Ero sivun ”Puolan jalkapallomaajoukkue” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
Ginosbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: wuu:波兰国家足球队
Rivi 165: Rivi 165:
[[tr:Polonya Millî Futbol Takımı]]
[[tr:Polonya Millî Futbol Takımı]]
[[uk:Збірна Польщі з футболу]]
[[uk:Збірна Польщі з футболу]]
[[wuu:波兰国家足球队]]
[[zh:波蘭國家足球隊]]
[[zh:波蘭國家足球隊]]

Versio 13. lokakuuta 2008 kello 17.04

Puola
[[Tiedosto:Puola|200px|]]
Lempinimi Biało-czerwoni ("valkopunaiset")
Liitto Puolan jalkapalloliitto
Valmentaja Alankomaat Leo Beenhakker, 2006-
Eniten otteluita Grzegorz Lato (100)
Eniten maaleja Włodzimierz Lubański (48)
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu
Ensimmäinen ottelu

Unkari 1 - 0 Puola
(Budapest, Unkari; 18. joulukuuta, 1921)

Suurin voitto

Puola 9 - 0 Norja
(Szczecin, Puola; 4. syyskuuta, 1963)

Suurin tappio

Tanska 8 - 0 Puola
(Kööpenhamina, Tanska; 26. kesäkuuta, 1948)

MM-kilpailut
Esiintymiset 7 (ensimmäiset 1938)
Paras MM-sijoitus Pronssia 1974 ja 1982
Euroopan mestaruuskilpailut
Esiintymiset 1 (ensimmäiset 2008)

Puolan jalkapallomaajoukkue edustaa Puolaa kansainvälisissä miesten jalkapallon maajoukkuekilpailuissa. Joukkue toimii Puolan jalkapalloliiton alaisuudessa.

Aikoinaan Puola oli jalkapallon huippumaita maailmassa, erityisesti 1970- ja 80-luvuilla. Se on voittanut olympiakultaa kerran (1972) ja hopeaa kahdesti (1976 ja 1992). MM-kisoissa se on saavuttanut kaksi pronssia (1974 ja 1982).

Historia

Ensiaskeleet

Puola esiintyi maailmanmestaruuskilpailuissa ensimmäisen kerran vuoden 1938 Ranskan kisoissa, mutta ei selvinnyt ensimmäistä kierrosta pidemmälle. Kisat käytiin läpi alusta alkaen pudotuspelisysteemillä ja Brasilia lähetti Puolan kotiin heti ensimmäisessä ottelussa jatkoajan jälkeen 6-5.

Ensimmäinen suuri saavutus Puolalle oli vuoden 1972 olympiakulta.

MM-kilpailut 1974: Grzegorz Lato ja nousu maineeseen

Seuraavan kerran maa selviytyi mm-lopputurnaukseen vasta vuonna 1974 Saksan liittotasavallassa. Omassa karsintalohkossaan se oli jättänyt taakseen Englannin, joka jäi kisojen ulkopuolelle.

Lopputurnaukessa Puolan kanssa samaan alkulohkoon tulivat Italia, Argentiina, sekä Haiti, joka oli jättänyt Meksikon kisojen ulkopuolelle. Puola esiintyi alusta lähtien vakuuttavasti ja kaatoi Argentiinan 3-2. Seuraavassa ottelussa Münchenissä joukkue murskasi Haitin maalein 7-0, Andrzej Szarmachin viimeistellessä kolme maalia. Paikka toiselle kierrokselle ratkaistiin viimeisessä ottelussa Italiaa vastaan, jonka Puola voitti 2-1. Puola ja Argentiina jatkoivat toiselle kierrokselle, kun taas Italian ja Haitin kisat päättyivät.

Toisella kierroksella Puolan kanssa samaan lohkoon asettuivat b-lohkon voittaja Jugoslavia, c-lohkon kakkonen Ruotsi, sekä a-lohkon toiseksi sijoittunut Saksan liittotasavalta. Lohkon voittaja etenisi loppuotteluun, toiseksi sijoittunut pronssiotteluun. Avausottelussa Puola kaatoi Ruotsin 1-0 Grzegorz Laton maalilla. Ruotsilla oli tilaisuus tasoittaa ottelu rangaistuspotkusta, mutta maalivahti Jan Tomaszewski torjui laukauksen. Lato oli tässä vaiheessa turnausta noussut tähdeksi ja tehnyt yhteensä viisi maalia. Seuraavassa ottelussa kaatui Jugoslavia maalein 2-1, Lato teki voittomaalin 62. minuutin kohdalla. Loppuottelupaikka ratkaistiin päätösottelussa Saksan liittotasavaltaa vastaan. Rankkasateessa pelattu ottelu päättyi saksalaisten 1-0 -voittoon Gerd Müllerin tehdessä voittomaalin, samalla kun maalivahti Sepp Maier torjui puolalaisten lähentelyt. Jälkeenpäin Saksan liittotasavallan on uskottu saaneen fyysisesti vahvempana joukkueena etua sateesta ja märästä kentästä. Saksan liittotasavalta voitti lopulta maailmanmestaruuden kaataen loppuottelussa hienoisen ennakkosuosikki Alankomaat 2-1. Loppuottelua ennen pelatussa pronssiottelussa Puola voitti Brasilian 1-0. Voittomaalin teki Lato, joka voitti kisojen maalikuninkuuden seitsemällä osumalla. Tuo voitto on edelleen Puolan jalkapallohistorian ainoa voitto Brasiliasta.

MM-kilpailut 1978

Argentiinan mm-kisoissa 1978 Puola arvottiin alkulohkoon b, hallitsevan maailmanmestarin Saksan liittotasavallan, Meksikon ja Tunisian kanssa. Avausottelu Saksan liittotasavaltaa vastaan päättyi maalittomaan 0-0 -tasapeliin, seuraavassa ottelussa kaatui Tunisia niukasti 1-0 Grzegorz Laton maalilla. Viimeisen ottelun 3-1 voitto Meksikosta toi Puolalle alkulohkon ykkössijan viidellä pisteellä ennen Saksan liittotasavaltaa, joka keräsi neljä pistettä.

Toisessa lohkovaiheessa Puolan lohkossa pelasivat isäntämaa Argentiina, Peru ja Brasilia. Avausottelussa Argentiina meni johtoon 16 minuutin kohdalla Mario Kempesin maalilla. Alkoi Puolan painostus ja joukkue sai rangaistuspotkun Kempesin pelattua palloa kädellään. Argentiinan maalivahti Ubaldo Fillol kuitenkin torjui Kazimierz Deynan laukauksen. Myöhemmin Kempes teki toisen maalin ja Argentiina voitti 2-0. Peru kaatui seuraavassa ottelussa Andrzej Szarmachin maalilla 1-0. Päätösottelu Brasiliaa vastaan päättyi 1-3 -tappioon, Laton tehtyä Puolan ainoan maalin. Puola sijoittui välierälohkon kolmannelle sijalle ja putosi jatkosta. Argentiina selvisi voittajana finaaliin, Brasilia toiseksi sijoittuneena pronssiotteluun.

EM-kilpailut 2008: Debyytti

Vuoden 2008 Jalkapallon euroopan-mestaruuskilpailuissa Puola oli mukana ensimmäistä kertaa EM-tasolla. Karsinnoissa se oli voittanut oman lohkonsa A, jättäen taakseen muun muassa Portugalin, joka sijoittui karsintalohkon toiseksi.

Lopputurnauksessa Puola oli B-lohkossa yhdessä Saksan, Kroatian ja Itävallan kanssa. Avausottelunsa Saksaa vastaan Puola hävisi sekavan esityksen jälkeen 2-0. Seuraavassa ottelussa Itävaltaa vastaan Puola oli pitkään voitossa kiinni, mutta Itävalta tasoitti loppunumeroiksi 1-1 rangaistuspotkusta ottelun lisäajalla. Viimeisessä ottelussa Kroatia oli parempi maalein 1-0 ja Puolan kohtalona oli alkulohkon viimeinen sija.

Sijoitukset arvokisoissa

MM-kisat

  • 1930 - Ei osallistunut
  • 1934 - Vetäytyi karsinnoista
  • 1938 - 1. kierroksella
  • 1950 - Ei osallistunut
  • 1954 - Vetäytyi
  • 19581970 - Ei selviytynyt kisoihin
  • 1974 - Pronssia
  • 1978 - Puolivälierissä
  • 1982 - Pronssia
  • 1986 - 2. kierroksella
  • 19901998 - Ei selviytynyt kisoihin
  • 2002 - 1. kierroksella
  • 2006 - 1. kierroksella

EM-kisat

  • 19602004 - Ei selviytynyt kisoihin
  • 2008 - 1. kierroksella

Joukkue 2006 MM-kisoissa

Maalivahdit:

Puolustajat:

 

Keskikenttäpelaajat:

Hyökkääjät: