Kansalaisinfo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansalaisinfo on Suomen eduskunnan kaikille kansalaisille avoin palvelupiste, joka on toiminut vuodesta 2004 alkaen eduskunnan lisärakennuksessa Pikkuparlamentissa Helsingin keskustassa osoitteessa Arkadiankatu 3. Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa on saatavilla tietoa ja materiaalia eduskunnasta ja sen toiminnasta. Myös Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotuksen Helsingin toimipiste toimi Kansalaisinfossa joulukuuhun 2012 asti.

Pikkuparlamenttiin ja Kansalaisinfon kuljetaan yhdestä ovesta. Kansalaisinfon tiloissa ollaan heti ovesta sisään tullessa, muualle Pikkuparlamenttiin jatketaan matkaa turvatarkastuksen kautta. Kansalaisinfossa voi käyttää maksutta langatonta verkkoyhteyttä (WLAN) ja tilassa on muutama internet-pistäytymispääte, joilla voi selata eduskuntaan liittyviä tai muita internet-sivuja. Eduskunnan lisäksi Kansalaisinfossa toimii Fazer Amican kahvila Café Pikku Parlamentti.

Kansalaisinfo tarjoaa tietoa ja maksuttomia esitteitä eduskunnasta ja sen toiminnasta, eduskuntatyöstä, Eduskunnan kirjastosta ja eduskunnan oikeusasiamiehestä. Kansalaisinfon auditoriossa voi tutustua eduskuntaa esittelevän videoon. Hieman yli 8 minuuttia kestävän videon voi katsoa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, ranskaksi, venäjäksi tai kiinaksi. Suomenkielisessä videossa on lisäksi suomalainen tekstitys.

Kansalaisinfo on auki maanantaista perjantaihin 10–16. Kun eduskunnan täysistunto on käynnissä samaan aikaan, eikä Kansalaisinfossa ole mitään tilaisuutta käynnissä, voi tilassa seurata istuntolähetystä. Kansalaisinfo on suljettu eduskunnan istuntotaukojen aikana eli silloin kun eduskunta ei ole koolla.

Kansalaisinfon auditoriossa järjestetään eduskuntatyöhön liittyviä keskustelutilaisuuksia, luentoja, tapahtumia ja teemapäiviä. Tilaisuuksia järjestävät eduskuntaryhmät, kansanedustajat, eduskunnan yksiköt ja kerhot, usein yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa. Viikko-ohjelman voi katsoa muun muassa eduskunnan sivuilta. Voi myös liittyä eduskuntatiedotuksen sähköpostilistalle.