Luettelo Afrikan suurimmista metropolialueista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Afrikan suurimmista metropolialueista. Luettelossa on myös huomioitu hallinnollisen alueen tiedot.

Sija Kaupunki Valtio Hallintoalue (väkiluku) Agglomeraatio Kuva
(2010; UN WUP)[1] (2010-01-01;
citypopulation.de)
[2]
1 Lagos Nigerian lippu Nigeria 13 400 000 (2007)[3] 17 578 000 21 000 000[4] Lagos Island.jpg
2 Kairo Egyptin lippu Egypti 7 786 640 (2006)
kuvermentti
11 001 000 15 200 000 View from Cairo Tower 31march2007.jpg
3 Kinshasa-Brazzaville Kongon demokraattinen tasavalta
Kongon tasavalta
5 528 000 (1998) Provinssi (Kinshasa)[5]
1 373 382 (2007) Pääkaupunkialue (Brazzaville)
8 754 000 11 300 000 Kinshasa, Boulevard du 30 juin - 20090701.jpg
4 Johannesburg Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 3 888 180 (2007)
Metropolialue
3 670 000 7 550 000[6] Johannesburg CBD.jpg
5 Mogadishu Somalian lippu Somalia 2 855 800 (2011) 6 346 000 5 845 000 Isbaheysiga Mosque in Mogadishu (2).jpg
6 Khartum-Omdurman Sudanin lippu Sudan 2 919 773 (1993)
metropolialue
5 172 000 4 975 000 Khartoum.jpg
7 Dar es Salaam Tansanian lippu Tansania 4 364 541 (2012)
Mkoa
4 364 541 4 700 000 Dar es Salaam before dusk.jpg
8 Alexandria Egyptin lippu Egypti 4 110 015 (2006)
kuvermentti
4 387 000 4 575 000 Alexandria - Egypt.jpg
9 Abidjan Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko 4 210 200 (2002)
departementtiti
4 125 000 4 400 000 Abidjan.JPG
10 Casablanca Marokon lippu Marokko 4 055 807(2012)
région
3 284 000 3 975 000 Casablanca - Morocco 008.jpg
11 Kapkaupunki Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 3 497 097 (2007)
metropolialue
3 405 000 3 775 000 Central Cape Town.jpg
12 Durban Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 3 468 086 (2007)
metropolialue
2 879 000 3 650 000 Durban beach.jpg
13 Accra Ghana 1 659 136 (2000)
metropolialue
2 342 000 3 575 000 Accra panorama.jpg
14 Nairobi Kenia 3 138 295 (2009)
hallinnollinen alue
3 523 000 3 500 000 NBO5.jpg
15 Kano Nigerian lippu Nigeria 2 153 225 (2006)
paikallishallinto alue
3 395 000 9 383 682 KanofromDalaHill.jpg
16 Ibadan Nigerian lippu Nigeria 1 338 659 (2006)
paikallishallinto alue
2 837 000 3 375 000 Ibadan street scene.jpg
17 Alger Algerian lippu Algeria 2 947 461 (2008)
Wilaya
2 800 000 3 175 000 Alger View Oct-2010 IMG 1039.JPG
18 Addis Ababa Etiopia 2 738 248 (2007)
Astedader
2 930 000 3 100 000 Addis-sheraton.jpg
19 Luanda Angolan lippu Angola 1 823 282 (2002)
provinssi
4 772 000 3 100 000 Luanda feb09 ost05.jpg
20 Dakar Senegalin lippu Senegal 2 452 656 (2005)
region
2 863 000 2 675 000 Senegal baie de Dakar 800x600.jpg
21 Pretoria Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 2 345 908 (2007)
metropolialue
1 429 000 2 525 000 Pretoria CBD1.jpg
22 Tripoli Libya 2 222 000 (2006)
Mutsarfiyah
2 267 000 2 325 000 Tripoli skyline clear day.JPG
23 Harare Zimbabwen lippu Zimbabwe 1 903 510 (2002)
provinssi
1 632 000 2 300 000 Harare Skyline.jpg
24 Douala Kamerun 1 514 978 (2001)
Wouriin departementti
2 125 000 2 200 000 Douala.JPG
25 Niamey Nigerin lippu Niger 2 100 000 (2013)
provinssi>/small>
2 110 000 2 111 000
26 Hargeisa Somalian lippu Somalia 1 414 978 (2011) 1 340 000 2 290 000 Hargskyl1.jpg
27 Abuja Nigerian lippu Nigeria 1 405 201 (2006)
liittovaltion pääkaupunkiseutu
1 995 000 Not listed Abuja gate.jpg
27 Lusaka Sambian lippu Sambia 1 742 979 1 799 682 [7] 1 985 733 [8] Lusaka.jpg
28 Kampala Ugandan lippu Uganda 1 337 900 (2005)
alue
1 598 000 1 970 000 Uganda-Development.JPG
29 Bamako Malin lippu. Mali 1 215 335 (2005)
alue
1 699 000 1 920 000 Bamako et fleuve Niger.jpg
30 Maputo Mosambikin lippu Mosambik 1 099 102 (2007)
kaupunkiprovinssi
1 655 000 1 910 000 2010-10-18 10-56-01 Mozambique Maputo Aeroporto ”B”.jpg
31 Rabat Marokon lippu Marokko 627 932 (2004)
prefektuuri
1 802 000 1 890 000 Kasbah des Oudaias P1060356.JPG
32 Antananarivo Madagaskarin lippu Madagaskar 1 879 000 1 860 000 Antananarivo - Analakely.jpg
33 Yaoundé Kamerun 1 248 235 (2001)
Mfoundin departementti
1 801 000 1 750 000 Cameroon-Yaounde01.jpg
34 Ouagadougou Burkina Fason lippu Burkina Faso 1 475 223 (2006)
kunta
1 908 000 1 700 000 Avenue kwame nkrumah.png
35 Conakry Guinea 1 092 936 (1996)
region
1 653 000 1 690 000 Conakry.jpg
36 Kaduna Nigerian lippu Nigeria 760 084 (2006)
paikallishallinto
1 561 000 1 670 000
37 Kumasi Ghana 1 171 311 (2000)
alue
1 834 000 1 630 000 Downtown Kumasi, Ghana.jpg
38 Lubumbashi Kongon demokraattinen tasavalta 1 543 000 1 570 000 Downtown Lubumbashi, Democratic Republic of the Congo - 20061130.jpg
39 Mbuji-Mayi Kongon demokraattinen tasavalta 1 488 000 1 520 000 Kongo C3.jpg
40 Oran Algerian lippu Algeria 634 112 (1998)
kommuuni
770 000 1 260 000 Oran facade maritime.JPG
41 Benin city Nigerian lippu Nigeria 1 302 000 1 240 000 RingRoad-BeninCity.jpg
42 Port Harcourt Nigerian lippu Nigeria 541 116 (2006)
paikallishallinto alue
1 104 000 1 230 000 PortHacourt1.jpg
43 Tunis Tunisian lippu Tunisia 911 643 (2005)
kunta
1 108 000 1 210 000 Panoramique Avenue Mohamed V, centre de Tunis.jpg
44 Freetown Sierra Leonen lippu Sierra Leone 947 122 (2004)
provinssi
901 000 1 200 000 Freetown.jpg
45 Cotonou Beninin lippu Benin 665 100 (2002)
kommuuni
844 000 1 150 000 Cotonouskyline.jpg
46 Vereeniging Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 800 819 (2007)
aluekunta
1 143 000 Not listed Lethabo Powerstation 01.jpg
47 Fès Marokon lippu Marokko 977 946 (2004)
prefektuuri
1 065 000 1 110 000 Fes City Modern.jpg
48 Maiduguri Nigerian lippu Nigeria 521 492 (2006)
paikallishallinto alue
970 000 1 100 000
49 Monrovia Liberia 1 010 970 (2008)
kunta
827 000 1 080 000 Downtown Monrovia 3348917715 67a2002529.jpg
50 Port Elizabeth Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 1 050 930 (2007)
metropolialue
1 068 000 1 070 000 Nelson Mandela Stadium in Port Elizabeth.jpg
51 Huambo Angolan lippu Angola 1 034 000 Buildings at Rua Cinco, Huambo, Angola.jpg
52 Ogbomosho Nigerian lippu Nigeria 1 032 000
53 Zaria Nigerian lippu Nigeria 408 198 (2006)
paikallishallinto alue
963 000 1 030 000 Ahmadu bello university senate.jpg
54 N’Djamena Tšadin lippu Tšad 829 000 1 020 000 Chad,N'djamena2.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]