Blaine Yksiraiteinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Blaine Yksiraiteinen on Stephen Kingin luoma kuvitteellinen hahmo Musta torni- kirjasarjassa. Nimensä mukaisesti Blaine on äänivallin rikkova juna, jonka tietokone on viottunut ajan kuluessa ja joka rakastaa arvoituksia yli kaiken.

Kirjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Blainesta vihjataan Mustan tornin kolmannen kirjan, Joutomaan alussa, kun yksi sarjan päähenkilö Jake Chambers ostaa New Yorkissa vuonna 1977 Calvin Towerin omistamasta kirjakaupasta arvioituskirjan lisäksi Charlie-veturi -lastenkirjan, joka kertoo puhuvasta höyryveturista. Jo kirjan veturi antaa Jakelle luotaantyöntävän ensivaikutelman, mutta hän pitää sen silti mukanaan silloinkin, kun revolverimies Roland Deschain vetää Eddien ja Susannahin kanssa Jaken Rolandin maailmaan. Rolandin maailmassa Jake saa kuulla, että Charlie-veturin nimessä "char" tarkoittaa Rolandin maailmassa kuolemaa.

Rolandin ka-tet (eli joukko, jolla on yhteinen määränpää, tuossa tarkoituksessa Mustan tornin löytäminen) kohtaa kirjan loppupäässä raunioituneessa Ludin kaupungissa Blainen, joka ei vastaa ulkonäöllisesti Charlie-veturin höyryveturia, vaan muistuttaa enemmänkin vaaleanpunaista luotia. Kun järisevän Ludin alta uhkaa vapautua koko tienoon leviävää tappavaa hermokaasua, päättää Rolandin ka-tet paeta Blainella. Mutta he joutuvatkin julmaan ansaan, sillä Blaine on seonnut aikojen kuluessa ja on niin itsetuhoinen, että on päättänyt päättää päivänsä ajamalla Topeka-nimisen pääteaseman ohi kuiluun, ja Rolandin joukko on vaarassa joutua sen mukana sinne. Kirja loppuu siihen, kun Roland tekee sopimuksen Blainen kanssa, että jos arvoituksia rakastava Blaine ei ratkaise jotain heidän arvoitustaan, he saisivat jäädä eloon. Muussa tapauksessa, jos Blaine osaa vastata kaikkiin arvoituksiin ennen Topekaa, Roland ja hänen ka-tet kuolisivat myös. Blaine suostuu.

Mustan tornin neljännen osan, Velhon alussa Roland ja hänen ystävänsä alkavat kertoa arvoituksia Blainelle, toisinaan Jaken ostaman arvoituskirjan avulla ja joskus Rolandin itse keksimiä. Blaine osoittautuu ylivoimaiseksi ja jopa Roland, joka usein pysyy lujana, uhkaa luhistua Blainen voittamattomuudesta. Sitten Eddie keksi ovelan keinon pelastaa heidät Blainelta.

Alkujaan Eddie esitti itsestään ystävilleen humoristisen puolen, joka toi Rolandin mieleen hänen nuoruuden ystävänsä Cuthbert Allgoodin. Eddie myös kertoi vitsejä, joiden viehätystä Roland ei ymmärtänyt vaan mielsi ne vähemmän arvokkaaksi kuin arvoitukset. Koska Eddie olettaa vitsiensä olevan yhtä käsittämättömiä Rolandin maailmassa kaikille, hän esittää niitä Blainelle. Blaine väittää niiden olevan tyhmiä, mutta koska sopimuksen mukaan Blainen pitäisi osata vastata siihen, innostuu epätoivoon vajonnut Roland myös puristamaan Blainelta vastausta Eddien "arvoituksiin". Blainen tietokone menee oikosulkuun ja se pysähtyy Topekan kohdalla, jossa Roland ystävineen jatkaa matkaansa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.