Koordinaatit: 12°N, 8.516667°E

Kano

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Nigerian kaupungista. Sanan muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Kaupungin sijainti Nigeriassa
Näkymä kaupunkiin

Kano on Nigerian toiseksi suurin kaupunki Lagosin jälkeen. Kano on samannimisen osavaltion pääkaupunki. Kaupungissa asuu 3 848 885 ihmistä (arvio vuodelta 2007).

Kano sijaitsee Nigerian pohjoisosassa ja on ollut jo pitkään Pohjois-Nigerian taloudellinen keskus. Lisäksi Kano on Nigerian muslimikulttuurin tärkein kaupunki. Siellä sijaitsee yksi Nigerian hienoimmista moskeijoista.

Kanon kaupunki perustettiin noin vuonna 1000 itsenäiseksi hausojen kaupunkivaltioksi. Kano vaurastui Länsi-Afikan ja Välimeren maiden välisen kaupan keskuksena, jossa vaihdettiin kultaa, nahkaa, norsunluuta, suolaa ja orjia.

Asukkaat käännytettiin islamiin 1400-luvulla. 1800-luvun alussa fulani Usman dan Fodio valtasi kaupungin ja liitti sen luomaansa Sokoton kalifaattiin. Britit valloittivat kaupungin 1903 ja tekivät siitä pohjois-Nigerian hallintokaupungin, mutta hallinto siirrettiin myöhemmin Kadunaan. Kanon osavaltio perustettiin 1967 ja Kano sai sen pääkaupungin aseman.

20. tammikuuta 2012 islamistinen Boko Haram -järjestö teki kaupungissa pommi-iskujen sarjan poliisia ja muita viranomaisia vastaan, jossa kuoli ainakin 150.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.