Lubumbashi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lubumbashi
vaakuna
vaakuna
Valtio  Kongon demokraattinen tasavalta
Provinssi Katanga
Perustettu 1910
Nimenvaihdos 1965
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 747 km²
Korkeus 1208 m
Väkiluku (2004) 1 283 380
Aikavyöhyke UTC+2

Lubumbashi (entinen ranskankielinen Élisabethville tai hollanninkielinen Elisabethstad) on Kongon demokraattisen tasavallan toiseksi suurin kaupunki ja maan kaakkoisosan keskus.[1] Tämä kuparinlouhintateollisuudesta vaurastunut kaupunki on Katangan maakunnan pääkaupunki. Lubumbashin asukasluku vuonna 2004 oli noin 1,3 miljoonaa.[2]

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lubumbashi sijaitsee noin 1000 metriä merenpinnan yläpuolella niin sanotulla kuparivyöhykkeellä, joka ulottuu Kongon eteläosasta Sambian keskiosiin. Kafwe-joki virtaa läheisellä Sambian rajalla liittyäkseen Sambesi-jokeen etelämpänä.

Lubumashi sijaitsee Ilebosta, Kolwezista ja Kindusta tulevien rautateiden risteyskohdassa. Rautatietä pitkin kuljetetaan mm. kuparia, kobolttia, sinkkiä, tinaa ja hiiltä. Kaupungissa on myös kansainvälinen Luanon lentokenttä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lubumbashi perustettiin vuonna 1910. Sen nimi oli vuoteen 1965 saakka Elisabethville.

Vuonna 1960 Belgian Kongon itsenäistyessä Belgiasta Katangan maakunta julistettiin itsenäiseksi. Lubumbashi toimi tämän separatistisen valtion pääkaupunkina vuoteen 1963 saakka, jolloin YK:n joukot, jolta Kongo oli pyytänyt apua tilanteen ratkaisemiseksi, kukistivat kapinan.

Mobutu Sese Sekon aikana kaupunki oli alennustilassa, mutta vuosina 1999–2003 se toimi valtion pääkaupunkina.[3]

Talous ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lubumbashi on kansallisesti tärkeä taloudellinen ja teollinen keskus. Siellä valmistetaan tekstiilejä, elintarvikkeita, painotuotteita, tiiliä ja kuparijalosteita.

Kaupungin nähtävyyksiä ovat mm. kasvitieteellinen puutarha, eläintarha ja arkeologis-etnologinen Lubumbashin kansallismuseo. Siellä on myös kansallisen mittapuun mukaan korkeatasoinen Lubumbashin yliopisto.

Lubumbashi on väestörakenteeltaan monikansallinen. Suurimpia väestöryhmiä ovat sangat, lambat, lubat, lundat ja rundat. Kaupungin valtakieli on swahili, josta on kehittynyt siellä erityinen kingwana-murre.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/350446/Lubumbashi
  2. Democratic Republic of the Congo Citypopulation.de. Viitattu 12.2.2015.
  3. Introducing Lumumbashi Lonely Planet. Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.