Albanian sosialistinen puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albanian sosialistinen puolue
Partia Socialiste e Shqipërisë

Perustettu 13. kesäkuuta 1991
Johto
Ideologia sosiaalidemokratia[1]
Poliittinen kirjo keskusta-vasemmisto
Äänenkannattaja Zëri i Popullit
Albanian parlamentti
74 / 140
Kansainväliset jäsenyydet Sosialistinen internationaali
Euroopan sosialidemokraattinen puolue (kumppani)
Kotisivu www.ps.al

Albanian sosialistinen puolue (alb. Partia Socialiste e Shqipërisë) on keskusta-vasemmistolainen sosiaalidemokraattinen puolue Albaniassa.

Sosialistinen puolue syntyi vuonna 1991 Albanian työn puolueen seuraajaksi. Fatos Nano johti sitä vuoteen 2005. Nykyisin puoluetta johtaa Tiranan entinen pormestari, taiteilija Edi Rama. Puolue on Sosialistisen internationaalin jäsen ja julkaisee Zëri i Popullit -lehteä.

Kesäkuun 2013 parlamenttivaaleissa sosialistit saivat murskavoiton, ja Edi Rama aloitti pääministerinä syyskuussa.[2]

Albaniassa oli vuoden 2019 alkupuolella kuukausia jatkuneita mielenosoituksia, joissa vaadittiin vuodesta 2013 lähtien vallassa olleen sosialistipääministeri Edi Raman eroa ja ennenaikaisia vaaleja. Pääoppositiopuolue keskustaoikeistolainen demokraattinen puolue syytti Ramaa ja tämän hallitusta yhteyksistä järjestäytyneesen rikollisuuteen ja korruptioon. Oppositio myös kyseenalaisti vuoden 2017 parlamenttivaalien tuloksen ja syytti sosialisteja vaalivilpistä. Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit kuitenkin sujuivat enimmäkseen hyvin. Albania oli jättänyt EU-jäsenhakemuksen vuonna 2009 ja hakijamaastatuksen se sai vuonna 2014. EU on kuitenkin halunnut Albanialta lisänäyttöjä ennen varsinaisten jäsenneuvottelujen aloittamista; haasteina on pidetty erityisesti hallinnon ja oikeusvaltiorakenteiden kehittämistä, korruptiota sekä ihmis- ja huumekauppaa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Albania Parties and Elections in Europe. 2017. Viitattu 4.2.2018. (englanniksi)
  2. Albania names Socialists' Edi Rama as new prime minister Associated Press. 25.3.2015. Viitattu 20.2.2020. (englanniksi)
  3. MTV UUTISET- STT: Kyynelkaasua, polttopulloja ja opposition ulosmarsseja – poliittinen kriisi varjostaa Albanian EU-jäsenyyshaaveita mtvuutiset.fi. 1.6.2019. Viitattu 20.2.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.