Songhai

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Songhain kuningaskunta
Songhai
SONGHAI empire map BLANK.PNG

Songhai vuoden 1500 tienoilla

Valtiomuoto Kuningaskunta

Pääkaupunki Gao

Pinta-ala
– yhteensä 1500[1] - 800,000 km²
1550[2] - 1,400,000km² km² 

Uskonnot Islamin uskonto

Kielet Songhai

Valuutta Kulta, kupari ja suola

Edeltäjä(t) Malin kuningaskunta

Seuraaja(t) Dendin kuningaskunta
Marokon sulttaanikunta

Songhain kuningaskunta oli 1400- ja 1500-luvuilla yksi Afrikan mahtavimmista valtioista. Se kasvoi Malin vallan heikentyessä. Songhain pääkaupunki oli Gao, ja sen valta keskittyi Niger-joen mutkaan nykyisten Nigerin ja Burkina Fason alueille.

Valtakunta sai nimensä pääasiallisen etnisen ryhmänsä mukaan. Songhaita, jotka ovat sukua tuaregeille, elää edelleen Länsi-Afrikassa.

Songhai-valtakunnan ensimmäinen suuri kuningas oli nimeltään Sonni Ali (tai Sunni Ali). Ali oli muslimi kuten Malinkin kuninkaat, mutta hän säilytti myös paikallisen animismin perinteitä. Ali oli voittoisa sotilas, joka oli vuoteen 1460 mennessä vallannut monia naapurimaita, myös entisen Malin kuningaskunnan alueen. Kun Songhain hallussa olivat tärkeät kauppareitit muun muassa Timbuktun kautta, sen vauraus kasvoi jatkuvasti.

Songhain kultakaudella oli hallitsijana Alin seuraaja Askia Mohammad Ture. Kun Ali muistetaan valloituksistaan, Mohammad muistetaan poliittisista muutoksista ja elvytyksestä. Askian hauta on hänen hautakammionsa.

Songhai-valtakunta kukoisti 1500-luvun lopulle asti, kunnes se heikkeni vallanperimyskiistojen aiheuttamassa sisällissodassa, mikä antoi marokkolaisille mahdollisuuden vallata osia maasta. Marokon vuoden 1591 hyökkäyksen takana oli englantilais-marokkolaisten pyrkimys kaventaa Espanjan valtapyrkimyksiä. Hyökkäyksen seurauksena Songhai hajosi pienemmiksi kuningaskunniksi.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. hunwick 2003 pp=xlix
  2. Taagepera 1979, pp. 497.
  3. Laukkanen Kimmo: Timbuktun takana, Afrikan esikolonialistinen kaupunkihistoria, Plataani, s. 100-101, Espoo 2003.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.