Dromedaari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dromedaari
07. Camel Profile, near Silverton, NSW, 07.07.2007.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Kamelit Camelidae
Suku: Kamelit Camelus
Laji: dromedarius
Kaksiosainen nimi
Camelus dromedarius
Linnaeus, 1758[1]
Levinneisyyskartta
Dromedaarin levinneisyys
Dromedaarin levinneisyys
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Dromedaari Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Dromedaari Commonsissa

Dromedaari (Camelus dromedarius) on kamelien sukuun kuuluva suurikokoinen sorkkaeläin. Sitä kutsutaan myös yksikyttyräiseksi kameliksi.

Luultavasti Arabian niemimaalta lähtöisin oleva dromedaari on kesytetty tuhansia vuosia sitten, ja on sittemmin levinnyt laajalle ratsueläimenä ja kuormajuhtana. Nykyään kesyjä dromedaareja elää noin 13 miljoonaa yksilöä. Ainoat villit dromedaarit elävät nykyisin Australian keskiosissa, jossa maahan 1800-luvun lopulla tuodut eläimet ovat villiintyneet ja muodostavat nykyään noin miljoonan yksilön populaation.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dromedaari on kaksikyttyräistä kamelia sirompi ja korkeampi. Sen turkki on tyypillisesti vaaleampi ja lyhytkarvaisempi. Urokset kasvavat noin 1,8–2,0 metrin säkäkorkeuteen ja painavat täysikasvuisina 300–600 kg. Naaraat ovat 1,7–1,9 metriä korkeita ja noin 10 % kevyempiä. Dromedaari on sopeutunut sietämään laajaa ruumiinlämmön vaihtelua veden säästämiseksi, ja sen normaali ruumiinlämpötila on välillä 34–41,7 °C.

Dromedaari pystyy laskemaan ruuminlämpöään hikoilemalla. Se tosin alkaa erittää hikeä vasta silloin jos sen ruuminlämpö nousee vaarallisen korkealle.

Dromedaarilla on selässään yksi rasvavarastona toimiva kyttyrä. Kyttyrän koko vaihtelee ravinnonsaannin mukaan: kuivimpina kausina se on melkein olematon ja sadeaikaan se kasvaa suuremmaksi. Kyttyrä voi painaa jopa 40 kg.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesytetty dromedaari on yleinen alueella Pohjois-Afrikasta Lähi-idän kautta läntiseen Intiaan.

Dromedaari on raskaan eturuumiinsa vuoksi huono kiipeilijä, eikä siksi pärjää vuoristoisella seudulla.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naaraat saavuttavat sukukypsyyden kolmen vuoden iässä, urokset kuusivuotiaina. Dromedaarit ovat kiima-aikaan usein ärhäköitä, ne yrittävät purra lajitovereitaan ja jopa ihmistä. Dromedaariuroksilla on suussaan kieltä muistuttava kitapurjepussi, jolla houkutellaan naaraita kiima-aikana. Urokset uhittelevat keskenään ja saattavat tapella. Parittelu kestää noin 15 minuuttia, ja poikanen syntyy 15 kuukauden tiineyden jälkeen. Naaras hoivaa jälkeläistään vuoden tai kaksi. Dromedaarit elävät noin 40–50-vuotiaiksi.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dromedaarit ovat kasvinsyöjiä ja hyvin kaikkiruokaisia. Kovien huultensa ansiosta ne voivat syödä myös piikikkäitä kasveja. Dromedaarit myös märehtivät vaikka eivät kuulu märehtijöiden alalahkoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Robert Naumann: Camelus dromedarius (html) Animal Diversity Web. 1999. University of Michigan Museum of Zoology. Viitattu 13.8.2008. (englanniksi)
  1. Camelus dromedarius Linnaeus, 1758 ITIS. Viitattu 9.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]