Sosiaalidemokraattinen puolue (Viro)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sosiaalidemokraattinen puolue
Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Viron sosiaalidemokraattinen puolue.png

Perustettu 8. syyskuuta 1990
Johto Sven Mikser (pj.)
Andres Anvelt (vpj.)
Heljo Pikhof (vpj.)
Jevgeni Ossinovski (vpj.)
Karel Rüütli (vpj.)
Ideologia sosiaalidemokratia
Toimisto Toompuiestee 16,
Tallinna 10137
Äänenkannattaja Ajaleht Sotsiaaldemokraat
Jäsenmäärä 6 191 (12.2.2015)[1]
Eurokansanedustajat
1 / 6
Riigikogu
15 / 101
Kansainväliset jäsenyydet Sosialistinen internationaali
ESP
Naisjärjestö Naiskogu Kadri
Nuorisojärjestö Noored Sotsiaaldemokraadid
Kotisivu www.sotsdem.ee

Sosiaalidemokraattinen puolue (viroksi Sotsiaaldemokraatlik Erakond, arkikielessä sotsid eli sotsit) on virolainen sosiaalidemokraattinen puolue ja yksi Viron neljästä Riigikogussa edustettuina olevista pääpuolueesta. Sosiaalidemokraattien puheenjohtajana on toiminut Sven Mikser vuodesta 2010.

Sosiaalidemokraatit on ollut mukana viidessä Viron tasavallan hallituksessa, joita itsenäisyyden palauttamisen jälkeen on ollut yhteensä kaksitoista. Viron tasavallan 4. presidentti Toomas Hendrik Ilves (2006–) on myös sosiaalidemokraatti. Koko Viron EU-jäsenyyden ajan (2004–) se on ollut edustettuna europarlamentissa osana Euroopan sosiaalidemokraattisen puolueen ryhmää. Puolueen kansainvälinen kattojärjestö on lokakuusta 1990 lähtien ollut Sosialistinen internationaali, joka tunnusti sen Viron ensimmäisen itsenäisyyden aikana toimineen Viron sosialistisen työväenpuolueen (1907–1938) seuraajaksi.[2]

Viron sosiaalidemokraattinen puolue (ESDP) perustettiin 8. huhtikuuta 1990 Marju Lauristinin johdolla. Se osallistui yhdessä Viron Maa-Keskustapuolueen (viroksi Eesti Maa-Keskerakond) kanssa ensimmäisiin Riigikogun vaaleihin ja hallituksiin Maltilliset -vaaliliiton (viroksi Valimisliit Mõõdukad) nimellä. Vaaliliitto järjestyi puolueeksi virallisesti 28. huhtikuuta 1996 ja 27. marraskuuta 1999 uudeksi nimeksi tuli Kansanpuolue Maltilliset (viroksi Rahvaerakond Mõõdukad). Puolue muutti nimensä takaisin Sosiaalidemokraattiseksi puolueeksi jättäen maaetuliitteen pois 7. helmikuuta 2004.[3][4]

Puolueen nuorisojärjestö on "Nuoret Sosiaalidemokraatit" (Noored Sotsiaaldemokraatlik), jotka yleiskielessä tunnetaan "nuorsotseina" (noorsotsid). Naisjärjestö on "Naisjärjestö Kadri" (Naiskogu Kadri) ja seniorijärjestö "Vanhemmat sosiaalidemokraatit" (Vanemad Sotsiaaldemokraadid). Uusin jäsenjärjestö on vuonna 2014 perustettu vironvenäläisten "SDE:n venäjänkielinen foorumi" (SDE Venekeelne Foorum)[5].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiaalidemokratia Virossa ensimmäisen tasavallan aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiaalidemokratia syntyi Virossa 1900-luvun alussa ja se sai vaikutteita niin Länsi-Euroopan kuin Venäjänkin aatteista. Sosiaalidemokraattiset ideat tulivat esiin vuoden 1905 tapahtumien ansiosta, ja kesällä 1905 virolaiset perustivat ensimmäisen sosiaalidemokraattisen puolueen nimeltään Viron sosiaalidemokraattinen työväenyhdistys (Eesti Sotsiaaldemokraatlik Tööliste Ühendus). Sosiaalidemokraattien toiminta oli vaikeuksissa tsaarin aikana. Sanomalehtiä lakkauttettiin ja poliitikkoja pakotettiin maanpakoon tai painettiin maan alle.

Kun vuonna 1917 puolueet sallittiin jälleen, sosiaalidemokraatit muodostivat Viron sosiaalidemokraattisen yhdistyksen (Eesti Sotsiaaldemokraatlik Ühendus). Se oli isänmaallinen ja kansallismielinen yhdistys, joka taisteli Viron itsenäisyyden ja vapauden sekä parempien sosiaalisten olojen puolesta. Puolue vaihtoi nimekseen Viron sosiaalidemokraattiseksi työväenpuolueeksi (Eesti Sotsiaaldemokraatlik Tööliste Partei) ja voitti Viron perustuslakia säätävän kansalliskokouksen vaaleissa vuonna 1919 kolmasosan paikoista eli 41 paikkaa 120:stä. Maareformi toteutettiin demokraattisesti ja talonpojat saivat suurmaanomistajilta maansa. Vuonna 1925 sosiaalidemokraattinen puolue yhdistyi Viron itsenäisen sosisialistisen työväenpuolueen (Eesti Isesisev Sotsialistlik Töölispartei) kanssa Viron sosialistiseksi työväenpuolueeksi (Eesti Sotsialistlik Tööliste Partei).

Puolue oli vallassa vuodet 1924–1925 ja 1928–1929 sekä voitti vaalit vuonna 1926, jolloin sai 24 paikkaa 100:sta, ja vuonna 1929, jolloin sai 25 paikkaa 100:sta. Puolue menestyi hyvin Virossa ja oli yksi suurimmista virolaisista puolueista. Puolue oli jäsenenä Työväen ja sosialistien internationaalissa, joka oli nykyisen Sosialistisen internationaalin edeltäjä, sekä sillä oli yhteyksiä Euroopan eri sosiaalidemokraatteihin. Puolue keskittyi ajamaan kulttuurin ja koulutuksen asioita, esimerkiksi se loi kulttuurisen itsemäärämisoikeuden lain.

Puolue jakaantui kolmeen osaan vuonna 1934, kun Viron sisäpoliittinen tilanne radikalisoitui ja horjui. Puolueen vasemmistosiipi, nuorsosialistit erotettiin puolueesta, kun taas oikeistosiipi lähti mukaan yhteyistyöhön Konstantin Pätsin hallinnon kanssa. Puolueen keskusta yritti pitää puolueen yhdessä, mutta epäonnistui. Vuotta myöhemmin, vuonna 1935 puolue lakkautettiin, kun Konstantin Päts julistautui autoritaariseksi johtajaksi ja demokratia Virossa lakkautettiin. Puolueen johto kuitenkin yritti toimia puolilaillisesti, mutta Neuvostoliiton miehittäessä Viron vuonna 1940 toiminta loppui kokonaan. Viron sosialistinen työväenpuolue pakeni Ruotsiin, Tukholmaan ja perusti siellä Viron sosialistisen puolueen ulkomaanyhdistyksen (Eesti Sotsialistliku Partei Välismaakoondis).

Vuodesta 1989 nykypäivään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perestroikan ja Viron vapautumisen myötä sosiaalidemokraatiset liikkeet yhdistyivät 8. syyskuuta 1990 Viron sosiaalidemokraattiseksi puolueeksi (Eesti Sotsiaaldemokraatlik Partei, ESDP). Yhdistyneet liikkeet olivat Viron demokraattinen työväenpuolue (Eesti Demokraatlik Tööerakond), Viron sosiaalidemokraattinen itsenäisyyspuolue (Eesti Sotsiaaldemokraatlik Iseseisvuspartei), Viron venäläinen sosiaalidemokraattinen puolue (Vene Sotsiaaldemokraatlik Partei Eestis) ja Viron sosialistisen puolueen ulkomaanyhdistys (Eesti Sotsialistliku Partei Välismaa Koondis).

ESDP:n ensimmäinen johtaja oli Marju Lauristin, joka uusi suhteet Sosialistiseen internationaaliin marraskuussa 1990. Puolue muodosti vaaliliiton vuonna 1990 perustetun keskustaoikeistolaisen maalaispuolue Viron maa-keskustapuolueen (Eesti Maa-Keskeskerakond) kanssa vuosien 1992 ja 1995 vaaleissa. Vuonna 1996 vaalitappion jälkeen nämä puolueet yhdistyivät Maltillisiksi (Mõõdukad).

Vuonna 1999 Maltilliset liittyivät keskustaoikeistolaiseen Viron kansanpuolueeseen (Eesti Rahvaerakond), joka oli syntynyt toukokuussa 1998 pienen Talonpoikaispuolueen (Eesti Talurahva Erakond) ja Tasavaltalaisten ja konservatiivien kansanpuolueen (Vabariiklaste ja Konservatiivide Rahvaerakond) yhdistyessä. Jälkimmäinen puolue oli Isänmaaliitosta eronnut siipi. Vuoden 1999 vaaleissa Maltilliset saivat yhdessä Kansanpuolueen kanssa 17 paikkaa Riigikoguun.

Sosiaalidemokraatit 2000-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiaalidemokraattien Toomas Hendrik Ilves valittiin vuonna 2006 Viron presidentiksi.

Vuonna 2003 Kansanpuolue Maltilliset liittyi Euroopan sosiaalidemokraattiseen puolueeseen. Samana vuonna Maltillinen kansanpuolue sai vaaleissa Riigikoguun kuusi paikkaa. 7. helmikuuta 2004 puolue vaihtoi nimekseen Sosiaalidemokraattinen puolue. Vuoden 2004 Euroopan parlamentin vaaleissa puolue menestyi kansallisesti parhaiten ja sai 36,8 % kansallisista äänistä ja kolme edustajaa europarlamenttiin.

Aiemmin keskustapuoluetta edustaneet Peeter Kreitzberg ja Sven Mikser liittyivät Viron sosiaalidemokraattiseen puolueeseen 10. toukokuuta 2005. Tämän jälkeen 25. marraskuuta Mark Soosaar liittyi uudelleen puolueeseen, joten sosiaalidemokraattien edustajamäärä Riigikogussa nousi yhdeksään kansanedustajaan.

Puolueen europarlamentaarikko Toomas Hendrik Ilves valittiin Viron presidentiksi valitsijamiesneuvoston äänin 174–162 syyskuussa 2006, kun vastassa oli istuva presidentti Arnold Rüütel. Ilves oli myös kansan suosikki presidentiksi, hänet olisi halunnut virkaan noin 70 prosenttia virolaisista.[6]

Riigikogun vaaleissa maaliskuussa 2007 sosiaalidemokraatit olivat vaalivoittajia nostaessaan paikkamääränsä kuudesta kymmeneen. Vuodesta 2005 pääministerinä toiminut Andrus Ansip jatkoi tehtävässään, ja Viroon muodostettiin Reformipuolueen, Isänmaan ja Res Publican liiton sekä sosiaalidemokraattisen puolueen koalitiohallitus. Sosiaalidemokraattien tyytymättömyys hallituksen budjettileikkauksiin ja työlainsäädännön muutoksiin johtivat siihen, että pääministeri Ansip erotti puolueen hallituksesta toukokuussa 2009.[7]

Vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa puolueen ainoaksi valituksi edustajaksi jäi Ivari Padar.[8] Parlamenttiin valittiin kuitenkin myös sitoutumattomana Indrek Tarand, jonka isä Andres Tarand on toiminut aiemmin sosiaalidemokraattien edustajana Euroopan parlamentissa.[9]

Vuoden 2011 Riigikogun vaaleissa puolueen kansanedustajien määrä nousi yhdeksääntoista aiemman kymmenen edustajan sijasta. Puoleen kannatus vaaleissa oli 17.1%, mikä nosti SDE:n yhdeksi Viron neljästä suuresta puolueesta. Pienemmät puolueet vihreät ja Kansanliitto putosivat viiden prosentin vaalikynnyksen myötä parlamentista, joten SDE:n asema on vakiintunut osaksi Viron päivänpolitiikan puoluekenttää. Vaalivoiton syynä ei suinkaan vähiten ollut karismaattisen, 37-vuotiaan SDE:n puheenjohtajan Sven Mikserin suuri suosio.

Puolueen arvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolueen arvot ovat sosiaalinen markkinatalous, työn arvostus, tasa-arvoisuus, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, solidaarisuus ja hyvinvointivaltio.

Puoluejohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikkamäärät Riigikogussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1992: 12 paikkaa (Maltillisten vaaliliitto, eli Viron sosiaalidemokraattisen puolueen ja Maaseudun keskustapuolueen yhteislista.)
  • 1995: 6 paikka (Maltillisten vaaliliitto, eli Viron sosiaalidemokraattisen puolueen ja Maaseudun keskustapuolueen yhteislista.)
  • 1999: 17 paikkaa (Maltilliset, joihin kuuluivat Kansanpuolueen ehdokkaat.)
  • 2003: 6 paikkaa (Kansanpuolueen ehdokkaina.)
  • 2007: 10 paikkaa
  • 2011: 19 paikkaa
  • 2015: 15 paikkaa

Puolue hallituksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiaalidemokraatit olivat Mart Laarin ensimmäisessä hallituksessa 1992–1994, Andres Tarandin "Joulurauha-hallituksessa" 1994–1995 ja Mart Laarin toisessa eli "Kolmiliitto"-hallituksessa 1999–2001. Puolue muodosti nämä kolme keskustaoikeistolaista hallitusta yhdessä Isänmaaliiton ja Reformipuolueen kanssa. Näissä hallituksissa sosiaalidemokraatit olivat itse vain pieni vähemmistö.

Tasavallan presidentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viron puolueet
Riigikogun edustus:

Reformipuolue (30) | Keskustapuolue (27) | Sosiaalidemokraatit (15) | Isänmaan ja Res Publican liitto (14) | Vapaapuolue (8) | Konservatiivinen kansanpuolue (7)

Euroopan parlamentin edustus:

Reformipuolue (2) | Keskustapuolue (1) | Isänmaan ja Res Publican liitto (1) | Sosiaalidemokraatit (1) | Sitoutumattomat (1)

Muut puolueet:

Vihreät | Itsenäisyyspuolue | Yhdistynyt vasemmistopuolue

Historialliset puolueet:
Vuodesta 1988:

Kansanliitto | Kansanrintama | Viron kokoomuspuolue | Kristillisdemokraatit | Isänmaaliitto | Res Publica | Tasavaltalaisten ja konservatiivien kansanpuolue | Perustuslakipuolue | Viron vasemmistopuolue | Venäläinen puolue | Kommunistipuolue | Yöpuolue

Vuosina 1918–1940:

Maarahva Liit | Vapsit | Kommunistipuolue