Ghanan kuningaskunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ghanan kuningaskunta
Wagadou
n. 750–1235


Ghanan kuningaskunnan arvioitu sijainti.

Valtiomuoto monarkia
Pääkaupunki Kumbi Saleh
Uskonnot islam
Afrikan perinteiset uskonnot
Kielet mande, soninke
Seuraaja(t) Malin kuningaskunta

Ghanan kuningaskunta (noin 750–1240) sijaitsi nykyisen Mauritanian ja Malin alueella. Se rikastui Saharan poikki kulkeneen kullan ja suolan kaupalla. Ghanan kuningaskunnasta on hyvin vähän tietoa, lähinnä Andalusian kauppiailta ja Almorovadeilta, jotka hyökkäsivät sinne 1100-luvulla.[1] Valloituksesta seurasi maan islamisoituminen.[2]

Ghanan nousu alkoi, kun dromedaari ja muut arabien tuntemat kotieläimet tuotiin alueelle. Tällöin voitiin aloittaa laajamittainen kullan, norsunluun ja suolan kauppa ja vaihdanta Saharan pohjoispuolella valmistettuihin tuotteisiin.

Syynä valtakunnan heikkenemiselle on pidetty ilmastonmuutosta. Saharan aavikkoalueen laajeneminen teki viljelemisen mahdottomaksi. Yhtenä syynä on myös pidetty Almorovadien hyökkäystä, mutta ilmastonmuutosta pidetään todennäköisempänä vaihtoehtona.[3]

Ghanan kuningaskuntaa seurasivat Malin kuningaskunta ja Songhain valtakunta.

Nykyinen Ghanan valtio on ottanut nimensä Ghanan kuningaskunnasta, vaikka se sijaitseekin eri alueella.[4] Tarinoiden mukaan kuningaskunnan henkiin jääneet pakenivat nykyisen Ghanan alueelle, mutta todisteita siitä ei ole.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ohlig, Karl-Heinz: Weltreligion Islam. Eine Einführung. Mathias Grünewald Verlag, 2000. ISBN 3-7867-2273-0. (saksaksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ancient Ghana
  2. Ohlig, 2000, s. 237–242
  3. Kimmo Laukkanen, Timbuktun takana.Afrikan esikolonialistinen kaupunkihistoria,s.97-98 Espoo:Plataani, 2003.
  4. History of Ghana Ghana Web.
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.