Vesiskootteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesiskootteri.

Vesiskootteri on sisämoottorilla varustettu veneenomainen vesikulkuneuvo, jossa kuljettaja istuu hajareisin.[1] Rakenteeltaan ja ergonomialtaan vesiskootteri muistuttaa moottorikelkkaa.

Vesiskootteri eli ”vesijetti” viittaa periaatteelliseen eroon ”normaaliin” moottoriveneeseen verrattuna; vesijetissä on vesisuihkuvetolaite, josta käytetään yleisesti nimitystä jettivetolaite. Sen työntövoima perustuu tunneloituun potkuriin, joka on suihkuputkessa veneen rungon sisällä. Tämä mahdollistaa erittäin pienen syväyksen ja siten ajamisen matalassa vedessä, koska veneen pohjasta ei työnny alaspäin mitään. Ohjaus tapahtuu suihkusuutinta kääntämällä, jolloin vetolaitteen vesisuihkun suunta muuttuu ja ohjaa venettä.

Vesiskootterin voimanlähteenä käytettiin alun perin kaksitahtimoottoria, mutta nykyisin nelitahtimoottori on yleisempi. Vesiskoottereita valmistavat esimerkiksi Kawasaki-, Sea-Doo-, Polaris- ja Yamaha-yhtiöt. Viime vuosina useat kiinalaiset valmistajat ovat aloittaneet vesiskoottereiden valmistuksen.

Vesiskoottereita on sekä seisaaltaan ajettavia malleja että istuttavia. Istuttaviin mahtuu 1–3 ihmistä.

Yleistyessään vesiskootterit ovat jakaneet mielipiteitä käyttäjäkuntansa ulkopuolella puolesta ja vastaan. Harrasteajoneuvoa on arvosteltu melusaasteen aiheuttajana, ja joissakin maissa niiden käyttöä on rajoitettu.[2][3] Uudempien vesiskootterien nelitahtimoottorit ovat kuitenkin jopa 70 prosenttia hiljaisempia kuin vielä muutama vuosi sittenmilloin?, ja vähäkulutuksisina ja -päästöisinä ne ovat yksi ympäristöystävällisimmistä moottoriajoneuvoista vesillä.[4] Viime vuosina on tullut myyntiin myös jopa 50 prosenttia kevyempiä vesiskootterimalleja,[5] jotka siten mahdollistavat entistäkin ympäristöystävällisemmän mutta nopean liikkumistavan vesillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Motorcycleproject: The Personal Watercraft Phenomenon (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 25.11.2009
  2. New Rules Project: Noise Pollution (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 25.11.2009
  3. University of Vermont: Vermont Legislative Research Shop (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 25.11.2009
  4. California Boating Education | Safety Classes | American Boat Operator Boatcourse.com. Arkistoitu 26.8.2015. Viitattu 28.8.2015.
  5. Katso mallin Sea-Doo® SPARK™ tekniset tiedot Sea-doo.com. Arkistoitu 5.9.2015. Viitattu 28.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vesiskootteri.

Harrastajien keskustelupalstoja

Kritiikkiä

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.