Eduskunnan kirjasto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Eduskunnan kirjasto
Eduskunnan kirjasto
Eduskunnan kirjasto
Sijainti Helsinki
Perustettu 1872
Eduskunnan kirjaston sisäänkäynti.

Eduskunnan kirjasto on eduskunnassa toimiva kaikille avoin eduskuntatiedon, oikeudellisen tiedon ja yhteiskuntatiedon keskuskirjasto. Se hankkii kokoelmaansa eduskuntatyössä tarvittavaa kirjallisuutta ja muuta aineistoa sekä välittää tietoa eduskunnasta ja sen päätöksistä, laeista, oikeudesta ja yhteiskunnasta. Kirjasto on perustettu vuonna 1872, ja se on ollut kaikille avoin vuodesta 1913.[1]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjaston kokoelmiin kuuluu noin 530 000 nidettä[2] ja lehtiä kirjastoon tulee noin 550.[3] Aineisto on haettavissa Selma-kokoelmatietokannasta sekä Finnasta. Suurin osa aineistosta on lainattavaa. Kirjaston aineistoa voi pyytää kaukolainaksi omaan lähikirjastoonsa. Kirjasto on muun muassa Euroopan unionin, Euroopan neuvoston ja YK:n tallekirjasto. Kirjastosta löytyy esimerkiksi muiden maiden parlamenttiasiakirjoja, säädöskokoelmia, lakikirjoja ja tuomioistuinten ratkaisukokoelmia.

Kirjaston Elki-linkkitietokantaan on koottu kirjaston tietoasiantuntijoiden valitsemia luotettavia eduskuntatiedon, oikeudellisen tiedon ja yhteiskuntatiedon internetlähteitä Suomesta ja maailmalta. Kirjaston kotisivuilla on muun muassa Kotimaisen oikeuskirjallisuuden haku, johon on koottu tietoa Suomea koskevista, Suomessa julkaistuista tai suomalaisten kirjoittamista oikeustieteellisistä kirjoista ja artikkeleista vuodesta 1982 lähtien.

Kirjasto osallistuu esimerkiksi Nuorten parlamentti -hankkeeseen. Lisäksi kirjasto järjestää säännöllisesti avoimia asiakaskoulutuksia edustamiltaan tiedonaloilta.

Kirjaston yhteydessä toimivaan Eduskunnan arkistoon on talletettu eduskunnan alkuperäisasiakirjat säätyvaltiopäivistä lähtien.

Kirjaston johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjaston johtajina eli ylikirjastonhoitajina ovat toimineet seuraavat henkilöt:[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]