilpailuissa Derbi on voittanut yhteensä kymmenen kuljettajien ja kahdeksan valmistajien mestaruutta.

Ensimmäinen maailmanmestaruus on Ángel Nieton vuonna 1969 50 cm³-luokassa. Kaudella 2006 Lukáš Pešek ajoi Derbin tehdastallissa 125 cm³-luokassa, sijoittuen lopputuloksissa kuudenneksi. Kaudella 2008 Mike di Meglio voitti Derbillään kuljettajien mestaruuden 125 cm³-luokassa.

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Derbin moottoripyörä- sekä mopomallit valmistetaan Italiassa. Derbin tunnetuin mallisto on Derbi Senda. Nykyään erilaisia Senda-malleja on jo useita, näistä suosituimpia Senda DRD Racing- ja DRD Pro -mallit, sekä Senda X-Race- ja X-Treme -mallit. Derbi tuottaa mallejaan sekä kyykky- (GPR) katu- (SM) että maastomalleina (R).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]